MiniTool ShadowMaker Free als alternatief voor betaalde oplossingen?

MiniTool ShadowMaker Free ist für die einfache Image-Sicherung ein durchaus alltagstaugliches Werkzeug und sogar kostenlos

MiniTool ShadowMaker Free als alternatief voor betaalde oplossingen?

MiniTool ShadowMaker Free
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Beveiliging
 6. »
 7. Back-up
 8. »
 9. MiniTool ShadowMaker Free als alternatief voor betaalde oplossingen?

Na de MiniTool Partition Wizard Free Edition, een van de toptools voor het partitioneren van gegevensdragers, lanceert de fabrikant nu de MiniTool ShadowMaker Free, een echt image-programma, dat fabrikanten van betaalde oplossingen het nakijken geeft. Wij namen de nieuwkomer onder de loep.

 • MiniTool ShadowMaker Free is ondanks de Engelstalige interface voor iedereen gemakkelijk te gebruiken.
 • Volledige back-ups van partities, zelfs van het systeem tijdens het gebruik, worden snel en probleemloos op de achtergrond uitgevoerd.
 • Een assistent maakt een opstartbaar noodmedium op een USB-stick of als CD/DVD waarmee u zelfs zonder besturingssysteem een image-back-up kunt herstellen.

Back-up en herstel van image-bestanden

MiniTool ShadowMaker Free maakt een back-up van partities en gegevensdragers als image-bestanden en kan deze back-up ook terugzetten. Dit onderscheidt de software van de gebruikelijke bestandsback-up, die als hoofdtaak heeft een back-up te maken van afzonderlijke bestanden en mappen.

MiniTool ShadowMaker Free
MiniTool ShadowMaker Free startscherm

Als gebruiker geeft u de partitie op waarvan een back-up moet worden gemaakt, bijvoorbeeld het geïnstalleerde besturingssysteem, en selecteert u de back-upbestemming. Aangezien de back-up als bestand wordt opgeslagen, kunt u elke interne of externe gegevensdrager kiezen, bijvoorbeeld een USB-harde schijf.

MiniTool ShadowMaker Free
Bron en bestemming

Opmerking: Maak geen back-up op dezelfde gegevensdrager. Het risico bestaat dat als de gegevensdrager defect is, niet alleen de brongegevens verdwenen zijn, maar ook de back-up niet meer beschikbaar is.

Onze tip: Externe harde schijven
Externe harde schijven zijn bijzonder geschikt voor back-updoeleinden. Ze zijn goedkoop, gemakkelijk te vervoeren en hebben voldoende opslagcapaciteit voor allerlei soorten back-ups. Een overzicht van de beste externe harde schijven vindt u hier.

ShadowMaker Free biedt tal van back-upopties, zoals hogere compressie om opslagruimte te besparen, uitsluiting van bepaalde gegevens of mappen, afsluiten na de back-up, wachtwoordbeveiliging van back-ups of gegevensverificatie. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de geschreven back-up ook geldig is, d.w.z. dat de gegevens correct zijn geback-upt en dat de back-up indien nodig ook kan worden hersteld.

MiniTool ShadowMaker Free
Back-up opties

Naast volledige back-ups kan MiniTool ShadowMaker Free ook incrementele of differentiële back-ups uitvoeren en deze kunnen ook tijdgestuurd zijn, bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks.

Incrementele back-ups slaan alleen de bestanden op die zijn toegevoegd of gewijzigd sinds de laatste back-up. Om gegevens te herstellen hebt u dus zowel de volledige back-up als alle incrementele back-ups tot de dag van de storing nodig. Een differentiële back-up daarentegen slaat alle bestanden op die zijn gewijzigd of toegevoegd sinds de laatste volledige back-up. Voor een restore heeft u de volledige back-up en de laatste differentiële back-up nodig.

MiniTool ShadowMaker Free
Verschillende back-up types
Onze tip: blijf bij volledige back-ups
Als u slechts van één besturingssysteem een back-up hoeft te maken, blijf dan bij volledige back-ups. Deze zijn veel gemakkelijker te hanteren omdat u slechts dit ene back-upbestand nodig hebt voor de restore. Als u daarentegen zeer vaak back-ups maakt, moet u differentiële back-ups gebruiken, omdat dan alleen de wijzigingen sinds de laatste volledige back-up worden opgeslagen. Voor het terugzetten heeft u naast de volledige back-up alleen de laatste differentiële back-up nodig.

Klonen van gegevensdragers en noodmedia

In de software onder Tools vindt u nog meer functies zoals het klonen van gegevensdragers. Dit is praktisch als u bijvoorbeeld uw besturingssysteem wilt verplaatsen naar een grotere harde schijf of naar een solid state drive (SSD).

MiniTool ShadowMaker Free
Klonen en andere tools

De Media Builder creëert een noodmedium op cd/dvd of usb waarmee u de computer kunt starten om een back-up te herstellen, zelfs zonder Windows. Dit is praktisch als Windows beschadigd is en niet meer kan starten. Met een back-up van het systeem kunt u dit probleem dus heel snel oplossen.

MiniTool ShadowMaker Free
Boot medium

Mount back-ups als stations

Ten slotte kunt u ShadowMaker-back-ups als virtuele stations in Windows koppelen en zo afzonderlijke inhoud, zoals een per ongeluk verwijderd bestand, afzonderlijk uit een back-up halen zonder de hele back-up te hoeven herstellen.

Onze aanbeveling

MiniTool ShadowMaker Free is een tool die heel geschikt is voor dagelijks gebruik voor eenvoudige image backups, zolang je weet wat de Engelse termen betekenen. Als u echter op zoek bent naar extra functies zoals het terugzetten naar andere hardware, een back-up naar de cloud of een modus om eenvoudig wijzigingen in Windows, zoals de installatie van software, ongedaan te maken, moet u betaalde alternatieven zoals Acronis True Image nader bekijken.

MiniTool ShadowMaker Free

MiniTool ShadowMaker Gratis

Gratis download van MiniTool ShadowMaker Free

Producent: MiniTool
Prijs Gratis
Systeem: Windows 7 en hoger
Positieven: Functioneel en gebruiksvriendelijk
Negatieven: Alleen Engelse interface

Gerelateerde berichten