Net als veel andere fabrikanten biedt ook Bitdefender een gratis virusscanner uit de eigen productlijn aan. In het volgende artikel wordt uitgelegd of de gratis antivirus goed is in de test.
Inhoudsopgave
1 Gratis virusscanners zijn vaak voldoende
Goede virusbescherming hoeft niet per se geld te kosten, zoals tests van andere gratis virusscanners al hebben aangetoond. De fabrikanten verpakken hun antivirusengine met een beperkt aantal functies in een gebruiksvriendelijke interface en hopen dat gebruikers op middellange termijn zullen upgraden naar een betaalde editie van hogere kwaliteit. Voor de meerprijs zijn er dan nuttige uitbreidingen zoals een firewall, ransomwarebescherming, spamfilter of ouderlijk toezicht.
2 Bitdefender Free Antivirus in de test
Bitdefender volgt hetzelfde beleid en biedt een gratis real-time bewaking met de Bitdefender Antivirus Free Edition, die de succesvolle Bitdefender-engine gebruikt die ook door andere fabrikanten wordt gebruikt. Laten we beginnen met onze gratis antivirustest.
Na installatie moet de gratis antivirus eerst worden geactiveerd door registratie bij de fabrikant om regelmatig van nieuwe virusupdates te worden voorzien.
Vanaf dat moment beschermt de bewaker met zijn minimalistische interface tegen allerlei ongedierte zoals malware, Trojaanse paarden, spyware of andere soorten virussen bij het openen van bestanden of het surfen op het web met behulp van een geïntegreerde HTTP-scanner.
In de instellingen kan de gebruiker uitzonderingen voor de scan definiëren, evenals de verdachte bestanden die naar quarantaine worden verplaatst. Meer instellingen biedt de gratis virusscanner niet.
Je kunt bestanden laten scannen via drag-and-drop of via het contextmenu. Ook een scan van netwerkshares, netwerkschijven en externe gegevensdragers is mogelijk.
2.1 Lage systeembelasting en ook geschikt voor Windows 7
In onze test vertraagde de virusscanner van Bitdefender het systeem niet merkbaar en sneed hij vooral op zwakkere systemen een zeer goed figuur. Voor gebruikers van Windows 7 is Bitdefender Antivirus Free ook goede beschermingssoftware omdat Microsoft zijn eigen virusbescherming voor Windows 7 niet meer aanbiedt en Windows 7 sinds het einde van de ondersteuning voor particuliere gebruikers zonder nieuwe updates steeds vaker aan aanvallen wordt blootgesteld.
Volgens tests van verschillende testlaboratoria en tijdschriften, waaronder Stiftung Warentest in maart 2020, is de virusbescherming goed tot zeer goed, zelfs in de gratis versie.
2.2 Verschillen tussen Bitdefender Antivirus Free Edition en Bitdefender Antivirus Plus
In vergelijking met Bitdefender Antivirus Plus ontbreken bijvoorbeeld ransomwarebescherming op meerdere niveaus, een kwetsbaarheidsbeoordeling van het systeem, verschillende profielen voor bijvoorbeeld werk of spel, instellingen voor batterijwerking, een reddingsmedium en andere kleine functies. De hoofdtaak van het programma, de verdediging tegen potentieel gevaarlijke virussen, wordt echter betrouwbaar en volledig uitgevoerd door Bitdefender Antivirus Free Edition. De fabrikant heeft de verschillen samengevat in een tabel waarin Bitdefender Antivirus Plus en Bitdefender Total Security, de opvolger van Bitdefender Internet Security, worden vergeleken.
3. conclusie
- Zeer goed beschermend schild
- Lage systeembelasting
- Scant ook netwerkschijven
- Slechts enkele functies
- Geen bescherming tegen ransomware
Als het gaat om bescherming en lage systeembelasting is Bitdefender Antivirus Free Edition een goede keuze. Het kleinere aantal functies in vergelijking met andere fabrikanten is het grootste punt van kritiek, maar alle echt belangrijke functies zijn volledig aan boord. Wil je toch het complete pakket, dan kun je voor de betaalde versie gaan.