AnyTrans – Back-up en gegevensoverdracht tussen iPhone, iPad en pc

Na onze laatste ervaring met overdrachtstools voor iOS-apparaten met WinX MediaTrans, waren we op zoek naar een oplossing die meer dan alleen foto’s, muziek en video’s kan beheren. We kwamen AnyTrans van Imobie tegen, dat …

AnyTrans – Back-up en gegevensoverdracht tussen iPhone, iPad en pc

AnyTrans Übersicht
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Systeem
  6. »
  7. Gegevens beheren
  8. »
  9. AnyTrans – Back-up en gegevensoverdracht tussen iPhone, iPad en pc

Na onze laatste ervaring met overdrachtstools voor iOS-apparaten met WinX MediaTrans, waren we op zoek naar een oplossing die meer dan alleen foto’s, muziek en video’s kan beheren. We kwamen AnyTrans van Imobie tegen, dat zowel media-inhoud als andere inhoud van de iPhone of iPad naar de pc kan overbrengen zonder iTunes.

Graag zonder iTunes

In onze presentatie van WinX MediaTrans hebben we al geschreven over de problemen die veel gebruikers hebben met iTunes. De multimediasoftware van Apple, die kan terugkijken op een lange geschiedenis waarin het zich van een eenvoudige muziekspeler tot een mediamonster heeft ontwikkeld, is al jaren onderwerp van harde kritiek wat betreft werking en functionaliteit. Het belangrijkste probleem is dat media-inhoud niet eenvoudig van de lokale PC naar de mobiele apparaten kan worden gekopieerd door middel van drag and drop. Alleen foto’s worden op de PC getoond wanneer een iPhone is aangesloten, maar deze zijn verborgen en verdeeld over talloze submappen.

Juist om deze redenen is er een verscheidenheid aan software van derden die rechtstreeks toegang geeft tot de inhoud van het iOS-apparaat zonder iTunes te hoeven gebruiken, ook al moet iTunes meestal op het systeem worden geïnstalleerd, omdat AnyTrans ook zijn bibliotheken en stuurprogramma’s nodig heeft om toegang te krijgen tot het Apple-apparaat.

AnyTrans – meer dan een eenvoudige bestandsbeheerder voor foto’s, afbeeldingen en muziek

Al bij het opstarten van AnyTrans wordt duidelijk dat de software meer te bieden heeft dan alleen de overdracht van multimediagegevens. Het aangesloten iOS-apparaat wordt weergegeven met de geheugentoewijzing, gescheiden volgens verschillende inhouden. Bovendien is de iTunes-bibliotheek geïntegreerd in een eigen tabblad en kan ook met AnyTrans worden beheerd.

Onder de weergave van het aangesloten iOS-apparaat bevinden zich – enigszins ongebruikelijk – een functiebalk en knoppen voor verschillende categorieën.

AnyTrans Übersicht
AnyTrans overzicht

De actieknoppen bieden verschillende opties, bijvoorbeeld om media-inhoud van het mobiele apparaat naar iTunes, de lokale pc of naar het mobiele apparaat te kopiëren.

AnyTrans - Aktionen
AnyTrans – Acties

De exacte inhoud die moet worden geëxporteerd, bijvoorbeeld naar de PC, kan worden gespecificeerd in het volgende dialoogvenster. AnyTrans kan ook inhoud zoals boeken, notities, apps of spraakmemo’s exporteren.

AnyTrans - Auswahl
AnyTrans – Selectie

AnyTrans verzorgt ook zelf de formaatconversie voor media-inhoud, mocht dit nodig zijn voor het mobiele apparaat. De specificaties voor de formaatconversie worden gedefinieerd in de instellingen.

AnyTrans - Transkodierung
AnyTrans – Transcoding

Wie meer dan één apparaat op de software aansluit, kan gegevens tussen beide apparaten overbrengen, de inhoud klonen of samenvoegen.

Toegang tot extra inhoud

Onder de actieknoppen staan pictogrammen voor verschillende categorieën. AnyTrans heeft niet alleen toegang tot foto’s, muziek en video’s, maar ook tot inhoud zoals Safari bladwijzers en geschiedenis, boeken, podcasts, apps, notities, contacten, agenda, voicemail, berichten (SMS), back-ups en de iCloud.

Het selecteren van een van deze categorieën opent een ander menu, zoals in de schermafbeelding voor foto’s.

AnyTrans - Zugriff auf Inhalte
AnyTrans – toegang tot inhoud

De gebruiker heeft direct toegang tot de verschillende beeldbestanden en kan bijvoorbeeld de camerarol weergeven in een soort verkenner. Via het contextmenu kunnen enkele of meerdere afbeeldingen worden gemarkeerd en overgedragen of verwijderd.

AnyTrans - Fotos
AnyTrans – Photos

Voor het muziekgedeelte kan de gebruiker ook heel gemakkelijk en handig eigen afspeellijsten maken, de volgorde van de nummers bepalen en direct eigen muziek in het apparaat importeren.

AnyTrans - Musik
AnyTrans – Music

Tot iOS 8.3 was het ook mogelijk om app-bestanden direct te benaderen, maar dat is momenteel niet meer mogelijk. Hierdoor blijft alleen de actie voor apps direct over, zoals verwijderen, overzetten naar pc of naar een ander apparaat.

AnyTrans - Apps
AnyTrans – Apps

AnyTrans kan ook een back-up maken van contacten of agenda-items, zolang deze alleen op het apparaat worden beheerd. Als u de gegevens via iCloud met andere apparaten deelt, moet u deze verbinding eerst verbreken, wat met afbeeldingen wordt uitgelegd via de link in het informatievenster.

AnyTrans - Kontakte
AnyTrans – Contacten

Oproepgeschiedenis, contacten, kalenders of bladwijzers kunnen in verschillende formaten worden geëxporteerd. De formaten zijn ook gedefinieerd in de instellingen.

AnyTrans - Export
AnyTrans – Export

Met AnyTrans kunt u ook lokale back-ups en in de cloud opgeslagen back-ups doorzoeken en specifieke inhoud extraheren.

AnyTrans - Cloud Backup
AnyTrans – Cloud Backup

Toegang tot het bestandssysteem?

Toegang tot de systeemopslag klinkt spannend, maar is in de praktijk nogal irrelevant. AnyTrans ontsluit niet meer dan een paar generieke mappen en zeker niet het systeemgeheugen zelf. Het is denkbaar dat nieuwere versies hier meer inzicht bieden.

AnyTrans - Dateisystem
AnyTrans – bestandssysteem

Conclusie

AnyTrans vervult bijna tot in de perfectie de wens van een open systeem en bevrijdt iOS-gebruikers van de noodzaak om iTunes controle te geven over media-inhoud. Foto’s, muziek en video’s kunnen probleemloos tussen pc en apparaat worden gekopieerd en beheerd, zonder dat ze eerst in iTunes moeten worden geïmporteerd. De prijs van net geen 40 euro voor de licentie is naar onze mening meer dan gerechtvaardigd, gezien het scala aan functies.

De gratis proefversie kan 7 dagen worden gebruikt en is beperkt tot de overdracht van 50 objecten per dag. Zo kan elke geïnteresseerde gebruiker vooraf een indruk krijgen van AnyTrans.

AnyTrans Logo

AnyTrans 4.9.6

Download de demo via WinTotal

Producent: Imobie
Prijs 40 Euro enkele licentie, 60 Euro gezinslicentie
Systeem: Windows 7 en hoger, Mac
Positief: Breed scala aan functies, gebruiksvriendelijk, levenslange updates.
Negatieven: Toegang tot contacten alleen na ontkoppeling van iCloud

Gerelateerde berichten