SSD vs. HDD: Wat is beter voor welk doel?

Wanneer de opslagruimte opraakt, de harde schijf maar heel langzaam werkt of binnenkort een defect aangeeft, is het tijd voor vervanging. Maar kiezen uit de verschillende soorten harde schijven is vaak niet eenvoudig. Als de …

SSD vs. HDD: Wat is beter voor welk doel?

hdd-sdd-simulation
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Systeem
  6. »
  7. Gegevens beheren
  8. »
  9. SSD vs. HDD: Wat is beter voor welk doel?

Wanneer de opslagruimte opraakt, de harde schijf maar heel langzaam werkt of binnenkort een defect aangeeft, is het tijd voor vervanging. Maar kiezen uit de verschillende soorten harde schijven is vaak niet eenvoudig. Als de harde schijf toch al vervangen wordt, kan het de moeite waard zijn om te upgraden naar een snellere SSD.

Vaak volstaat echter een conventionele HDD. Hieronder verduidelijken we de verschillen tussen de twee soorten harde schijven, welke in welk geval meer waard is en wat u moet doen als er een back-up van belangrijke gegevens van een defecte harde schijf moet worden gemaakt.

1. wat is het verschil tussen een SSD en een HDD?

HDD en SSD zijn beide harde schijven met geïntegreerde opslag. Het verschil tussen de twee is vooral te zien in de manier waarop ze gebouwd zijn en hoe ze werken. Wij hebben de verschillen voor u in een tabel opgenomen:

HDD (harde schijf) SDD (Solid-State Drive)
  • Was het eerste type harde schijf, vandaag de dag nog steeds standaard in gebruik.
  • Mechanische harde schijf met een schijf die om zijn eigen as draait en een bewegende kop voor het lezen en schrijven van bestanden.
  • Modellen zijn relatief goedkoop in aanschaf.
  • Nog een relatief nieuw type harde schijf, wordt steeds meer gebruikt.
  • In tegenstelling tot de HDD wordt echter een chip gebruikt voor het lezen en schrijven van bestanden, waardoor de harde schijf veel sneller is.
  • SSD’s zijn echter ook aanzienlijk duurder, wat bij een grote capaciteit een groot prijsverschil kan opleveren.

Zijn er verschillen in capaciteit en levensduur?

hdd-festplatte-nah
SDD’s zijn minder gevoelig voor defecten.

Er zijn geen verschillen in capaciteit tussen SSD’s en HDD’s. Het aanbod van zeer grote HHD’s van zes terabyte en meer is groter, maar genoeg fabrikanten bieden ook SSD’s van hetzelfde formaat aan. De prijs voor een SSD met deze capaciteit is echter aanzienlijk hoger dan die van een mechanische harde schijf.

Het gerucht dat SSD’s een kortere levensduur hebben, blijft bestaan. In feite hebben deze harde schijven slechts een beperkte levensduur, maar daar is tegenwoordig nauwelijks nog iets van te merken. Omdat de mogelijke schrijfcycli beperkt zijn tot een bepaald aantal, werken moderne SSD’s zo dat de bestaande cellen gelijkmatig worden belast om een zo lang mogelijke levensduur mogelijk te maken.

De levensduur van een SSD ligt tussen 1.000 en 100.000 schrijf- en wisbewerkingen; dit brede bereik is het gevolg van de verschillende klemtechnieken waarmee de SSD’s werken.

Welke harde schijf is beter geschikt voor welk doel?

hdd-innen
De HDD werkt met een kop om de gegevens te lezen.

Aangezien HDD’s met dezelfde capaciteit als een SSD veel goedkoper zijn, is een HDD meer de moeite waard wanneer grote hoeveelheden gegevens moeten worden opgeslagen. Een SSD is aanzienlijk sneller en is vooral geschikt als het besturingssysteem of andere toepassingen die zo snel mogelijk moeten werken erop worden geïnstalleerd.

Ook voor games is een SSD de betere keuze, omdat de laadvertraging in tegenstelling tot een HDD sterk afneemt. Beide harde schijven worden in veel computers gebruikt:

  • De SSD wordt gebruikt voor het besturingssysteem en andere belangrijke toepassingen die zonder vertraging moeten werken.
  • De HDD wordt alleen gebruikt als archief voor foto’s, video’s, documenten enzovoort.

Hoe kunt u de gegevens op een kapotte harde schijf herstellen?

defekte-hdd
Defecten kunnen verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld waterschade.

In geval van een defect moet u de harde schijf niet meteen weggooien, omdat de gegevens erop vaak nog te redden zijn. Vooral mechanische harde schijven, dus HDD’s, zijn erg gevoelig voor defecten omdat bijvoorbeeld de lees- en schrijfkop bij schokken kan wegglijden.

Als er geen back-up is voor de inhoud van de harde schijf, kan alleen een data rescuer voor harde schijven worden gebruikt om de gegevens te redden. Voor gegevensherstel wordt de harde schijf op een andere computer of, indien mogelijk, op dezelfde computer aangesloten en door een programma gelezen. Als de gegevens nog kunnen worden hersteld, kunnen ze via het programma worden geëxtraheerd en opgeslagen.

Gerelateerde berichten