Acronis True Image 2021 – Back-up, beeldbescherming en virusbescherming

Acronis True Image is al jaren een van de meest betrouwbare en populaire back-upprogramma’s voor beeld- en gegevensbescherming onder Windows en op de Mac. Met versie 2021 heeft Acronis zijn back-upprogramma nu verder uitgebreid in …

Acronis True Image 2021 – Back-up, beeldbescherming en virusbescherming

Acronis True Image 2021
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Beveiliging
 6. »
 7. Back-up
 8. »
 9. Acronis True Image 2021 – Back-up, beeldbescherming en virusbescherming

Acronis True Image is al jaren een van de meest betrouwbare en populaire back-upprogramma’s voor beeld- en gegevensbescherming onder Windows en op de Mac. Met versie 2021 heeft Acronis zijn back-upprogramma nu verder uitgebreid in de richting van een cyberbeschermingsoplossing, maar zonder de kerntaak van het maken van back-ups te verwaarlozen. In het volgende artikel stellen we Acronis True Image 2021 en zijn vernieuwingen nader voor.

Wat zijn de belangrijkste innovaties van Acronis True Image 2021?

Naast zorgvuldig productonderhoud is anti-malwarebescherming een van de belangrijkste innovaties.

Wat zijn de verschillen tussen de edities?

De koopversie bevat geen cloudverbinding en anti-malwarebescherming. De abonnementsversies bieden deze functies en meer.

Is er een proefversie?

Acronis biedt een gratis proefversie van True Image om te downloaden. U kunt later met een sleutel upgraden naar de volledige versie.

1. true image biedt beeldbescherming, back-up en meer

Soorten back-ups

Incrementele back-ups maken alleen een back-up van de bestanden die zijn toegevoegd of gewijzigd sinds de laatste back-up. Differentiële back-ups daarentegen maken een back-up van alle bestanden die zijn gewijzigd of toegevoegd sinds de laatste volledige back-up. We hebben de voor- en nadelen van beide soorten back-ups in detail beschreven in het artikel Back-up als laatste redmiddel.

Image back-up, d.w.z. de back-up van volledige partities en gegevensdragers in een imagebestand, is altijd een van de kerntaken van Acronis True Image geweest en heeft het programma groot en bekend gemaakt. Inmiddels is de markt echter verzadigd geraakt met image-programma’s die tegen betaling beschikbaar zijn of die gratis basisfuncties bieden, zoals onze vergelijking van de beste image-programma’s laat zien.

Naast beeldback-up biedt True Image ook klassieke back-up, d.w.z. de back-up van mappen en bestanden. Voor beide back-uptaken biedt de software diverse opties zoals verschillende back-upmethoden (zowel incrementele, differentiële als volledige back-up), regelmatige intervallen voor back-up of non-stop elke 5 minuten, uitsluitingscriteria, meldingen over de actiestatus per mail, back-upbescherming door encryptie, integriteitscontrole en nog veel meer.

Verschiedene Backup-Methoden für ein Datei-Backup in Acronis True Image 2021
Verschillende back-upmethoden voor bestandsback-up in Acronis True Image 2021
.

Lokale gegevensdragers van allerlei aard, netwerkpaden zoals NAS of servers dienen als back-updoelen. Cloud back-up is alleen mogelijk met de abonnementsedities en de Acronis Cloud.

Back-up naar Dropbox en Co. met Acronis True Image: Als u een andere cloudprovider zoals Dropbox of OneDrive gebruikt, kunt u de cloud-synchronisatiemap opgeven als opslagdoel voor True Image en zo toch een back-up naar de cloud maken. Dit veronderstelt echter dat je voldoende opslagruimte hebt in je cloud en dat de synchronisatiemap zich niet op de bronschijf bevindt als je een image-back-up maakt. We hebben uitgelegd hoe je de Dropbox en OneDrive back-up map verplaatst in de tip OneDrive synchronisatie correct instellen en in de tip De Dropbox map verplaatsen naar een andere opslaglocatie.

Ondanks de gratis concurrentie hoeft Acronis zich niet te verbergen als een full-price product, het is nog steeds een van de topproducten voor deze taak in termen van functionaliteit en technologie, zoals ons profiel van de back-uptaken van Acronis True Image in uittreksels laat zien:

Back-up en herstel

 • Back-up van volledige image
 • Back-up van bestanden en mappen
 • Incrementele en differentiële back-ups
 • Klonen van actieve schijven
 • Non-stop back-ups
 • Archivering van back-ups
 • Alles-in-één herstelschijf
 • Universeel herstelmedium/opstartmedium

Beheerfuncties

 • Conversie naar virtuele machine
 • Back-up planning op basis van gebeurtenissen
 • Back-upregeling op basis van batterijniveau
 • CPU-belasting balanceren
 • Tool voor het opruimen van back-ups
 • Snelle validatie van back-ups
 • Versiecontrole

2. verschillende edities van Acronis True Image 2021

Sinds enkele jaren verkoopt Acronis, net als andere softwarefabrikanten, zijn producten niet alleen als klassieke koopversie met een permanente licentie, maar ook met een abonnementsmodel. Het voordeel voor de klant is dat hij altijd de nieuwste versie van de software mag gebruiken en ook andere voordelen krijgt. Voor Acronis zijn dat de back-up en restore van bestanden in en uit de Acronis Cloud, back-upbeheer op afstand, back-up voor Microsoft 365 en nog enkele functies, waarbij de feitelijke omvang van de functies in de drie abonnementsversies weer verschilt, zoals de vergelijking van Acronis True Image 2021 als abonnementsvariant laat zien.

3. vernieuwingen in Acronis True Image 2021

Acronis heeft ten opzichte van de twee voorgaande jaren weinig veranderd aan het klassieke uiterlijk van de software, en dat is maar goed ook. De software is overzichtelijk en zeer eenvoudig te gebruiken zonder veel vragen. De primaire functies zijn nog steeds ingedeeld als tekstlinks aan de linkerkant en bieden toegang tot de gebieden Backup, Protection, Archive, Sync, Extras, Account en Settings.

Imagesicherung mit Acronis True Image 2021
Beeldback-up met Acronis True Image 2021

Erzijn slechts enkele vernieuwingen op back-upgebied. De validatie van back-ups onder Windows is versneld en de replicatie van back-ups kan worden geannuleerd en later worden voortgezet. Voor het gebruik van back-upbestanden zijn de mogelijkheden uitgebreid om de archiefbestanden te mounten als stations of te converteren naar het VHD-formaat voor virtuele machines (VM).

3.1 Antimalwarebescherming van Acronis

De belangrijkste vernieuwingen van versie 2021 omvatten verschillende beschermingstechnologieën waarmee Acronis zijn back-upoplossing uitbreidt tot een cyberbeschermingsoplossing.

De realtime bescherming is in feite een virusscanner die bestandstoegang in realtime controleert en toegang tot verdachte, mogelijk schadelijke inhoud detecteert en voorkomt. De realtime bescherming is gericht op het detecteren en blokkeren van ransomware-aanvallen door encryptietrojanen, illegale cryptomining ten koste van de prestaties van uw pc, evenals schadelijke bestanden en websites. Acronis gebruikt AI-gebaseerde gedragsanalyse en handtekeningbestanden voor reeds bekende malware. De gebruikte technologie werd eerder aan zakelijke klanten aangeboden als Cyber Protect Cloud en presteerde al zeer goed in onafhankelijke tests van AV-Test. De beschermingsupdates worden automatisch op de achtergrond gedownload en regelmatig bijgewerkt.

Schutzfunktionen in Acronis True Image
Acronis True Image 2021 biedt nieuwe beschermingsfuncties – maar alleen in abonnementsedities.

De geïntegreerde virusscanner kan ook “on-demand” of via een schema worden gebruikt, dus handmatig worden getriggerd om op verschillende gegevensdragers op virussen te scannen. Gevonden bedreigingen worden geïsoleerd en verplaatst naar een quarantainegebied. Een andere beschermingscomponent is de kwetsbaarheidsbeoordeling, die verouderde, kwetsbare software opspoort en waarschuwt tegen het gebruik ervan. De verschillende beschermingsmechanismen zijn verenigd achter “Bescherming” en worden in één oogopslag weergegeven en beheerd.

Onder Windows integreert Acronis ook met Windows Security.

Integration von Acronis True Image 2021 in Windows-Sicherheit
Acronis True Image integreert zich nu ook in de beveiliging van Windows.

Of je de extra beschermingscomponent van Acronis nodig hebt als aanvulling op Windows Defender onder Windows 10, dat de laatste jaren steeds betere resultaten boekt en in principe virusbescherming van derden overbodig maakt, beantwoordden we in onze test van de beste gratis virusscanners voor Windows en kwamen we tot een duidelijke stemming: Nee. Aan de andere kant zal niemand Acronis True Image 2021 kopen alleen vanwege de anti-malware bescherming, dus ben je blij met de aanvullende bescherming onder Windows.

In onze test konden we geen merkbare vertraging van het systeem ontdekken door het gebruik van de twee beschermingsmechanismen van Windows en Acronis. Wie echter zonder het onderdeel wil, kan deze bescherming via een knop uitschakelen.

Schutz in Acronis True Image 2021 abschalten
De geïntegreerde virusscanner kan worden uitgeschakeld.

3.2 Beschermingsfuncties die niet in alle edities zijn opgenomen

Acronis biedt de nieuwe Antimalware Protection niet aan in de koopversie en dus alleen in de abonnementslicenties, en ook hier zijn er weer verschillen. In de goedkoopste versie,“Essentials”, is de virusbescherming slechts drie maanden gratis te gebruiken. Pas vanaf de Advanced Edition is de virusbescherming gedurende de abonnementsperiode continu beschikbaar, anders is na drie maanden “Essential” nog eens 25 euro toeslag verschuldigd voor een upgrade naar de Advanced Edition.

verschiedene Editionen im Abo-Modell
Verschillende edities in het abonnementsmodel.

4. meer functies van Acronis True Image 2021

Daarmee is de lijst met nieuwe functies afgesloten, dus laten we de overige functies van Acronis True Image introduceren, die verborgen zitten achter de extra’s. Hier vindt u de kloonfunctie voor volledige gegevensmedia, de Rescue Media Builder voor het maken van een opstartbaar noodmedium als ISO, als CD of USB, evenals Acronis Universal Restore. Acronis Universal Restore is een speciaal opstartbaar medium waarmee u een image back-up op andere hardware, zoals een gloednieuwe pc, kunt terugzetten. Zonder Acronis Universal Restore zou Windows niet meer opstarten omdat de hardware en dus de basissysteemconfiguratie is veranderd.

Extras in Acronis True Image
Extra’s in Acronis True Image.

MetTry & Decide kun je wijzigingen in Windows ongedaan maken. Daartoe creëert het systeem een buffer in een beschermd gebied, die alle bestandswijzigingen buffert wanneer Try & Decide is geactiveerd tot een reboot. U kunt dan beslissen of u de wijzigingen weggooit of overbrengt naar het bestandssysteem. Deze techniek is vooral handig als u nieuwe software op uw systeem wilt testen en eventuele wijzigingen volledig ongedaan wilt maken.

Try und Decide
Met Try and Decide kunt u wijzigingen in het systeem terugdraaien.

Daarnaast zit er een eenvoudige systeemopruiming in de extra’s, evenals de Acronis DriveCleanser, die gegevensmedia “veilig” kan wissen, maar geen veilig wissen voor SSD’s biedt.

5 Conclusie

 • Uitgebreide beeld- en back-upbescherming
 • Zeer goed noodmedium
 • Universele restore op gewijzigde hardware
 • Ondersteunt alleen de Aronis Cloud
 • Virusbescherming alleen in de abonnementseditie
 • Virusbescherming permanent alleen in een duurdere abonnementseditie

Bij de kerntaken back-up en beeldbescherming zijn er slechts marginale verbeteringen ten opzichte van de vorige versie, dus vanuit ons oogpunt is er voor bezitters van de vorige versie geen reden om te upgraden als het alleen om de back-up en beeldtaken gaat.

Bovendien komt de meest opvallende vernieuwing in de vorm van virusbescherming alleen ten goede aan bezitters van de abonnementsversie. Of men de “bescherming met Acronis” onder Windows 10 echt nodig heeft, kan nu nog niet echt bewezen worden. Volgens het motto “twee keer beschermt beter” zijn er echter geen merkbare nadelen als Acronis ook bestanden, websites en processen in de gaten houdt. Het feit dat de virusbescherming alleen voor abonnees van de Essential Edition gedurende drie maanden gratis beschikbaar is, betekent echter dat elke gebruiker goed moet overwegen of hij een pure back-up- en image-oplossing nodig heeft (dan als koopversie) of bereid is een aanzienlijke meerprijs te betalen voor de beschermingsfuncties en cloudfuncties in het abonnement.

We misten nog directe ondersteuning voor andere cloudproviders, maar dat zou indruisen tegen Acronis’ winstgevende kernactiviteit “clouddiensten”.

Gerelateerde berichten