NordVPN Test: Hoe de marktleider presteert in de praktijktest

NordVPN: Besteht der Marktführer auch im Praxistest? Wir haben das VPN Programm für Sie getestet.

NordVPN Test: Hoe de marktleider presteert in de praktijktest

NordVPN
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Beveiliging
 6. »
 7. Gegevensbescherming
 8. »
 9. NordVPN Test: Hoe de marktleider presteert in de praktijktest

Wie op zoek is naar VPN’s komt in zijn zoektocht altijd NordVPN tegen. De marktleider belooft beveiligde anonimiteit via encryptie van militaire kwaliteit in combinatie met de eenvoudigste bediening. Bovendien zou het programma tot zes apparaten die je tegelijkertijd kunt gebruiken beschermen tegen vervelende advertenties en schadelijke programma’s. NordVPN wist ook te overtuigen als testwinnaar in de uitgebreide VPN-test van verbraucher.eu. Maar maakt NordVPN ook waar wat het in de test belooft? En is het echt de beste provider op de markt? Wij stelden het programma op de proef.

 • Tips en trucs voor het gebruik van NordVPN.
 • NordVPN valt in de test op door zijn hoge beveiligingsstandaarden en hoge snelheid.
 • Helaas is er in 2018 nog steeds geen Duitse versie van het programma.

1. veiligheid en privacy door moderne encryptie

NordVPN Test: Verschlüsselung von Daten
In het digitale tijdperk wordt encryptie van gegevens steeds belangrijker.

NordVPN gebruikt 256-bit AES encryptie om gegevens te beschermen. Ontwikkeld voor de Amerikaanse overheid en de NSA, is deze encryptie tegenwoordig populair om gegevens met hoge kwaliteit en betrouwbaarheid te beschermen. Zelfs een AES-verbinding met een 128-bits sleutel wordt tegenwoordig als onbreekbaar beschouwd, aangezien zelfs een supercomputer van meerdere miljarden dollars enkele decennia nodig zou hebben om een dergelijk bestand zonder sleutel te ontsleutelen. Wie maximale anonimiteit wil, heeft ook de mogelijkheid om de beveiliging verder te verhogen ten koste van de snelheid met functies als de dubbele VPN en Onion-Over-VPN.

1.1 Deze protocollen kunnen worden gekozen

Op Windows loopt de verbinding standaard over het veilige en snelle OpenVPN-protocol. In de instellingen van NordVPN heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor de snelle UDP-modus of de bijzonder betrouwbare TCP-modus. Daarnaast kunnen de protocollen PPTP en L2TP/IPsec worden gebruikt. Aangezien hun standaarden nu als verouderd worden beschouwd, raden wij het gebruik ervan af, tenzij u over hardware beschikt die niet met OpenVPN kan worden geconfigureerd.

Tip: Op de NordVPN website vindt u instructies over hoe u verschillende systemen en apparaten kunt configureren met de verschillende protocollen. Het is namelijk ook mogelijk om uw eigen router via de VPN te laten lopen en zo elk aangesloten apparaat te beschermen. U moet dit echter wel handmatig instellen volgens de instructies.

Voor Apple-apparaten (Mac OS & iOS voor iPhone & iPad) is een nog nieuwer en veiliger protocol vooraf ingesteld, het Ikev2/IPsec-protocol met NGE (Next Generation Encryption). Tijdens onze test was NordVPN nog bezig om het protocol in de Windows en Android apps op te nemen (maar een handmatige verbinding was al mogelijk).

1.2 Kenmerken/Veiligheid

Hoewel je gegevens veilig versleuteld zijn, kunnen VPN’s nog steeds iemand met de technische mogelijkheden en een bijzondere interesse in staat stellen om de verbinding naar jou te herleiden. Om dit vrijwel uit te sluiten biedt NordVPN de opties van een dubbele VPN en Onion-Over-VPN encryptie.

Bij de dubbele VPN wordt een VPN opgezet naar een server van NordVPN (bijvoorbeeld in Canada), van waaruit vervolgens een tweede VPN-verbinding wordt opgezet met een andere server (bijvoorbeeld in de VS). Pas vanaf deze server wordt een verbinding met uw doelserver tot stand gebracht.

Tor-netwerk

Het Tor-netwerk (Tor=The Onion Routing) is een netwerk voor het anonimiseren van verbindingsgegevens. Daartoe worden de gegevens tussen zender en ontvanger anoniem verzonden via verschillende proxyservers op het internet. Tor biedt ook toegang tot het darknet via .onion-adressen.

De Onion-Over-VPN-encryptie gaat zelfs nog een stap verder en tunnelt de verbinding vervolgens via meerdere knooppunten van het Tor-netwerk. Met deze verbinding is traceren bijna onmogelijk, maar ook traag en foutgevoelig.

Voor een normale toepassing zoals het streamen van Netflix uit andere landen via NordVPN zijn deze functies in de meeste gevallen niet nodig. Ze zijn vooral handig als u bijvoorbeeld een journalist bent die aan explosieve onderwerpen werkt of in een land met strenge internetcensuur zit.

1.3 Moeilijk te verslaan qua beveiliging

NordVPN gebruikt de hoogste standaarden die momenteel beschikbaar zijn voor het versleutelen van gegevens. Daarnaast kunnen hele netwerken via routers worden beveiligd en zijn er mogelijkheden om de mogelijkheid om de gebruiker te traceren vrijwel uit te sluiten. Verder belooft NordVPN geen gebruikersgegevens op te slaan, behalve inlog- en betalingsgegevens (in verband met terugbetaling). Omdat het in Panama is gevestigd, hebben overheden van andere landen geen toegang tot de gebruikers- en gebruiksgegevens van NordVPN. Het gebrek aan regelgeving betekent echter ook dat de beloften met betrekking tot gegevensbescherming niet controleerbaar zijn.

2. de gebruiksvriendelijkheid van NordVPN in de test

Ze beschrijven zichzelf als het makkelijkst te gebruiken VPN-programma op de markt. Maar is dat ook echt zo? Hieronder bekijken we de gebruikersinterface, het aanbod van functies en de ondersteuning van NordVPN.

2.1 Het programma is gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken

Het programma is met één klik te installeren en heeft een eenvoudige, gebruiksvriendelijke vormgeving. Na de korte installatie hoeft u alleen uw inloggegevens in te voeren en kunt u het programma direct gebruiken.

Hetencryptieprotocol is al vooraf ingesteld op basis van uw systeem en ook het beveiligingsprogramma CyberSec is standaard actief wanneer u een verbinding tot stand brengt. Dit beschermt u tegen reclame, malware en andere bedreigingen voor uw pc. Als u NordVPN gewoon op uw toestel wilt gebruiken, kunt u na de installatie meteen beginnen.

NordVPN-Test: Länderübersicht
Via de wereldkaart kun je eenvoudig van verbinding wisselen.

Via de kaartweergave kunnen met een klik op de betreffende knop van het land wereldwijd verbindingen tot stand worden gebracht met een server van het betreffende land. In onze ervaring selecteert NordVPN altijd de server met de laagste belasting op dat moment.

NordVPN-Test: Länderauswahl
Via de landenlijst kom je bij de details van de servers.

Via de landenlijst kunje de snelste gratis server van een land selecteren (grijze knop) of een specifieke NordVPN-server (witte knop).

NordVPN-Test: Auflistung nach Connection.
In de serverlijst kun je handmatig een server selecteren.

Nadat u op de lijstknop hebt geklikt, kunt u handmatig de servers van het betreffende land selecteren. Naast de belasting van de betreffende server wordt ook de geografische afstand weergegeven. NordVPN gaf dit in onze test echter niet correct weer.

Al met al is het programma zeer gebruiksvriendelijk en onderscheidt zich daarmee van ingewikkelde concurrerende programma’s zoals AirVPN. Als je een router of SmartTV wilt verbinden met een server van NordVPN, een Linux-gebruiker bent (bijvoorbeeld ook Ubuntu) of een protocol wilt gebruiken dat niet beschikbaar is in de NordVPN-app, zijn er punt-tot-punt instructies op de website. Deze leggen elke stap van de setup uit met afbeeldingen en zijn dus zelfs voor PC-beginners begrijpelijk. Ten tijde van onze test waren de instructies/tutorials echter alleen in het Engels beschikbaar. De NordVPN-client (of de browser plug-in) is beschikbaar voor:

 • Windows
 • Android
 • MacOS
 • iOS
 • Google Chrome
 • Mozilla Firefox

2.2. functies voor beveiliging en speciale toepassingen

Naast de reeds genoemde beveiligingsfuncties (dubbele VPN, Onion-Over-VPN, CyberSec) heeft NordVPN nog andere functies die de veiligheid kunnen verhogen of u kunnen ondersteunen met specifieke toepassingen.

NordVPN: Erfahrung mit dem PC nicht erforderlich.
Ook de instellingen van NordVPN zijn zeer eenvoudig gehouden.

NordVPN heeft een kill switch zodat je je gegevens niet onbeschermd naar het internet stuurt als de verbinding wordt onderbroken. Hierdoor wordt je verbinding met het internet verbroken als de verbinding met een VPN-server wegvalt. U kunt de kill switch zowel voor het volledige gebruik als voor afzonderlijke programma’s instellen. Om de veiligheid van uw verbinding te controleren, kunt u uw VPN ook testen op DNS-lekken op de website van NordVPN.

NordVPN Test, vpnnord
Servers voor specifieke toepassingen kunnen bij NordVPN specifiek worden geselecteerd.

Daarnaast kunnen in de software specifiek servers worden geselecteerd. De speciale P2P-servers zijn geschikt voor het downloaden van torrents en het overbrengen van gegevens tussen twee computers (bijvoorbeeld op het werk). Hiermee onderscheidt NordVPN zich van veel van zijn concurrenten.

Peer-to-peer (P2P): Een peer-to-peer netwerk verwijst naar een directe verbinding tussen twee of meer computers met gelijke rechten. Gegevens worden decentraal in het netwerk opgeslagen in plaats van volledig via een centrale server te worden getransporteerd. Dit garandeert een hoge mate van anonimiteit. P2P wordt vooral gebruikt voor het delen van bestanden.

Het is ook mogelijk om een server met eeneigen IP-adres te kiezen. Dit betekent dat u een eigen IP-adres krijgt toegewezen. Dit is niet het geval bij normale VPN-servers, waar je een IP-adres deelt met de andere gebruikers. Je hebt deze functie vooral nodig om websites met hoge veiligheidseisen te gebruiken, zoals Paypal, Amazon of bankwebsites.

2.3 NordVPN & Netflix: goede snelheid, matige landenselectie

VPN’s zijn ideaal voor het omzeilen van zogenaamde geo-blocking en dus voor het bekijken of streamen van content die alleen in bepaalde landen wordt uitgebracht. Hierbij is vooral de snelheid van de verbinding van belang. In onze test behaalde NordVPN in dit opzicht een zeer goed resultaat (we behaalden de hoogste snelheid met een server uit Duitsland).

Gemiddelde snelheid
Downloaden 91,98 Mbit/s
Uploaden 34,33 Mbit/s
Ping 11 ms

Let op: De snelheden verschillen sterk per land en server. Helaas heeft NordVPN geen functie die automatisch de snelste server uit alle landen selecteert. Voor toepassingen waarbij je een hoge bandbreedte nodig hebt, raden we aan de verbinding vooraf te testen.

NordVPN Test: Streaming ist möglich
Door de hoge snelheden is NordVPN geschikt voor Netflix e.d.

Naast snelheid is het streamen echter ook afhankelijk van welke landen beschikbaar zijn. Het goede nieuws eerst – de 62 beschikbare landen (4452 servers op het moment van testen) bevatten natuurlijk populaire landen om te streamen, zoals de VS, Groot-Brittannië, Spanje en Italië. Daarnaast ondersteunt de geïntegreerde Smart Play-technologie het streamen van Netflix met NordVPN. De selectie van landen is echter vrij klein in vergelijking met concurrenten als ExpressVPN (94 landen). Zo is er niet eens in elk Europees land een server. Het Midden-Oosten en Afrika zijn nauwelijks vertegenwoordigd.

Aangezien NordVPN-gebruikers, naast de hoge snelheid en hoge veiligheidsnormen van de software, onbeperkt verkeer hebben, is de software over het algemeen ideaal voor toepassingen zoals downloads, overdracht van grotere datavolumes of streaming.

2.4 Ondersteuning altijd beschikbaar – helaas alleen in het Engels

De website van NordVPN biedt uitgebreide instructies, tips voor gebruikers, FAQ’s en een chat die de klok rond beschikbaar is. Daarnaast is het bedrijf ook zeer actief op Facebook en Twitter. Ten tijde van onze NordVPN review waren grote delen van de website al in het Duits vertaald. Dit geldt echter niet voor veel instructies en FAQ’s op de site. NordVPN’s 24-uurs live chat is ook alleen in het Engels beschikbaar.

3. de kosten van NordVPN: duur per maand – vrij goedkoop met een abonnement

Om een eerste indruk van het programma te krijgen, is de gratis proefversie van NordVPN gedurende drie dagen beschikbaar. Na registratie met alleen je e-mailadres kun je al beginnen met het downloaden van de NordVPN-client. De proefversie heeft alle functies en eindigt automatisch.

Als het programma u bevalt, kunt u kiezen uit 4 verschillende aanbiedingen. De maandelijkse aanbieding van $11,95/maand is vrij duur in vergelijking met andere aanbieders, terwijl je voor een 2-jarig abonnement slechts $3,29 per maand betaalt.

NordVPN coupon / gutschein
Deze pakketten zijn beschikbaar bij NordVPN.
.

Tip: Als je NordVPN hebt getest en het langdurig wilt gebruiken, blader dan wat rond op de NordVPN website. Onze ervaring is dat er na een tijdje een pop-up verschijnt die je een 3-jarig abonnement aanbiedt voor $2,75/maand.

Als je eenmaal hebt besloten tot aankoop, kun je kiezen uit veel verschillende betaalmethoden. Dit zijn bijvoorbeeld Paypal, alle grote creditcards, giropay en SOFORTüberweisung. Bovendien kunt u ook betalen met de cryptocurrencies Bitcoin, Ethereum en Ripple om maximale anonimiteit te garanderen.

4. conclusie: dit zijn de voor- en nadelen van NordVPN

In het algemeen vond onze beoordeling NordVPN een van de beste providers op de markt. Naast de veilige versleuteling van gegevens kun je backtracking met behulp van dubbele VPN of Onion-Over-VPN bijna uitsluiten. Het programma is eenvoudig in gebruik en biedt veel functies voor diverse speciale toepassingen. Bovendien zijn er point-to-point instructies voor het gebruik van de VPN-verbinding voor tal van apparaten. Bovendien was de snelheid in onze test zeer goed.

Het is jammer dat de landenselectie klein is in vergelijking met andere providers. Ook zou men mogen verwachten dat NordVPN, net als veel andere providers, een automatische selectie van de snelst beschikbare server mogelijk maakt. Daarnaast worden software, ondersteuning en belangrijke delen van de website tot nu toe alleen in het Engels aangeboden. De voor- en nadelen op een rij:

 • Uitzonderlijk hoge veiligheidsnormen
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Vele systemen en apparaten compatibel
 • Hoge snelheid
 • Geen verkeerslimiet
 • Lage abonnementsprijs
 • Hoge kosten bij maandelijkse betaling
 • Geen automatische selectie van de snelste server
 • Software en ondersteuning alleen in het Engels

Gerelateerde berichten