Tegenwoordig surfen zelfs kinderen als vanzelfsprekend op het net en gebruiken ze apps en online spelletjes. Maar hoe nuttig, interessant en leuk het online aanbod ook is, het internet herbergt ook gevaren, vooral voor kinderen en jongeren. Wij laten u graag kennismaken met enkele handige tools waarmee u ouderlijk toezicht kunt instellen om uw kinderen een veilige en passende toegang tot het internet te garanderen.
- Wij laten u zien hoe u eenvoudig ouderlijk toezicht op internet kunt instellen.
- Of het nu gaat om een smartphone, pc of tablet – er zijn talloze programma’s en functies om kinderen en jongeren te beschermen tegen online gevaren.
- Het juiste en verantwoorde gebruik van het internet kan ook heel goed worden aangeleerd met een ouderlijk toezicht.
Inhoudsopgave
1. een ouderlijk toezicht op de pc is eenvoudig in te stellen
Ook kinderen komen via pc’s, smartphones en tablets al heel vroeg in aanraking met tal van internetdiensten. Veel apps en websites zijn behoorlijk educatief, helpen de kleintjes of zijn gewoon leuk om mee te spelen.
Anderzijds biedt het internet ook gevaren zoals pornografie, geweld of gokken waartegen we onze kinderen willen beschermen. Daarnaast zijn er allerlei betaalde aanbiedingen, phishing en abonnementen waarvoor je je met een paar klikken kunt aanmelden, waardoor je snel in de problemen kunt komen. Gelukkig zijn er heel praktische en eenvoudige manieren om ouderlijk toezicht voor het internet op je pc en mobiele apparaat in te stellen.
1.1 Speciale browsers beschermen jonge kinderen
Als u op uw pc of laptop een kindveilige internettoegang wilt instellen, zijn er speciale browsers die dit mogelijk maken. Voor kleinere kinderen is de gratis software KinderServer, die wordt ondersteund door het Bundesministerium für Familien, Senioren, Frauen und Jugend (BMFSFJ), een goede keuze.
Het programma blokkeert websites zoals Google, Facebook en vooral websites die niet onder de jeugdbescherming vallen. Als kindvriendelijk alternatief zijn er speciale zoekmachines zoals “Blinde Kuh” of “FragFinn”, die alleen veilige zoekresultaten geven.
Tip: Nuttige tips voor het gebruik van internet en het instellen van ouderlijk toezicht zijn ook te vinden op surfen-ohne-risiko.net van de BMFSFJ.
1.2 De juiste browser voor jongeren
Voor jongeren vanaf 13 jaar die al meer ervaring hebben, is het programma JusProg ook gratis te downloaden. Het werkt voor zowel Windows- als iOS-systemen en biedt ook veiligheid tijdens het surfen door alleen websites te tonen die voor een leeftijdsgroep zijn goedgekeurd. Alle andere inhoud wordt geblokkeerd. Handig is ook dat u in de instellingen zelf kunt aangeven welke websites geblokkeerd moeten worden. U kunt uw filters eenvoudig beveiligen met een wachtwoord.
1.3 Een e-mailadres voor uw kind
Als uw kind een eigen e-mailadres wil hebben om naar vrienden en familie te schrijven, moet u een beveiligd account instellen. Daar zijn speciale mailproviders voor, zoals mail4kidz, grundschulpost of kidsmail24. Zij laten het kind alleen communiceren met vooraf bepaalde contacten. Dit voorkomt dat vreemden contact opnemen of dat er reclame en spam wordt bezorgd.
2. ouderlijk toezicht voor de smartphone en tablet
Vooral smartphones en tablets oefenen een magische aantrekkingskracht uit op kinderen. Maar naast praktische apps hebben de apparaten ook onbeperkte internettoegang en een betaalde app store. Ook hier is een ouderlijk toezicht een verstandige oplossing, waarvoor we verschillende tips hebben verzameld:
- App Store: In de Google Play Store is er in de instellingen een instelling voor ouderlijk toezicht. Daar kun je een leeftijdsbeperking instellen die specifieke inhoud blokkeert.
- Beperkt gebruikersprofiel: Op Android-tablets is het mogelijk om een beperkt gebruikersprofiel in te stellen. Daar kun je zelf bepalen welke apps gebruikt mogen worden. U kunt zelfs verschillende profielen aanmaken als meerdere kinderen de tablet gebruiken. Helaas is deze functie niet beschikbaar voor alle Android versies en smartphones.
- Zoodle’s Child Mode: Deze app voor ouderlijk toezicht biedt ook de mogelijkheid om de gebruikersinterface eenvoudig kindveilig te maken. Ongepaste apps en betaalde nummers worden geblokkeerd. De functie kan ook worden gebruikt met meerdere profielen voor verschillende leeftijdsgroepen.
3. uitgebreid ouderlijk toezicht instellen
Naast individuele oplossingen om uw kinderen te beschermen tegen gevaren op het internet, bestaat er ook software waarmee u al het gebruikersgedrag kunt controleren. Dit zijn echter programma’s tegen betaling die allround bescherming bieden.
3.1 Betaalde software
De Parental Control 2018 software van Salfeld biedt tal van mogelijkheden om het gehele gebruik van pc’s en smartphones aan te passen. U kunt lock-out tijden instellen waarna het apparaat automatisch uitschakelt, tijdslimieten instellen voor individuele functies en filters voor internet en apps. Het biedt ook een handig overzicht van hoe lang uw kind op internet heeft gesurft en welke websites en programma’s zijn gebruikt. Na een gratis proefmaand bedraagt de licentieprijs voor één apparaat 29,95 euro voor 24 maanden.
Het programma Kaspersky Safe Kids 2019 werkt op een vergelijkbare manier, waarmee je ook het bekijken van ongepaste content of ongeoorloofde gesprekken voorkomt. Ook kun je de gebruiksduur instellen, activiteit controleren en met behulp van een gps-tracker in realtime bepalen waar je kind zich bevindt. Een eenjarige licentie voor een gebruikersaccount kost 14,99 euro.
3.2 Ouderlijk toezicht voor Windows
Met de Microsoft Family Safety-functie kunt u in Windows 10 gebruikersprofielen aanmaken, waarmee u de activiteiten van uw kind kunt beperken. Je hebt de mogelijkheid om inhoudsbeperkingen in te stellen met speciale filters, het blokkeren van websites en contacten. Bovendien ontvangt u regelmatig automatische rapporten per mail die u het surfgedrag van uw kind laten zien.
4 Wat u als ouder kunt doen
Naast praktische programma’s om ouderlijk toezicht op internet in te stellen, kun je als ouders zelf ook een grote bijdrage leveren met je eigen gedrag. De beste en meest duurzame bescherming is nog altijd het goede voorbeeld geven:
Gebruik uw smartphone, tablet en pc niet permanent in het bijzijn van uw kinderen, laat ze zien hoe ze de apparaten moeten gebruiken, leg de gevaren en vooral de voordelen van internet uit. Ondersteun het kind bij zelfstandig, gecontroleerd gebruik, zodat hij of zij er verantwoord mee omgaat.
Let op: Niet alleen uw kind heeft veilige internettoegang nodig, u moet ook altijd uw eigen veiligheid beschermen met firewalls en een up-to-date antivirusprogramma.