CyberGhost is een populaire VPN-dienst waarmee je je IP-adres kunt verhullen en dus zorgeloos anoniem kunt internetten. De provider, gevestigd in Roemenië, omschrijft zichzelf als een “uitgebreide VPN-oplossing”. Daar willen we natuurlijk graag meer over weten. In dit testrapport laten we zien of CyberGhost zijn goede reputatie ook in de nieuwste versie 7 echt waarmaakt.
Ja! Dankzij Cyberghost hoeft u uw favoriete series niet te missen, zelfs niet als u op vakantie bent. De dienst stelt zelfs geschikte servers voor om te streamen.
De uiteindelijke prijs hangt uiteindelijk af van welke abonnementstermijn je kiest. Bij een 3-jarig contract betaal je eenmalig 88 euro, wat neerkomt op 2,45 euro per maand.
Ja, dat kan, want CyberGhost is ook beschikbaar als mobiele app voor Android en iOS.
Inhoudsopgave
1. installatie en gebruiksgemak
Het installeren van de CyberGhost VPN-client op een Windows-computer is kinderspel en kan in slechts enkele minuten worden gedaan, zelfs voor onervaren gebruikers. Het enige wat u nodig heeft om een account aan te maken is een e-mailadres. Na het downloaden en installeren van de software hoeft u alleen maar op de knop “Connect” te klikken en u surft over het net via een beveiligde verbinding.
.Standaard selecteert het programma de optimale instellingen voor u, maar u kunt op elk moment individuele aanpassingen maken met behulp van de schuifregelaars:
- “Blokkeer reclame” filtert vervelende reclame voordat deze zelfs uw computer kan bereiken.
- “Schadelijke websites blokkeren” maakt tijdig een einde aan malware.
- Met“Online tracking blokkeren” voorkomt u trackers waarmee websitebeheerders uw digitale vingerafdruk bespioneren.
- “Automatisch HTTPS doorsturen” selecteert automatisch een versleutelde SSL-verbinding met de server (indien beschikbaar).
- Aan de andere kant kunt u ruimte besparen met de optie“Gegevenscompressie“: dit vermindert de kwaliteit van afbeeldingen, waardoor websites sneller laden.
Goed om te weten: Een zogenaamde“kill switch” is tegenwoordig een standaard feature van moderne VPN tools. Deze zorgt ervoor dat bij een storing de VPN niet automatisch terugschakelt naar het oude IP en zo de identiteit van de gebruiker onthult. De “kill switch” van CyberGhost garandeert ook dat het versluierde IP behouden blijft, zelfs als de software crasht.
1.1 Bekijk uw favoriete series op vakantie met CyberGhost
Met behulp van CyberGhost kun je de geo-blokkering van videostreamingdiensten omzeilen door in te loggen via een van de vele servers wereldwijd. Hoewel andere VPN-oplossingen dit voordeel ook bieden, treden de streaming providers steeds gerichter op tegen “buitenlandse kijkers”. Hoe meer servers een VPN-dienst aanbiedt, hoe kleiner het risico dat ze door dubbele IP-adressen kunnen worden geïdentificeerd (en vervolgens geblokkeerd).
.Met 1200 servers in meer dan 50 staten is CyberGhost een van de VPN-providers met de meest uitgebreide infrastructuur. Om de keuze voor serie- en filmjunkies makkelijker te maken, zijn de servers die geschikt zijn voor streaming bij CyberGhost dienovereenkomstig gemarkeerd. Wil je bijvoorbeeld Netflix kijken, dan vind je in de lijst een dienovereenkomstig gemarkeerde server. Maar ook voor andere aanbiedingen (bijvoorbeeld SkyGo, YouTube Premium of BBC) heeft de dienst geschikte servers achter de hand.
2. prestaties
Gelukkig zijn bij CyberGhost bandbreedte noch volume beperkt voor individuele gebruikers. Dit klinkt op het eerste gezicht best goed, maar we wilden natuurlijk weten hoe de VPN presteert op het gebied van snelheid.
We voerden onze test uit op een Lenovo Ideapad 330 met een Intel Pentium 4415U (2,3 Ghz), 8 GB RAM en Windows 10 Pro (64 bit) op een glasvezelverbinding en konden geen merkbare beperkingen door de VPN ontdekken.
Daarnaast heeft CyberGhost een gemiddelde ping tijd van minder dan 15 milliseconden in vergelijking met andere providers (met waarden rond de 20 milliseconden). Dit betekent dat niets in de weg staat van veeleisende applicaties en online games waarbij een zo laag mogelijke latency belangrijk is.
3 CyberGhost in de test: Beveiliging
Het thema veiligheid staat bij CyberGhost hoog in het vaandel. Het bedrijf is in Duitse handen en werkt volgens een strikte “no-logs” mentaliteit. Door de vestiging in Boekarest is het ook onderworpen aan de strenge richtlijnen voor gegevensbescherming van de Europese Unie. In tegenstelling tot veel andere providers die geen logging specificeren, registreert CyberGhost ook geen anonieme gegevens. Dit omvat bijvoorbeeld gegevens zoals verbindingstijdstempels en -duur of bandbreedtegebruik, die normaal gesproken worden opgeslagen en gebruikt in de loop van het netwerkonderhoud.
Voor de verbindingen met de VPN-knooppunten gebruikt het programma de protocollen OpenVPN (met AES-256-codering), L2TP en IKEv2. Bij OpenVPN heeft u bovendien de mogelijkheid om handmatig van UDP naar TCP om te schakelen. De bijbehorende configuraties hiervoor worden ofwel in de software ofwel rechtstreeks in de router of in een alternatief VPN-programma gemaakt.
CyberGhost VPN gebruikt alleen eigen DNS-servers, waardoor DNS-lekken tijdens de verbinding worden voorkomen.
4. mobiel gebruik
CyberGhost is ook beschikbaar als apps voor Android en iOS, die speciaal geoptimaliseerd zijn voor gebruik op mobiele apparaten. U kunt deze gratis downloaden in de Google Play Store of de Apple Store.
Wij installeerden de Cyberghost app voor onze test op een Samsung Galaxy S9 en waren erg te spreken over de eenvoudige bediening . Om na de installatie een beveiligde VPN-verbinding op te zetten, hoef je alleen maar op de gele knop onderaan te klikken. De serverselectie staat standaard ingesteld op “Automatisch”, maar je kunt de instelling natuurlijk altijd handmatig aanpassen.
Alle andere configuraties, zoals het forceren van HTTPS of gegevenscompressie, kunnen gemakkelijk worden gemaakt via de typische schuifregelaars van de smartphone. Naar onze mening is de app een goed afgerond product waarmee je kunt inbellen op openbare Wi-Fi-hotspots zonder je elke keer zorgen te hoeven maken over gegevensdiefstal.
Hulp en ondersteuning
Cyberghost vertrouwt zijn gebruikers veel toe en heeft daarom helemaal geen handleiding. Gelukkig is de client zelf zo intuïtief en zelfverklarend dat zelfs beginners er snel hun weg in kunnen vinden. Niettemin biedt de fabrikant uitgebreide online documentatie op zijn homepage, die naast diverse instructies en oplossingen ook een FAQ bevat met de belangrijkste vragen en antwoorden over het programma. In de rubriek“Nieuws” vindt u ook actuele informatie over mogelijke bugs of serveruitval.
Als u toch vastloopt, kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met het supportteam. Bijzonder klantvriendelijk: Support is 24/7 beschikbaar voor uw vragen. Er zijn twee manieren om contact op te nemen: Ofwel dient u een supportticket in via het bijbehorende online formulier, ofwel neemt u contact op met een medewerker via de chatfunctie. U kunt kiezen uit Duits, Engels of Frans.
6. CyberGhost in de test: Prijs
Het prijsmodel van CyberGhost is heel overzichtelijk. In principe bestaat het uit slechts één tarief, waarbij alle klanten dezelfde service en hetzelfde aanbod aan functies krijgen, ongeacht de looptijd. Om een eerste indruk te krijgen van CyberGhost kun je een gratis proefversie downloaden, die echter beperkt is tot één dag en één apparaat.
Het maandabonnement kost momenteel een fikse 11,99 euro, maar zoals bij de meeste van dit soort aanbiedingen wordt de prijs verlaagd als je je langer vastlegt. Het 1-jarig abonnement kost bijvoorbeeld 63,48 euro (het equivalent van 5,29 euro per maand). Voor 3 jaar bedragen de jaarlijkse kosten slechts 29,33 euro. Let er wel op dat de bedragen niet maandelijks, maar voor de hele looptijd vooruit betaald moeten worden. Voor een abonnement van 3 jaar is dus eenmalig 88 euro verschuldigd.
In ruil daarvoor kun je Cyberghost op maximaal zeven apparaten tegelijk gebruiken. Bovendien adverteert de fabrikant met een 45 dagen geld-terug-garantie als u niet tevreden bent over het programma.
Voor een meerprijs van 5 euro per maand kunt u een dedicated IP-adres toevoegen voor uw verbinding op afstand. Dit blijft gedurende de hele abonnementsperiode ongewijzigd en wordt beschermd met de sterkste encryptietechnologie op de markt.
7 Conclusie van onze CyberGhost test
In onze ervaring is CyberGhost een betrouwbare VPN-dienst met een van de beste Windows-clients op de markt. De tool biedt tal van functies, waarmee het niet mogelijk is om het IP te verhullen en dataverkeer te versleutelen. Bovendien heeft CyberGhost meer servers in verschillende landen ter wereld dan de meeste andere aanbieders, wat het vooral interessant maakt voor streaming. Het programma werkt op zowel Windows- als Mac-computers en is beschikbaar als mobiele app voor Android en iOS. Qua prestaties was er in onze test niets te klagen en qua prijs zit de dienst volgens ons ook in het goede middenveld.