Cybersecurity: wat is het eigenlijk?

Veiligheid op het internet is al jaren een groot thema. Steeds vaker horen we over aanvallen van hackers waarbij criminelen miljoenen gegevens stelen om ze te misbruiken. Maar ook een individuele gebruiker kan het doelwit …

Cybersecurity: wat is het eigenlijk?

Darstellung von Cybersicherheit mit Mann mit Tablet im Hintergrund
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Sicherheit
  6. »
  7. Cybersecurity: wat is het eigenlijk?

Veiligheid op het internet is al jaren een groot thema. Steeds vaker horen we over aanvallen van hackers waarbij criminelen miljoenen gegevens stelen om ze te misbruiken. Maar ook een individuele gebruiker kan het doelwit worden van Trojaanse paarden of virussen. Om u te helpen uzelf hiertegen te beschermen, geven we u in het volgende artikel een inzicht in de wereld van cybersecurity en laten we u kennismaken met enkele tools waarmee u maatregelen kunt nemen tegen toegang tot uw gegevens.

Wat is cybersecurity?

Cybersecurity beschrijft de bescherming van gegevens en netwerken op alle digitale gebieden en processen.

Hoe kunnen particuliere gebruikers zich beschermen tegen cybercriminaliteit?

Veel bedrijven bieden softwareoplossingen waarmee u zich kunt beschermen tegen bedreigingen. Er zijn zowel complete pakketten als afzonderlijke toepassingen voor specifieke problemen.

Hoe beveiligen bedrijven hun netwerken en gegevens?

Naast speciaal ingehuurde cyberbeveiligingsteams gebruiken bedrijven ook beveiligingsstrategieën, routines, hulpmiddelen en opleidingen voor alle werknemers.

1. cyberbeveiliging is een breed begrip

Volgens het Duitse Bundesamt für Informationssicherheit(BSI), de nationale autoriteit voor cyberveiligheid in Duitsland, heeft cyberveiligheid betrekking op.

“met alle aspecten van de beveiliging van informatie- en communicatietechnologie.
Het actieterrein van de klassieke IT-beveiliging wordt daarbij uitgebreid tot de gehele cyberruimte. Dit omvat alle op het internet en vergelijkbare netwerken aangesloten informatietechnologie en omvat de daarop gebaseerde communicatie, toepassingen, processen en verwerkte informatie.”

In de eerste plaats zorgt cyberveiligheid voor veiligheid op het internet en in digitale netwerken. Het is bedoeld als bescherming tegen criminele acties zoals cyberaanvallen en fraude, afpersing of vervalsing van privégegevens of vertrouwelijke informatie. Het maakt daarbij niet uit of het slachtoffer een enkele particulier of zelfs een heel bedrijf is.

Hoewel cyberveiligheid in het openbaar vaak alleen wordt aangeduid als de bescherming van gegevens op pc’s of smartphones, mag niet worden vergeten dat we veel meer technologie bij ons dragen dan we ons bewust zijn. Een voorbeeld is het zogenaamde“skimmen“, waarbij criminelen geldautomaten zo manipuleren dat ze de pincode en alle andere kaartgegevens uitlezen tijdens een normale geldopname. Zo maken ze een perfecte kopie, waarmee vervolgens geld kan worden opgenomen of direct kan worden betaald. In 2017 veroorzaakte dit alleen al in Duitsland een schade van 2,2 miljoen euro.

NFC-Symbol
Als je kaart dit symbool heeft, kun je er NFC-betalingen mee doen.

Als je een creditcard hebt die draadloze betalingen ondersteunt, kunnen ze dankzij de NFC-technologie soms worden gelezen door een smartphone als die langskomt. Hoewel banken kaarten steeds veiliger maken en online winkels vaak een pincode of controlegetal vereisen, kunnen vaardige criminelen deze gegevens misbruiken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de enorme sector van de cybercriminaliteit en de daaruit voortvloeiende behoefte aan cyberbeveiliging.

2 Verbeterde beveiliging met software voor particuliere gebruikers

Antivirus Software scannt Notebook
Om gebruikers te helpen met gegevensbeveiliging bieden veel bedrijven software aan, zoals virusscanners.

De markt voor beveiligingssoftware wordt elk jaar groter. Door de steeds verdergaande digitalisering is dat niet verwonderlijk. Niet in de laatste plaats door de snelle verspreiding van smartphones en de daarmee gepaard gaande opeenhoping van gegevens, willen gebruikers weten dat hun gegevens veilig zijn.

Dit feit is de IT-bedrijven niet ontgaan, zodat er een veelheid aan beveiligingstoepassingen met uiteenlopende functies en prijscategorieën wordt ontwikkeld. Vooral complete pakketten die verschillende onderdelen van uw pc of smartphone beschermen zijn erg populair. In het onderstaande willen wij u kennis laten maken met drie programma’s die gericht zijn op gegevensbeveiliging in verschillende deelaspecten.

2.1 Beveiliging in de Cloud met pCloud

pCloud LogoIn tijden waarin gegevens altijd en overal toegankelijk moeten zijn voor de gebruiker, kunnen veel gebruikers moeilijk om een cloud-gebaseerde oplossing heen. Helaas hebben ook hackers dit fenomeen ontdekt en vallen deze diensten steeds vaker aan.

Hier komt bijvoorbeeld het Zwitserse bedrijf pCloud om de hoek kijken, dat cloudopslag aanbiedt met veel opslagruimte en het hoogst mogelijke beveiligingsniveau. Om dit te garanderen gebruikt de cloudprovider methoden als two-factor authenticatie. Hiervoor is naast de gebruikelijke inloggegevens nog een code nodig, die via sms of pushbericht naar een bevestigd apparaat naar keuze wordt gestuurd.

Als u wilt dat uw geüploade gegevens absoluut veilig zijn, heeft pCloud een extra beveiligingsfunctie met pCloud Crypto, waarbij de naar de“Crypto-mapgeüploade gegevens worden beschermd door versleuteling aan de clientzijde in plaats van aan de serverzijde.

Het voordeel hiervan is dat niemand anders dan u de bestanden kan ontsleutelen. De geselecteerde gegevens worden nog steeds versleuteld op uw apparaat en pas daarna geüpload naar de cloud. Alleen de klant beschikt over het “cryptopaspoort”, oftewel de benodigde sleutel. Dit betekent dat pCloud zelf de inhoud niet kan ontsleutelen. Een gedetailleerd overzicht van alle functies vindt u in onze pCloud-test.

Tip: Op de website van pCloud zijn er altijd kortingen op de verschillende aanbiedingen, waaronder een levenslange aanbieding.

2.2 Virusscanners zoals Kaspersky bieden vele andere beveiligingsfuncties

Kaspersky LogoDe productgroep Kaspersky van de Russische softwareontwikkelaar Kaspersky Lab is al jaren een constante op het gebied van gegevensbescherming en beveiligingssoftware.

Momenteel biedt Kaspersky drie softwarepakketten voor de pc. Kaspersky Anti-Virus is een pure virusscanner die de basis van cybersecurity afdekt.

Kaspersky Internet Security biedt ook een extra veilige, versleutelde browser voor uw online transacties. Hierbij opent het programma automatisch uw eigen browser en neemt tegelijkertijd alle informatie van de eerder geopende browser over. Dit maakt het voor hackers bijna onmogelijk om uw gegevens te stelen. Tot de functies van de beveiligingstool behoren ook bescherming tegen phishing en het voorkomen van webcamspionage.

Als u kiest voor volledige allround bescherming, vo egtTotal Security een ouderlijk toezicht, wachtwoordbeheer en automatische reservekopieën van uw gegevens toe aandit brede scala aan beschermingsopties . Ouderlijk toezicht blokkeert automatisch aanstootgevende inhoud, maar kan ook de smartphone van uw kind opsporen.

De wachtwoordmanager, die ook is inbegrepen, slaat uw wachtwoorden voor u op, zodat u alleen het hoofdwachtwoord hoeft te onthouden om toegang te krijgen tot uw account. Kaspersky werkt hier volgens het Zero Knowledge-beveiligingsprincipe, wat niets anders betekent dan dat je opgeslagen gegevens alleen voor hen zichtbaar zijn.

Tip: Lees onze uitgebreide test van Kaspersky Anti-Virus, waarin we de functies van alle versies vergelijken.

2.3 Wachtwoorden veilig en centraal beheren met LastPass

LastPass LogoDe webgebaseerde wachtwoordmanager LastPass is sinds april 2008 beschikbaar. Met behulp van deze tool kunt u uw wachtwoorden voor e-mailaccounts, sociale media, enz. centraal opslaan en op elk moment gemakkelijk terugvinden dankzij verschillende browser add-ons.

Maar niet alleen wachtwoorden zijn hier veilig. Ook lidmaatschapsnummers, bankgegevens en alle andere soorten belangrijke informatie kunnen worden vastgelegd in de notitiefunctie van LastPass.

Bovendien kan LastPass voor elke website een zeer veilig wachtwoord aanmaken, dat door het programma wordt gebruikt telkens als u inlogt. Zo hoeft u niet talloze combinaties van cijfers, letters en speciale tekens te onthouden.

Als u toch een wachtwoord of bankgegevens aan iemand moet doorgeven, kunt u dit met LastPass snel, gemakkelijk en veilig delen.

Ook LastPass vereist, net als Kaspersky’s wachtwoordmanager, alleen een hoofdwachtwoord en werkt met versleuteling op apparaatniveau, multifactorauthenticatie en hoge versleutelingsnormen voor de cloud.

3. bedrijven investeren steeds meer in cyberbeveiliging

Publicaties van de BSI

De BSI publiceert met onregelmatige tussenpozen aanbevelingen over het omgaan met cyberveiligheid, zowel voor particulieren als vooral voor bedrijven. Daarnaast bieden zij ook diverse diensten aan.

Terwijl voor particulieren vooral persoonlijke gegevens moeten worden beschermd, is het voor bedrijven van elke omvang vertrouwelijke informatie die bij misbruik de ondergang van een heel bedrijf kan betekenen.

Daarom vertrouwen veel bedrijven op een geavanceerd IT-beveiligingsconcept, ongeacht of het om een bedrijf of een beveiligingsbedrijf zelf gaat. Volgens een internationaal onderzoek van pwc plant meer dan twee derde van de ondervraagde bedrijven ten minste 5% van hun IT-budget voor cyberbeveiliging.

De meeste bedrijven onderhouden hun eigen cyberbeveiligingsteams, die moeten worden geïntegreerd in de processen van de dagelijkse bedrijfsvoering. Dus terwijl individuele particuliere gebruikers terugvallen op gerichte aanbiedingen van softwareontwikkelaars, gebruiken bedrijven beveiligingsstrategieën, routines en training naast diverse hulpmiddelen om te voorkomen dat dergelijke essentiële gegevens uitlekken.

Gerelateerde berichten