Avast Test 2019: Hoe presteert de Internet Security Suite in de praktijk?

Je hebt net een nieuw spel van internet geïnstalleerd en plotseling doet je computer niet meer wat je wilt. Bovendien is de boosdoener niet te verwijderen. Het is goed mogelijk dat u het slachtoffer bent …

Avast Test 2019: Hoe presteert de Internet Security Suite in de praktijk?

Avast Internet Security Test
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Beveiliging
 6. »
 7. Antivirus
 8. »
 9. Avast Test 2019: Hoe presteert de Internet Security Suite in de praktijk?

Je hebt net een nieuw spel van internet geïnstalleerd en plotseling doet je computer niet meer wat je wilt. Bovendien is de boosdoener niet te verwijderen. Het is goed mogelijk dat u het slachtoffer bent geworden van malware die zich ongemerkt met de programmacode op uw computer heeft gesmokkeld. De nieuwe Internet Security 2019 van het Tsjechische softwarebedrijf Avast beschermt je tegen precies zulke scenario’s. Wij namen het programma onder de loep. In dit testrapport lees je wat Avast Internet Security 2019 nog meer kan en wat voor of tegen een aankoop spreekt.

 • Statistisch gezien is er in Duitsland elke 39 seconden een hackeraanval.
 • Met de mobiele versie van Avast Internet Security 2019 kun je ook Android- en iOS-apparaten beschermen tegen aanvallen vanaf het internet.
 • Dankzij de geïntegreerde wachtwoordkluis kunt u wachtwoorden direct in het programma opslaan en beheren.

1e Avast Test: De belangrijkste functies van de Internet Security in één oogopslag

Met Avast Internet Security 2019 krijgt u een krachtige malwarebescherming die u betrouwbaar afschermt tegen alle bedreigingen van het web. In deze sectie hebben we de belangrijkste functies voor je samengevat.

1.1 Realtime virusbescherming geeft virussen en Trojaanse paarden geen kans

De realtime bescherming in Avast Internet Security 2019 bestaat uit de zogenaamde “Real Time Shields”, die bestaan uit de volgende modules:

 • File Protection controleert alle bestanden die op uw computer worden opgeslagen of geopend op mogelijke besmetting met malware.
 • Metbehulp van gedragsbescherming kunt u de activiteiten van uw toepassingen loggen en een waarschuwing ontvangen als een programma zich verdacht gedraagt.
 • Onveilige downloads en aanvallen van internet worden automatisch voorkomen door Web Protection
 • E-mailbescherming blokkeert gevaarlijke bijlagen en controleert opgehaalde berichten op malware voordat u ze kunt openen.
Über den Home-Bildschirm können Sie die Schutzmodule einzeln ein- und ausschalten.
U kunt de beschermingsmodules afzonderlijk in- en uitschakelen via het startscherm.

Voor onze test hebben we een computer geïnfecteerd met verschillende malwareprogramma’s die momenteel in omloop zijn en er verschillende virusscanners (waaronder Kaspersky Internet Security, Avira Internet Security) op toegepast. In een directe vergelijking overtuigde Avast Internet Security ons met goede waarden in termen van bescherming en detectiegraad. We merkten ook geen prestatieverlies; het systeem startte even snel op met de virusscanner actief en gedeactiveerd.

1.2 De geïntegreerde firewall blokkeert potentieel gevaarlijke toepassingen

Avast Internet Security 2019 heeft een eigen firewall die het hele netwerkverkeer van uw computer in de gaten houdt en u beschermt tegen ongeoorloofde toegang door cybercriminelen. De firewall is standaard al geactiveerd en kan met verschillende instellingen worden toegepast, afhankelijk van het netwerkprofiel (Openbaar of Privé) via de optie “Aparte instelling voor elke firewallmodus”.

Bovendien hebt u de mogelijkheid om standaardregels te definiëren voor toepassingen die voor het eerst worden uitgevoerd of waarvoor nog geen toepassingsregels zijn gedefinieerd:

 • Automatisch beslissen: Avast selecteert automatisch de juiste instellingen op basis van het gedrag.
 • Toestaan: Toegang tot het netwerk wordt zonder beperkingen verleend.
 • Blokkeren: Toegang tot het netwerk wordt volledig verhinderd.
 • Vragen: Avast vraagt u elke keer dat u het programma start om toegang tot het netwerk toe te staan of te blokkeren, maar dit kan op den duur behoorlijk vervelend worden.
Die Firewall-Einstellungen in Avast Internet Security 2019.
De firewall-instellingen in Avast Internet Security 2019.

1.3 Veilig surfen met de Avast Sandbox

Met de Avast Sandbox kunt u applicaties als in een testomgeving afschermen van de rest van uw systeem en hun veiligheid, betrouwbaarheid en mogelijk wangedrag volledig risicoloos controleren.

Dit is vooral handig als u bijvoorbeeld programma’s van onbekende bronnen wilt downloaden en ze eerst wilt testen voordat u ze installeert, zonder uw eigen bestanden in gevaar te brengen.

U kunt ook veilig op het net surfen in de beschermde virtuele container van de Avast Sandbox: De isolatie maakt uw eigenlijke systeem onkwetsbaar, zelfs als u twijfelachtige of dubieuze sites bezoekt. Dit voorkomt ook dat u per ongeluk uw computer besmet met malware.

Om een programma in de zandbak te starten, klikt u met de rechtermuisknop en selecteert u “Uitvoeren in zandbak”. “Altijd uitvoeren in zandbak” voert de toepassing automatisch uit in de beschermde omgeving telkens wanneer ze wordt opgestart.

1.4 Real Site Secure DNS legt spoofing-aanvallen bloot

In de informatietechnologie omvat de term“spoofing” alle methoden van misleiding binnen een netwerk. De hackers leiden u om naar een (bedrieglijk echt lijkende) replicapagina van een bank of een online winkel om uw toegangsgegevens en rekeninginformatie te bemachtigen.

Avast Real Site voorkomt dat u slachtoffer wordt van spoofing door de URL om te zetten naar het IP-adres van de webserver wanneer u een website bezoekt. Bovendien brengt de tool een versleutelde verbinding tot stand tussen uw webbrowser en de Avast DNS-server. Dit garandeert dat de getoonde pagina echt is.

In onze test ontdekten we dat met Avast Real Site geactiveerd, de toegang vanuit het buitenland (Oostenrijk, Tsjechië) aanzienlijk langzamer is dan via standaard DNS. De fabrikant verklaart dit met een beperkt aantal DNS-servers in sommige landen en het filteren van IP-adressen binnen bedrijfsnetwerken.

Opmerking: Om Real Site op uw computer te kunnen gebruiken, moeten de poorten 443 en 53 op uw firewall zijn vrijgegeven en moet DNS-codering zijn toegestaan.

1.5 De wachtwoordmanager beheert uw wachtwoorden

Met de ingebouwde wachtwoordmanager van Avast Internet Security 2019 kunt u uw wachtwoorden op één centrale locatie opslaan en beveiligen met een hoofdwachtwoord. De wachtwoordmanager kan worden gebruikt op Windows, macOS, Android of iOS en ondersteunt u ook bij het invullen van online formulieren en het synchroniseren van beveiligde notities tussen uw eindapparaten.

Om een hoofdwachtwoord aan te maken, klikt u op “Instellingen” in de menubalk. Het volgende venster verschijnt:

Erstellen Sie einen Masterkey um Ihre Passwörter an einem zentralen Ort zu schützen und zu verwalten.
Maak een hoofdsleutel aan om uw wachtwoorden op één centrale plaats te beschermen en te beheren.

Klik op “Hoofdwachtwoord instellen” en voer vervolgens uw hoofdwachtwoord in. Merk op dat het niet mogelijk is om het te herstellen of te resetten als u het vergeet. Bevestig de bijbehorende opmerking door het vinkje te zetten en klik op “Hoofdwachtwoord instellen”.

Das Avast-Schlüsselsymbol im Browser-Fenster.
Het Avast-sleutelpictogram in het browservenster.

U kunt nu meer accounts toevoegen via hetitem “Wachtwoorden” in het tabblad “Privacy”. Als u vervolgens met de opgeslagen gegevens wilt inloggen op een website, selecteert u deze via het sleutelpictogram (in het venster rechtsboven) en gaat de overdracht automatisch met één klik.

Goed om te weten: Om Avast Passwords in uw browser te kunnen gebruiken, moet u de betreffende extensie eenmalig activeren (de tool vraagt hier automatisch om bij de eerste keer opstarten).

2 Prijzen en beschikbaarheid

Avast biedt zijn Internet Security aan in drie verschillende versies die kunnen draaien op Microsoft Windows en macOS. Voor Android- en iOS-gebruikers biedt de fabrikant ook een mobiele versie, Mobile Security. Onbesliste gebruikers kunnen alle producten als proefversie van 30 dagen aan de tand voelen alvorens tot aanschaf over te gaan.

We hebben de details en prijzen voor u samengevat in de volgende tabel:

Soort abonnement Prijs / per jaar Wat krijgt u voor uw geld
Internet Beveiliging Standaard 59,99 euro
 • Intelligente antivirus
 • SmartScan
 • Gedragsbeveiliging
 • Sandbox
 • Echte site
 • Firewall
 • Veilige browser
 • Spambescherming
 • Anti-Ransomware
 • Avast wachtwoorden
 • Spelmodus
Internet Security Premier 69,99 euro De bovenstaande functies plus:

 • Automatische software-updater
 • Gegevensvernietiger
Internetbeveiliging Ultimate 119,00 Euro De bovenstaande functies plus:

 • Schoonmaak Premium
 • SecureLine VPN
 • Wachtwoorden Premium

Tip: Voor wie geld wil besparen is er ook een gratis versie van de virusscanner, Free Antivirus, te downloaden op de website van Avast. Deze is echter beperkt tot een paar basisfuncties (u moet het helaas doen zonder handige toeters en bellen zoals de Sandbox of Real Site) en toont reclame.

Conclusie: degelijke virusbescherming met lichte zwakheden in de B-klasse

Avast Internet Security biedt uitgebreide bescherming tegen malware tegen een redelijke prijs/prestatieverhouding. Helaas is de AV-engine niet zo sterk als die van de concurrentie, en we hadden ook graag een encryptie- en back-upfunctie gezien voor een tool in deze prijsklasse.

 • Veel eigenschappen en functies direct inbegrepen (Sandbox, Password Manager, Secure DNS)
 • Beschermt in real time tegen bedreigingen zoals virussen, Trojaanse paarden of spyware
 • Gebruikt nauwelijks systeembronnen
 • Neemt veel ruimte in op de harde schijf
 • Geen encryptiefuncties
 • Geen back-up mogelijk
 • 24/7 ondersteuning wordt alleen tegen extra kosten aangeboden

Gerelateerde berichten