Veilig wissen van SSD en harde schijf: Instructies

Als u een SSD veilig wilt verwijderen, zullen de normale methoden voor klassieke harde schijven u niet helpen. De reden hiervoor ligt in de structuur en technologie van een SSD. In het volgende artikel beschrijven …

Veilig wissen van SSD en harde schijf: Instructies

Daten löschen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Sicherheit
 6. »
 7. Veilig wissen van SSD en harde schijf: Instructies

Als u een SSD veilig wilt verwijderen, zullen de normale methoden voor klassieke harde schijven u niet helpen. De reden hiervoor ligt in de structuur en technologie van een SSD. In het volgende artikel beschrijven we enkele mogelijkheden en gratis tools waarmee je harde schijven en SSD’s veilig kunt wissen.

Hoe kan ik een harde schijf veilig wissen?

Om een harde schijf veilig te wissen, moeten de bezette geheugengebieden worden overschreven. Hiervoor bestaan tal van gratis tools.

Hoe kan ik een SSD veilig wissen?

Om een SSD veilig te wissen, moet je speciale tools van de fabrikant gebruiken of een Linux distributie die ook veilig een SSD kan wissen.

Waarom werken de wistools voor harde schijven niet voor een SSD?

De elektronica in de SSD verdeelt de schrijftoegang over alle geheugencellen. Daarom is het, in tegenstelling tot harde schijven, voor de tools niet mogelijk om specifiek bepaalde geheugengebieden te overschrijven.

1. wissen en formatteren zijn geen veilige wismethoden

Het belang van veilig wissen van gegevensdragers blijkt opnieuw uit een recent artikel in ct. Iemand had op eBay een gebruikte SSD gekocht die niet gewiste, gevoelige gegevens van een bureau voor jeugdzorg en een registratiekantoor bevatte. Opdat uw gegevens niet in verkeerde handen vallen wanneer u een gegevensdrager of de hele pc verkoopt, moet u de gegevens veilig en volledig wissen.

Festplatte säubern
Formatteren of simpelweg bestanden verwijderen is niet voldoende om gegevens definitief te verwijderen.
.

Helaas zijn veel gebruikers nog steeds ten onrechte van mening dat wanneer gegevens onder Windows of andere besturingssystemen worden verwijderd, deze ook automatisch onherstelbaar worden vernietigd. Dit is echter niet waar.

Als de harde schijf een boek was en het te wissen bestand een tekst op een pagina in het boek, dan zou bij een normale bestandsverwijdering alleen de vermelding in de inhoudsopgave van deze pagina worden verwijderd. De pagina zelf blijft echter in het boek totdat er een nieuwe tekst wordt opgeslagen.

Bij het verwijderen van bestanden op een harde schijf of SSD worden alleen de bezette geheugengebieden op de harde schijf of SSD weer als beschikbaar gemarkeerd en wordt de vermelding voor het bestand uit de “inhoudsopgave” verwijderd.

Ook bij het formatteren van partities blijven de gegevens op de gegevensdrager behouden, omdat alleen een structuur voor het bestandssysteem en de bestandstoewijzingstabel opnieuw worden aangemaakt. Het wissen van eerder bezette geheugengebieden door overschrijven vindt bij het formatteren niet plaats.

2 Eenvoudig herstel van gewiste bestanden

Hoe eenvoudig het is om verwijderde bestanden te herstellen met freeware wordt getoond in ons artikel Hoe verwijderde bestanden snel en eenvoudig te herstellen met Recuva – zo werkt het!

Recuva
Recuva

Betaalde programma’s zoals Wondershare Recoverit Pro bieden ook nog meer mogelijkheden om verwijderde bestanden te herstellen met een tijdrovende diepe scan.

Wondershare Recoverit Pro Oberfläche
Wondershare Recoverit Pro als professioneel gegevensherstel

3. hoe een harde schijf veilig te wissen

Conventionele, magnetische harde schijven kunnen in principe vrij gemakkelijk worden gewist. Er zijn talloze gratis tools, zoals Secure Eraser, waarmee je individuele bestanden, partities of zelfs hele harde schijven veilig kunt wissen.

Secure Eraser
Secure Eraser

Daartoe worden de sectoren die door de bestanden op de harde schijf worden bezet met verschillende methoden overschreven en wordt de inhoud dus ook onherroepelijk gewist.

Als je de opstart harde schijf wilt wissen, moet je programma’s als Darik’s Boot and Nuke (DBAN) starten vanaf een CD of USB-stick en daarmee de harde schijf wissen. In ons artikel “Uw PC platleggen: Gegevens veilig en volledig wissen” hebben we de bediening van het programma in detail beschreven.

3.1 Er zijn verschillende veilige methoden voor het wissen van harde schijven

Er zijn verschillende methoden om gegevens op harde schijven veilig te wissen. Deze verschillen in het aantal en de waarden waarmee de gegevens worden overschreven. Of voor het wissen echt zeven passes nodig zijn, volgens de VSITR-norm, blijft de vraag. Het Duitse Federale Bureau voor Informatiebeveiliging beveelt deze uitgebreide methode alleen aan voor zeer oude harde schijven (80 GB en minder). In een forensisch onderzoek uit 2009 werd al vastgesteld dat één keer overschrijven voldoende is om gegevens op harde schijven veilig te wissen.

4 Een SSD verschilt van een harde schijf in zijn structuur

SSD
SSD als vervanger van een 2,5 inch harde schijf

Voor een SSD werken de tips voor het verwijderen van harde schijven niet. De reden is de structuur van een SSD. De elektronica in een SSD is zo ontworpen dat alle geheugencellen gelijkmatig worden gebruikt voor een langere levensduur.

De “wear leveling” verdeelt daarom de schrijftoegang tot de flash-geheugencellen volgens een eigen logica. Wisprogramma’s voor harde schijven kunnen niet bepalen waar op de SSD geheugencellen moeten worden overschreven. U kunt hulpmiddelen gebruiken om de SSD verschillende keren tot de limiet te overschrijven en hopen dat alle gegevens werkelijk worden gewist, maar dit beperkt de levensduur van de SSD.

De fabrikanten van SSD’s bieden zelf een uitweg uit deze ellende.

5 Veilig wissen met de tools van de fabrikant

Bijna elke fabrikant van solid-state drives biedt zijn eigen tools voor het beheren en configureren van de SSD, bijvoorbeeld

 • ADATA: SSD ToolBox
 • Samsung: Samsung Magician
 • Transcend: SSD Scope Software
 • SanDisk: SSD Dashboard
 • Kingston: SSD Manager
 • Intel: Intel® Geheugen en Opslag Tool
 • OCZ: SSD Utility
 • Corsair: SSD Toolbox
 • Western Digital: SSD Dashboard
 • Crucial: Crucial Storage Executive

Met deze tools kunt u de status van de SSD bekijken, de firmware bijwerken, een TRIM uitvoeren of de SSD wissen met Secure Erase. Met deze functie worden alle bezette geheugengebieden op de SSD daadwerkelijk overschreven.

De stappen voor het wissen verschillen per fabrikant. Samsung, bijvoorbeeld, maakt een boot medium dat vervolgens gebruikt kan worden om de SSD veilig te wissen.

Secure Erase mit Samsung Magican
Secure Erase met Samsung Magican
Icy-Box zum Anschluss von SATA-Laufwerken über USB
Icy-Box voor het aansluiten van SATA-schijven via USB

Bevroren SSD’s: Om per ongeluk wissen te voorkomen, blokkeren sommige UEFI-systemen Secure Erase en melden ze de schijf als “bevroren” of “bevroren”. Om zo’n schijf te wissen, moet je de SSD kort van de stroom halen en dan weer aansluiten. U kunt echter ook een SATA SSD in een verwijderbaar frame voor 2,5-inch harde schijven plaatsen en vervolgens de schijf kort van de USB loskoppelen en weer aansluiten. Deze praktische frames, waarmee 2,5-inch harde schijven zonder gereedschap kunnen worden gemonteerd, kosten slechts een paar euro.

6 Veilig wissen met Parted Magic

Helaas bieden niet alle fabrikanten hun eigen tools voor veilig wissen, dus ben je aangewezen op andere oplossingen. Windows laat SSD-gebruikers in de steek en biedt geen manier om een SSD volledig te wissen met on-board tools.

Linux biedt daarentegen al lang geschikte commando’s om een SSD correct en veilig te wissen. Het invoeren van commando’s in de Linux-shell is echter niet voor iedereen weggelegd en is bovendien erg foutgevoelig voor onervaren gebruikers.

De populaire Linux-distributie Parted Magic biedt uitkomst. Dit is een hulp- en noodsysteem dat vele tools voor harde schijven, data back-up, image back-up en data recovery combineert onder één grafische gebruikersinterface. De tool kan ook veilig harde schijven en SSD’s verwijderen.

Parted Magic
Parted Magic is een speciale Linux-distributie voor harde schijven en SSD’s
.

Parted Magic is open source, maar nog steeds niet gratis te downloaden. De download van de huidige versie kost 11 US dollar en is volgens ons redelijk voor deze zeer praktische tool. Maar het kan ook gratis worden gedownload. De laatste gratis versie van 10.08.2013 kan ook gedownload worden van WinTotal en is ook onderdeel van de Ultimate Boot CD.

6.1 Hoe een harde schijf of SSD veilig te wissen met Parted Magic

Brand de ISO image van Parted Magic op een CD of maak een bootable USB stick via UnetBootin.

Start vervolgens het systeem op en start op vanaf de CD of stick. Mogelijk moet u de opstartvolgorde in het BIOS wijzigen.

Na het opstarten vindt u in het Parted Magic startmenu onder “Schijfbeheer” de functie “Schijf wissen”.

De oude versie van 2013 toont dan het volgende venster. Selecteer hier Intern -> ATA Secure Erase.

Secure Erase mit Parted Magic
Secure Erase met Parted Magic

Nieuwere versies tonen meer keuzes. Kies hier voor Internal Secure Erase.

Parted Magic Secure Erase SSD
Parted Magic Secure Erase SSD

Selecteer vervolgens hier je SSD. In het screenshot zie je dat de schijf “Bevroren” is en dus niet gewist kan worden.

SSD ist frozen
SSD is bevroren

Parted Magic kan het probleem echter vrij elegant oplossen. Klik gewoon op de slaapknop. Het systeem gaat dan even in stand-by modus en wordt dan meteen weer wakker.

Door dit proces wordt de SSD “niet bevroren” en kan deze vervolgens worden verwijderd.

ssd unfrozen
SSD is unfrozen

Klik op het selectievakje voor de SSD. Selecteer Beveiligd als verwijderingsmethode. Klik vervolgens op Doorgaan. In een laatste venster krijgt u opnieuw de melding dat het proces niet gestopt mag en kan worden. U moet dan akkoord gaan met het wissen door het selectievakje voor “Ik sta dit hulpprogramma toe om het/de vermelde apparaat/apparaten te wissen” te activeren en vervolgens op Start Erase te klikken.

Mit Parted Magic SSD sicher löschen
Veilig SSD wissen met Parted Magic

6. Hiermee wordt de SSD veilig gewist via ATA Secure Erase.

7. Wis veilig de opslagruimte van een SSD of harde schijf met Diskpart

Als geen van de bovenstaande opties voor u werkt, kunt u nog steeds de goede oude Diskpart onder Windows gebruiken. Met het commando “clean all” biedt de tool een functie die alle geheugengebieden op de gegevensdrager overschrijft met nullen en zo de daar aanwezige gegevens volledig wist.

Het proces is geen ideale oplossing voor een SSD in termen van levensduur, maar de SSD zal dit aankunnen als hij niet te vaak wordt gebruikt. Deze methode biedt echter geen 100 procent zekerheid dat alle gegevens op de SSD echt worden gewist. De reden hiervoor is dat SSD’s reservegebieden hebben die op deze manier niet overschreven kunnen worden.

Toch verwijdert u met deze methode bijna alle gegevens op de SSD. Zonder een speciaal laboratorium zouden normale gebruikers geen gegevens meer van de SSD moeten kunnen halen.

Start de opdrachtregel CMD als administrator en voer het commando diskpart in.

Met list disk krijg je een lijst van alle beschikbare schijven op de pc.

list disk mit Diskpart
list disk met diskpart

Selecteer de te verwijderen SSD of harde schijf door schijf x te selecteren (waarbij X het nummer achter schijf is).

diskpart select disk 1
diskpart select disk 1

Met het commando clean all verwijdert Diskpart nu alle partities en overschrijft alle inhoud op de gegevensdrager met nullen.

Let op: U wordt niet gevraagd of u de gegevens wilt verwijderen.

Datenträger mit Diskpart bereinigt
Gegevensmedium schoongemaakt met Diskpart

Bij een SSD wordt hiermee een groot deel van de gegevens gewist. Alleen in het “gereserveerde” gebied kunnen zich nog fragmenten bevinden, die niet door clean all worden verwijderd.

Systeemgegevensdrager verwijderen met diskpart: Als u de primaire SSD of harde schijf met het besturingssysteem via diskpart wilt verwijderen, moet u het systeem opstarten via een noodsysteem zoals Windows PE of systeemherstelgegevensdrager van Windows 10 via dvd of usb-stick en daar het commando via de opdrachtregel toepassen.

Gerelateerde berichten