ShadowProtect 4 Desktop Edition

Beeldprogramma’s, wie heeft het uitgevonden? Deze keer niet de Zwitsers! Maar uit het land van de Zwitsers komt een image-oplossing die we hier nader toelichten. Wat meer dan tien jaar geleden een sensatie was in …

ShadowProtect 4 Desktop Edition

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Beveiliging
  6. »
  7. Back-up
  8. »
  9. ShadowProtect 4 Desktop Edition

Beeldprogramma’s, wie heeft het uitgevonden? Deze keer niet de Zwitsers! Maar uit het land van de Zwitsers komt een image-oplossing die we hier nader toelichten.
Wat meer dan tien jaar geleden een sensatie was in de thuissector, is nu vanzelfsprekend: image-back-ups van partities en schijven. Fabrikanten zoals PowerQuest met Drive Image (inmiddels opgekocht door Symantec) brachten een revolutie teweeg in de afhandeling van systeemback-ups.

Tegenwoordig wordt de markt voor image-oplossingen in de thuissector duidelijk gedomineerd door Acronis. De rest bestaat uit vele kleinere aanbieders van tools, waaronder de Zwitserse fabrikant StorageCraft met zijn ShadowProtect-product, dat in verschillende edities wordt aangeboden. Wij namen de Desktop Edition onder de loep.

Geen nieuwkomer

We hadden de ShadowProtect image-oplossing al in 2008 op WinTotal gepresenteerd, toen was deze alleen in het Engels beschikbaar. De fabrikant biedt al jaren image-oplossingen voor commerciële omgevingen, maar heeft de kerntechnologie ook geporteerd voor thuisgebruikers. We waren benieuwd hoe het product zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en of het zijn concurrenten in de thuissector kan bijbenen.

Functieaanbod

Kenmerken van versie 4 van ShadowProtect Desktop Edition zijn onder meer:

  • Volledige, differentiële en incrementele afbeeldingen van harde schijven en partities.
  • Herstel vanaf het actieve systeem (niet-systeempartitie) of via een herstel-cd.
  • Herstel naar andere hardware (bare-metal herstel) of naar een virtuele omgeving
  • Converter voor het converteren naar VHD- of VMDK-bestanden
  • Beeldbrowser met herstel van bestanden en mappen
  • Consolidatie van back-up images via ShadowProtect ImageManager
  • Planningsmodule voor automatische volledige en incrementele back-ups

Wat nu al opvalt is dat ShadowProtect Desktop Edition een klassieke “image-software” is gebleven, terwijl andere concurrenten jaren geleden de sprong naar het “backup-kamp” hebben gemaakt. Of dit een voordeel of een nadeel is, moet iedere gebruiker voor zichzelf uitmaken. Het enige dat zeker is, is dat de gebruiker bij aankoop precies krijgt wat hij zoekt: een image-oplossing.

Interface

Terwijl bijvoorbeeld Acronis jaar na jaar gebruikers wegjaagt met nieuwe GUI-experimenten in plaats van zich simpelweg te richten op objectiviteit en bruikbaarheid, is ShadowProtect Desktop Edition in de loop der jaren trouw gebleven aan zichzelf wat betreft de gebruikersinterface en lijkt het anno 2012 bijna “retro”.

ShadowProtect 4 Desktop Edition

Toch waardeert men al snel de “klassieke look” en voelt men zich echt op zijn gemak met de software. Het moet immers geen prijs winnen voor de meest uitgebreide GUI, maar de gebruiker niet in de war brengen qua gebruiksvriendelijkheid. De fabrikant StorageCraft heeft dit voorbeeldig opgelost, ook al zijn de optionele netwerkweergave en de beheerconsole nogal overbodig voor het desktopproduct en afkomstig van de serverversie.

Back-up

Het aanmaken van een back-uptaak gebeurt via een wizard. U selecteert de back-upbron en -bestemming, waarbij ook netwerkschijven worden ondersteund,

Schijfselectie

het schema voor de back-up,

schema

het type back-up,

backup-art

verdere backup-opties zoals compressie, wachtwoordbeveiliging, splitsen enz,

Verdere opties

Prestatieverdeling en de optionele “sector back-up”,

performance en co.

waarna de software begint met de back-up.

Backup

Qua prestaties bij het maken van back-ups merkten we een iets lagere snelheid in vergelijking met klasseleider Acronis, maar voor thuisback-ups vonden we dit niet genoeg om uit te maken (7 minuten en 35 seconden voor een systeemback-up van 60 GB SSD-schijf naar een 2e harde schijf in vergelijking met 7 minuten bij gebruik van Acronis True Image Home Version 2012). De image-grootte was 31 GByte met standaardcompressie vergeleken met 31,5 GByte met Acronis.

Handmatig verifiëren

In onze presentatie van 2008 klaagden we al dat de software geen automatische beeldcontrole biedt na de back-up. Zelfs in versie 4 van ShadowProtect moet deze nog steeds handmatig worden geactiveerd en wordt dan als taak verwerkt.

Verify

Hulpmiddel voor back-upafbeeldingen

Een goede functie is de back-up image tool, waarmee wijzigingen zoals compressie, encryptie en splitsing kunnen worden aangebracht in reeds gemaakte images. De gebruiker kan ook meerdere imagesets samenvoegen tot een volledige back-up of images omzetten in VHD-bestanden (Virtual Hard Disk, zie ook het artikel “Omgaan met Virtual Hard Disks” op WinTotal) of VMDK-bestanden (VMware).

Backup image tool

Images monteren

Bestaande images kunnen ook worden gemount en zo in het systeem worden geïntegreerd als virtuele stations of als mappen om bestanden of mappen uit de image te openen of te herstellen.

Mount image

Herstellen zoals toen

Het herstellen van afbeeldingen gaat ook via wizards.

Restore

Als je echter onder Windows probeert het systeemstation te herstellen terwijl het draait, krijg je alleen een foutmelding.

Foutmelding

Uit de details blijkt dan de oorzaak: ShadowProtect kan de schijf niet vergrendelen (omdat deze in gebruik is).

Details

Terwijl programma’s als Acronis True Image Home de gebruiker de mogelijkheid bieden om te herstellen na een reboot, speelt ShadowProtect dood. Dat heeft conceptuele redenen, want de tool graaft niet zo diep in het systeem als concurrenten doen en kan zo het opstartproces zodanig aanpassen dat het systeem wordt hersteld in plaats van opgestart.

Of men houdt van de diepe systeemintegratie en dus automatisch herstel zonder noodmedium (bv. Acronis) of van het pure “handwerk” via een noodmedium is zeker een kwestie van mening. Voor minder ervaren gebruikers is de weg die ShadowProtect bewandelt echter niet erg comfortabel en te foutgevoelig.

Noodmedium

ShadowProtect vertrouwt voor deze gevallen op zijn noodmedium, zoals ook andere fabrikanten aanbieden. Maar in plaats van een dergelijk noodmedium, dat gebaseerd is op het Windows PE-platform, vanuit de software te laten aanmaken, moet de gebruiker het ofwel downloaden van de website van de fabrikant op http://www.storagecraft.eu/,umständlich door het serienummer in te voeren, ofwel de installatie-cd van de koopversie gebruiken, die ook opstartbaar is. De download van het ingepakte ISO-bestand bedroeg 561 MB (versie 4.1.5) op het tijdstip van de presentatie.

Iso download

Voor de overdracht van het ISO-bestand naar een optische gegevensdrager wordt direct een klein brandprogramma geïnstalleerd.

ISO-Brenntool

Een noodstok is daarentegen niet voorzien. Pech voor wie geen optische drive heeft.

Het noodmedium (ook in het Duits verkrijgbaar, wij hebben de Engelse versie getest) biedt een PE-basis op zowel Windows 2003 als op Windows 7/2008 kernels.

De gebruiker kan dus zelf beslissen welk van de twee systemen hij voor zijn doeleinden opstart. Het gebruik van een PE-medium heeft het voordeel dat er zelden compatibiliteitsproblemen zijn in vergelijking met Linux-oplossingen, d.w.z.: het medium werkt op bijna alle platforms.

Boot menu
PE omgeving

Naast de basisfuncties voor back-up en herstel, biedt de herstel-cd ook de mogelijkheid om drivers voor opslagapparaten of netwerkkaarten opnieuw te laden, de netwerkconfiguratie aan te passen, een editor voor partitietabellen, een BCD-editor, een VNC-service en nog veel meer hulpfuncties.

functies
Booteditor

Een van de professionele opties is ook de Hardware Independent Restore (HIR), waarmee een systeemback-up ook op andere hardware kan worden hersteld. Normaal gesproken zou het systeem niet meer opstarten als gevolg van gewijzigde hardware (harde schijf controller, etc.). Om dit te voorkomen, verzamelt de noodomgeving de hardware van het doelapparaat en probeert de back-up te herstellen met de bestaande stuurprogramma’s, inclusief de juiste systeemstuurprogramma’s, zodat het systeem opstartbaar blijft. Optioneel kunt u ook uw eigen stuurprogrammabestanden of hele stuurprogrammamappen opgeven die de tool moet opnemen.

HIR

De hele oriëntatie van het noodmedium maakt duidelijk dat dit een uitgebreide gereedschapskist is voor ervaren gebruikers. Leken worden in ieder geval overweldigd door de rijkdom aan functies en mogelijkheden.

Virtuele omgevingen

De fabrikant maakt reclame voor de functie dat een back-up zonder formaatconversie direct in een virtuele omgeving kan worden opgestart en biedt hiervoor een geschikte assistent.

Virtuele machine

Na het selecteren van de back-up ontdekten we echter dat een klein detail was weggelaten: De functie is alleen beschikbaar in combinatie met VirtualBox.

Alleen met VirtualBox

Conclusie

Naar onze mening laat ShadowProtect 4 Desktop Edition duidelijk zien dat de fabrikant een serieuze tool voor grotere omgevingen heeft ingekort tot het niveau van een thuisgebruiker, wat naar onze mening voor de doelgroep geen succes is. Voor de geadverteerde prijs biedt de software simpelweg te weinig functionaliteit in vergelijking met Acronis en co. (trefwoord: bestandsback-up), te weinig ondersteuning voor onervaren gebruikers en te weinig comfort bij het terugzetten van systeemback-ups.

Professionele gebruikers zullen zeker blij zijn met de vele mogelijkheden, zoals conversie van image-bestanden, VirtualBoot, BareMetal-Restore, ondersteuning van netwerkschijven, BCD-Editor, enz. Er zijn ook gebruikers die het op prijs stellen dat ShadowProtect 4 Desktop Edition zich, in vergelijking met andere image-oplossingen, niet zo diep in het systeem inbedt en het systeem alleen via een gegevensdrager voor noodgevallen kan worden hersteld. Voor deze gebruikers is ShadowProtect 4 Desktop Edition zeker een kijkje waard, maar de standaard thuisgebruiker zal zeker gelukkiger zijn met andere oplossingen voor dezelfde prijs.

Opmerking:
We hebben onze conclusie alleen gebaseerd op het gebruik als “desktop” software en wijzen erop dat de punten van kritiek niet opgaan bij gebruik in grotere omgevingen met professionele beheerders, want hier kan de software echt tot zijn recht komen met het client remote concept en vele andere zaken. Dit was echter niet het onderwerp van de “desktop-editie”.

StorageCraft ShadowProtect 4 Desktop Edition


Download de demo via WinTotal

Fabrikant: StorageCraft
Prijs ongeveer 75 Euro
Systeem: Windows 7, Vista, XP
Positief: Duidelijke gebruikersinterface, zeer goed reddingsmiddel met veel professionele functies.
Negatieven: Handmatige verificatie, geen herstel van systeempartities zonder noodmedium, geen converter voor USB reddingsmedium, prijs

Gerelateerde berichten