SEO begrijpen en uw eigen website optimaliseren voor zoekmachines

Als u begint met online marketing of uw online aanwezigheid wilt aanpassen aan de toekomst en de huidige concurrentie, kunt u niet om zoekmachineoptimalisatie (SEO) heen. Het vinden en weergeven van uw website in de …

SEO begrijpen en uw eigen website optimaliseren voor zoekmachines

SEO
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Internet
 6. »
 7. SEO begrijpen en uw eigen website optimaliseren voor zoekmachines

Als u begint met online marketing of uw online aanwezigheid wilt aanpassen aan de toekomst en de huidige concurrentie, kunt u niet om zoekmachineoptimalisatie (SEO) heen. Het vinden en weergeven van uw website in de resultaten van de relevante zoekportalen kan uw internetaanwezigheid relevantie en gebruikers geven.

Maar dit competitieve marketingveld is even groot en complex als het algoritme van een zoekmachine zelf. Wij geven u hier een beetje inzicht in de wereld van SEO en laten u zien wat zoekmachineoptimalisatie eigenlijk is, hoe het wordt uitgevoerd en wat belangrijk is voor een goede ranking.

Welke zoekmachines worden het meest gebruikt?

Google is wereldwijd veruit het meest gebruikte zoekportaal. Maar Yahoo!, YANDEX of enkele andere websites worden ook vaak gebruikt in verschillende landen.

Welke termen spelen een grote rol bij SEO?

Woorden die u regelmatig zult horen en lezen zijn keyword, ranking, backlinks of OnPage en OffPage optimalisatie.

Hoe optimaliseer ik afbeeldingen voor Google search?

Afbeeldingen moeten een bijschrift hebben en zinvol op de pagina worden geïntegreerd. Afbeeldings titels en alt tags moeten ook goed worden ingesteld. Ten slotte moet u afbeeldingen met te veel megabytes vermijden, want niemand houdt van lange laadtijden.

1. wat betekent zoekmachineoptimalisatie?

Suchmaschinenoptimierung
Zoekmachineoptimalisatie is tegenwoordig een van de belangrijkste onderdelen van online marketing.

Zoekmachineoptimalisatie, ook wel kortweg SEO (voor Search Engine Optimisation) genoemd, is een onderdeel van online marketing. De term beschrijft eigenlijk heel precies waar het om gaat: het optimaliseren van een website voor zoekmachines. Door gerichte maatregelen worden websites en de bijbehorende inhoud, of het nu gaat om teksten, afbeeldingen, video’s of andere vormen van content, zodanig vormgegeven dat verschillende zoekmachines deze hoger waarderen en hoger in de zoekresultaten weergeven.

In de meeste gevallen zijn deze zoekmachines Google, die in Duitsland 90% en in de VS 81% van de zoekopdrachten voor zijn rekening neemt . Er zijn echter ook andere portalen die in sommige landen veel vaker worden gebruikt. Yahoo! of YANDEX moeten hier bijvoorbeeld worden genoemd.

Hoe werkt website-optimalisatie voor zoekmachines?

Naarmate de algoritmen van zoekmachines uitgebreider en complexer worden, gaat ook het SEO-gebied steeds sneller vooruit en verandert het steeds sneller. Als u begint met de optimalisatie van uw online aanwezigheid, kan het begin daarom nogal hobbelig zijn. U hebt immers uw nieuwe website gemaakt volgens bepaalde ideeën en nu beseft u dat de SEO-regels u dwingen de structuur of de inhoud van uw website te wijzigen.

Richt je daarom eerst op de basis en bouw daar beetje bij beetje op voort. In online marketing is veel gebaseerd op tests en proeven en fouten. Daarom moet u geduld hebben en eerst kleine maatregelen uitproberen en het resultaat grondig evalueren.

Tip: Als u een groter bedrijf bent en uw bedrijfswebsite wilt optimaliseren, bieden sommige professionele bedrijven, gespecialiseerde SEO-bureaus, volledige zoekmachineoptimalisatie als dienst aan. Als u op een professional vertrouwt, bespaart u tijd en geld. Vraag echter zeker naar succesvolle referenties.

2.1 De belangrijkste termen voor SEO-beginners

Allereerst willen we u de belangrijkste termen en actiemogelijkheden bij zoekmachineoptimalisatie laten zien:

Term Betekenis Betekenis
Trefwoord
 • Vertaald: trefwoorden
 • Kunnen bijvoorbeeld de zoektermen zijn die in de zoekmachine worden ingevoerd.
 • Moeten betrekking hebben op specifieke zoekintenties
 • Kunnen zinnen, zinnen of slechts enkele woorden zijn
Backlink
 • Links die van anderen naar uw eigen website leiden
 • Kunnen de ranking sterk verbeteren
 • Dienen als kwaliteitscriteria voor het algoritme
Ranking
 • Plaatsing in de respectieve zoekresultaten
 • Hoe hoger het resultaat, hoe meer klikken er worden gegenereerd
 • Kan worden gekocht als een advertentie of “verdiend” als een organische ranking door SEO
OnPage(-optimalisatie)
 • Alle SEO-maatregelen die direct op de pagina worden uitgevoerd.
 • Dit omvat bijvoorbeeld optimalisatie van trefwoorden, meta data of website design.
OffPage (optimalisatie)
 • SEO-maatregelen die niet op de website zelf worden uitgevoerd.
 • Wordt voornamelijk uitgevoerd door het genereren van backlinks.
 • Voor het succesvol opbouwen van backlinks kunnen bureaus met SEO-experts u ondersteunen.
 • U kunt backlinks kopen bij SEO-bureaus en zo de zichtbaarheid van uw website op Google vergroten.
 • Uw website wordt geanalyseerd en op basis van deze analyse wordt een backlinkstrategie voor uw site ontwikkeld.

Vooral keywords en ranking zijn termen die u zich snel eigen moet maken, omdat ze van groot belang zijn voor de digitale toekomst van uw website.

SEO Ranking
Als een website veel bezocht moet worden, is het van groot belang om zo hoog mogelijk te ranken bij zoekmachines.

Passende trefwoorden verbinden eerst uw inhoud met de zoekintentie van gebruikers van zoekmachines. Zonder de juiste termen, zinnen, enz. wordt uw portaal niet eens vermeld. Trefwoorden kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën

De ranking daarentegen is verantwoordelijk voor het verkeer, d.w.z. de stroom bezoekers die naar uw website wordt geleid. De meeste mensen weten het wel: als je specifiek op zoek bent naar een product of een vraag invoert in de zoekregel, wil je niet naar de tweede pagina of nog verder terug scrollen in de resultaten. Dus hoe hoger u staat gerangschikt, hoe meer bezoekers er op uw pagina verdwalen.

3. korte tips en trucs voor een snelle optimalisatie van uw website

Zoals u waarschijnlijk al hebt gemerkt, is een volledige presentatie van zoekmachineoptimalisatie nauwelijks mogelijk. Er zitten te veel onderscheidingen, verbanden en technische kennis achter dit marketinggebied. Toch zijn er nog enkele eenvoudige tips te geven waarmee u al uw eerste stappen in de SEO-wereld kunt zetten:

3.1 De toekomst is aan mobiele apparaten

Websites en zoekopdrachten worden steeds vaker benaderd via een smartphone, tablet of ander mobiel apparaat. Dit is de zoekmachines niet ontgaan.

Daarom heeft het optimaliseren van uw website voor mobiele apparaten een directe invloed op het rankingresultaat. Want Google en co. willen ook op mobiele telefoons geen onaantrekkelijke pagina’s presenteren.

3.2 Geordende en unieke inhoud is een must

Website Aufbau
Zowel zoekmachines als gebruikers houden van een logische en geordende opbouw van de website.

Een website zonder goede inhoud zal niet goed ranken. Deze conclusie behoeft waarschijnlijk niet veel uitleg. Hier wordt vooral gelet op hoe de lezers zelf handelen op uw website (bijvoorbeeld hoe lang ze er blijven) en dat de teksten zelf logisch gestructureerd zijn. Bijzonder logisch opgebouwde koppen, d.w.z. kleinere koppen voor elke subkop en grote koppen voor de bovenste punten, kunnen hier bonuspunten opleveren.

Bovendien moet de tekstinhoud uniek zijn. Plagiaat en copy-paste deserts worden onmiddellijk uit de resultaten geweerd en leiden zelden tot succes.

Naast tekstinhoud zijn ook afbeeldingen niet veilig voor beoordeling. Deze moeten op een verstandige manier op de website en in de tekst worden geïntegreerd. Daarnaast zijn bijschriften, afbeeldings titels en alt tags belangrijke factoren voor geoptimaliseerde afbeeldingen.

Verder moet u ook laadintensieve afbeeldingen vermijden. Lange laadtijden hebben al één of twee gebruikers afgeschrikt.

3.3 Overdrijf niet met de trefwoorden

We hebben er al op gewezen dat goede trefwoorden essentieel zijn voor een goede ranking door de zoekmachines. Echter, “hoe meer hoe beter” is hier niet van toepassing.

Het zogenaamde “keyword stuffing”, d.w.z. het overmatig gebruik van relevante trefwoorden, wordt tegenwoordig door alle aanbieders erkend en kan zelfs leiden tot volledige uitsluiting uit de zoekresultaten.

3.4 Links plaatsen

Dat backlinks zeer relevant zijn voor sterke SEO-resultaten is besproken in hoofdstuk 2.1. Maar ook aanbieders van zoekmachines letten goed op links op uw eigen website.

Dus naast het verzamelen van backlinks moet u ook zinvolle interne links naar andere inhoud op uw website plaatsen. Google zal u er dankbaar voor zijn.

Gerelateerde berichten