Instructies: Google recensies verwijderen

Een slechte Google-beoordeling is niet alleen vervelend, maar kan ook schadelijk zijn voor uw reputatie. Vooral als de inhoud niet gebaseerd is op echte ervaringen. Er zijn verschillende manieren om dit probleem op te lossen, …

Instructies: Google recensies verwijderen

clipart smartphone mit ein-stern-bewertung
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Internet
 6. »
 7. Instructies: Google recensies verwijderen

Een slechte Google-beoordeling is niet alleen vervelend, maar kan ook schadelijk zijn voor uw reputatie. Vooral als de inhoud niet gebaseerd is op echte ervaringen. Er zijn verschillende manieren om dit probleem op te lossen, maar slechts enkele zijn veelbelovend. Wij bieden u een gids voor het verwijderen van Google-recensies met verschillende opties, verduidelijken de juridische situatie en presenteren u enkele alternatieve handelswijzen.

Wanneer mogen Google-recensies worden verwijderd?

Volgens Google worden recensies die in strijd zijn met de eigen richtlijnen van het bedrijf verwijderd. Daarnaast moeten echter ook recensies worden verwijderd die niet in overeenstemming zijn met het Duitse recht, al kan dit meestal alleen met juridische hulp worden afgedwongen.

Welke mogelijkheden zijn er om negatieve recensies te verwijderen?

Het verwijderen van Google-recensies is alleen mogelijk door Google zelf. U kunt een beoordeling initiëren door berichten te melden, contact op te nemen met de juridische afdeling of direct juridische hulp in te roepen.

Welke uitspraken zijn er gedaan over het verwijderen van Google-recensies?

Uitspraken over deze kwestie zijn in beide richtingen gedaan, dus de jurisprudentie is altijd afhankelijk van het individuele geval. De kans op succes is echter groot als kan worden aangetoond dat er geen zakelijke relatie bestond tussen de auteur en het bedrijf.

1. instructies: Google recensies op 4 manieren verwijderen

Het verwijderen van ongeautoriseerde, ongepaste of ronduit valse Google-reviews van het profiel van een bedrijf kan een echte uitdaging zijn. Het is vooral alleen toegestaan als de vermeldingen in strijd zijn met de richtlijnen van Google en kan niet door u worden gedaan, maar is alleen mogelijk door Google zelf. Er zijn echter verschillende manieren om de beoordeling en verwerking door Google te vervroegen en weer beter in de Google ranking te komen.

1.1 Meld berichten die de richtlijnen schenden als ongepast

De eerste stap in elke gids voor het verwijderen van Google-reviews is om eerst de relevante berichten die de richtlijnen van Google schenden te lokaliseren en te rapporteren. Lees hieronder welke inhoud niet is toegestaan in Google-reviews en daarom rechtmatig kan worden verwijderd:

 • Spam en nep-inhoud
 • Inhoud die off-topic is
 • Beperkte inhoud
 • Illegale inhoud
 • Aanstootgevende inhoud
 • Gevaarlijke/vernederende inhoud
 • Inhoud geschreven met een valse identiteit
 • Inhoud met belangenconflicten (bijv. van voormalige werknemers of concurrenten)
 • Terroristische inhoud
 • Seksueel expliciete inhoud

Als een of meer van deze beleidsovertredingen van toepassing zijn op berichten over uw bedrijf, moet u deze melden bij Google. Open hiervoor Google of Google Maps, zoek naar uw bedrijfsvermelding en zoek de betreffende ongeautoriseerde Google-recensie. Via het driepuntsmenu kunt u nu de post rapporteren en redenen geven waarom deze in strijd is met de richtlijnen.

Volgens Google kan de beoordeling vervolgens enkele dagen duren, maar de ervaring leert dat de verwerking, als er al sprake is van verwijdering, tussen de twee en vier weken kan duren. Bovendien is het voor het ondersteuningsteam vaak moeilijk om te onderscheiden of een negatieve recensie een feitelijke bewering is of een valse insinuatie. Bij berichten die niet duidelijk rechten of richtlijnen schenden, is de kans op verwijdering vrij klein.

1.2 Neem contact op met Google Support voor heroverweging

illustration von kundensupport person mit headset am laptop
Contact opnemen met de klantenservice wordt vaak ervaren als een vervelende en vervelende taak
.

Als het verwijderen niet is gelukt als gevolg van het melden van de post, kunt u verder contact opnemen met Google Support. Naast de online chat is hiervoor het volgende e-mailadres beschikbaar:

 • E-mail: support-deutschland@google.com

De daar beschikbare supportmedewerkers kunnen de postings echter ook niet direct verwijderen. De contactpersoon kan uw klacht alleen doorsturen naar een andere gespecialiseerde afdeling als deze de klacht gegrond acht. Als hier geen schending van de richtlijnen wordt geconstateerd, blijft de onjuiste Google-beoordeling hoogstwaarschijnlijk staan.

1.3 Stuur een verwijderingsformulier naar de juridische afdeling van Google

Een iets kansrijkere optie is om contact op te nemen met de juridische afdeling van Google. Daarvoor moet een bijbehorend formulier worden ingevuld waarmee een verzoek tot verwijdering van de onterechte Google-recensie wordt gedaan.

In het formulier kunt u bijvoorbeeld aangeven of de te verwijderen inhoud persoonlijke gegevens bevat, het auteursrecht schendt of illegaal of inbreukmakend is. Indien van toepassing, kunt u ook verwijzen naar gerechtelijke uitspraken die al zijn gedaan met betrekking tot uw bezorgdheid of ander bewijs bijvoegen dat de onrechtmatigheid in het bericht ondersteunt.

Tip: Geef bij het invullen van het formulier exacte informatie over de beschrijving van de inbreuk; dit vergroot de kans op succes. Onjuiste of onvolledige motiveringen verlengen meestal de verwerkingstijd.

Zelfs met deze aanpak kan de tijd die nodig is om het verzoek te verwerken sterk variëren en tot enkele weken duren. Houd er ook rekening mee dat uw verzoek alleen kan worden behandeld als u solide bewijs kunt leveren van schendingen van richtlijnen of wetten.

1.4 Roep de hulp in van deskundigen op het gebied van IT-recht

illustration von smartphone und richterhammer
Met juridische hulp aan uw zijde is uw kans om ongeautoriseerde berichten snel te laten verwijderen het grootst.

Als de valse Google-reviews enorme imagoschade dreigen te veroorzaken en je alle stappen in de instructies voor het verwijderen van Google-reviews al hebt gevolgd, kan juridische hulp de verstandigste methode zijn om de posts te verwijderen. Vooral omdat Google vaak niet reageert op meldingen of uw rechtvaardigingen kan afwijzen.

Ervaren advocaten kunnen brieven opstellen waarin u duidelijk uw recht aantoont om een post te laten verwijderen als er sprake is van een onrechtmatige recensie. Met expertise uit het IT-recht neemt de kans op succes toe voor de erkenning van een onrechtmatigheid waarmee u Google reviews kunt laten verwijderen.

Afhankelijk van het geval kunnen de kosten voor juridische bijstand zelfs lager uitvallen dan eventuele omzetverliezen door een gebrek aan klanten als gevolg van de negatieve recensies. Bovendien is het met behulp van een advocaat misschien zelfs mogelijk om schadevergoeding te eisen van de auteur. Wij hebben de voor- en nadelen van het inschakelen van juridische bijstand kort voor u op een rijtje gezet:

 • Hogere kans op succes dan andere benaderingen
 • Uw persoonlijke werkdruk en persoonlijke last wordt verminderd
 • hogere druk van een advocatenbrief, waardoor de afhandeling sneller kan verlopen
 • hogere kosten in tegenstelling tot andere benaderingen

2. rechtszaken en vonnissen

Aanvaarding van de kosten in rechtszaken

Als er een rechtszaak is tussen de auteur en het bedrijf, beslist het vonnis wie uiteindelijk de gerechtskosten en de advocaatkosten moet betalen. Als u een rechtsbijstandverzekering hebt, kan deze de kosten dekken.

Actie ondernemen tegen onterechte of valse recensies met behulp van een advocaat is in sommige gevallen al succesvol geweest.

Zo oordeelde het Federale Hof van Justitie dat een beoordeling met 1 ster zonder verklarende tekst niet legaal is omdat het een schending is van het persoonlijkheidsrecht van de betrokken onderneming als de beoordeling de reputatie en het publieke imago van de onderneming aantast. Hoewel een dergelijke beoordeling in het algemeen niet in strijd is met de richtsnoeren van Google, kan zij in individuele gevallen ontoelaatbaar zijn als er twijfel bestaat of de auteur zelfs een klant van het bedrijf was.

Dienovereenkomstig moest Google ook beoordelingen controleren en verwijderen als niet duidelijk was of er een zakelijk contact was geweest tussen de auteur en de ondernemer. Soortgelijke uitspraken zijn ook gedaan door de arrondissementsrechtbank Hamburg en de arrondissementsrechtbank Lübeck in soortgelijke gevallen.

Als er echter een zakelijke relatie tussen de klant en de onderneming heeft plaatsgevonden en er geen bewijs van valse beschuldigingen kan worden gevonden, kijken de arresten vaak de andere kant op. In deze gevallen wordt meestal een beroep gedaan op het recht op vrije meningsuiting en communicatie. Het hangt dus altijd af van het individuele en concrete geval.

3 Wat u kunt doen als vermeldingen niet worden verwijderd

illustration smartphone mit sterne bewertungen
Als positieve recensies blijven overheersen, is het meestal verstandiger om bedachtzaam en met respect te reageren op een negatieve posting.

Het is niet ongewoon dat er valse recensies verschijnen voor bedrijven waarbij niet duidelijk kan worden aangetoond dat de post in kwestie niet legitiem is. Als dit een eenmalige zaak is, kan het voor u als exploitant van het bedrijf soms verstandiger zijn om niet te proberen de recensie met alle middelen te laten verwijderen .

In plaats daarvan moet u rustig blijven en via de antwoordfunctie op een feitelijke manier op de slechte recensie reageren. Het is belangrijk om nooit kortaf of zelfs boos te reageren, maar, zelfs als u persoonlijk vindt dat u gelijk heeft, beleefd uw excuses aan te bieden en te bedanken voor de feedback. Maak in uw antwoord duidelijk dat u kritiek zeer serieus neemt en bied bijvoorbeeld persoonlijk contact via e-mail aan om de betreffende kwestie te verduidelijken.

Potentiële nieuwe klanten die dergelijke communicatie lezen, zullen een dergelijke aanpak ook positief opvatten. Reageren op individuele reviews wekt immers vertrouwen en laat zien dat elke klant – ongeacht de ervaring – wordt erkend.

Gerelateerde berichten