ESET Beveiligingsoplossingen

Vorstellung der ESET Security-Lösungen, ESET NOD32 Antivirus und ESET Internet Security sowie ESET Smart Security

ESET Beveiligingsoplossingen

Naast NOD32 Antivirus als pure antivirus beschermingsoplossing biedt ESET ook het uitgebreide ESET Internet Security als allround bescherming en ESET Smart Security Premium met een verder uitgebreid dienstenpakket. In het volgende artikel presenteren we de overeenkomsten maar ook de verschillen tussen de verschillende producten en sluiten we af met een advies over welk van de drie producten voor wie het beste is.

 • ESET NOD32 Antivirus voldoet prima als virusbescherming en weert allerlei klassieke bedreigingen af met Antivirus, Anti-Spyware, Exploit Blocker en Ransomware Shield.
 • ESET Internet Security biedt ook andere functies zoals firewall, kinderfilter of thuisnetwerkbescherming, die als optioneel moeten worden beschouwd.
 • ESET Smart Security Premium breidt de functies nog verder uit met bijvoorbeeld een wachtwoordmanager of versleutelde containers. Geen van beide is echter zo goed geïmplementeerd dat het de extra kosten waard is.

Lange traditie

ESET kan terugkijken op een lange geschiedenis met zijn producten en ontwikkelde al eind jaren tachtig zijn eerste AV-oplossingen, waaruit later het eerste NOD32-antivirus ontstond. Inmiddels heeft ESET meer dan 1.000 medewerkers en particuliere en zakelijke klanten over de hele wereld.

Verandering in het productaanbod

Tot nu toe hadden particuliere gebruikers de klassieke virusscanner ESET NOD32 Antivirus en het uitgebreide product ESET Smart Security met firewall, spambeveiliging, ouderlijk toezicht en nog veel meer. ESET heeft daar sinds 2017 verandering in gebracht en het productaanbod enigszins gereorganiseerd of uitgebreid. Er was geen ESET Smart Security 2017 meer. In plaats daarvan heet de opvolger suite ESET Internet Security 2018. Deze verandering geldt niet voor het Premium assortiment. Je krijgt dan nog steeds ESET Smart Security met uitgebreide functies.

ESET Internet Security
ESET Internet Security

Beproefde functies zoals eenvoudige installatie, lage systeembelasting, de gamer-modus, die geen meldingen toont tijdens het spelen van games en het zonder systeembelastende achtergrondscans doet, of het opstartbare reddingsmedium blijven in het assortiment van 2018 en zijn al beschikbaar in NOD32 Antivirus. De betere functies van de andere twee thuisproducten zijn te zien in de volgende matrix.

ESET-versies
Functie ESET NOD32 Antivirus ESET Internet Beveiliging ESET Smart Security Premium
Antivirus en anti-spyware X X X
Anti-Phishing X X X
Gamer-modus X X X
Exploitblocker en Ransomware-schild X X X
Bescherming tegen scriptgebaseerde aanvallen X X X
Ouderlijk toezicht X X
Persoonlijke firewall X X
Antispam X X
Netwerk bescherming X X
Bescherming tegen botnets X X
Bescherming voor banken X X
Webcam bescherming X X
Bescherming van het thuisnetwerk X X
Bescherming tegen diefstal X
ESET wachtwoordbeheer X
ESET Beveiligde gegevens X

Antivirus, anti-spyware en firewall, u krijgt deze functies met ESET beveiligingsoplossingen

 • ESET NOD32 Antivirus biedt met antivirus en anti-spyware al voldoende bescherming tegen alle soorten bedreigingen, waaronder virussen, rootkits, spyware, enz. ESET vertrouwt op handtekeningherkenning van bekende plagen, maar ook op heuristieken die het gedrag en de code van processen en bestanden onderzoeken en zo ook nog onbekende plagen proberen te detecteren.
 • De scanner wordt ondersteund door een exploit blocker, die aanvallen van vermomde malware kan blokkeren, evenals een ransomware schild om te beschermen tegen encryptie Trojans in de stijl van WannaCry.
 • Anti-phishing vult de beschermingsfuncties van moderne browsers aan tegen valse websites die gebruikersnamen en wachtwoorden willen stelen voor diensten als Amazon, Ebay of Paypal.
 • De gamer-modus onderdrukt statusberichten tijdens het spelen en stopt eventuele achtergrondscans die worden uitgevoerd om het spel maximale prestaties te bieden.

ESET Internet Security en ESET Smart Security Premium bieden bijvoorbeeld ook

 • een persoonlijke firewall om te beschermen tegen externe aanvallen op uw netwerk
 • Antispam als programma-onafhankelijke oplossing voor bescherming tegen spam en malware, die bijvoorbeeld ook gebruikt kan worden met Microsoft Outlook uit het Office-pakket.
 • Ouderlijk toezicht voor webinhoud via inhoudsfilters en toestemmings- en verbodslijsten

Bescherm uw systeem met ESET NOD32 Antivirus en ESET Internet Security

Betrouwbare uitspraken over de beschermende werking van AV-oplossingen kunnen alleen worden gedaan door middel van langdurige tests en vergelijkingen met andere producten. Onafhankelijke portalen zoals AVTest testen daarom regelmatig de beschermende werking, snelheid en bruikbaarheid van de verschillende producten volgens uniforme criteria, gescheiden naar systeem en doelgroep. In de lijst van de beste antivirusprogramma’s voor particuliere Windows-gebruikers staat ESET met zijn NOD32 Antivirus of Internet of Smart Security regelmatig vooraan in het middenveld en scoort vooral op het gebied van bescherming en gebruiksgemak.

Het eveneens onafhankelijke Virus Bulletin bekroont ESET nu al elf jaar op rij (momenteel 2017) als enige aanbieder in de branche met alle VB100-awards als kwaliteitskenmerk voor

 • Detectie van 100% van de malware test samples die momenteel in omloop zijn, samengesteld door de WildList Organization,
 • geen valse positieven tijdens een intensieve scan van “schone” testbestanden,
 • het testen van het product met standaardinstellingen op twee platforms (Windows 7 en Windows 10).

,

Krijg onder Windows 10 een andere virusbescherming naast Windows Defender.

Sinds Windows 8 heeft Microsoft de virusbescherming genaamd Windows Defender direct in het systeem geïntegreerd, die onder Windows 10 met de Creators Update weer aanzienlijk is opgewaardeerd naar versie 1703. Toch haalt Microsofts gratis virusbescherming regelmatig lagere klasseringen in onafhankelijke tests zoals de eerder genoemde AV-Test, wat te wijten is aan een afname van de snelheid en bruikbaarheid ten opzichte van het industriegemiddelde. Windows Defender biedt wel basisbescherming. Maar omdat het qua detectiegraad, snelheid en bruikbaarheid wordt verslagen door bijna alle AV-oplossingen, inclusief ESET, raden we je aan om aanvullende bescherming te nemen.

Tip: Zorg ervoor dat u een rescue medium voor uw AV-oplossing maakt, zodat u het systeem in geval van schade schoon kunt opstarten vanaf dit medium en het geïnfecteerde systeem kunt opschonen. Hoe u een ESET rescue medium maakt onder Windows leest u in het aparte artikel “Een rescue CD maken onder Windows met ESET NOD32 Antivirus of ESET Smart Security”. Voor gebruikers van Windows Defender is de Windows Defender Offline Tool beschikbaar. Deze “offline scanner” is sinds de Windows 10 Anniversary Update geïntegreerd in Windows 10, heet Windows Defender offline en kan direct vanuit het draaiende Windows worden gestart. Windows 10 wordt dan opnieuw opgestart in de veiligere omgeving voor het scannen en verwijderen van virussen.

Einstellungen für Windows Defender
Windows Defender Offline

Vernieuwingen in versie 2018

Zoals zo vaak het geval is, zijn de vernieuwingen aan een virusscanner eerder marginaal zichtbaar en hebben ze meestal betrekking op de motor voor de bescherming tegen nieuwe bedreigingen. Dit is ook het geval in de 2018-productlijn, die een verbeterde bescherming heeft tegen scriptaanvallen die aan de clientzijde worden uitgevoerd en dus vooral bedoeld is om alle encryptietrojans (ransomware) af te weren. Alleen de tijd zal leren of dit in de praktijk betrouwbaar werkt. Een andere nieuwe functie is de Unified Extensible Firmware Interface (UEFI)-scanner, die voordat Windows start controleert of een malware zich in de firmware van de BIOS-opvolger UEFI heeft genesteld.

De gebruikersinterface daarentegen blijft anno 2018 nadrukkelijk zakelijk en overzichtelijk. ESET bespaart de gebruiker de Windows GUI-experimenten die andere fabrikanten op hun klanten loslaten. Nieuw is de mogelijkheid om bestanden in het computervenster te slepen om te scannen. Voor gebruikers met een handicap is de ondersteuning van JAWS prettig, omdat de schermlezer direct vanuit de software wordt aangestuurd.

.

.

Bescherm ook uw thuisnetwerk met ESET

Webcambeveiliging is een van de vernieuwingen sinds versie 2017, die alleen beschikbaar is bij ESET Internet Security. Hiermee worden processen en toepassingen gecontroleerd die toegang hebben tot de webcam die op de computer is aangesloten. Zodra ongewenste toepassingen verbinding proberen te maken met de camera, verschijnt er een waarschuwing.

Veel spannender is de nieuwe thuisnetwerkbeveiliging, ook al sinds versie 2017 geïntroduceerd. Via een “radarweergave” geeft de software een lijst van apparaten die in het lokale netwerk zijn aangetroffen en toont met een klik op de knop verdere informatie over de apparaten.

Heimnetz Schutz
Thuisnetwerkbeveiliging

De weergave is ook mogelijk via een lijstweergave.

Heimnetz-Schutz
Thuisnetwerkbeveiliging

Nieuw gevonden apparaten in het thuisnetwerk worden weergegeven via een tooltip.

Neue Geräte im Heimnetz
Nieuwe apparaten in het thuisnetwerk

De Guard meldt ook apparaten die het netwerk mogelijk verstoren op deze manier.

Heimnetz - Mögliche Bedrohung
Thuisnetwerk – Mogelijke bedreiging

Welke computer het probleem veroorzaakt, kunt u te weten komen met een mouseover op het item “Computer” – maar hier alleen het IP, dat niet wordt getoond in de lijstweergave van de apparaten, dus u moet elk item met de hand doorzoeken. In dit geval was het overigens de Apple TV 3 en dus een vals alarm, zodat u via “Omgaan met de dreiging” een uitzondering kunt instellen.

Een andere functie is de mogelijkheid om een bestaande router te scannen op mogelijke kwetsbaarheden, maar dat duurt vrij lang. In onze FRITZ!Box 7390 werden geen kwetsbaarheden gevonden.

ESET Smart Security Premium met andere add-ons

Naast de Internet Security functies heeft ESET Smart Security Premium ook de ESET Password Manager en ESET Secure Data.

De ESET Password Manager biedt cross-device wachtwoordbeheer en slaat de gegevens in eerste instantie lokaal versleuteld op.

Passwort Manager
Password Manager
Passwort Manager
Password Manager

Alle wachtwoorden zijn beveiligd met een hoofdwachtwoord en maken synchronisatie mogelijk met Macs, Android- en iOS-apparaten via een ESET-tool. De Password Manager integreert zichzelf in de geïnstalleerde browsers, waarbij ESET hier bijna alle gangbare browsers ondersteunt.

Einbindung in Browser
Integratie in browsers
Einbindung in Browser
Integratie in browsers

Eenmaal ingesteld is de wachtwoordmanager ook via de browser toegankelijk en kan hij toegangsgegevens voor websites en andere zaken opslaan, die handig via categorieën kunnen worden ingedeeld.

Password Manager
Password Manager

Via het contextmenu kunnen login of wachtwoord naar het klembord worden gekopieerd of zelfs een automatische login worden uitgevoerd.

ESET Encryption is een eenvoudige tool die een container als een schijf of een extern opslagmedium (bv. USB-stick) versleuteld met AES 256-bit.

Verschlüsseltes Laufwerk
Versleutelde schijf

De setup is eenvoudig. Geef voor het virtuele schijfbestand het pad en de grootte op.

Verschlüsseltes Laufwerk
Versleutelde schijf

Daarna stelt u het wachtwoord in en kunt u ook bepalen of het huidige Windows-account automatisch toegang heeft tot het bestand onversleuteld, wat wij afraden, omdat toegang tot het account een aanvaller ook toegang geeft tot de beschermde bestanden.

Zugriff auf verschlüsseltes Laufwerk
Toegang tot versleutelde schijf
Zugriff auf verschlüsseltes Laufwerk
Toegang tot versleutelde schijf

De beschermde schijf wordt als virtuele schijf in Windows gemount wanneer u erop klikt.

Einbindung in Windows
Integratie in Windows

Waar kan ik ESET Internet Security of NOD32 Antivirus gratis downloaden?

Om het systeem grondig te testen, kunt u de beveiligingsoplossingen van ESET gratis krijgen. U kunt ESET Internet Security gedurende 30 dagen downloaden en testen. U kunt ESET NOD32 ook downloaden en testen via de website van de fabrikant. Op deze manier kunt u een indruk krijgen van de invloed van de software op uw systeem en of er compatibiliteitsproblemen met andere programma’s kunnen optreden voordat u tot aanschaf overgaat.

Wat kost ESET Internet Security of NOD32 Antivirus?

Nadat de gratis proefperiode is verlopen, kunt u de software eenvoudig ontgrendelen met een ESET Key, die u online kunt kopen. Een sleutel voor ESET NOD32 kun je krijgen voor 29,95 euro per jaar, terwijl je een productsleutel voor Internet Security kunt krijgen voor 34,95 euro per jaar. Voor drie apparaten wordt het goedkoper: 39,95 euro voor Antivirus en 44,95 euro voor Internet Security per jaar zijn redelijke prijzen. ESET Smart Security Premium daarentegen wordt alleen als licentie voor 3 apparaten verkocht en kost 69,95 euro per jaar. De software kan worden gebruikt op PC of Apple Mac.

Daarnaast is er ESET Multi Device Security 2017 voor maximaal 3 apparaten voor een prijs van 44,95 euro, die ook mobiele apparaten zoals tablets of smartphones met Android dekt (ESET Mobile Security for Android) en het gebruik van alle particuliere klantoplossingen op 3 systemen mogelijk maakt, behalve Smart Security Premium.

Tijdens de licentieperiode kunt u altijd de nieuwste versie gebruiken en hoeft u dus niet extra te betalen voor een upgrade.

Hoe verwijder ik ESET Internet Security of andere ESET producten?

In principe kunt u elk ESET-product verwijderen via het Configuratiescherm onder Programma’s of in de Windows-instellingen onder Apps & Functies. Als deze poging echter mislukt, bijvoorbeeld door een foutieve installatie, biedt de fabrikant ook een ESET Uninstaller aan, die de producten van de fabrikant in veilige modus volledig kan verwijderen.

Onze aanbeveling: ESET NOD32 Antivirus is voldoende voor virusbescherming.

ESET NOD32 Antivirus voldoet prima voor virusbescherming. De uitgebreide functies van Internet Security zoals thuisnetwerkbeveiliging incl. firewall of webcambeveiliging zijn volgens ons in de praktijk niet nodig. De thuisrouter en Windows met zijn firewall bieden in principe dezelfde bescherming als de firewall in Internet Security. De opnieuw uitgebreide ESET Smart Security Premium Edition bevat wel een wachtwoordmanager en versleutelde schijven. Beide zijn echter beter beschikbaar met bijvoorbeeld KeePass of VeraCrypt, en zelfs gratis.

ESET 2018

ESE NOD32 Antivirus en ESET Internet Security

Bestel ESET Internet Security nu via Amazon

Gratis download van ESET NOD32 Antivirus
Gratis download van ESET Internet Security

Fabrikant: ESET
Prijs vanaf 16 Euro
Systeem: Windows 7 en hoger
Positieven: Eenvoudige interface, goede bescherming, lage systeembelasting
Negatief: Premium functies slechts middelmatig in vergelijking met vergelijkbare freeware

Gerelateerde berichten