MiniTool Partition Wizard Free – De universele, gratis helper rond harde schijven en partities

Omdat het op Linux gebaseerde Parted Magic alleen tegen betaling kan worden gedownload, hebben gebruikers de smaak te pakken gekregen van gratis alternatieven die meestal ook onder Windows kunnen worden gebruikt, ook al bieden deze …

MiniTool Partition Wizard Free – De universele, gratis helper rond harde schijven en partities

MiniTool Partition Wizard
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Beveiliging
 6. »
 7. Gegevensherstel
 8. »
 9. MiniTool Partition Wizard Free – De universele, gratis helper rond harde schijven en partities

Omdat het op Linux gebaseerde Parted Magic alleen tegen betaling kan worden gedownload, hebben gebruikers de smaak te pakken gekregen van gratis alternatieven die meestal ook onder Windows kunnen worden gebruikt, ook al bieden deze “gratis varianten” meestal niet het volledige scala aan functies. Eén zo’n alternatief is de MiniTool Partition Wizard, die, op een paar speciale functies na, alle dagelijkse taken met glans aankan, zelfs in de gratis editie.

Klassieke structuur en taken

MiniTool Partition Wizard is gericht op de klassieke functies van partitieprogramma’s en kan:

 • partities verkleinen en verplaatsen
 • partities aanmaken, verwijderen en formatteren
 • partities splitsen en samenvoegen
 • partities kopiëren
 • verloren of verwijderde partities herstellen
 • de MBR opnieuw aanmaken
 • bestandsformaten converteren
 • hele schijven kopiëren

De nieuw beschikbare versie 9 is geoptimaliseerd voor Windows 8.1, kan een besturingssysteem migreren van een harde schijf naar een SSD en ondersteunt zelfs Windows Storage Spaces van Windows 8.x.

Ondanks de freeware status (voor privé gebruik) biedt het programma nog meer functionaliteit, bijvoorbeeld het omzetten van het partitietype van MBR naar GPT of andersom.

MiniTool experimenteert niet met de structuur van de gebruikersinterface en volgt de quasi-standaard vensterindeling: links een functiemenu, rechtsboven de grafische weergave en daaronder een lijstweergave van de gegevensdragers en partities.

Oberfläche MiniTool Partition Wizard
Interface MiniTool Partition Wizard

De knoppenbalk bovenaan is contextgevoelig en verandert van functie afhankelijk van het geselecteerde object in de schijfweergave.

Oberfläche MiniTool Partition Wizard
Contextgevoelige werkbalk

Ook het contextmenu biedt een rijke keuze aan functies.

Kontextmenü MiniTool Partition Wizard
Contextmenu MiniTool Partition Wizard

Hier vindt u ook een wisfunctie, bijvoorbeeld om de sectoren van een gegevensdrager (harde schijf of USB-geheugen) volledig te overschrijven.

Partitionen sicher löschen
Veilig partities verwijderen MiniTool Partition Wizard

In het contextmenu van gegevensdragers vindt u daarentegen functies zoals het uitlijnen, het herstellen van de MBR, het veilig wissen van de hele gegevensdrager, enz.

Kontextmenü MiniTool Partition Wizard
Contextmenu MiniTool Partition Wizard

In actie

De bediening van het programma is zeer intuïtief en zelfs voor niet-professionals – ondanks de Engelse taal van het programma – probleemloos. Elke functie die partities verplaatst of resizing vereist, kan interactief worden gebruikt en toont de daaropvolgende verandering onmiddellijk.

Größenänderung MiniTool Partition Wizard
Resizing MiniTool Partition Wizard
Partition splitten MiniTool Partition Wizard
Partitie splitsen

De wijzigingen worden opgeslagen in een takenlijst en vervolgens in één keer verwerkt.

Wizards

4 wizards, in het programma wizards genoemd, leiden u door taken zoals het kopiëren van schijven, het kopiëren van partities, het herstellen van verloren of verwijderde partities of het migreren van een besturingssysteem van een harde schijf naar een SSD.

Wizards von MiniTool Partition Wizard
Wizards

Nood medium

Al in de Free Edition biedt de MiniTool Partition Wizard een geweldig noodmedium, dat echter niet wordt aangemaakt, maar kant-en-klaar kan worden gedownload.

Notfallmedium von MiniTool Partition Wizard
Opstartmenu van het noodmedium
Notfallmedium von MiniTool Partition Wizard
Interface van het programma van de nood-CD

Alleen in de hogere edities vanaf Pro zit er ook een media builder in het programma, die de ISO kopieert naar een USB datadrager en zo kan opstarten op BIOS en UEFI systemen.

Het noodsysteem kan ook op een USB-stick worden verpakt en van daaruit worden opgestart (alleen in BIOS-modus), zoals onze WinTotal USB-ondersteuningsstick laat zien. Daar hebben we – met toestemming van de fabrikant – het noodsysteem geïntegreerd in de sectie “harde schijven”.

Menü Support-Stick
Integratie van de MiniTool Partition Wizard in het opstartmenu van de WinTotal USB support stick

Draagbaar licht

We ontdekten ook dat het Windows-programma na installatie naar een draagbare gegevensdrager kan worden gekopieerd en dus zonder installatie op andere systemen kan worden gestart; als een draagbare toepassing. De fabrikant maakt geen reclame voor deze mogelijkheid. Het programma gedroeg zich echter precies hetzelfde als bij een correcte installatie.

Andere edities

In de andere versies, waarvoor betaald moet worden, zitten meer functies. De Professional Edition, die online wordt verkocht voor 39 dollar, kan ook omgaan met dynamische schijven (resize, move), partities samenvoegen, clustergroottes wijzigen en nog veel meer.

De server en hogere edities kunnen ook worden gebruikt onder Windows Server vanaf 2003 en maken gebruik in commerciële omgevingen mogelijk.

De fabrikant biedt een vergelijkend overzicht van de verschillende edities en een gedetailleerde functiecatalogus.

Conclusie

De MiniTool Partition Wizard overtuigt al helemaal in de gratis versie. Zonder veel poespas doet de software precies wat de gebruiker ervan verwacht en biedt bovendien een eerlijk licentiemodel. Alleen voor speciale functies, bijvoorbeeld het omgaan met dynamische schijven, is een betaalde editie nodig. Aangezien zelfs het noodmiddel gratis is, hoort MiniTool Partition Wizard thuis in elke fijne gereedschapscollectie.

MiniTool Partition Wizard

MiniTool Partition Wizard

Download de demo via WinTotal

Fabrikant: MiniTool
Prijs Gratis, Professional 39 US Dollar
Systeem: Windows XP of hoger
Positieven: Begrijpelijke interface, goede functieset, Pro functies niet nodig voor de meeste gebruikers, gratis opstartmedia.
Negatieven: Engelse taal

Intrographics: MiniTool

Gerelateerde berichten