Wat betekent NFC? Wij vertellen u

Veel smartphones hebben de “NFC”-functie en steeds meer creditcards zijn nu ook uitgerust met de technologie. Maar wat betekent NFC eigenlijk? In onze gids leggen we uit waarvoor u het in het dagelijks leven kunt …

Wat betekent NFC? Wij vertellen u

nfc fähiges smartphone und kreditkarte
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Sicherheit
  6. »
  7. Wat betekent NFC? Wij vertellen u

Veel smartphones hebben de “NFC”-functie en steeds meer creditcards zijn nu ook uitgerust met de technologie. Maar wat betekent NFC eigenlijk? In onze gids leggen we uit waarvoor u het in het dagelijks leven kunt gebruiken, hoe veilig het is en welke voordelen het biedt.

Wat betekent NFC?

De term NFC verwijst naar een technologie voor gegevensoverdracht die lijkt op Bluetooth. De communicatie werkt echter alleen over een zeer korte afstand.

Wat zijn de voordelen van NFC?

Gegevens kunnen zeer snel en gemakkelijk worden uitgewisseld tussen twee apparaten, bijvoorbeeld bij het betalen in de supermarkt, het scannen van een toegangskaart of het doorgeven van contacten, afspraken, enz.

Is NFC veilig?

In principe wel, want het werkt alleen over een zeer kort bereik. Toch kunnen bepaalde voorzorgsmaatregelen geen kwaad.

1. NFC is een vorm van gegevensoverdracht.

De afkorting NFC betekent “Near Field Communication”. Het is een verbindingstechnologie waarbij gegevens via radio over zeer korte afstand worden verzonden. Communicatie tussen apparaten vereist geen kabelverbinding, maar is mogelijk zonder contact.

De meeste mensen zijn waarschijnlijk al met deze technologie vertrouwd geraakt in de supermarkt, omdat contactloos betalen met een creditcard precies met deze gegevensoverdracht werkt. Maar er zijn ook enkele praktische toepassingen voor NFC op smartphones.

https://www.youtube.com/watch?v=yiyWza8duPI

2. NFC op de mobiele telefoon

handy scannt nfc tag
Met NFC-tags die met de smartphone worden gescand, kan extra informatie worden doorgegeven
.

De meeste nieuwe smartphones zijn nu geschikt voor NFC. Vooral Google dringt sterk aan op de technologie, waardoor veel Android-toestellen al enkele jaren met de technologie zijn uitgerust. Apple bouwde in 2014 voor het eerst een NFC-module in de iPhone 6.

Maar wat maakt NFC eigenlijk mogelijk op een mobiele telefoon? In principe wordt het gebruikt om over een korte afstand gegevens uit te wisselen tussen twee apparaten. Dit resulteert in de volgende mogelijke toepassingen:

  • Gegevensuitwisseling tussen twee smartphones om contacten, foto’s, afspraken, links, enz. over te dragen.
  • Betaling zonder contant geld: Nog niet erg wijdverbreid in Duitsland, maar contactloos betalen via NFC is ook mogelijk met een smartphone.
  • NFC-tags: Hier zijn veel toepassingen mogelijk die in principe de QR-code kunnen vervangen. Posters of apparaten kunnen worden uitgerust met NFC-tags, die ofwel kunnen worden gebruikt om extra informatie door te geven of om bijvoorbeeld gemakkelijk toegangskaarten te scannen met een smartphone.


Wat zijn de voordelen van NFC?

Wat is het verschil tussen NFC en Bluetooth?

In principe zijn Bluetooth en NFC zeer vergelijkbare technologieën, maar ze hebben totaal verschillende toepassingsgebieden. Bluetooth werkt over veel grotere afstanden en voor veel grotere hoeveelheden gegevens. Hierdoor kunnen verschillende apparaten met elkaar worden verbonden, bijvoorbeeld om via de smartphone naar muziek op een luidspreker te luisteren. NFC is alleen bedoeld voor het verzenden van kleine hoeveelheden gegevens over zeer korte afstanden, bijvoorbeeld om een eenvoudige betaling mogelijk te maken.

Het bijzondere in tegenstelling tot andere verbindingstechnologieën is dat NFC slechts een zeer kort bereik heeft. De twee apparaten moeten zich binnen enkele centimeters van elkaar bevinden om communicatie mogelijk te maken. Ook de transmissiesnelheid is zeer laag, aanzienlijk lager dan bijvoorbeeld bij Bluetooth. Maar omdat via NFC slechts zeer kleine hoeveelheden gegevens worden verzonden, is dit absoluut voldoende.

NFC betekent dus in eerste instantie een zeer eenvoudige gegevensoverdracht, die bovendien door het korte bereik een laag veiligheidsrisico vormt. Daarom worden creditcards sinds enige tijd ook uitgerust met een NFC-chip. Daarmee kun je in de supermarkt of bij het tankstation snel en eenvoudig kleinere bedragen betalen – helemaal zonder pin of handtekening. Maar hoe veilig is het?

4 Wat betekent NFC voor de veiligheid?

nfc fähig samsung drucker was bedeutet nfc
NFC kan ook worden gebruikt om kleinere bedragen te betalen bij de kassa van de supermarkt of het tankstation
.

In principe wordt NFC als zeer veilig beschouwd omdat gegevens alleen in een zeer kleine, lokale omgeving kunnen worden uitgewisseld. Overdracht is in de regel slechts mogelijk tot een maximale afstand van 10 centimeter. Communicatie over grote afstanden is dus onmogelijk. De chip op uw smartphone is ook zo ontworpen dat hij niet zelfstandig gegevens verstuurt.

Toch is er natuurlijk een risico, vooral bij creditcards met NFC, dat ze met een apparaat kunnen worden gelezen. De fraudeur zou daarvoor heel dicht bij de kaart moeten komen, maar zou dan niet alleen informatie kunnen achterhalen, maar zelfs kleinere geldbedragen kunnen afschrijven.

Opmerking: Dit is vooral een theoretisch risico. Er zijn tot nu toe geen gevallen bekend waarin dit is gebeurd, volgens een bericht in de Süddeutsche.

5 Hoe kunt u zich beschermen?

Zoals altijd geldt hier hetzelfde: Wees je bewust van mogelijke gevaren en ga zorgvuldig om met je gevoelige gegevens. Op je mobiele telefoon is de beste bescherming om NFC gewoon uit te schakelen als je het niet nodig hebt en alleen te activeren als het nodig is.

Als bescherming voor uw creditcard zijn er al speciale portemonnees en hoesjes die voorkomen dat de kaart wordt gelezen.

Tip: De meeste banken bieden ook dergelijke beschermhoesjes gratis aan. Vraag er gewoon naar in uw kantoor.

Gerelateerde berichten