Veilige messenger: 6 aanbieders met focus op gegevensbescherming

Threema, Signal, Wire en Co. zijn momenteel erg populair als het gaat om beveiligde messengers. Wij hebben enkele aanbieders nader bekeken en de belangrijkste functies voor u samengevat. 1. een veilige messenger beschermt uw gegevens …

Veilige messenger: 6 aanbieders met focus op gegevensbescherming

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Sicherheit
  6. »
  7. Veilige messenger: 6 aanbieders met focus op gegevensbescherming

Threema, Signal, Wire en Co. zijn momenteel erg populair als het gaat om beveiligde messengers. Wij hebben enkele aanbieders nader bekeken en de belangrijkste functies voor u samengevat.

Waarom worden sommige messengers als onveilig beschouwd?

Sommige aanbieders gebruiken onvoldoende encryptie, waardoor derden gegevens kunnen onderscheppen. Bovendien verzamelen sommige messengers zoals WhatsApp of Facebook Messenger veel gebruikersgegevens.

Wat maakt een veilige messenger anders?

Er zijn tal van apps die veel nadruk leggen op goede encryptie en die ook geen of alleen anoniem gegevens opslaan.

Zijn er veilige messengers die gratis en reclamevrij zijn?

De meeste boodschappers die we hier presenteren zijn zowel gratis als reclamevrij.

1. een veilige messenger beschermt uw gegevens

viber technik android
Om ervoor te zorgen dat niemand je bericht kan lezen, moet je een beveiligde messenger kiezen.
.

Veel smartphonegebruikers hechten veel belang aan gegevensbescherming bij het versturen van persoonlijke berichten – een veilige messenger moet het daarom zijn. Hoewel WhatsApp nog steeds de populairste messenger is, heeft het een nogal slechte reputatie als het gaat om gegevensbeveiliging. Gelukkig zijn er naast de data-octopussen WhatsApp en Facebook Messenger en het verouderde SMS tal van alternatieven die veilige communicatie beloven.

1.1 Waarom is WhatsApp onveilig?

Sinds enkele jaren staat WhatsApp in de tests van Stiftung Warentest slechts in de middenmoot. De reden is de onvoldoende bescherming van persoonlijke gegevens. Hoewel WhatsApp end-to-end encryptie heeft, verzamelt het nog steeds veel gebruikersgegevens.

Vooral sinds Facebook de messenger heeft overgenomen, wordt de kritiek steeds luider dat gevoelige gegevens op WhatsApp onvoldoende beschermd zijn en worden doorgestuurd naar het moederbedrijf. Daarnaast kan de online status van gebruikers worden gevolgd, waardoor activiteitenprofielen kunnen worden aangemaakt.

En ook Facebook Messenger is groot in het bespioneren van zijn gebruikers. Bovendien worden Facebook-gebruikers gedwongen de app te downloaden als ze via hun smartphone berichten willen versturen. Het is begrijpelijk dat dit bij velen wrevel en wantrouwen oproept.

1.2 En hoe zit het met SMS?

De goede oude sms wordt ook steeds meer als onveilig beschouwd, zoals een aantal recente hackerincidenten hebben bewezen, vooral in verband met tweefactorauthenticatie. Hoewel de SMS zelf versleuteld is en via het mobiele netwerk wordt verstuurd, bevat het veiligheidsleemten.

Dit betekent dat SMS gemakkelijk kan worden onderschept en ontcijferd. We hebben dus een veilige messenger nodig die onze gegevens afdoende beschermt.

2 Wat een veilige messenger moet kunnen doen

Handy nutzer liste sicherer messenger
Communiceren met individuen of meerdere personen was nog nooit zo eenvoudig als met messengers.

Welke functies een messenger moet vervullen, hangt natuurlijk vooral af van hoe en waarvoor je de dienst gebruikt. In principe hebben de meeste messengers de volgende functies:

  • Tekst- en spraakberichten versturen en ontvangen
  • Groep chats
  • Media versturen (foto’s, video’s, documenten)
  • Video- en spraakoproepen

2.1 Basisbeveiligingsfuncties

Op het gebied van beveiliging zijn er natuurlijk enkele functies die geïntegreerd moeten worden. Hiertoe behoort met name end-to-end-encryptie, waarmee een bericht praktisch onleesbaar wordt gemaakt, zodat derden geen kans hebben de inhoud te lezen. Decryptie vindt alleen plaats aan de kant van de ontvanger.

Maar ook andere informatie moet worden beschermd, bijvoorbeeld het gedrag van gebruikers, d.w.z. wanneer en waar zij met wie communiceren. Facebook, bijvoorbeeld, verzamelt dergelijke gegevens graag om gebruikersprofielen op te stellen. En niet alleen je eigen gedrag staat centraal, maar natuurlijk ook dat van alle mensen met wie je contact hebt.

3 Met deze apps zit je aan de veilige kant

In het volgende overzicht presenteren we enkele messengers die momenteel als bijzonder veilig worden beschouwd. Alle apps zijn beschikbaar voor zowel Android als iPhone en zijn, op één uitzondering na (Threema), gratis.

3.1 Hoccer – Stiftung Warentest testwinnaar

Hoccersicherer messenger kostenlos ohne Telefonnummer behaalde in de test 2015 van Stiftung Warentest de eerste plaats als veiligste messenger omdat de app helemaal geen persoonlijke gegevens vereist. Je kunt de app zelfs gebruiken zonder een telefoonnummer in te voeren.

Elke gebruiker krijgt een willekeurige reeks nummers ter identificatie. Het is echter ook niet mogelijk om contacten toe te voegen via je eigen telefoonboek. Daarvoor moet je zelf actie ondernemen en je contacten aansporen om persoonlijk of per e-mail te downloaden.

Behalve bellen heeft de app dezelfde functies als WhatsApp. De servers van Hoccer staan in Duitsland en vallen dus ook onder het DSGVO.

3.2 Signal – Aanbevolen door Edward Snowden

technik kostenlosSinds klokkenluider Edward Snowden Signal prees als zijn favoriete messenger, wordt de dienst beschouwd als een bijzonder veilig alternatief. De app versleutelt alle gegevens en chats, maar de gegevens worden na aflevering niet automatisch verwijderd.

Je hebt echter de mogelijkheid om handmatig een tijdvenster in te stellen waarna de gegevens worden verwijderd. Voor de registratie zijn een telefoonnummer en een gebruikersnaam nodig.

Het consumentenadviescentrum heeft ook kritiek op het feit dat er geen verklaring inzake gegevensbescherming in het Duits beschikbaar is. Bovendien bevinden de servers zich in de VS, zodat onderzoeksinstanties onder bepaalde omstandigheden toegang tot de gegevens kunnen eisen.

3.3 Threema – reclamevrij en anoniem

threemaMet Threema communiceer je veilig, anoniem en volledig reclamevrij, maar je moet ook 2,99 euro (vanaf 10/2019) in de app store betalen voor de download. Identificatie gaat via een willekeurig ID, maar contacten kunnen desgewenst gesynchroniseerd worden.

De gegevens komen echter geanonimiseerd bij Threema terecht en worden naar eigen zeggen niet opgeslagen. Ook verwijdert Threema berichten en bijlagen direct na aflevering. Alle belangrijke functies, inclusief spraakoproepen, zijn inbegrepen. De servers bevinden zich in Zwitserland en zijn daarom onderworpen aan de wetgeving inzake gegevensbescherming aldaar.

3.4 Wickr – ook te gebruiken zonder telefoonnummer

Wickralternativen iphone maakt gebruik van anonimisering nog voordat een bericht wordt verzonden. Als je bijvoorbeeld een foto verstuurt, verstuur je ook veel verborgen gegevens zoals tijd en plaats.

Daarom verwijdert Wickr alle metadata voordat het verzonden wordt. Bovendien hoeft u geen persoonlijke gegevens in te voeren en kunt u de dienst gebruiken zonder telefoonnummer. Ondanks het eenvoudige ontwerp beschikt de messenger over alle belangrijke functies, waaronder bots en spraak- en videogesprekken. De servers bevinden zich echter in de VS.

3.5 Wire

Wirepc smartphone sicherer messenger vertrouwt ook op hoge beveiligingsstandaarden, maar je moet bij de registratie een telefoonnummer invoeren. Omdat de dienst op verschillende platforms (smartphone, tablet, pc) kan worden gebruikt, maakt Wire een versleutelde tussenopslag van berichten.

Contacten uit het telefoonboek worden versleuteld gebruikt, maar de toegang tot het adresboek is vrijwillig. Wire is een Zwitsers bedrijf met servers in de EU. Het consumentenadviescentrum bekritiseert echter dat gegevensoverdracht aan derden onder bepaalde omstandigheden mogelijk is, zoals bij verkoop van een bedrijf.

3.6 Ginlo – Secure Messenger uit Duitsland

Icon GinloDe Duitse dienst Ginlo (voorheen SIMSme) beschrijft zichzelf als een DSGVO-conforme, beveiligde messenger en biedt volledige versleuteling van alle gegevens, zowel bij het verzenden als op de toestellen. Voor registratie is een telefoonnummer nodig, maar dat wordt versleuteld opgeslagen op de server.

Contacten kunnen worden gekoppeld via het telefoonboek, maar dit is optioneel. U kunt ook andere gebruikers koppelen via een ID zonder het mobiele telefoonnummer op te geven. De reeks functies bestrijkt alles. Met Ginlo kunt u zelfs zelfvernietigende berichten en berichten met vertraging versturen. De servers bevinden zich in Duitsland en de berichten worden binnen 30 dagen gewist.

Opmerking: De dienst wordt eind december 2019 opgeheven omdat er geen verdere financiering meer is.

4 Conclusie over veilige boodschappers

Alle hier gepresenteerde messengers zijn in principe een veilige keuze en goede alternatieven voor WhatsApp. Als u op zoek bent naar een volledig anonieme boodschapper, zijn Hoccer en Threema waarschijnlijk de beste keuze.

Anders hangt het, zoals altijd, een beetje van je eigen voorkeuren af welke app voor jou het beste is. Het beste is om verschillende uit te proberen, eventueel ook in overleg met je vrienden- en kennissenkring. Misschien gebruiken sommigen van hen al een van de gepresenteerde messengers.

Opmerking: Als je de messenger Telegram in deze lijst hebt gemist, kijk dan eens naar dit artikel waarin we uitgebreid verslag hebben gedaan van de veiligheid van Telegram.

Meer messenger aanbevelingen vindt u hier:

Gerelateerde berichten