Gratis wachtwoordmanager voor Windows 10 in de test

Om de vele wachtwoorden en toegangsgegevens voor websites en diensten niet te verliezen en diensten, is een wachtwoordmanager een goede oplossing. waarmee u alle toegangsgegevens zoals gebruikersnaam en wachtwoord in categorieën kunt opslaan. categorieën. In …

Gratis wachtwoordmanager voor Windows 10 in de test

Passwort-Manager kostenlos
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Beveiliging
 6. »
 7. Gegevensbescherming
 8. »
 9. Gratis wachtwoordmanager voor Windows 10 in de test

Om de vele wachtwoorden en toegangsgegevens voor websites en diensten niet te verliezen en diensten, is een wachtwoordmanager een goede oplossing. waarmee u alle toegangsgegevens zoals gebruikersnaam en wachtwoord in categorieën kunt opslaan. categorieën. In de volgende test presenteren we een selectie van gratis wachtwoordbeheerders voor Windows.

Wat zijn de voordelen van wachtwoordbeheerders?

Een wachtwoordmanager bewaart gecodeerde toegangsgegevens voor websites, diensten en andere geheimen zoals de pincode van de bank en nog veel meer.

Is een gratis wachtwoordmanager voldoende?

De wachtwoordmanagers in onze test zijn allemaal gratis en voldoen allemaal aan hun doel.

Is het de moeite waard om een wachtwoordmanager te kopen?

Voor het pure beheer van wachtwoorden zijn de gratis wachtwoordmanagers voldoende. Alleen als het gaat om synchronisatie tussen mobiele apparaten en de desktop, opslag in de cloud bij de provider of ondersteuning via plug-ins in de browser, bieden betaalde wachtwoordmanagers meer functies en mogelijkheden.

Klik hier om direct naar de vergelijkingsresultaten te gaan.

1. gebruik aparte wachtwoorden voor elke toegang

Er zijn nog steeds gebruikers die slechts één of twee verschillende wachtwoorden gebruiken om in te loggen bij hun mailprovider, winkelplatform of supportforum. Zelfs als u potentieel veilige wachtwoorden gebruikt met hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale tekens, is dit geen goed idee.

De reden ligt in de slechte beveiliging van de gegevens bij de verschillende providers. Door hackeraanvallen stelen criminelen herhaaldelijk enorme datasets met namen, e-mailadressen, wachtwoorden en in individuele gevallen ook andere gegevens zoals geboortedatum, adres of betaalmiddel.

Niet alleen kleinere providers of fora zoals BitTorrent of vBulletin worden getroffen, maar ook grote bedrijven, dienstverleners en MMO-games zoals Adobe, LinkedID, MySpace, Creative, Disqus, Dropbox, Knuddels, League of Legends, Malwarebytes, MyFitnessPal, Snapchat, Sony of Trillian. Op de website haveibeenpwned.com kun je controleren of je eigen e-mailadres voorkomt in meer dan 9 miljard datarecordsdie van meer dan 400 websites zijn buitgemaakt.

Daten wurden gestohlen
Gestolen toegangsgegevens op het net

Als er een hit wordt gevonden, is de kans groot dat uw toegangsgegevens voor deze dienst bekend zijn bij hackers op het internet. Als u dit wachtwoord ook voor andere diensten en websites hebt gebruikt, kunnen hackers deze gegevens op andere sites uitproberen en mogelijk toegang krijgen tot uw PayPal-, Amazon-, EBay- of e-mailaccount.

Let op: Alleen door verschillende, veilige wachtwoorden te gebruiken voor elke dienst of website kunt u het risico om slachtoffer te worden van misbruik van uw rekening minimaliseren.

Veel wachtwoordmanagers zijn gratis en functioneel.

U kunt alle toegangsgegevens voor websites, PIN-code voor de EC-kaart, PUK-code voor de SIM-kaart, wachtwoord voor telefonisch bankieren en andere belangrijke gegevens opschrijven in een notitieboekje of op een stuk papier, weg van de PC. U zult deze notities echter zeker niet bij de hand hebben wanneer u de toegangsgegevens nodig hebt. Bovendien zijn complexe wachtwoorden moeilijk op te schrijven en verhogen zij het risico van onjuiste invoer en dus een mogelijke blokkering van de rekening.

Een andere optie voor het opslaan van dergelijke gevoelige gegevens is een lokaal tekstbestand of tabel waarin u alle toegangsgegevens, wachtwoorden en PIN’s opslaat. Maar juist dergelijke bestanden zijn een geliefde prooi voor veel Trojaanse paarden.

3 De webbrowser als wachtwoordbeheerder?

Moderne webbrowsers bieden ook geïntegreerde wachtwoordbeheerders voor toegangsgegevens tot websites. Deze oplossingen zijn echter gebonden aan een specifieke browser.

Als u verschillende webbrowsers gebruikt of naar een andere browser wilt overschakelen, kunnen de gegevens niet altijd probleemloos worden overgedragen. Een ander nadeel van de browseroplossing is dat er geen geïntegreerde wachtwoordgenerator is, die complexe, individuele wachtwoorden maakt, toegewezen wachtwoorden analyseert en evalueert op hun veiligheid. Een ander argument tegen wachtwoordmanagers in browsers is het feit dat ze alleen geschikt zijn voor toegang tot gegevens van websites.

Browser als Passwort-Manager kostenlos
De browser als wachtwoordmanager

4 Een wachtwoordmanager slaat uw toegangsgegevens versleuteld op.

Wij raden aan een wachtwoordmanager te gebruiken. Deze programma’s slaan de gegevens op in een met 256-bit AES versleutelde containerkluis, die met een veilig hoofdwachtwoord is beveiligd tegen ongeoorloofde toegang. Als dit bestand in verkeerde handen valt, kan de dief er door de versleuteling niets mee doen zonder het hoofdwachtwoord.

verschlüsselte Datenbank von KeePass
KeePass versleutelde database

Daarnaast kan de toegang worden gekoppeld aan een sleutelbestand, dat bijvoorbeeld op een USB-stick wordt opgeslagen. Alleen in combinatie met het wachtwoord en het sleutelbestand geeft de wachtwoordmanager de database met de toegangsgegevens vrij.

KeeWeb unterstützt auch Cloud-Speicher
KeeWeb ondersteunt naast het hoofdwachtwoord ook een sleutelbestand voor toegang tot de gegevens

5. een goede gratis wachtwoordbeheerder moet deze functies bieden

Elke wachtwoordmanager biedt de mogelijkheid om nieuwe gegevens in te voeren en deze in verschillende categorieën te organiseren. U kunt niet alleen toegangsgegevens voor websites in de vorm van gebruikersnaam en wachtwoord veilig opslaan, maar ook alle andere gegevens die bescherming verdienen, zoals de jeugdbeschermings-PIN voor Sky, het wachtwoord voor telefonisch bankieren, de PIN-code voor de EC-kaart, creditcardgegevens, de WPA-sleutel voor het thuisnetwerk en nog veel meer.

Door de gegevens onder te verdelen in categorieën kunt u de toegangsgegevens thematisch groeperen, bijvoorbeeld streamingdiensten of fora enz. Dit vergroot de overzichtelijkheid bij het onderhouden van uw database.

Kategorien in Enpass
Categorieën in Enpass

Voor elk nieuw item zijn er verschillende velden zoals titel, gebruikersnaam, wachtwoord, wachtwoordherhaling, URL van de pagina en een commentaarveld. De geldigheid van het wachtwoord kan ook worden opgegeven voor de meeste programma’s. KeePass toont de veiligheid van het wachtwoord dat wordt gebruikt voor invoer direct in het invoervenster.

Neuer Eintrag in KeePass
Nieuwe invoer in KeePass

Andere velden kunnen optioneel worden ingevuld. Sommige wachtwoordmanagers, zoals KeeWeb, bieden ook de mogelijkheid om verschillende sjablonen te maken, die dan afhankelijk van de categorie ook andere velden kunnen bevragen.

Vooral bij veel ingangen kan men ondanks een goede categoriestructuur het overzicht verliezen. Daarom moet de wachtwoordmanager ook een zoekfunctie bieden voor alle vermeldingen.

Suche im Passwort-Manager
Zoeken in de wachtwoordmanager

Een geïntegreerde wachtwoordgenerator maakt het ook gemakkelijker om complexe wachtwoorden te maken. Met KeePass kun je bijvoorbeeld ook aangeven of bepaalde tekens of tekenreeksen altijd in het wachtwoord gebruikt moeten worden.

Passwort-Generator gibt es auch im kostenlosen Passwort-Manager
Wachtwoordgenerator is ook beschikbaar in de gratis wachtwoordmanager

Een goede wachtwoordmanager biedt ook de mogelijkheid om de invoer in verschillende formaten of als Excel-tabel of CSV-bestand te exporteren, of om gegevens uit een andere wachtwoordmanager weer te importeren. Een printfunctie daarentegen stelt de gebruiker in staat entries of hele categorieën direct vanuit de wachtwoordmanager af te drukken.

Goed om te weten: Veel gratis wachtwoordmanagers gebruiken het KDBX-formaat, zodat gegevens meestal gemakkelijk kunnen worden uitgewisseld, zelfs via apps op Android of iOS.

5.1 Hoe gebruikersnamen en wachtwoorden in de browser komen

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de wachtwoorden en toegangsgegevens op de juiste plaatsen in de browser worden ingevoerd.

U kunt de gebruikersnaam en het wachtwoord kopiëren en plakken in de velden op de website.

Wachtwoordbeheerders zoals KeePass kunnen de toegangsgegevens voor een website ook automatisch invoeren via een toetscombinatie. Hiervoor hoeft u alleen de invoer in KeePass in de lijst te selecteren en kunt u KeePass de gegevens automatisch in de webpagina laten invoeren via de in te stellen toetsencombinatie voor automatische invoer.

Tastenkombinationen fügen Zugangsdaten selbstständig ein
Toetscombinaties voegen automatisch toegangsgegevens in

Een andere manier om de gebruikersnamen en wachtwoorden in de invoervelden van de website te krijgen zijn extensies voor de webbrowser. KeePass (via gratis plug-ins) of Enpass bieden browserextensies voor Chrome, Firefox of Edge.

Browsererweiterung Enpass
Browserextensie Enpass

5.2 Synchroniseren via de cloud

Alle hier gepresenteerde wachtwoordmanagers slaan de gegevens lokaal op. U kunt natuurlijk ook de transfermap van Dropbox, OneDrive, iCloud of een andere cloudopslag gebruiken om het bestand op meerdere pc’s te gebruiken. Door de versleuteling van het wachtwoordbestand is de back-up in een buitenlandse cloudopslag volgens ons veilig. Enpass en KeeWeb hebben rechtstreeks toegang tot verschillende cloud-opslagplaatsen, zodat ze geen lokale cloud-map nodig hebben. Voor KeePass kan deze functie achteraf worden ingebouwd via een plug-in.

Sync in Enpass mit Cloud-Speichern
Sync in Enpass met cloudopslag

6. de beste wachtwoordmanagers gratis voor Windows

Voor onze test hebben we een selectie gemaakt van de vele wachtwoordmanagers die zich naar onze mening duidelijk onderscheiden van de massa en ook volledig gratis gebruikt kunnen worden zonder noemenswaardige beperkingen, veel van de onder punt 3 genoemde functies bieden en vooral de gebruiker de keuze geven waar hij zijn wachtwoordbestand opslaat: lokaal of in de cloud.

Wij hebben voor deze test geen betaalde wachtwoordmanagers in aanmerking genomen, hoewel er vaak gratis “uitlopers” van de programma’s bestaan. Deze zijn echter vaak zo beperkt in hun functies dat de aanbiedingen eerder als demo tot de volledige versie kunnen worden geëvalueerd.

Functie Keepass KeeWeb Enpass Wachtwoordkluis
Fabrikant Dominik Reichl Antelle Sinew Software Systemen Bruce Schneier
Systemen Windows, Linux, MacOS Windows, Linux, MacOS Windows, Linux, MacOS Windows
Mobiele toepassingen

[Ja]

iOS Android
via derde partij gratis

[Ja]

iOS Android via derde partij voor Keepass

[ja]

tegen betaling vanaf 25 vermeldingen

[ja]

Gratis via providers van derden

Brower plug-ins

[ja]

via plug-ins

[nee] [ja] [nee]
Bestemmingen voor opslag Lokaal, Netwerk, FTP, HTML, WebDAV, Lokale Cloudmappen Lokaal, netwerk, FTP, WebDAV, Dropbox, Google Drive, OneDrive Lokaal, netwerk, WebDAV, OneDrive, Google Drive, iCloud, Box Lokaal, netwerk, lokale cloudmappen
Synchronisatie [ja] [ja] [ja] [ja]
Directe synchronisatie met cloudopslag [ja]
Dropbox, OneDrive, Google Drive via plug-ins
[ja]
Dropbox, OneDrive, Google Drive via plug-ins
[ja]
OneDrive, Google Drive, iCloud, Box
[nee]
Wachtwoord generator [ja] [ja] [ja] [ja]
Veiligheid van wachtwoorden weergeven [ja] [nee] [ja] [nee]
Importeer [ja] Alleen KDBX [ja] [ja]
Exporteer [ja] Alleen KDBX [ja] [ja]
Afdrukfunctie [ja] [nee] [ja] [nee]
Draagbare [ja]

[ja]

via web app

[nee] [ja]
Download link [download link=”/download/keepass/”] [download link=”/download/keeweb/”] [download link=”/download/enpass/”] [download link=”https://sourceforge.net/projects/passwordsafe/files/latest/download”]

U kunt meer wachtwoord managers gratis downloaden in ons software archief.

6.1 Keepass

KeePassKeePass, dat als open source wordt aangeboden, wordt al vele jaren onderhouden door een grote fancommunity. Zijn functies en mogelijkheden zijn navenant weelderig en kunnen zelfs worden uitgebreid via vele gratis plug-ins op de homepage van de fabrikant.

De bediening is niettemin eenvoudig en praktisch. De categorieboom kan worden aangevuld met subgroepen en maakt het mogelijk om zowel de categorieën als de ingangen van eigen pictogrammen te voorzien. Wachtwoorden en gebruikersnamen kunnen worden toegevoegd via een toetsencombinatie of browserextensies als plug-ins.

Kategorien von KeePass
Categorieën van KeePass

Voor nieuwe vermeldingen creëert KeePass direct complexe wachtwoorden die overeenkomen met de specificaties van de wachtwoordgenerator. Deze kan ook handmatig worden gestart en biedt een schat aan opties voor complexe wachtwoorden.

Naast lokale mappen kunnen ook netwerkstations, FTP, http of WebDAV als opslagdoelen worden gebruikt. KeePass gebruikt cloud-opslag via de lokale synchronisatiemappen van OneDrive, Dropbox en Co. Via plug-ins is het echter ook mogelijk om rechtstreeks op een van de vele cloud-opslagplaatsen op te slaan. Zo kan ook een van de vele gratis KeePass-uitlopers voor mobiele platforms worden gebruikt. Dankzij een zeer flexibele printfunctie kunnen gebruikers hun wachtwoorden en toegangsgegevens ook op papier afdrukken.

Achter zijn eenvoudige façade is KeePass zeer complex, met vele opties en mogelijkheden, die we in detail hebben gepresenteerd in het artikel KeePass – Wachtwoordkluis met Database.

 • Duidelijke interface
 • Zeer goede wachtwoordgenerator
 • Talrijke uitbreidingen via gratis plug-ins
 • Vereist enige trainingstijd
 • Moet worden uitgebreid met plug-ins voor sommige functies

6.2 KeeWeb

KeeWebKeeWeb is een echt juweeltje met zijn minimalistische interface in het “Dark Theme” en is bovendien zeer eenvoudig en elegant in gebruik. Gebruikersnamen en wachtwoorden kunnen via toetscombinaties direct in het browservenster worden overgebracht. Er zijn geen plug-ins voor verschillende browsers.

KeeWeb Oberfläche
KeeWeb is ook een moderne, gratis wachtwoordmanager

Toch mist KeeWeb geen enkele belangrijke functie, kan bijvoorbeeld direct toegang krijgen tot diverse cloudopslagplaatsen voor synchronisatie, ondersteunt het KDBX-formaat van KeePass en kan zijn bestanden direct openen. Dat is maar goed ook, want KeeWeb kent geen andere import- of exportmogelijkheden en biedt zelf ook geen mobiele apps. Alle apps voor het KDBX-formaat kunnen het KeeWeb-bestand echter ook laden op Android of iOS.

Een printfunctie is niet beschikbaar. De wachtwoordgenerator is niet zo mooi als die van KeePass, maar dient ook zijn doel.

KeeWeb is het enige programma dat via de URL https://app.keeweb.info/ ook als webapp kan worden gestart en dus overal kan worden gebruikt, mits je je wachtwoordbestand altijd bij je hebt.

 • Eenvoudige bediening
 • Eenvoudige maar mooie interface
 • Directe ondersteuning voor diverse cloud storages
 • Geen printfunctie
 • Geen export naar andere formaten
 • Geen weergave van de beveiliging van gebruikte wachtwoorden

6.3 Enpass

EnpassEnpass, dat zeer modern is in zijn presentatie, slaat zijn wachtwoordgegevens ook lokaal op, maar kan het bestand ook opslaan op WebDAV of een cloudopslag zoals Dropbox en Co. en het via deze synchroniseren.

Enpass Passwort-Manager kostenlos
Enpass password manager gratis

Enpass is gratis te gebruiken, althans voor de desktop, en niet kunstmatig beperkt in zijn functies. In ruil voor een gratis registratie krijg je nog meer functies zoals een donker thema, de mogelijkheid tot ontgrendeling met Windows Hello en aangepaste sjablonen en categorieën.

Ondanks de registratie hoeft u zich geen zorgen te maken dat uw wachtwoordgegevens worden opgeslagen op de server van de provider. Het wachtwoordbestand blijft op de opslagbron die u opgeeft, dus lokaal of een van uw cloudopslagplaatsen.

E-Pass biedt extensies voor Google Chrome, Firefox of Edge om de toegangsgegevens rechtstreeks via de browser te gebruiken.

Naast cryptische cijferreeksen kan de wachtwoordgenerator ook uitspreekbare zinnen als wachtwoorden genereren, maar die worden alleen in het Engels geformuleerd. Enpass is het enige programma in het testveld dat gegevens van vrijwel elke bekende wachtwoordmanager kan importeren. Voor export zijn echter alleen CSV, TXT en JSON beschikbaar.

Enpass importiert Daten von fast allen Passwort-Manager
Enpass importeert gegevens van vrijwel alle wachtwoordmanagers

Enpass laat mooi zien dat je ook andere dingen kunt opslaan in een wachtwoordmanager. Wanneer u een nieuwe invoer aanmaakt, is er ook de sectie “Diversen”. Daar vindt u sjablonen voor adressen, bibliotheekkaart, kledingmaat, voertuiggegevens, identiteitskaart, noodnummers en nog veel meer.

verschiedene Vorlagen
diverse sjablonen voor andere informatie

Enpass is gratis voor de desktop. Wie de mobiele app voor Android of iOS wil gebruiken, moet een maandelijks abonnement of een eenmalig bedrag betalen. Anders kunnen slechts 25 vermeldingen in de mobiele app worden weergegeven.

We hebben Enpass ook uitgebreid getest in het artikel “Enpass Test: Wat de wachtwoordmanager biedt”.

 • Eenvoudige bediening en browserverbinding
 • Importeert gegevens van bijna alle wachtwoordmanagers
 • Praktische sjablonen
 • Mobiele app beperkt tot 25 invoeren
 • Registratie noodzakelijk om alle functies te ontgrendelen

6.4 Wachtwoordkluis

password-safe-logoNet als KeePass is Password Safe een open source programma en al vele jaren op de markt. De leeftijd van het programma is goed te zien. In tegenstelling tot de andere deelnemers aan deze test ziet de gebruikersinterface er erg verouderd uit en is ook hier en daar erg onhandig in gebruik.

Password Safe
Password Safe met een zeer verouderd design

Nieuwe invoer vindt plaats via een invoermasker met verschillende tabbladen. De Password Safe kan ook wachtwoorden aanmaken.

De wachtwoordgenerator gebruikt de specificaties van het tabblad “Wachtwoordbeleid”. Als u nu een wachtwoord nodig hebt met andere defaults dan het standaardbeleid, moet u eerst de regels wijzigen, terugschakelen naar het tabblad “Basis” en vervolgens een nieuw wachtwoord genereren. Wij vinden dit erg omslachtig.

Password Safe Erfassung
Password Safe capture

Als speciale functie biedt Password Safe twee-factor authenticatie via een Yubikey. Meer functies vind je ook in onze test van Password Safe.

 • 2-factor authenticatie
 • Beschikbaar voor veel platforms
 • Verouderd ontwerp en werking
 • Geen synchronisatie via cloud of andere opslagbestemmingen
 • Ontbrekende printfunctie

7 Dit zijn de voordelen van betaalde wachtwoordmanagers

Van de zes wachtwoordmanagers in onze testgids is er geen enkele gratis beschikbaar. Alle programma’s worden aangeboden in een abonnementsmodel. Zowel de huidige vergelijkingswinnaar Dashlane als de prijs-prestatie winnaar StickyPassword zijn slechts beperkt gratis te gebruiken en missen veel functies zoals cross-platform synchronisatie of apps voor mobiele toegang. Andere testkandidaten waren RoboForm, Kaspersky Password Manager, LastPass en 1Password. De bekende wachtwoordmanager van Steganos ontbrak in de vergelijking.

De aanbieders maken ook een versleutelde back-up van het wachtwoordbestand op hun servers, zodat je bij dataverlies altijd een back-up van het bestand bij de hand hebt en niet afhankelijk bent van andere cloudaanbieders zoals Dropbox of OneDrive voor synchronisatie. Of u uw gegevens altijd wilt toevertrouwen aan een externe provider is iets wat u zelf moet beslissen, vooral omdat diensten als Lastpass ook populaire doelwitten zijn voor hackers.

Bij de hier gepresenteerde gratis varianten heeft u in ieder geval de keuze waar het wachtwoordbestand wordt opgeslagen. Als u deze functies niet nodig hebt en alleen op zoek bent naar wachtwoordbeheerders voor Windows, kunt u met een gerust hart vertrouwen op een gratis variant. Om zelf een indruk te krijgen, kunt u de betaalde wachtwoordmanagers ook maximaal 30 dagen gratis testen en aan het eind van de testperiode zelf beslissen of de toegevoegde waarde aan functies het jaarlijkse abonnementsgeld rechtvaardigt.

8 Onze aanbeveling: KeeWeb of KeePass

De gratis wachtwoordmanagers voldoen al aan alle eisen om uw wachtwoorden veilig op te slaan.

KeeWeb is gemakkelijk te gebruiken en heeft een zeer moderne, duidelijke interface. Aan de andere kant biedt het programma nogal weinig functies. Als u alleen een eenvoudige wachtwoordmanager zoekt, zult u KeeWeb waarschijnlijk goed vinden.

Vergeleken met KeeWeb biedt Enpass meer functies, diverse importmogelijkheden, automatische back-ups en zelfs een printfunctie. De software wordt pas betaalbaar als u meer dan 25 invoeren in de mobiele app wilt gebruiken.

KeePass, daarentegen, is het juiste programma voor u als u de wachtwoordmanager volledig naar uw behoeften wilt configureren en ook niet bang bent om te kiezen uit talrijke uitbreidingen die het aantal functies voor u zinvol uitbreiden.

Password Safe heeft ons in de test niet helemaal overtuigd. Qua uiterlijk en werking is het programma erg verouderd, omslachtig in gebruik, en mist ook veel standaardfuncties van de andere programma’s zoals directe cloudverbinding, synchronisatie, printfuncties, enz.

Gerelateerde berichten