Gratis virusbescherming voor Android mobiele telefoons: De beste virusscanners in vergelijking

De laatste jaren heeft zich een nieuwe vorm van malware gevestigd die zich specifiek richt op Android-toestellen. De kwaadaardige apps bespioneren bijvoorbeeld de bankgegevens van je smartphone of gebruiken je tablet stiekem om Bitcoins te …

Gratis virusbescherming voor Android mobiele telefoons: De beste virusscanners in vergelijking

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Sicherheit
  6. »
  7. Gratis virusbescherming voor Android mobiele telefoons: De beste virusscanners in vergelijking

De laatste jaren heeft zich een nieuwe vorm van malware gevestigd die zich specifiek richt op Android-toestellen. De kwaadaardige apps bespioneren bijvoorbeeld de bankgegevens van je smartphone of gebruiken je tablet stiekem om Bitcoins te delven. Gelukkig hebben de meeste fabrikanten van antivirussoftware allang gereageerd en bieden ze hun oplossingen nu ook als mobiele apps aan. Daarnaast zijn er ook talloze aanbieders die reclame maken voor gratis antivirustools voor mobiele telefoons. Maar welke daarvan beschermen echt tegen aanvallen? Wij onthullen het antwoord op deze vraag in onze vergelijking van virusscanners.

Heb ik echt een antivirus app voor Android nodig?

Met Play Protect is virusbescherming al geïntegreerd op elke mobiele Android-telefoon. Maar als u bijvoorbeeld vaak apps van onbekende bronnen installeert, is een extra beveiligingsniveau zinvol.

Hebben virusscanner apps invloed op de prestaties en batterijduur van het toestel?

Hoewel antivirus apps vooral bedoeld zijn om op de achtergrond te draaien, kunnen ze de prestaties negatief beïnvloeden en er ook voor zorgen dat de batterij sneller leeg raakt.

Beschermen gratis virusscanners even goed als betaalde?

Ja. Er zijn ook talrijke freeware tools (bijv. van Avast, McAfee & Kaspersky) die net zo betrouwbaar beschermen als de betaalde abonnementen. De varianten verschillen meestal alleen qua extra functies.

1. google play protect – aan de veilige kant met de geïntegreerde virusscanner

Google Play Protect auf einem Samsung Galaxy S9
Als een schadelijke app door Google Play Protect wordt gedetecteerd, kunt u deze direct van uw apparaat verwijderen door op de knop “Uninstall” te klikken.

Bij het installeren van een nieuwe app heb je mogelijk al een waarschuwing gekregen van Google Play Protect. Dit is een geïntegreerd beschermingspakket dat uit verschillende tools bestaat en sinds 2017 via updates naar alle Android-smartphones wordt verspreid. Dit betekent dat je de beveiligingsoplossing niet handmatig hoeft te installeren.

Google Play Protect bevat onder meer een virusscanner die de reeds geïnstalleerde en alle nieuwe apps controleert op veiligheidsbedreigingen. Als er een bedreiging wordt gedetecteerd, waarschuwt het programma je automatisch en verwijdert vervolgens desgewenst de betreffende app.

Als al bekend is dat een app schadelijk is, wordt deze zelfs direct en zonder uw tussenkomst verwijderd. Play Protect onderzoekt niet alleen apps uit de Play Store, maar ook apps die vanuit andere bronnen zijn geïnstalleerd. Daarnaast maken ook de tool voor veilig surfen (“Google Safe Browsing”) en de functies “apparaat zoeken” deel uit van het Google Play Protect concept.

U vindt Google Play Protect in uw Google Play Store onder “Mijn apps en games”. Daar ziet u of er problemen zijn gevonden. Tik op de vermelding om Play Protect te openen en eventueel gevonden malware te verwijderen.

Defunctie is standaard geactiveerd op alle Android-smartphones, maar kan eenvoudig worden uitgeschakeld via de Play Store. In Android zelf vind je de functie in de instellingen onder “Beveiliging & Locatie”.

Let op: Hoe en waarom Google een app als gevaarlijk classificeert is helaas niet precies te achterhalen. Daarom kan het ook gebeuren dat Play Protect apps van derden uit andere stores verwijdert omdat het deze als potentieel gevaarlijk beschouwt.

2 Kaspersky Internet Security 2019 – De cloud-gebaseerde oplossing

De mobiele versie van Kaspersky Internet Security (voorheen bekend als Kaspersky Mobile Security) beschermt je Android-apparaat tegen virussen, Trojaanse paarden en andere malware. Er zijn uitgebreide opties beschikbaar voor de cloudgebaseerde scanfuncties. U kunt bijvoorbeeld zelf bepalen op welk tijdstip en met welke intensiteit de scans moeten worden uitgevoerd. Verdachte bestanden worden onmiddellijk verwijderd of in quarantaine geplaatst, afhankelijk van de instelling.

Dienstahlschutz-Funktionen des Kaspersky Internet Security Virenschutz für Android
Met behulp van de anti-diefstalfuncties kun je ook je smartphone op afstand blokkeren en vertrouwelijke gegevens erop wissen.

Het geïntegreerde bel- en sms-filter blokkeert desgewenst ongewenste oproepen en berichten, terwijl de privacyfunctie de toegang tot contacten en communicatie in de gaten houdt. Adwarebescherming is ook al standaard geactiveerd.

Daarnaast biedt Kaspersky Internet Security for Android ook een antidiefstalfunctie waarmee je op afstand de toegang tot je smartphone volledig kunt blokkeren en vertrouwelijke gegevens kunt wissen . Ook kun je hem lokaliseren (via GPS, WiFi of Google Maps), het alarm op afstand inschakelen en zelfs een foto maken van de vermeende dief. U hoeft alleen maar een sms met een vooraf bepaalde inhoud naar uw toestel te sturen.

De basisversie van Kaspersky Internet Security is gratis, maar veel van de functies kun je alleen gebruiken als je kiest voor een premium abonnement. Voor ongeveer 11 euro per jaar maakt dat echter geen al te grote deuk in je budget en krijg je ook geavanceerde functies zoals de realtime scanner en linkbescherming.

3 McAfee Mobile Security – het betrouwbare totaalpakket

McAfee Mobile Security biedt ook een breed scala aan functies waarmee u uw Android-apparaat efficiënt kunt beschermen tegen bedreigingen van het internet. Het neemt zowel apps uit de Play Store als downloads van internet mee in de detectie. Naast de verplichte virusscanner bevat de functies ook een praktische functie voor ouderlijk toezicht . Hiermee kunnen onder meer individuele apps met een pincode worden geblokkeerd.

McAfee heeftook gezorgd voor bescherming tegen diefstal: met behulp van de CaptureCam-functie kunt u ongemerkt foto’s maken van potentiële dieven en deze samen met de huidige locatie van het apparaat per e-mail laten versturen. Het pakket bevat ook de back-uptool, waarmee u op afstand een back-up van uw gegevens kunt maken en deze vervolgens kunt wissen, en de SOS-tool, die u nog steeds de laatst bekende locatie stuurt voordat de batterij definitief leeg is.

Ansicht der McAfee Webseite Virenschutz für Android
Je kunt de basisversie van Mobile Security gratis downloaden via de website van McAfee of de Google Play Store.

Als je via je smartphone op internet surft, beschermt McAfee Mobile Security je tegen gevaarlijke content door de betreffende websites proactief te blokkeren. Maar de tool houdt niet alleen ongewenste webinhoud bij je vandaan: Het kan ook tekstberichten en oproepen van en naar bepaalde nummers blokkeren.

De basisversie McAfee Mobile Security is gratis en biedt een reeks functies die eigenlijk best voldoende is voor normaal gebruik. Alleen de advertenties die verschijnen zijn op den duur wat vervelend. U kunt dit probleem vermijden door te upgraden naar een premium abonnement. Dit biedt echter ook een extra beschermingslaag tegen ransomware en phishing en blokkeert spionage via de smartphonecamera.

Overigens: In onze review van McAfee Total Protection voor de pc hebben we Mobile Security ook uitgebreid getest.

4 Avast Mobile Security biedt gratis beschermingavast Icon

De gratis Avast Mobile Security blinkt vooral uit door zijn eenvoud: na het aantikken van de groene “Scan”-knop in het midden van het scherm scant de tool direct je smartphone of tablet op kwetsbaarheden en bedreigingen. Het is echter ook mogelijk om individuele tijden in te stellen waarop het systeem, apps of bestanden moeten worden gescand.

Tot de belangrijkste functies behoort ook diefstalbeveiliging via sms: met behulp van een sms-code kunt u bijvoorbeeld uw apparaat op afstand vergrendelen of een sirenetoon activeren. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld de smartphone van een vriend gebruiken. Voorwaarde is wel dat Avast Mobile Security er ook op geïnstalleerd is.

Voor het surfen op het web bevat Avast Mobile Security een speciaal webschild dat met malware geïnfecteerde links en gevaarlijke URL’s detecteert en onmiddellijk blokkeert. Gerobotiseerde smartphones zijn beveiligd met een firewall. Het privacyrapport controleert en toont alle toegangsrechten van geïnstalleerde apps en identificeert potentiële risico’s. Zo weet je altijd precies welke informatie een bepaalde app mag bekijken.

De meeste functies zijn al vooraf ingesteld en de scans lopen ook zoveel mogelijk automatisch. De bijbehorende configuraties zijn verborgen in de instellingenmenu’s. Hieruit blijkt dat het programma vooral gericht is op gemiddelde gebruikers die niet al te veel technische kennis hebben.

De vijf belangrijkste beveiligingsapps voor Android worden ook in de volgende video nog eens gepresenteerd:

Gerelateerde berichten