Nero Multimedia Suite 10 – De nieuwe kleren van de keizer

Het uiterst populaire en krachtige brandprogramma Nero Burning ROM is uiterlijk sinds versie 7 gemuteerd tot een steeds uitgebreider multimediapakket en heeft daarmee de fans verdeeld. Terwijl sommige gebruikers het steeds groter wordende scala aan …

Nero Multimedia Suite 10 – De nieuwe kleren van de keizer

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Multimedia
  6. »
  7. Videobewerking
  8. »
  9. Nero Multimedia Suite 10 – De nieuwe kleren van de keizer

Het uiterst populaire en krachtige brandprogramma Nero Burning ROM is uiterlijk sinds versie 7 gemuteerd tot een steeds uitgebreider multimediapakket en heeft daarmee de fans verdeeld. Terwijl sommige gebruikers het steeds groter wordende scala aan functies waarderen, verlangen anderen ernaar de “keizer” af te slanken en de suite terug te brengen tot het wezenlijke: Branden. Met versie 10 probeert de fabrikant recht te doen aan beide kampen en heeft hij de Multimedia Suite opgesplitst in 3 pakketten. Wij hebben dit nader bekeken.

Het verlangen van een oude Nero fan

De wortels van het product “Nero” gaan vele jaren terug. Het begon allemaal met het brandprogramma Nero Burning ROM, dat al snel zijn concurrenten ook op de OEM-markt verdrong en sinds uiterlijk versie 6 de sector van de brandsoftware domineert. Om zich te onderscheiden van de concurrenten en ook vrije vertegenwoordigers, is het brandprogramma steeds verder uitgebreid in zijn functiebereik met tal van aanvullende programma’s en zo uitgegroeid tot een allesomvattende multimediapakket. Nero heeft zijn reputatie als klein en krachtig brandprogramma uiterlijk sinds versie 7 verloren. Wie sindsdien alleen een brandprogramma zocht, was soms beter af met kleine alternatieve producten uit de free en shareware sector.

De fabrikant lijkt nu de roep om een zelfstandige Nero Burning ROM zonder alle multimedia- en back-upfuncties gehoord te hebben en biedt de suite in versie 10 – althans in de online shop – ook in modules aan.

3 modules – één suite

De Nero Multimedia Suite 10 bestaat uit 3 hoofdmodules en aanvullende tools.

3 Module

3 modules in één suite

Nero Vision Xtra omvat Nero Vision en de nieuwe toepassing Nero MediaHub, terwijl Nero BackitUp & Burn en Nero Burning ROM de vorige afzonderlijke toepassingen met dezelfde namen omvatten.
De multimediatools zijn Nero Recode, Nero StartSmart, Nero WaveEditor, Nero DiscCopy Gadget, Nero CoverDesigner, Nero Toolkit en NeroSoundtrax.

Terwijl de suite zowel online als in de winkel verkrijgbaar is, worden de 3 afzonderlijke modules alleen online verkocht en zijn ze in totaal duurder dan de complete suite. Toch zou deze splitsing veel “ex” Nero gebruikers, die al jaren om een onafhankelijke Nero Burning ROM vragen, kunnen verzoenen.

Algemene vernieuwingen

Al tijdens de installatie worden de eerste veranderingen duidelijk. Nero is afgestapt van de eigen installer en gebruikt nu de bekende InstallShield technologie, waardoor de suite niet alleen veel sneller te installeren is, maar ook updates in de toekomst veel eenvoudiger zullen zijn.

Installer

Installer

De nieuwe technologie maakt gerichte updates van afzonderlijke toepassingen mogelijk in plaats van complete pakketten, zoals voorheen het geval was, en bespaart de gebruiker daarmee het downloaden van veel grotere bestanden.

Update

Update

Het nieuwe installatieprogramma verandert echter niets aan de benodigde ruimte. Het complete pakket neemt een indrukwekkende 1,3 GB in beslag op de harde schijf, maar kan worden verkleind door modules die niet nodig zijn te deselecteren.

Nero StartSmart is visueel opnieuw ontworpen en heeft een nieuwe, vereenvoudigde gebruikersinterface: de look & feel is aangepast aan toepassingen zoals Windows Media Player en past ook bij andere toepassingen uit het pakket (bijv. Nero MediaHub). Met Nero StartSmart kunnen veel dagelijkse taken, zoals het kopiëren of branden van gegevensdragers, het lezen van muziek-cd’s, enz. direct worden uitgevoerd zonder van toepassing te hoeven veranderen.

StartSmart

StartSmart

Positief is dat de vervelende NeroScout, die in vorige versies diende als indexdienst voor multimediacontent, is komen te vervallen. Deze taak wordt nu overgenomen door Nero MediaHub of Windows 7 met een eigen indexdienst.

Springlijsten en taakvoorbeelden

De meeste Nero-toepassingen ondersteunen springlijsten en taakbalkvoorbeelden.

Taskvorschau

Taakvoorbeeld

Afhankelijk van de toepassing zijn hier de belangrijkste functies of eerdere projecten beschikbaar.

Sprunglisten

Lijsten springen

Nero brandende ROM

Het hart van de Multimedia Suite is nog steeds het eersteklas brandprogramma Nero Burning ROM, waarvan het uiterlijk in de loop der jaren slechts weinig is veranderd.

Nero BurningROM

Nero Burning ROM

In versie 10 heeft de fabrikant op het eerste gezicht weinig nieuws te bieden. Met de tijd meegaand brandt de software nu ook op Blu-Ray schijven en kan AVCHD-videomateriaal direct op media branden zonder hercodering.
Nieuw is ook disc-spanning, d.w.z. de mogelijkheid om eigen compilaties onafhankelijk over meerdere gegevensdragers te verdelen. Op de laatste gegevensdrager bevindt zich dan een toepassing genaamd DiscMerge, waarmee de back-up zonder verdere software opnieuw kan worden samengesteld. Met de spanningstechniek kunnen zelfs de media types worden veranderd (BD, DVD, CD).

Disc Spanning

Disc Spanning

Nero Burning ROM bevat ook SecurDisc 2-technologie, die voorheen alleen beschikbaar was voor LG-schijven. SecurDisc zorgt ervoor dat inhoud op oude, bekraste of versleten schijven leesbaar blijft. Bovendien kunnen de gegevens worden beschermd tegen toegang door onbevoegden. Voor meer informatie over SecurDisc technologie, klik hier.

Secure Disc

Beveiligde schijf

Nero MediaHub

Nero MediaHub is de nieuwe toepassing voor het afspelen en weergeven van multimedia-inhoud, die veel lijkt op Windows Media Player. MediaHub speelt echter niet alleen films en muziek af, maar geeft ook foto’s en andere afbeeldingen weer en heeft enkele functies gekregen die al bekend zijn van programma’s als Google Picasa (rode ogen verwijderen, beeldcorrectie, multimedia-diavoorstellingen, enz.)

Nero MediaHub

Nero MediaHub

Voorwaarde is wel dat de inhoud ook geïndexeerd is. Onder Windows 7 vertrouwt Nero MediaHub op de indexdienst van Windows 7, maar kan de inhoud ook zelf indexeren, wat afhankelijk van de grootte van de mediaverzameling veel tijd kan kosten. Ondanks de claim een beheertool voor media-inhoud te zijn, kunnen er geen trefwoorden of beoordelingen aan worden gegeven.
Wat wel volkomen onbegrijpelijk is, is dat MediaHub media niet “zomaar” kan afspelen. Wat niet in de index staat kan niet worden afgespeeld, want een simpele “open bestand” dialoog ontbreekt in elke vorm. Het is beter om direct naar Windows Media Player te gaan, dat op gelijke hoogte staat met MediaHub, hoewel het Nero-apparaat nog steeds films kan exporteren voor portals als YouTube en Co. of muziek kan rippen in FLAC-, AAC- en MP3-formaat.

Blu-Ray? Binnenkort verkrijgbaar

Je zou verwachten dat een multimediapakket in deze prijsklasse state of the art is. Maar als het om Blu-Ray gaat, is dat niet het geval. Nero 10 kan momenteel geen Blu-Ray films afspelen met de MediaHub. Deze functie zal op enig moment worden toegevoegd.

Nero Vision

Nero Vision zorgt voor DVD en BD authoring. De videobewerkingsfuncties zijn echter zo uitgebreid dat men kan spreken van een zelfstandig, volwaardig videobewerkingsprogramma, dat daarom ook samen met de MediaHub online wordt verspreid als Nero Vision Xtra.

Nero Vision

Nero Vision

Het bewerkingsprogramma, dat zich verschuilt achter “Create movie or slideshow”, kan filmmateriaal in MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, WMV en AVC formaat aan. De geadverteerde SmartEncoding-functie, waarmee videomateriaal alleen opnieuw hoeft te worden geëncodeerd als het door filters en effecten is gewijzigd, werkt met AVCHD-video’s. Vision controleert eerst ander filmmateriaal op mogelijke fouten voordat de functie hiervoor kan worden gebruikt.

De nieuwe Nero Vision ondersteunt nu ook NVIDIA® GP Computing Technology, ook bekend als “NVIDIA CUDA”. Hierdoor kan de GPU van de grafische kaart het systeem ondersteunen bij het coderen van AVC/H.264-videomateriaal, mits de juiste stuurprogramma’s zijn geïnstalleerd. Dit bespaart aanzienlijke tijd bij het renderen van videomateriaal.

De videobewerkingsfuncties van Nero Vision zijn bijzonder krachtig: een willekeurig aantal audio- en videosporen, tijdlijn- en storyboardweergave, talrijke fades, beeldaanpassing in helderheid, contrast, verzadiging en kleur, beeld-in-beeld-functies, keyframe-besturing, titelgenerator, diverse audiobewerkingen en nog veel meer stellen nauwelijks grenzen aan uw eigen ideeën en uitgebreide creaties.

Videoschnitt

Videobewerking

Talrijke uitvoeropties voor videobestanden, DVD en Blu-Ray (incl. authoring met menu’s) en uploading voor verschillende videoplatforms ronden het toepassingsgebied af.

De rijkdom aan functies vereist echter een langere inwerkperiode, omdat Nero Vision geen assistenten voor de verschillende opties biedt en incidentele gebruikers en leken met het wonder aan functies in de kou laat staan.

BackitUp & Burn

De derde hoofdmodule van de multimediasuite is BackItUp & Burn, dat voorheen ook afzonderlijk werd verkocht.

BackitUp

Nero BackitUp

In tegenstelling tot de interface van het programma is er sinds de introductie van Nero 9 weinig veranderd aan de omvang van de functies en de werking. De software maakt nog steeds een back-up van gegevens in eigen of ISO- of VHD-containers, zodat directe toegang tot de bestanden niet mogelijk is. Aangezien de back-up software geen gebruik maakt van de Windows volume shadow copy service, kunnen er geen back-ups gemaakt worden van open bestanden. Ondertussen is de eigen back-up van Windows 7 hier veel flexibeler.

Conclusie

De 10e editie van de Nero Suite is deels een mix van oude en nieuwe componenten zonder bijzonder te overtuigen. Het nieuwe Nero MediaHub is zo inflexibel dat je beter Windows Media Player kunt gebruiken, vooral omdat Nero MediaHub momenteel geen Blu-Ray content kan afspelen. Het back-up programma lijkt niet meer up to date, aangezien zelfs de Windows 7 back-up oplossing een back-up van open bestanden kan maken met behulp van een schaduwkopie. De nieuwe videobewerkingsfuncties van Vision zijn krachtig, maar niet bijzonder gebruiksvriendelijk voor beginners, omdat elke vorm van wizards ontbreekt en er dus een lange inwerkperiode nodig is om het programma te bedienen. Daarmee blijft Nero Burning ROM over als het beste brandprogramma qua functies en bediening, verborgen in een slechts gemiddelde multimediapakket dat zich staande moet houden tegenover sterke concurrentie die ook Blu-Ray weergave aankan (bijv. Cyberlink Media Suite).

Als u alleen een brandprogramma of een brandersuite gebruikt, kunt u de “kleine keizer” apart kopen, maar dan betaalt u ook een flinke prijs voor de stand-alone oplossing. Soms zijn er betere alternatieven voor het geld, zoals Ashampoo Burning Studio of freeware geschikt voor dagelijks gebruik in het WinTotal software archief.

Nero Multimedia Suite 10

Fabrikant: Nero
Prijs 80 Euro, 50 Euro upgrade
Systeem: Windows 7, Vista, XP
Positief: Zeer goed brandprogramma, uitgebreide videobewerking
Negatieven: Videobewerking niet beginnersvriendelijk, back-up oplossing niet meer up to date, MediaHub effectief overbodig.

Gerelateerde berichten