Wondershare Recoverit Pro in de test

Unser Test stellt die Wondershare Recoverit Pro, eine einfach zu bedienende Software zur Datenrettung und Datenwiederherstellung, ausführlich vor.

Wondershare Recoverit Pro in de test

Wondershare recoverit Pro
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Beveiliging
 6. »
 7. Gegevensherstel
 8. »
 9. Wondershare Recoverit Pro in de test

Gegevensherstel is een lucratieve business waarin veel fabrikanten geld willen verdienen. Dit is de enige manier om de overvloed aan programma’s voor gegevensherstel tegen betaling te verklaren. Toch onderscheiden sommige programma’s zich van de massa. Deze keer namen we Recoverit Pro van Wondershare onder de loep.

 • Recoverit Pro herstelt gemakkelijk verwijderde mappen en bestanden van harde schijven, USB sticks, geheugenkaarten en andere media.
 • Een preview voor vele bestandstypen helpt bij het herstellen van verwijderde bestanden.
 • De diepe scan kent meer dan 550 bestandstypes en herstelt gegevens zelfs van meer gecompliceerde data verlies scenario’s zoals geformatteerde schijven of verwijderde partities.

Meerdere gevallen voor verwijderde gegevens of verloren bestanden

Verwijderde gegevens is een van de meest voorkomende ergernissen van pc-gebruikers. Naast mappen en bestanden die per ongeluk door de gebruiker zijn verwijderd, kunnen ook virussen, programmacrashes of bedieningsfouten gegevensverlies veroorzaken. In dergelijke gevallen kan data recovery software helpen en uw harde schijven redden, verwijderde mappen en bestanden herstellen.

Data recovery programma’s vinden hun grenzen wanneer er sprake is van een fysiek defect, bijvoorbeeld een harde schijf, SSD, geheugenkaart of een defecte USB-stick die niet meer functioneert. In deze gevallen moet u speciale dienstverleners raadplegen die gespecialiseerd zijn in gegevensherstel en na analyse van de beschadigde gegevensdrager een kostenraming maken van welke gegevens kunnen worden hersteld en tegen welke prijs. Via een zoekopdracht op internet kunt u snel vinden wat u zoekt.

Back-up in plaats van data recovery

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een back-up is de beste gegevensredding. Als u belangrijke gegevens veilig op een andere locatie opslaat, kan dataverlies u weinig kwaad doen. Externe gegevensdragers zoals harde schijven zijn bijzonder geschikt voor gegevensback-up. In onze artikelen Strategieën ter bescherming tegen Trojaanse paarden als Locky: de juiste back-up! en Back-ups – het laatste redmiddel vindt u voldoende informatie en in onze rubriek Back-up & bestandssynchronisatie veel programma’s voor back-uptaken, waarvan sommige gratis.

Data herstel met Wondershare Recoverit

Wondershare Recoverit is een speciaal data recovery programma voor gevallen waarin documenten of mappen zijn gewist of partities of hele schijven zijn geformatteerd of gewist. De testversie Wondershare Recoverit is gratis te downloaden via WinTotal.

Het programma ondersteunt alle soorten gegevensdragers zoals harde schijven, USB-sticks, SD-kaarten, SSD’s en zelfs externe apparaten zoals camcorders, die zich bij Windows aanmelden als verwisselbare schijven.

Hiervoor biedt het programma speciale routines voor

 • Herstel van verwijderde bestanden
 • Herstel van de prullenbak
 • Herstel van verloren of verwijderde partities
 • Herstel van geformatteerde gegevensdragers op harde schijven en andere opslagmedia.

Recoverit is ook geschikt voor data herstel na een systeem crash of virus aanval, op voorwaarde dat bestanden werden verwijderd in het proces, zoals veel crypto Trojaanse paarden doen na het versleutelen van bestanden.

Wondershare Recoverit Pro Oberfläche
Wondershare Recoverit Pro interface

Het programma heeft een zeer eenvoudige structuur en is onderverdeeld in de eerder genoemde herstelscenario’s.

Naast het eenvoudige herstel, biedt Recoverit ook een deep scan algoritme, dat gebruikt wordt bij het volledige herstel en het hele data medium analyseert op verschillende bestand types, waarvan Recoverit er meer dan 550 kent, waaronder

 • Documenten
  B.DOC/DOCX, XLS/XLSX, PPT/PPTX, PDF, CWK, HTML/HTM, INDD, EPS etc.
 • Grafische
  B. PG, TIFF/TIF, PNG, BMP, GIF, PSD, CRW, CR2, NEF, ORF, RAF, SR2, MRW, DCR , WMF, DNG, ERF, RAW etc.
 • Audio
  AIF/AIFF, M4A, MP3, WAV, WMA, MID/MIDI, OGG, AAC enz.
 • Video
  AVI, MOV, MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, ASF, FLV, SWF, MPG, RM/RMVB enz.
 • E-mails
  PST, DBX, EMLX enz.

en andere bestandstypen zoals archieven ZIP, RAR enz.

Het programma draait op Windows XP of hoger en is ook beschikbaar in een versie voor Mac. De test versie van Recoverit kan gratis gedownload worden, maar data herstel is alleen mogelijk met een geldige licentie sleutel.

Data herstel voor mobiele telefoons?

Omdat Recoverit ook externe datadragers herkent, kan de tool in principe ook gebruikt worden om te proberen verwijderde afbeeldingen van bijvoorbeeld smartphones met Android te herstellen. Dit is mogelijk als de smartphone wordt weergegeven als een externe datadrager of als de foto’s zelfs op een geheugenkaart staan. In dat geval moet u de geheugenkaart in een kaartlezer plaatsen en proberen de bestanden via die kaartlezer te herstellen. Een iPhone toont ook ten minste de beeldbestanden als een verwijderbaar opslagapparaat, maar onthult verder niet zijn dataschat. Als u meer dan eenvoudige foto’s wilt herstellen, hebt u speciale software voor smartphones nodig. Wondershare heeft met dr.fone een speciale data recovery software voor Android en iOS smartphones in haar portfolio die een back-up kan maken en foto’s, video’s, contacten, berichten, notities, gesprekslogs en nog veel meer kan herstellen.

Wondershare Recoverit prijzen en edities

Wat is Windows PE?

Windows Preinstallation Environment (PE) is een geminimaliseerde versie van Windows zelf, die vooral wordt gebruikt voor de geautomatiseerde installatie en instelling van Windows en ook direct opstartbaar is vanaf optische gegevensdragers of USB-sticks. Voor meer informatie over Windows PE, zie ons artikel Een handige nood-Windows maken op basis van Windows PE.

Recoverit wordt gedistribueerd als een digitale licentie en is beschikbaar als Recoverit Pro en Recoverit Ultimate. Vergeleken met de Pro editie biedt de Ultimate een bootable medium gebaseerd op Windows PE, die u kunt gebruiken om bestanden te herstellen, zelfs als het systeem data medium is aangetast. Het nood medium is in principe altijd nuttig als niet uitgesloten kan worden dat er schrijf toegang plaatsvindt op het aangetaste data medium, wat het data herstel al verder beperkt.

De licentieprijs is ook afhankelijk van het licentietype en de omvang. De fabrikant biedt abonnementen voor 1 jaar, abonnementen voor 1 maand en levenslange licenties. Aangezien het maandabonnement slechts iets goedkoper is dan het jaarabonnement en het jaarabonnement na afloop niet meer gebruikt kan worden, raden wij het levenslange abonnement aan. Dit kost 10 euro meer dan het jaarabonnement, maar u kunt wel altijd de laatste versie van Recoverit gebruiken.

Wilt u het programma op meer dan één pc installeren, dan doet Wondershare u een individuele aanbieding.

Recoverit Pro Recoverit Ultimate
Prijzen Maandelijkse licentie €35.99

Jaarlijkse licentie 39,99 €

Levenslang 49,99 €

Maandelijkse licentie 55,99 €

Jaarlijkse licentie 59,99 €

Levenslang 69,99 €

Herstelbare bestanden/apparaten Meer dan 550 bestandsformaten, alle opslagmedia met NTFS, FAT16, FAT32, exFAT Meer dan 550 bestandsformaten, alle opslagmedia met NTFS, FAT16, FAT32, exFAT
Herstel van verloren partities
Ruw herstel
Diepte scan
Opstartbare media
Gratis technische ondersteuning

Is gratis data recovery software genoeg?

Naast betaalde programma’s voor gegevensherstel zijn er tal van freeware en zelfs open source programma’s voor gegevensherstel, bijvoorbeeld het zeer populaire Recuva. Voor eenvoudige scenario’s, zoals per ongeluk en snel verwijderde bestanden op logische schijven, kunnen zelfs gratis programma’s aanzienlijke successen boeken. Zelfs meer gespecialiseerde programma’s zoals de wat cryptischer combinatie van TestDisk en PhotoRec, die voor leken minder aan te bevelen zijn vanwege de commandoregelcommando’s, kunnen soms zelfs verloren partities of gegevensdragers herstellen. Programma’s waarvoor betaald moet worden, zijn daarentegen meestal niet alleen zeer gebruiksvriendelijk . Ze bieden ook een diepe scan, speciale filters voor het herkennen van bepaalde bestandsformaten, herstel van bestanden op gegevensdragers die niet toegankelijk zijn via een stationsletter, bijvoorbeeld in het geval van een beschadigde partitiestructuur, en gratis ondersteuning – allemaal redenen genoeg om een beetje geld te investeren in gegevensherstel.

Praktische test van Wondershare Recoverit

Voor de test vertrouwden we Recoverit verschillende typische use cases toe.

Overgeschreven bestanden kunnen niet hersteld worden: Een sleutel tot het succes van data recovery is de onmiddellijke preventie van verdere schrijf toegang tot de data drager met de verwijderde bestanden. Dit is de enige manier om te voorkomen dat eerder verwijderde bestanden worden overschreven met nieuwe gegevens. Omdat Windows tijdelijke bestanden schrijft tijdens het gebruik, een wisselbestand gebruikt en een SSD ook onafhankelijk bepaalt welke opslaggebieden wanneer en met wat overschreven worden, moet u Windows niet opnieuw opstarten, zelfs als de verloren bestanden op een andere partitie op deze datadrager staan. Tenzij u Recoverit Ultimate heeft gekocht, die ook een bootable medium voor data herstel bevat, moet u het aangetaste data medium verwijderen en aansluiten op een andere Windows PC voor data herstel. Er zijn externe behuizingen en adapters beschikbaar voor 3.5-inch harde schijven, maar ook 2.5-inch harde schijven en SSD’s, waarmee de schijven snel aangesloten kunnen worden op een andere PC via USB 3.0 of eSATA voor data herstel. U moet dan Recoverit installeren op deze PC voor analyse en herstel.

Per ongeluk verwijderde afbeeldingen herstellen

Eerst moest Recoverit verwijderde afbeeldingen herstellen. Dit betrof het verwijderen van een map op een verwijderbare schijf. Zoals verwacht leverde dit voor Recoverit geen grote problemen op.

De eerste stap is om de externe datadrager zoals een USB stick, geheugenkaart of zelfs de digitale camera direct aan te sluiten en dan op doorgaan te klikken.

Auswahl externer Datenträger
Externe gegevensdragers selecteren

In de tweede stap wordt de aangesloten gegevensdrager herkend en kan deze via de startknop worden geanalyseerd.

Analyse des externen Datenträgers
Analyse van de externe gegevensdrager

De op de externe gegevensdrager gevonden verwijderde bestanden worden vervolgens in een boom- of bestandsweergave weergegeven. Voor veel bestanden, zoals foto’s, biedt Recoverit zelfs een preview. Met de “Recover” knop kunt u de geselecteerde bestanden en mappen terugzetten naar een ander pad.

Datenwiederherstellung von externem Datenträger
Gegevensherstel van externe gegevensdrager

We herhaalden het proces met andere bestandstypen en mappen, waaronder uitvoerbare bestanden of mails van Outlook. Zolang de bestanden alleen verwijderd waren, kon Recoverit ze altijd herstellen, ongeacht het bestandstype.

Gegevens herstellen van per ongeluk geformatteerde harde schijf of USB stick

In de tweede praktische test, moest Recoverit een USB stick herstellen die per ongeluk was geformatteerd met NTFS, maar eerder was ingesteld met FAT32. De USB stick werd geselecteerd via de functie “Herstel van geformatteerde data dragers” en de analyse werd gestart.

Auswahl formatierter Datenträger
Selectie van geformatteerde gegevensdragers

Het eerste resultaat was ontnuchterend. Geen van de gegevens die eerder op de stick stonden kon worden gevonden.

Gefundene Daten auf formatiertem Datenträger
Gegevens gevonden op geformatteerd datamedium

We startten daarom het Complete Recovery, dat het programma ook onderaan het venster aanbeveelt. Deze diepgaande analyse duurt aanzienlijk langer en scant het gegevensmedium op de ondersteunde bestandstypen.

Nadat de scan is voltooid, worden de gevonden bestandstypen overzichtelijk opgesomd, gesorteerd op categorieën en extensies. Bijna alle bestanden die voorheen op de FAT32-stick stonden, konden weer zichtbaar worden gemaakt en ook worden hersteld. De oorspronkelijke bestandsnamen waren niet meer beschikbaar, maar de inhoud van de bestanden was compleet. Bij foto’s is ook de EXIF-informatie bewaard gebleven, die informatie kan bevatten over de datum waarop de foto is genomen, de gebruikte camera en zelfs de locatie waar de foto is genomen.

Ergebnis nach Tiefenscan
Resultaat na dieptescan

In het complete herstel ontbraken uitvoerbare bestanden (EXE) en een tekst en msg bestand (Outlook). De reden is dat Recoverit meer dan 550 data formaten ondersteund, maar deze bestand types zitten daar niet bij. Het herstellen van zulke bestanden werkt dus alleen als een compleet herstel met de diepe scan niet nodig is.

We herhaalden de test, maar deze keer veranderden we het bestandssysteem niet bij het formatteren in vergelijking met het originele formaat (NTFS in elk geval). Het resultaat was echter identiek aan de eerste run.

Gegevens herstellen van een verloren partitie

Bij de derde test hebben we een gegevensdrager zodanig gewijzigd dat de partitie niet meer bestond en de harde schijf dus niet meer door Windows in Verkenner werd weergegeven. Om de gegevens te herstellen, gebruikten we de functie “Verloren partities herstellen”.

Na een korte analyse toonde Recoverit de gevonden data dragers, die onderzocht konden worden. We kozen het gevonden USB apparaat voor de test.

Wiederherstelung verlorener Partitionen
Verloren partities herstellen

Na het opstarten scant Recoverit de schijf en toont de gevonden mappen en bestanden op het data medium.

Wiederherstelung verlorener Partitionen
Verloren partities herstellen

Herstel van de bestanden zelf was mogelijk, maar niet eenvoudig herstel van de verwijderde partitie zelf. Hoewel een dergelijke procedure het directe risico inhoudt dat het proces mislukt, waardoor het nog moeilijker wordt om de gegevens te herstellen, hadden we graag gezien dat een tool van deze prijsklasse een dergelijke mogelijkheid als optie bood, die beschikbaar is bij gratis programma’s zoals TestDisk.

Conclusie

 • zeer gebruiksvriendelijk
 • overzichtelijk
 • goede diepe scan voor verwijderde bestanden
 • geen direct herstel van verwijderde partities
 • opstartbaar noodmedium alleen in de Ultimate Edition
 • beperkte licenties kunnen na afloop niet meer gebruikt worden

Wondershare Recoverit was overtuigend in de test.

Wondershare recoverit ProDe tool had geen problemen met het herstellen van verwijderde bestanden en mappen op harde schijven of externe datadragers. Zelfs op per ongeluk geformatteerde datadragers of verloren partities kon het merendeel van de bestanden via de deep scan hersteld worden, inclusief TXT bestanden en bestanden die met Outlook als mails waren opgeslagen (msg). Het herstel van een per ongeluk verwijderde partitie als geheel was daarentegen niet mogelijk en bleef ook beperkt tot het herstel van de daarop aangetroffen bestanden. Wij hadden graag de mogelijkheid gehad om de partitie gewoon te herstellen, wat in principe probleemloos mogelijk is.

Het feit dat het noodmedium alleen in de licentie van de Ultimate Edition is opgenomen, beperkt het nut van de Pro Edition aanzienlijk, maar is gezien de licentieprijs te rechtvaardigen. Andere tools met een nood medium kosten evenveel of zelfs meer dan Recoverit Ultimate.

Gerelateerde berichten