Magix Video Deluxe 2023: De nieuwe videobewerkingsversie in de test

Na de recente release van Magix Video Deluxe 2023 hebben we deze software nog niet onder de loep genomen. Dat doen we nu in een praktijktest van Magix Video Deluxe 2023 en we zullen niet …

Magix Video Deluxe 2023: De nieuwe videobewerkingsversie in de test

Magix Video deluxe 2023
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Multimedia
  6. »
  7. Videobewerking
  8. »
  9. Magix Video Deluxe 2023: De nieuwe videobewerkingsversie in de test

Na de recente release van Magix Video Deluxe 2023 hebben we deze software nog niet onder de loep genomen. Dat doen we nu in een praktijktest van Magix Video Deluxe 2023 en we zullen niet alleen de vernieuwingen, maar ook de basiswerking en functies van de videosoftware presenteren.

Is Magix Video Deluxe ook geschikt voor beginners?

De videobewerking is gericht op zowel beginners als gevorderden en is zeer stabiel en snel tijdens het bewerken, zelfs voor complexe projecten met veel tracks, veel videomateriaal en effecten.

Welke vernieuwingen biedt Magix Video Deluxe versie 2023?

Magix Video Deluxe 2023 biedt als innovaties onder andere een betere reikwijdte met filters en effecten, nog snellere export op systemen met een Intel GPU, soepeler en sneller werken, zelfs met complexere projecten en nieuwe functies voor Magix Travel Maps.

Welke van de verschillende edities moet ik kopen?

Magix Video Deluxe 2023 is verkrijgbaar in drie edities met verschillende functies. Volgens onze evaluatie biedt Video Deluxe 2023 Plus de beste prijs-prestatieverhouding.

1. Magix Video Deluxe in de presentatie

De Windows-only videobewerkingssoftware uit Duitsland is al heel lang op de markt en heeft in de loop der jaren een grote aanhang gekregen. En met reden. Zowel qua functies als bediening kan Video Deluxe zich gemakkelijk meten met Adobe Premiere Elements, Pinnacle Studio of Cyberlink PowerDirector. De nogal saaie interface doet dat in eerste instantie niet vermoeden, dus eerst het overzicht van de harde feiten:

Opmerking: De functies hebben betrekking op de geteste Plus-functie.

Magix Video Deluxe 2023 Plus
Prijs Basis 69,99 €, Plus 99,99 €, Premium 129 € , Upgrade goedkoper
Systeem Windows 10 of 11, 64 Bit
Importeren Video: (DV-)AVI, MJPEG, MKV, MPEG-2/4 (HEVC/H.265*), WMV(HD)
Muziek: WAV, MP3, OGG, WMA, meerkanaals geluid
Foto: BMP, GIF, JPEG, TGA, TIF, PNG, HEIF
Export (DV-)AVI, MJPEG, MPEG-2/4 (HEVC/H.265*), WMV(HD), MP3, WAV, DVD, Blu-ray Disc, AVCHD-Disc
Videobewerking 200 sporen met flexibele spoorbehandeling
Wijziging van spoorhoogtes
J-L bewerking
Automatische verwijdering van gaten
Multicam-bewerking voor 4 camera’s
Previewweergave
Op klok gebaseerde videomontage
75 film- en montagesjablonen
Proxy-videobewerking
Videobewerking 8K UltraHD-ondersteuning
Voor HiDPI geschikte interface
Professionele beeldstabilisatie
Eenzijdige kleurcorrectie
16-bits kleurverwerking
Creatieve video-effecten
Keyframebewerking
175 cross-fades
73 intro/outro
490 titelsjablonen, 15 dynamische sjablonen
Chromatoets effecten
Dynamische slow motion
Objecten volgen
Laagmaskers
Beeldrandeffecten
Filmlooks en automatische lookaanpassing
Reisroute-animatie MAGIX Reiskaarten
360°-fades en effectfades
HDR-effect
Fisheye-correctie
Audiobewerking Meerkanaals geluid
Automatische luidheidsaanpassing
Audio preview optie in de tijdlijn (scrubbing)
Ruis verwijderen
Muziekeditor 3.0 / Mastering Suite
Geïntegreerde brandfunctie [ja]
naar de download [download link=”/download/magix-video-deluxe/”]

1.1 Er zijn drie verschillende edities

De fabrikant biedt de software aan in drie verschillende edities met verschillende reeksen functies, zoals de versievergelijking met Magix Video Deluxe 2023 laat zien. Naar onze mening mist de goedkope standaardversie essentiële comfortfuncties zoals automatische verwijdering van hiaten, rendering van previews, film- en montagesjablonen, effectfades en meerkanaalsgeluid. Naar onze mening biedt de Plus-versie de beste prijs-prestatieverhouding, die alleen verschilt van de Premium-editie door het ontbreken van NewBlue Stylizers 5 Illuminate en NewBlue Essentials 5 Illuminate. Dit zijn plug-ins van de fabrikant NewBlue met effectfilters die ook voor andere videobewerkingsprogramma’s kunnen worden gebruikt.

De “Stabilizer” maakt echter geen deel uit van de plug-in in Magix Video Deluxe Premium.

1.2 Vertrouwde interface met aanpassingsmogelijkheden

De gebruikersinterface toont de klassieke driedeling met een preview-venster (1), aan de rechterkant de mediapool met filters, effecten en inhoud (2) en daaronder het projectvenster met de tijdlijn en diverse tools (3).

Oberfläche von Magic Video Deluxe 2023
De gebruikersinterface van Magic Video Deluxe 2023 is eenvoudig gehouden.

Deindeling van de vensters kan naar eigen wens worden aangepast, het voorbeeldvenster kan ook op een tweede scherm worden geplaatst, zelfs op volledig scherm. De vensterindeling kan worden opgeslagen en ook met één klik weer in de oorspronkelijke staat worden teruggebracht.

1.3 Mediapool voor inhoud, effecten, sjablonen, enz.

De Mediapool aan de rechterkant is weer onderverdeeld met verschillende tabbladen en biedt onder “Import” toegang tot mediabestanden, die in de projectmap kunnen worden geïmporteerd of vanuit het oorspronkelijke opslagpad kunnen worden gebruikt.

Media Pool Import
In de sectie Import kunt u media-inhoud voor het project importeren.

“Effecten” biedt alles wat u nodig hebt om foto’s, video’s en audiobestanden verder aan te passen aan uw eigen voorkeuren, bijvoorbeeld kleur- en helderheidscorrectie, kunstfilters, maskers, verlichting, scherpte en snelheid, maar ook grootte, positie, rotatie, bijsnijden evenals animaties zoals zoom en camerabewegingen of -bewegingen.

Media Pool Effekte
Veel effecten maken individuele aanpassingen aan het video-, foto- en audiomateriaal mogelijk.

In de rubriek “Sjablonen” vindt u fades, beeldobjecten, vormgevingselementen, intro’s en outro’s, film-, montage- en titelsjablonen, die met passende pictogrammen al een idee geven van hoe de afgewerkte fade of titel er in het resultaat zal uitzien.

Video Deluxe bietet viele Vorlagen, Blenden und Effekte.
Video Deluxe biedt veel sjablonen, fades en effecten.

De sjablonen voor intro’s/outro’s, film- en montagesjablonen zijn over het algemeen van zeer hoge kwaliteit. De film- en montagesjablonen worden niet toegepast op bestaande projecten, maar worden geopend als een zelfstandig project en bieden dan plaatshouders die kunnen worden gevuld met eigen inhoud voor de afgewerkte film. Zo kunnen zelfs minder ervaren gebruikers in een mum van tijd hun eerste respectabele films maken.

Fertige Filmvorlagen in Magix Video Deluxe 2023
Kant-en-klare filmsjablonen in Magix Video Deluxe 2023 zijn vooral gericht op beginners.

Het tabblad “Audio” toont alleen gratis en gekochte nummers. De audiobewerkingsfuncties zelf zijn geïmplementeerd in “Effecten”. Als de inhoud niet genoeg is, kunt u via het tabblad “Store” toegang krijgen tot verdere inhoud zoals fades, titelsjablonen, animaties, geluiden en titels, filmlooks of hele themapakketten, uiteraard tegen betaling.

Magix Video Deluxe Store
De Magix Video Deluxe Store biedt toegang tot verdere inhoud, zij het tegen betaling.

1.4 Het hart van elke videobewerking: de tijdlijn

Maar nu komen we bij het essentiële onderdeel van elke videosoftware, de tijdlijn. Magix noemt dit gedeelte het projectvenster, omdat de software niet alleen de klassieke weergave als tijdlijn met meerdere sporen heeft, maar ook een storyboardmodus biedt. In deze modus zet u de videofragmenten op een rij en kunt u ze elk afzonderlijk bewerken, binnen bepaalde grenzen. Voor beginners die alleen korte clips willen maken, kan deze modus een vereenvoudiging zijn, maar anders is het gebruik van de storyboard-modus te beperkend.

Storyboard Modus
De storyboard-modus mist flexibiliteit, maar is voor beginners wat overzichtelijker.

We raden je daarom aan om direct in de tijdlijn te werken. Op de Multicam-modus, die alleen beschikbaar is in de Plus- en Premium-edities en waarmee verschillende shots uit dezelfde scène kunnen worden bewerkt, gaan we in deze presentatie niet in. Schakelen gaat via overeenkomstige knoppen rechts boven het projectvenster. In de tijdlijnmodus toont Magix de ware kracht van zijn videosoftware.

Video deluxe 2023 Plus im Timeline-Modus
Magix Video Deluxe 2023 Plus in Timeline modus opent voor u alle mogelijkheden van het bewerkingsprogramma.

Afhankelijk van de versie zijn er tot 200 verschillende tracks beschikbaar, maar in de praktijk zal waarschijnlijk niemand die serieus gebruiken. De inhoud van elk spoor, of het nu gaat om foto, video, muziek of tekst, kan vrij worden gekozen. U kunt ook inhoud mengen, bijvoorbeeld video’s en foto’s op één spoor rangschikken. Als u inhoud in elkaar schuift zodat deze elkaar overlapt, gebruikt Video Deluxe automatisch een cross-fade, of het nu gaat om muziek, foto of video. U kunt echter fades en effecten uit de Mediapool naar de inhoud slepen.

Kreuzblende für Inhalte
De automatische cross-fade voor inhoud is een geweldige manier om je werk te vergemakkelijken.

Aan het begin en einde van een element zitten handgrepen waarmee je media-inhoud kunt in- of uitfaden. Het uitfaden van een liedje of het wegfaden van foto’s en video’s kan heel intuïtief en gemakkelijk gebeuren.

Ein- und ausblenden von Inhalten
Het in- en uitfaden van inhoud is heel eenvoudig te doen met behulp van de faders aan de uiteinden van het mediabestand.

Als je een clip aan de linker- of rechterrand pakt en met de muisknop ingedrukt naar links of rechts beweegt, verwijder je het begin of einde van het element zonder het te verliezen in een cut. U kunt dit nog steeds gebruiken om later delen van het begin of einde terug te brengen. Met de knipfunctie in de werkbalk, die ook verschillende sneltoetsen heeft, kunt u niet alleen knippen, maar ook aan het begin of einde van het object, afhankelijk van de markering. De knipfunctie “Scène verwijderen” verwijdert het geselecteerde object en verplaatst de inhoud vervolgens naar het vorige object, zodat er geen gat meer is.

Video schneiden
De gereedschappen maken het knippen van een video zeer eenvoudig.

Een flexibele muismodus, die alle elementen van een spoor of alle elementen van een spoor selecteert op basis van het object dat u wilt verplaatsen, vereenvoudigt de afhandeling van zelfs complexe projecten.

Mausmodus für alle Spuren
Functies zoals de muismodus voor alle sporen maakt het makkelijker om gaten te dichten.

U kunt andere pictogrammen in de werkbalk boven de tijdlijn gebruiken voor het maken of oplossen van hoofdstukmarkeringen, belangrijk voor latere authoring op DVD of Blu-Ray, rastermarkeringen voor snellere navigatie in uitgebreide producties, diverse invoegmodi, objectrasters tegen ongewenste hiaten in de mediabestanden of groepen.

Werkzeugleiste
De Magix Video Deluxe werkbalk biedt vele functies voor het werken in het projectvenster.

Een audiomixer biedt de mogelijkheid om naast de masterinstelling voor elk spoor afzonderlijk volume, normalisatie of effecten in te stellen. Voor het bewerken van audio ondersteunen een compressor, 10-bands equalizer en reverb- en echo-effecten u.

Audiomixer
Ook zonder audiomixer hoeft u het niet te doen.

1.5 Magix Video Deluxe biedt na een korte inwerkperiode een zeer intuïtief gebruik.

Na de gewenning aan een zeer steile leercurve, die wordt begeleid door instructies in de vorm van een online handleiding in PDF-formaat en zeer goede online tutorials van de fabrikant, bent u al na een paar uur in staat om zelfs complexere opdrachten te maken, zoals een 90 minuten durende vakantiefilm uit vele afzonderlijke clips, tekst- en geluidssporen, cross-fades, beeldanimaties en intro en outro. Vooral de kennis van de verschillende gereedschappen voor knippen en samenvoegen of invoegen en vervangen, maken het arrangeren van inhoud gemakkelijker.

Video deluxe 2023 Plus  im Timeline-Modus
Complexe producties zoals deze 90 minuten durende film die bestaat uit honderden elementen en verschillende tracks, zijn geen probleem voor Video Deluxe 2023.

1.6 Prestaties en stabiliteit

Om het werk soepel te laten verlopen, heeft u een voldoende snelle computer nodig. De minimale systeemvereisten voor het bewerkingsprogramma zijn een CPU uit de Intel Core i of AMD FX serie, 4 GB RAM en een onboard grafische kaart met 2 GB VRM en DirectX 12 ondersteuning. Met dergelijke eisen kan echter niet echt worden gewerkt.

Magix adviseert als ideale systeemvereisten een systeem met een Intel Core i-serie van de 6e generatie of AMD Ryzen en hoger, 16 GB RAM en een grafische kaart met een direct ondersteunde GPU van Intel, AMD of Nvidia met 4 GB RAM of meer. Voor het bewerken van 4K- of 8K-materiaal kun je wat meer van alles hebben. Ons testsysteem met een AMD Ryzen 5 5600X, 32 GB RAM en een AMD Radeon RX 6600 XT grafische kaart maakte soepel werken mogelijk met meer dan 100 clips in de tijdlijn van Full HD materiaal, zelfs met een real-time preview, hoewel niet altijd soepel in volledig scherm.

Voor zwakkere systemen biedt Magix ook handmatige voorbeeldweergave en proxybewerking (Plus-editie en hoger). In dit geval werkt de software met kopieën van de originele gegevens in lage resolutie in de preview en gebruikt alleen de originele gegevens in de export. Deze functie is vooral nuttig voor 4K-materiaal en kan ook later in de projectinstellingen worden geactiveerd.

Projekt-_Filmeinstellungen und Proxy-Schnitt
U kunt proxybewerking voor zwakkere systemen activeren in de filminstellingen.

Onze tip voor sneller werken: Voor meer prestaties bij het bewerken of invoegen van video, kopieer je alle mediabestanden voor de film naar de snelste schijf op het systeem. Een normale harde schijf vertraagt de videobewerking net zo goed als film- en fotobestanden op trage USB-schijven. Een snelle, externe SSD via USB 3 is hiervoor ideaal. Wij gebruikten een externe Samsung T7 SSD, die bij metingen met AS SSD Benchmark lees- en schrijfsnelheden haalde van meer dan 400 MB/s elk. Het was erg gemakkelijk om ermee te werken. Een interne M.2 NVMe SSD haalt veel hogere datasnelheden. Deze schijven zijn echter vaak al goed gevuld met Windows en programma’s.

Tijdens ons project, een vakantievideo bestaande uit meer dan 500 uur videomateriaal en veel foto’s, geluidssporen, introteksten, ondertitels en animaties van routes via het aparte Magix Travel Maps, dat ook deel uitmaakt van het pakket uit de Plus-editie en animaties van routes of GPX-tracks geanimeerd in kaarten weergeeft, hebben we slechts twee keer meegemaakt dat de software vastliep. Dankzij regelmatig opslaan is dit volgens ons geen groot probleem.

Magix Travel Maps erstellt Ihre Route als Animation.
Magix Travel Maps creëert je route als animatie.

Hoe eenvoudig het is om met Magix Video Deluxe 2023 te werken wordt gedemonstreerd in de volgende video met nieuws en tips over de software.

1.7 Veelzijdige exportfuncties

U kunt afgewerkte projecten rechtstreeks uitvoeren en uploaden naar Youtube of Vimeo, of ze exporteren in talrijke formaten.

Zahlreiche Exportfunktionen
U kunt films in diverse formaten exporteren vanuit de software.

De exportdialoog biedt uitgebreide instelmogelijkheden zoals resolutie, framerate, beeldverhouding en speciale formaatafhankelijke specificaties. Deze laatste zijn echter meer gericht op ervaren gebruikers die volledige controle willen hebben over de export en de kwaliteit.

Exportfunktionen
Exportfuncties voor beginners en gevorderden.

Wie de voorkeur geeft aan optische media zal blij zijn met de geïntegreerde brandfunctie. Deze kan worden geactiveerd via een pictogram aan de rechterbovenrand en kan de video uitvoeren als een afgewerkte film op Blu-Ray of DVD. U kunt ook kiezen uit verschillende geanimeerde titelsjablonen, die de hoofdstukmarkeringen in de tijdlijn gebruiken voor de hoofdstukweergave. U kunt ook de menutekst, de stijl en de gebruikte menu-afbeelding bepalen.

Video deluxe 2023 Plus - Export auf BluRay
Video Deluxe kan films ook rechtstreeks op Blu-Ray of DVD branden.

De brandfunctie schrijft rechtstreeks naar een brander met media en maakt anders een ISO-bestand aan voor verdere verwerking.

2. vernieuwingen in Magix Video Deluxe 2023

Zoals bij veel programma’s die in de loop der jaren gegroeid zijn, zijn de vernieuwingen van versie tot versie beperkt. Dit is ook het geval met de 2023-versie van de video-editor.

De belangrijkste vernieuwingen zijn bijvoorbeeld een intelligente zoekfunctie in de Mediapool, die ondanks typefouten toch de juiste effecten of filters weergeeft. Daarnaast kun je nu veelgebruikte filters en effecten met een hartje als favoriet markeren. Binnen bepaalde effecten, zoals animaties, heeft Magix de detailvensters herzien, waardoor bijvoorbeeld procentuele waarden in plaats van alleen pixelwaarden kunnen worden ingevoerd of animatie-effecten via ankerpunten direct in de video-editor kunnen worden aangepast.

Eine Neuerung sind die Favoriten und verbesserten Eingabemöglichkeiten bei Effekten oder Filtern
Een nieuwe functie zijn de favorieten en verbeterde invoermogelijkheden voor effecten of filters.

In wezen heeft Magix gewerkt aan de render engine, die veel sneller zou moeten werken voor systemen met nieuwe Intel onboard GPU’s. De tijdlijn zelf is ook geoptimaliseerd en werkt nog soepeler en vlotter bij grote projecten met veel materiaal, wat we in de test konden bevestigen.

Magix Travel Maps (alleen opgenomen in de Plus Edition), een tool waarmee je reisroutes kunt animeren door tussenliggende bestemmingen op te geven of GPX-bestanden te importeren en als video in je film in te voegen, is aangevuld met nieuwe filterweergaven en geeft nu desgewenst ook een GPX-hoogteprofiel weer. Ook nieuw is de mogelijkheid om rijroutes te verfraaien met een fly-in animatie aan het begin.

In de volgende video krijgt u een gedetailleerde beschrijving van de vernieuwingen en toepassing van Magix Travel Maps:

3. gratis of betaalde video editors?

Naast de vele aankoopprogramma’s is er ook gratis en zelfs gratis videosoftware waarmee je ook heel goed kunt werken. Wij hebben een selectie voor Windows bestaande uit OpenShot, Shotcut, Vidiot, VSDC Free Video Editor en het klassieke Windows Movie Maker apart gepresenteerd in onze test van gratis videobewerkers voor beginners en ook gevorderden. Lightworks en DaVinci Resolve zijn buiten de beoordeling gelaten omdat beide programma’s een lange inwerkperiode vereisen en meer gericht zijn op professionele gebruikers.

In directe vergelijking met alle daar gepresenteerde gratis videobewerkingsprogramma’s beviel Magix Video Deluxe ons echter veel beter. Dat komt vooral door het brede scala aan functies en de zeer doordachte bediening. Shotcut en OpenShot hebben in combinatie nog wel wat in huis om met Video Deluxe te concurreren, maar beide hebben hun tekortkomingen in werking en/of functieaanbod. Als je de tekortkomingen en eigenaardigheden van de gratis vertegenwoordigers kunt aanvaarden, kun je er ook goede resultaten mee bereiken. Voor ons project met de overvloed aan inhoud zouden beide tools echter duidelijk hun grenzen hebben bereikt. Ons advies: probeer ze uit en beslis zelf. Aangezien de aankoopprogramma’s ook als proefversie beschikbaar zijn, loopt u geen enkel risico. U kunt een gratis proefversie van Magix Video Deluxe 2023 direct bij WinTotal downloaden.

4 Onze conclusie – volwassen videobewerkingssoftware voor beginners en gevorderden

Als nieuwkomer in Magix Video Deluxe waren we verrast hoe snel zelfs een zeer complex project mogelijk is met het programma. Je kunt duidelijk zien dat de software heeft geprofiteerd van de feedback en ervaring van gebruikers door de jaren heen. De software is voldoende snel, stabiel en heeft ons nooit overweldigd toen we eenmaal het bedieningsconcept voor het bewerken of invoegen van video’s hadden geïnternaliseerd. De optie om clips die elkaar overlappen direct door elkaar te laten lopen vonden we erg prettig. Ook de audiofuncties zijn uitstekend. Een tekortkoming, als je daar al van kunt spreken, zijn nog steeds de menu’s voor bepaalde effecten, zoals geanimeerde camerabewegingen in beelden. Hoewel de fabrikant deze menu’s in versie 2023 heeft herzien, zijn ze naar onze mening nog steeds voor verbetering vatbaar. Maar al met al is dit klagen op een zeer hoog niveau. Een apart venster voor het bekijken van het bronmateriaal was ook leuk geweest, maar dat is voorbehouden aan de duurdere Magix Video Pro X software van hetzelfde bedrijf.

Gerelateerde berichten