Hulp bij verwijderde bestanden of verloren partities: EaseUS Data Recovery Wizard

Ondanks constante herinneringen om regelmatig back-ups te maken, zijn per ongeluk verwijderde bestanden of verloren partities nog steeds de nachtmerrie van veel gebruikers. EaseUS biedt direct hulp met de Data Recovery Wizard, in de gratis …

Hulp bij verwijderde bestanden of verloren partities: EaseUS Data Recovery Wizard

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Beveiliging
 6. »
 7. Gegevensherstel
 8. »
 9. Hulp bij verwijderde bestanden of verloren partities: EaseUS Data Recovery Wizard

Ondanks constante herinneringen om regelmatig back-ups te maken, zijn per ongeluk verwijderde bestanden of verloren partities nog steeds de nachtmerrie van veel gebruikers. EaseUS biedt direct hulp met de Data Recovery Wizard, in de gratis versie zelfs gratis. Wij namen de assistent onder de loep.

EaseUS, bekend van programma’s als Todo Backup, Partition Master of PC Trans, heeft ook een assistent voor gegevensherstel in het programma: EaseUS Data Recovery Wizard. De tool helpt bij gegevensverlies door:

 • Het herstellen van per ongeluk verwijderde bestanden, ook op externe gegevensopslagapparaten zoals SD-kaarten of USB-sticks.
 • Het herstellen van bestanden verwijderd uit de prullenbak
 • Herstellen van geformatteerde schijven
 • Herstel van verwijderde of verloren partities

Herstel van bestanden

Na het starten geeft de gebruiker eerst aan op welke schijf of gegevensdrager de scan moet beginnen en ontvangt dan na korte tijd al de eerste resultaten terwijl de diepe scan nog loopt.

Data Recovery Wizard
Data Recovery Wizard

In het programmavenster kan de gebruiker filteren op specifieke bestandstypen via tabbladen of zoeken in alle resultaten van de scan.

De diepe scan daarentegen werkt veel grondiger en zoekt op bitniveau naar bestanden op de harde schijf. Dit is zeer tijdrovend en kan tot enkele uren duren, afhankelijk van de grootte van de gegevensdrager en de bezetting ervan.

Anderzijds vindt de diepe scan nog steeds bestanden, zelfs als het gegevensmedium is geformatteerd en opnieuw is opgenomen.

Helaas geeft de software niet aan of de bestanden zonder fouten kunnen worden hersteld, wat wij een tekortkoming vinden. Andere programma’s geven tenminste een schatting van hoe groot de kans op herstel is.

Er is een preview voor gevonden bestanden, die niet alleen foto’s ondersteunt, maar bijvoorbeeld ook Office-bestanden zoals Word, Excel en PowerPoint. Ook is er een preview voor PDF-bestanden.

Vorschau bei Wiederherstellung
Voorbeeld tijdens herstel

Om de bestanden te herstellen, moet je ze natuurlijk niet opslaan op het medium dat door de verwijdering is aangetast, omdat je anders bestanden die nog niet zijn hersteld verder kunt beschadigen.

Ook voor alledaagse problemen

Software voor gegevensherstel is niet alleen nodig in het geval van een virus of een defecte harde schijf. Vaak is het per ongeluk verwijderen van bestanden in het dagelijks leven de reden om dergelijke software te gebruiken.

Hoe kunt u bestanden herstellen die uit de prullenbak zijn verwijderd?

Normaal gesproken kunt u nog steeds bestanden in de prullenbak zien en ze herstellen via het contextmenu. Maar als u de prullenbak al hebt verwijderd of als de maximale grootte is overschreden, zijn de bestanden niet meer in de prullenbak te vinden. In dit geval helpt de EaseUS Data Recovery Wizard en kan hij verwijderde bestanden uit de prullenbak herstellen, die zich dan tijdens de diepe scan in de map “$RecycleBin” bevinden.

Gelöschte Dateien aus Papierkorb wiederherstellen
Herstel verwijderde bestanden uit prullenbak

Gegevens herstellen van een defecte SD-kaart

Defecte SD-kaarten in digitale camera’s zijn een veel voorkomende overlast, vooral wanneer van de gemaakte foto’s nog geen back-up is gemaakt. EaseUS Data Recovery Wizard helpt ook hier en herstelt de gegevens van de beschadigde SD-kaart.

PE-opstartmedium

Idealiter wordt de aangetaste harde schijf/partitie niet eens gebruikt om het systeem op te starten, omdat het opstartproces via tijdelijke bestanden en het wisselbestand al verwijderde bestanden kan overschrijven, waardoor een foutloos herstel moeilijk of zelfs onmogelijk wordt. EaseUS Data Recovery Wizard biedt hiervoor ook een opstartmedium, maar alleen in de dure Pro WinPE-versie. De normale Pro-editie en ook de gratis versie krijgen die hulp niet.

De gratis versie is ook beperkt tot het herstellen van 2 GB aan gegevens, maar kan met een sleutel worden ontgrendeld naar de volledige versie.

De licentie is overigens gebonden aan het systeem en kan – eenmaal geactiveerd – niet op een ander systeem worden gebruikt zonder hulp van support.

Conclusie

In onze test herstelde de software verwijderde bestanden, geformatteerde gegevensdragers en verwijderde partities. Een deel van deze gegevens had echter ook kunnen worden hersteld met gratis tools voor gegevensherstel, zoals het populaire Recuva. Of de uitgave voor de betaalde oplossing hier de moeite waard is, moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Vervelend is dat de licentie gebonden is aan de pc die als eerste is geïnstalleerd, evenals de extra kosten voor het PE-medium voor systeemonafhankelijk herstel.

Data Recovery Wizard Professional

EaseUS Data Recovery Wizard

Download de demo/gratis versie via WinTotal

Fabrikant: EaseUS
Prijs Pro vanaf 67 Euro
Systeem: Windows, Mac
Positief: Gemakkelijk te gebruiken
Negatieven: Geen weergave van de staat van de bestanden voor herstel, opstartmedium kost extra.

Gerelateerde berichten