De messenger Telegram wordt vaak gepromoot als een bijzonder veilig alternatief voor WhatsApp. Maar levert het echt wat het belooft op het gebied van veiligheid? In vakkringen wordt de dienst keer op keer bekritiseerd. Vooral chatbeveiliging en de onduidelijke bedrijfsstructuur van Telegram staan hier herhaaldelijk op de voorgrond.
We hebben daarom Telegram onder de loep genomen en de belangrijkste aspecten voor je samengevat.
- Telegram is net als WhatsApp een app voor het versturen van berichten en wordt steeds populairder onder gebruikers.
- Telegram wordt gezien als een messenger met een bijzonder hoge veiligheid, maar experts bekritiseren dit punt keer op keer.
- Zoals zo vaak het geval is als het gaat om beveiliging en gegevensbescherming, hangt het uiteindelijk af van je eigen prioriteiten en eisen.
Inhoudsopgave
1. beveiliging van telegram: functies en chats
WhatsApp is nog steeds de meest gebruikte smartphone messenger, maar sinds de overname door Facebook zijn veel gebruikers overgestapt op alternatieven. De reden hiervoor is vooral bezorgdheid over de privacy. Telegram geniet sindsdien een toenemende populariteit en adverteert zichzelf als een bijzonder veilige messenger. Qua functionaliteit heeft de app ook enkele extra functies die WhatsApp niet heeft. Qua veiligheid moet je echter ook hier kritisch blijven.
Deze video laat zien welke voordelen Telegram te bieden heeft:
1.1 Geen standaard encryptie
Telegram werd in 2013 in Rusland opgericht door de broers Pavel en Nikolai Durov. De app is te downloaden voor zowel Android als iOS en adverteert dat het bijzondere nadruk legt op encryptie en gegevensbescherming. In tegenstelling tot andere messengers is end-to-end-encryptie echter niet standaard geactiveerd. Voor smartphonebezitters die dit niet weten, vormt dit natuurlijk een zeker risico – vooral omdat Telegram hen doet geloven dat het in principe zeer veilig is.
1.2 Alleen een geheime chat biedt veiligheid
Telegram is cloud-based, in tegenstelling tot de meeste andere messengers. Alle chats worden dus niet op de mobiele telefoon opgeslagen, maar in de cloud. Dit heeft als groot voordeel dat je Telegram op meerdere apparaten tegelijk kunt gebruiken. Dit heeft echter ook gevolgen voor de veiligheid, want berichten in privé- en groepschats worden alleen verzonden met eenvoudige server-client encryptie en zijn niet end-to-end versleuteld . De berichten kunnen dus theoretisch worden gelezen door iedereen die toegang heeft tot de server.
Om berichten met end-to-end versleuteling te versturen, moet een geheime chat worden geopend. Deze wordt echter niet opgeslagen in de cloud, dus deze kan niet worden overgedragen naar een ander apparaat. U hebt echter de mogelijkheid om de automatische verwijdering van berichten na een ingestelde periode te activeren.
1.3 Veiligheidsinstellingen in de app
In de vergelijking Telegram vs WhatsApp presteren beide apps vrij vergelijkbaar op het gebied van privacy: Telegram zelf kan niet met een wachtwoord tegen onbevoegde toegang worden beschermd, maar individuele chats kunnen met een pincode worden geblokkeerd. In de instellingen kun je ook contacten blokkeren en bepalen wie contact met je mag opnemen via een spraakoproep, je mag uitnodigen voor groepschats en of je online status wordt weergegeven. Bovendien kunnen reeds verzonden berichten worden ingetrokken zonder dat de ontvanger daarvan op de hoogte wordt gesteld.
Overigens verwijdert Telegram automatisch het hele account met alle berichten en contacten als je zes maanden inactief bent geweest. Je kunt de periode echter ook individueel aanpassen.
2. kritiek op de bedrijfsstructuur
BKA bespioneert Telegram
Blijkbaar is het voor het BKA makkelijk om Telegram te bespioneren. Zoals dit Vice-artikel aangeeft, is het zelfs vaak gedaan, omdat de dienst het onderzoekers erg gemakkelijk maakt.
Zowel Stiftung Warentest als diverse IT-experts zien met name de ondoorzichtige bedrijfsstructuur als kritiek. Telegram is decentraal georganiseerd en heeft dus geen vast hoofdkantoor. Dit moet de opgeslagen gegevens beschermen tegen doorzoekingen door de staat. Op het eerste gezicht klinkt dit heel verstandig, maar helaas betekent het ook dat het bedrijf niet controleerbaar is qua ernst.
Daarnaast stelt Telegram in zijn nieuwe privacybeleid van 14 augustus 2018 dat het het IP-adres en telefoonnummer van “vermoedelijke terroristen” doorgeeft aan veiligheidsautoriteiten. Wat Telegram precies onder een “terreurverdachte” verstaat, wordt echter niet nader toegelicht.
Achtergrond: In het verleden gebruikten terroristen de dienst vanwege de mogelijkheid om groepen met enkele honderden deelnemers aan te maken. Telegram zegt nu met het aangepaste privacybeleid terroristen te willen afschrikken de dienst te gebruiken.
2.1 Intransparantie in veiligheidsrichtlijnen
Het gebrek aan transparantie van het bedrijf heeft ook gevolgen voor de encryptie: in plaats van een encryptieprotocol te gebruiken dat bewezen veilig is, gebruikt Telegram een eigen cryptografische procedure die niet openbaar wordt gemaakt.
Telegram geeft zichzelf ook het recht om alle contacten uit het adresboek op te slaan zonder toestemming van de gebruiker. En hoewel de messenger stelt dat het geen gebruikersgegevens doorgeeft aan derden, maakt het versluierde interne veiligheidsbeleid het onmogelijk om te controleren of en aan wie het gegevens doorgeeft.
Conclusie: Telegram beveiliging
Telegram is op zich geen slechte messenger, het biedt veel goede functies, is gemakkelijk te gebruiken en kan zeker concurreren met WhatsApp. Als uw grootste zorg is dat Facebook uw gegevens niet verzamelt, dan is Telegram zeker een goed alternatief. Maar als je veel belang hecht aan veilige communicatie en de bescherming van je privacy, dan vertoont Telegram helaas enkele hiaten.
Het probleem is hier niet dat de messenger fundamenteel onveilig is, maar zijn ondoorzichtige bedrijfsstructuur. Dit betekent dat sommige beveiligingsaspecten niet kunnen worden gecontroleerd, zodat u alleen kunt vertrouwen op de verklaringen van het bedrijf. Of dit voor u voldoende is, zult u uiteindelijk zelf moeten ontdekken.
Tip: Als je op zoek bent naar een veilige boodschappendienst, raden veel experts zoals Edward Snowden of Bruce Schneier de app Signal aan. Bij Der Spiegel kun je lezen waarom.