HDCP betekent “High-bandwidth Digital Content Protection” en verwijst naar een digitaal coderingssysteem dat audio- en videobestanden beveiligd via DVI, HDMI en de DisplayPort overdraagt. Het snelle coderingsproces is in 2003 ontwikkeld door Intel en maakt deel uit van de HDMI-verbinding. Hier leggen we uit hoe HDCP-kopieerbeveiliging werkt en hoe de technologie wordt gebruikt.
Inhoudsopgave
1. Hoe werkt HDCP?
Het HDCP-systeem is gebaseerd op cryptografische procedures en werkt met 40 sleutels per apparaat. Een zender en een ontvanger (bijvoorbeeld een Blue-Ray speler en een Smart TV of een computer en een monitor) verbinden en identificeren elkaar via een “handshake” met behulp van hun decoderchips. Daartoe laten de fabrikanten hun apparaten certificeren door de Digital Content Protection LLC. Zij ontvangen dan een 56-bits sleutel voor de geïntegreerde decoder.
.
Tegelijkertijd voorkomen de decoderchips misbruik van HDCP omdat zij de geldigheidsduur van de transmissiesleutel bepalen. Deze kan echter worden gewijzigd (bijvoorbeeld tijdens de looptijd van een film) als deze is verstreken of als een apparaat moet worden vervangen.
Het sleutelgedeelte op het medium (bv. de DVD of Blue-Ray) wordt het“mediasleutelblok” genoemd. Opdat het afspeelapparaat de inhoud zou kunnen decoderen, heeft het het andere deel nodig, dat het “Device Key Block” wordt genoemd. Dit zorgt ervoor dat inhoud waarop kopieerbeveiliging van toepassing is, niet van buitenaf kan worden opgenomen.
Goed om te weten: Het kan onder bepaalde omstandigheden gebeuren dat DVI- en HDMI-apparaten geen gemeenschappelijke sleutel kunnen vinden en er geen overdracht plaatsvindt. In dergelijke gevallen kan het probleem alleen worden opgelost door het DVI-apparaat te vervangen door een HDMI-apparaat.
Waar plaats je HDCP-kopieerbeveiliging?
In de filmindustrie is HDCP nu verplicht voor alle HD-apparaten. Blue-Ray discs worden helemaal niet afgespeeld zonder HDCP ondersteuning. Televisieomroepen daarentegen zenden nog meestal ongecodeerd uit. In de nabije toekomst zal alle inhoud echter gecodeerd worden uitgezonden.
Alle huidige televisies, HDTV-boxen, DVD- of Blue-Ray-spelers en zelfs spelconsoles zijn al standaard uitgerust met overeenkomstige decodersleutels, waarvan er in totaal meer dan een miljard beschikbaar zijn.
De encryptie verandert het uitgezonden videosignaal niet, maar dient alleen om het videokanaal te openen. De beeldoverdracht met HDCP vindt plaats in hoge resolutie en in uitstekende kleurkwaliteit.
Sinds 2015 is er een nieuwere kopieerbeveiliging met HDCP 2.2. Deze is geoptimaliseerd voor de weergave van 4K-inhoud en is bedoeld om met name Ultra HD-inhoud te beschermen tegen ongeoorloofd kopiëren. De nieuwe standaard wordt ook vooral gebruikt op het gebied van VoD en streaming.
Voorwaarde voor het gebruik van HDCP 2.2 is wel dat alle betrokken apparaten of componenten het protocol ook kunnen verwerken (de afspeelketen omvat niet alleen tv’s, tv-sticks, spelers en ontvangers, maar ook soundbars of luidsprekers waar het signaal doorheen wordt gelust). Anders blijft het scherm zwart. Bovendien is de standaard niet achterwaarts compatibel met de oudere HDCP 1.x-coderingen.
Met HDCP 2.3 staat de opvolger van de huidige standaard al in de startblokken, die gebruikt moet worden voor content met een resolutie tot 8K.
Goed om te weten: Als uw afspeelbron HDCP 2.2 ondersteunt, maar uw tv werkt nog met het oude protocol 1.4, dan kan de kopieerbeveiliging worden omzeild met behulp van een zogenaamde bidirectionele HDCP-converter.
In de volgende YouTube-video vindt u een samenvatting van de informatie over HDCP 2.2