Klein maar krachtig! – AOMEI OneKey-herstel

Het gratis AOMEI OneKey Recovery belooft u te redden in geval van nood, omdat het een herstelfunctie voor uw eigen systeem inbouwt, zoals veel OEM-fabrikanten ook aanbieden. In geval van nood kunt u uw systeem …

Klein maar krachtig! – AOMEI OneKey-herstel

AOMEI OneKey Recovery
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Beveiliging
  6. »
  7. Back-up
  8. »
  9. Klein maar krachtig! – AOMEI OneKey-herstel

Het gratis AOMEI OneKey Recovery belooft u te redden in geval van nood, omdat het een herstelfunctie voor uw eigen systeem inbouwt, zoals veel OEM-fabrikanten ook aanbieden. In geval van nood kunt u uw systeem in enkele seconden herstellen. Wij namen het gratis hulpje onder de loep.

Afbeelding back-up

Naast regelmatige back-ups is een image back-up een van de belangrijkste beschermingsmaatregelen voor het geval het systeem uitvalt. Een image back-up bevat een image van het huidige systeem met alle programma’s, instellingen en drivers. In geval van problemen veroorzaakt door defecte bestanden, defecte drivers, virussen of foutieve Windows-updates kunt u uw systeem eenvoudig en met weinig moeite herstellen.

Veel pc-fabrikanten rusten hun systemen uit met een eigen herstelfunctie (bijv. Dell, Toshiba), die de afleveringstoestand herstelt, maar dit is eigenlijk alleen een goede raad in een absoluut noodgeval, omdat alle programma’s, updates en instellingen die sinds de aankoop zijn geïnstalleerd, verloren gaan. Recentere images kunnen in de regel niet met deze tools worden gemaakt. Uiteraard worden ook uw eigen bestanden gewist.

De refresh en reset functie van Windows 8.x of Windows 10 is ook niet de eerste keuze voor noodgevallen. Uw eigen gegevens blijven weliswaar behouden, maar alle programma’s en instellingen worden verwijderd.

Dit maakt een image back-up met producten van derden de betere keuze, omdat u op elk moment zelf de staat van de back-up kunt bepalen door een nieuwe image aan te maken.

De markt voor image-programma’s is inmiddels flink gegroeid en biedt naast betaalde programma’s ook veel gratis programma’s die niet per se slechter zijn dan gekochte programma’s. Een overzicht van de belangrijkste programma’s vindt u in ons artikel Afbeeldingsprogramma’s in vergelijking. De fabrikanten van de gratis oplossingen kunnen enkele functies weglaten of de programma’s kunnen iets langzamer werken dan in de betaalde versie.

Kleine oplossing

De fabrikant AOMEI biedt ook AOMEI Backupper Standard Free, een volwaardig beeldprogramma dat in de basiseditie gratis is.

AOMEI Backupper
AOMEI Backupper

Als je het toch graag wat handzamer hebt en het zonder de vele functies kunt stellen, is het AOMEI OneKey Recovery wellicht een aanrader. De kleine tool maakt in principe ook een back-up van het systeem als image en kan het in geval van nood op elk moment herstellen, maar het heeft zijn geheel eigen charme en is voor iedereen gemakkelijk te gebruiken.

AOMEI OneKey Recovery
AOMEI OneKey Recovery

Allereerst heeft het programma een herstelpartitie nodig waarop het beeld kan worden opgeslagen en van waaruit het in geval van herstel kan worden hersteld.

Auswahl der Recovery-Partition
Selectie van de herstelpartitie

Veel systemen hebben echter maar één grote partitie waarop Windows staat met al zijn gegevens.

Erstellung der Recovery-Partition
De herstelpartitie aanmaken

In dit geval maakt het programma automatisch een herstelpartitie aan achter de systeempartitie. Hiervoor selecteer je gewoon de enige partitie. De tool zorgt dan voor al het andere (gegevens verplaatsen, de grootte van de partitie verkleinen, een nieuwe aanmaken) en maakt een systeemimage direct op de nieuwe, verborgen partitie.

Erstellung Recovery-Partition
Aanmaken van een herstelpartitie

Het resultaat is dat de harde schijf er na de actie zo uitziet:

System mit Recovery-Partition
Systeem met herstelpartitie

Het tooltje nestelt zich in het opstartproces van Windows en kan worden gestart met F11 of via het opstartmenu van Windows.

Bootverhalten
Opstartgedrag

Als u eenmaal een image hebt gemaakt via de knop “OneKey System Backup”, kan deze vervolgens worden hersteld vanuit Windows of – als Windows niet meer opstart – ook direct bij het opstarten van het systeem via de noodomgeving van AOMEI OneKey Backup.

Recovery
Recovery
Recovery
Recovery

De gebruiker kan nu op elk moment een nieuwe systeemback-up maken en de vorige overschrijven.

Conclusie

AOMEI OneKey Recovery vervangt noch een back-up van de eigen gegevens, noch biedt het de functionaliteit van volwaardige image-oplossingen. Niettemin dient het programma zijn doel en schittert het door zijn eenvoud. Er is geen eenvoudiger manier om je voor te bereiden op het geval dat “Windows niet meer opstart” en om een image van je systeem achter de hand te hebben. Vergeleken met de OEM-oplossingen van de pc-fabrikanten kunt u met AOMEI OneKey Recovery op elk moment een actueler image maken en zo een relatief “actueel” punt in de tijd herstellen, mocht dat nodig zijn.

AOMEI OneKey Recovery

AOMEI OneKey-herstel

Downloaden via WinTotal

Fabrikant: AOMEI
Prijs Gratis
Systeem: Windows XP tot en met Windows 10
Positieven: Gemakkelijk te gebruiken, creëert zelf een herstelpartitie
Negatieven: Geen invloed op de grootte van de herstelpartitie, alleen in de Engelse taal

Gerelateerde berichten