Stel zelf de optimale gaming PC samen

Wenn Sie sich einen optimalen Gaming PC selbst zusammenstellen wollen, hilft Ihnen unser Ratgeber bei der Frage nach den richtigen Kompomenten wie Gehäuse, CPU, Grafikkarte, Mainboard, Netzteil und vieles mehr.

Stel zelf de optimale gaming PC samen

Spiele PC, Midi Tower
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Hardware
  6. »
  7. Stel zelf de optimale gaming PC samen

Pc-spellen bieden steeds uitgebreidere spelwerelden en graphics en vereisen daarom steeds krachtigere spelcomputers. Eenvoudige kantoorcomputers of aanbiedingen van de discounter worden snel overbelast, zelfs met minimale grafische instellingen. Als u overweegt een nieuwe gaming-pc te kopen, geven wij u enkele tips en hulp over waar u op moet letten bij de aankoop van een compleet systeem. Als je zelfverzekerd bent, kun je de gaming PC ook zelf samenstellen en in elkaar zetten.

  • Een individueel samengestelde gaming PC sluit beter aan bij je wensen en kan zelfs goedkoper zijn.
  • Sommige pc-fabrikanten bieden al basismodellen voor gamers die kunnen worden aangepast met gewenste componenten zoals grafische kaart, schijven of CPU.
  • Als je zelf een gaming-pc wilt samenstellen, heb je een ervaren helper en veel tijd en geduld nodig bij het samenstellen van het systeem om compatibiliteitsproblemen te voorkomen.

Zelf een computer in elkaar zetten of van de plank kopen?

Er zijn veel kant en klare pc-systemen op de markt waarvan de prestaties door een gebruiker met weinig ervaring nauwelijks te beoordelen zijn. De fabrikanten gaan prat op een snelle processor, maar installeren vervolgens slecht RAM of een te zwakke grafische kaart, de SSD is te traag of de computer is gewoonweg lawaaierig en te duur. Je hebt een beetje geluk, de nodige achtergrondkennis of veel geld nodig om een fatsoenlijke gaming PC te kopen.

Waar je op moet letten bij het samenstellen van een gamer PC

Een pc-systeem dat speciaal voor gaming is ontworpen, stelt heel andere eisen dan een kantoorcomputer. De kerneisen voor een gaming pc zijn snelle rekenkracht, veel RAM en natuurlijk een krachtige grafische kaart die games in full HD of zelfs 4K kan weergeven zonder judder.

Het heeft dus geen zin om een grafische kaart van 500 euro te installeren in een pc met een zwakke CPU of, omgekeerd, een snelle 8-core CPU te vervelen met een ondermaatse 3D grafische kaart. De kunst is om voor het geplande budget een verstandige gaming-pc te kopen, met de juiste prijs-prestatieverhouding.

Console als alternatief?

Bezitters van spelcomputers zoals Playstation 4 of Xbox One kunnen meerdere jaren genieten van actuele games zonder verdere hardware-investeringen. Aangezien de aanschafprijs ook veel lager is dan een fatsoenlijke games-pc, zou de console wellicht de betere keuze zijn? Niet noodzakelijkerwijs. Voor de console is de controller het invoerapparaat. Als je gewend was first-person shooters te spelen met muis en toetsenbord, zul je niet blij zijn met de bediening via een controller; het instellen duurt lang en is lang niet zo precies als je gewend was op een PC. Bovendien zijn veel spelgenres zoals MMO’s (Word of Warcraft ….) of RTS (real-time strategy games) en de in Duitsland nog steeds populaire bouwspellen (Anno, Settlers) niet of slechts in zeer beperkte mate beschikbaar op consoles. Het belangrijkste verschil tussen PC en console is echter de grafische weergave van de spellen. Geen enkele console komt momenteel in de buurt van de prestaties van een mid-range gaming PC. De ontwikkelaars van consoles gebruiken veel trucs om op het eerste gezicht dezelfde spelgraphics te bieden, maar bij nadere beschouwing wordt dit duidelijk. Als je dus altijd de beste presentatie wilt, moet je op de PC spelen, ook al zien de consoletitels er niet veel slechter uit.

Gaming, PC, Controller
Spelcomputer als gaming-pc-vervanger?

Stel goedkoop je eigen gaming PC samen

Onze ervaring is dat je momenteel ongeveer 1000 euro zonder monitor, toetsenbord en muis moet investeren voor een gaming PC die de huidige games in goede kwaliteit op full HD kan spelen. Voor een vloeiende weergave in 4K met bijna alle details komt een gamer-pc al snel op 1500 euro en meer. Als uw scherm echter geen 4K kan weergeven, kunt u zich deze extra uitgave besparen.

Een gaming pc kan voor minder dan 1000 euro worden gerealiseerd, maar dan is hij al op voor de huidige games, zodat zo’n systeem met nieuwere games binnen de kortste keren weer tegen zijn grenzen aanloopt.

Gaming notebook als gaming PC?

De handel biedt ook gaming notebooks aan met zogenaamd razendsnelle grafische en CPU-prestaties. Omdat notebooks zeer draagbaar zijn en bovendien een geïntegreerd scherm hebben, gebruiken gamers dergelijke apparaten graag. Wij raden dit echter om verschillende redenen af. Aan de ene kant hebben gaming notebooks meestal alleen afgeslankte CPU’s en grafische chips die dezelfde productnaam hebben, maar niet dezelfde prestatiewaarden. Dit kan worden verklaard door het feit dat de “echte” chips simpelweg te veel afvalwarmte genereren in een smalle notebook behuizing en niet goed gekoeld kunnen worden. Anderzijds kost een gaming notebook minstens 50 procent meer dan een vergelijkbare gaming PC. Maar dat is nog niet alles: in vergelijking met een gaming PC kun je een gaming notebook nauwelijks upgraden, omdat de chips (CPU en grafische kaart) meestal permanent gesoldeerd zijn.

Gaming Notebook
Gaming notebooks zijn over het algemeen slechts een duur compromis met een gaming PC.

Gaming PC Configurator

Als je duidelijk bent over de componenten die je wilt, bieden sommige hardwarewinkels zoals Alternate of Arlt een online configurator aan. Deze helpt je bij het samenstellen van de pc van je dromen en houdt bijvoorbeeld rekening met de mogelijke moederborden voor de CPU, het benodigde vermogen van de voedingseenheid en nog veel meer.

Andere fabrikanten zoals Dell’s Alienware bieden basismodellen voor gamers, die je binnen de perken aan je eigen wensen kunt aanpassen door componenten zoals de grafische kaart of CPU te veranderen.

Zelf een gaming PC bouwen? Niet voor beginners

Met een beetje achtergrondkennis kun je zelf een pc in elkaar zetten, zoals wordt uitgelegd in talloze video’s op YouTube of op websites als Gamestar.

Maar de valkuilen zitten vaak in de details: Verkeerde instellingen in het UEFI BIOS, aansluitkabels voor knoppen uit de kast niet goed aangesloten, verkeerde montage van de CPU in de processorsocket, kabels verkeerd geleid in de kast, aardlek door verkeerde montage van het moederbord, verkeerde montage van de CPU-fan op de CPU, bezel van het moederbord komt niet overeen met de kast, verkeerde connectoren voor de voeding van PCIe grafische kaarten en nog veel meer veroorzaken al snel problemen voor beginners en kunnen ook leiden tot defecten zoals verbogen contactveren op de CPU-socket of afgebroken condensatoren op een te lange grafische kaart.

Bovendien heb je, wanneer je het systeemzelf in elkaar zet,geen zekerheid dat de componenten feilloos samenwerken. Probleemgevallen zijn hier vooral: geheugenvergrendelingen met verkeerde timing, moederbord en CPU passen niet op elkaar, de grafische kaart past qua afmetingen niet goed op het moederbord of in de behuizing, de ventilatorregeling is niet in harmonie met de ventilator van de behuizing en nog veel meer.

Indien u daarentegen een PC laat configureren door een dealer, is de dealer aansprakelijk voor de goede werking van het systeem.

Keuze van de componenten voor een gaming-pc

In het volgende geven wij u algemene adviezen over waar u op moet letten bij de aankoop en selectie van componenten. Deze zijn slechts van algemene geldigheid. Vraag in ieder geval, voordat je koopt, een deskundige vriend of verkoper om je nogmaals te adviseren of je selectie “past”.

Midi tower als behuizing voor een compacte gaming PC

ATX, Micro- en Mini-ATX alsook Mini-ITX

ATX staat voorAdvanced Technology Extended en standaardiseert de grootte, positie en boring van behuizingen, moederborden, insteekkaarten en de voeding in computersystemen. Terwijl een ATX-bord de afmetingen 305 mm × 244 mm heeft, is een mini-ITX-bord slechts 170 mm × 170 mm groot. Het ATX-formaat is het meest gangbare formaat voor pc’s en is meestal op de markt te vinden als ATX-, mini-ATX- of micro-ATX-formaat.

Voor een gaming PC moet je gaan voor een ATX midi tower voor de case. Deze kasten, die ongeveer 40 tot 50 cm hoog zijn, bieden twee slots voor grote schijven zoals Blue-Ray of DVD branders, 3,5-inch slots voor harde schijven en SSD’s, evenals voldoende ruimte binnenin voor een grote CPU-ventilator en een grafische kaart met actieve koeling en, daarboven, montagemogelijkheden voor casefans om de afvalwarmte van de PC naar buiten te transporteren. Onlangs heeft bild.de geschikte casefans getest. Let bij de aanschaf van een behuizing op een goede afwerking (geen scherpe randen) en verstandige details, zoals de kabelgeleiding aan de achterkant van de moederbordhouder.

Spiele PC, Midi Tower
Typische gaming pc als midi tower

Home media center PC’s in ITX of mini-ITX cases zijn niet aan te raden voor een gaming PC. Enerzijds passen krachtige grafische kaarten vaak niet in de case en anderzijds kunnen de cases vaak niet goed gekoeld worden. Vooral in een gaming PC wordt een enorme hoeveelheid afvalwarmte gegenereerd die niet goed kan worden afgevoerd in zeer kleine behuizingen.

De juiste voeding

Er zijn cases op de markt die al een voedingseenheid hebben. Je moet echter rekening houden met hoeveel stroom de voedingseenheid nodig heeft om voldoende stroom te leveren voor CPU, RAM en game grafische kaart zonder overbelasting. Enermax, een van de toonaangevende fabrikanten van pc-voedingen, biedt op zijn website een voedingscalculator aan. Hier voer je de geïnstalleerde componenten in en krijg jeeen aanbeveling welk wattage de voeding moet ondersteunen.

Enermax Power Supply Calculator

U moet echter niet te werk gaan volgens het motto “veel helpt veel”. Een voeding van 600 watt kost niet alleen meer geld dan een kleinere voeding, maar verbruikt ook meer elektriciteit. Voor de meeste gaming pc’s zou een voeding van 400 watt voldoende moeten zijn. Het is echter beter om een paar euro meer te investeren. Goede voedingen van bekende fabrikanten zoals be quiet of Enermax bieden een zeer hoge efficiëntie en ook handige details zoals modulaire kabelgeleiding, waarbij je alleen de kabels aansluit die je nodig hebt op de voeding, of een uittrekbaar stoffilter voor de ventilator in de voeding zelf.

Modulares Netzteil für PC
Een modulaire voeding voor de pc brengt vooral voordelen bij de kabelgeleiding

Keuze van platform: CPU van Intel of AMD

Een paar jaar geleden zou de keuze voor de optimale gaming CPU eenvoudig zijn geweest en een duidelijke stem voor Intel. Inmiddels heeft AMD echter weer concurrerende processoren op de markt gebracht met de Ryzen-serie, die niet alleen goedkoper zijn in vergelijking met gelijke Intel CPU’s, maar over het algemeen ook meer cores bieden. Het aantal CPU-kernen is vooral van belang voor nieuwere games, die helemaal niet draaien op single- of dual-core CPU’s, of alleen met de handrem erop.

Als je de prijs in verhouding tot de prestaties bekijkt, zijn de mid-range CPU’s van beide fabrikanten over het algemeen de beste keuze, op het moment van dit schrijven de AMD Ryzen 5 of de Intel Core I5.

Die CPU ist das Herzstück eines jeden PCs
De CPU is het hart van elke pc

Speciale gaming magazines zoals PC Games Hardware bieden op hun website een actuele CPU performance index aan. Hier kun je een indruk krijgen van de prestaties van de CPU.

AMD Ryzen met Radeon RX Vega 11 grafische kaart

AMD heeft in sommige Ryzen-processoren ook een Vega grafische eenheid ingebouwd, zoals de Ryzen 5 2400G, die vrij opmerkelijke waarden haalt in vergelijking met dedicated grafische kaarten, maar duidelijk inferieur is voor serieuze games in FullHD met veel details, zoals een vergelijkingstest voor de Ryzen 5 2400G tegen Nvidia’s GTX 1050 laat zien. Casual gamers zouden een paar euro kunnen besparen met de combinatie van CPU en grafische eenheid en later eventueel kunnen upgraden naar een betere grafische kaart, aangezien de geïntegreerde grafische eenheid vanaf het moederbord kan worden uitgeschakeld in de UEFI-firmware.

Zowel Intel als AMD bieden de CPU’s“boxed” en als tray-versie aan. Het verschil is dat de boxed modellen al een voldoende grote CPU-ventilator bevatten, terwijl de tray-modellen naakt zijn. Ventilatoren van bekende derde fabrikanten zoals Thermalright of Scythe kosten nog een flinke meerprijs tot 50 euro, maar zijn meestal stiller en met betere koelprestaties.

Moederbord met voldoende aansluitingen zoals USB 3.1

Met de keuze van het platform is ook de selectie van moederborden aanzienlijk beperkt, omdat afhankelijk van de gebruikte CPU een andere socket en chipset nodig zijn, zoals de volgende tabel laat zien.

CPU Codenaam van de CPU-familie Kernen CPU socket Chipsets
AMD Ryzen Threadripper Toplaag 8, 12,16 TR4 X399
AMD Ryzen 3/5/7 Topkam 4,6,8 AM4 X370, B350, A320
AMD Ryzen met APU (grafische eenheid) Ravenrug 2/4 AM4 X370, B350, A320
Intel i9-7000x Skylake-X 6-18 LGA2066 X299
Intel Core I3/i5/i7 Coffel Lake 4-8 LGA1151-2 Z370, Z390, B360
Intel Core I3/i5/i7 Kaby Lake 2/4 LGA1151 Z270, B250, H110
Motherboard Mainboard
Typisch PC moederbord
USB 3.1

USB 3.1 is achterwaarts compatibel met USB 3.0 en USB 2.0, maar biedt met maximaal 1,2 GByte/s niet alleen een veel hogere snelheid (USB 3.1 Gen 2), maar met USB Type-C ook een andere aansluiting, zodat oude apparaten met een Type A-aansluiting niet op een Type-C-aansluiting kunnen worden aangesloten. USB 3.1 Type-C kan – afhankelijk van de specificatie – niet alleen USB-apparaten aandrijven, maar ook tot 100 watt stroom leveren voor externe apparaten. Een ander kenmerk is de mogelijkheid om een monitor via DisplayPort aan te sluiten via USB 3.1.

Mainboard mit USB Typ C
Mainboard met USB Type-C (linksonder)

Het moederbord in ATX of Micro-ATX formaat moet meerdere PCIe slots hebben, voldoende aansluitingen voor USB 3.1 Gen. 2, USB 3.0, USB 2.0, Gigabit-LAN (eventueel WLAN), audio (eventueel ook digitaal als SPDIF), een ventilatorregeling voor casefans en vier slots voor geheugenstaven. Controleer vooraf de website van de fabrikant om te zien of zij ook een goed gesorteerde driver-database aanbieden, aangezien met name voor moederborden vaak meerdere drivers nodig zijn voor audio, chipset, USB-poorten, WLAN en LAN enz. Daarnaast moet de fabrikant ook de firmware voor zijn huidige moederborden onderhouden, omdat nieuwere CPU’s anders mogelijk niet meer goed draaien of bekende beveiligingslekken zoals Spectre en Meltdown niet in de microcode van de firmware zijn opgenomen.

De juiste RAM kiezen voor het moederbord

Voor een gaming PC is 16 GBytesRAM prima; DDR4 SDRAM is momenteel de norm voor normale PC’s. Volg bij het kiezen van de juiste geheugenmodules de specificaties van de moederbordfabrikant en koop ze per paar (in de handel bekend als kit), want dat zijn altijd twee identieke geheugenmodules. Aangezien geheugenmodules aan sterke prijsschommelingen onderhevig zijn, kunt u ook eerst 2×4 GBytes nemen en later weer met 2×4 GBytes uitbreiden, mits het moederbord vier slots heeft.

Actief gekoelde grafische kaart met GPU van Nvidia of AMD

Samen met de CPU is de grafische kaart een van de belangrijkste onderdelen van een gaming PC. De prijsklasse voor een grafische kaart gaat van 50 tot meer dan 500 euro. Ook hier geldt: gooi geen geld over de balk. In de regel voldoet een grafische kaart in het middensegment prima voor de huidige games. Pas als je met alle details in 4K-resolutie wilt spelen, worden dure grafische kaarten boven de 300 euro de moeite waard, maar dan heb je ook de juiste onderbouwing nodig, dus een snelle CPU en snel, voldoende RAM.

2 Grafikkarten in einem Spiele-PC
PC’s kunnen zelfs meerdere grafische kaarten herbergen: AMD noemt dit CrossfireX, Nvidia SLI (Scalable Link Interface)

Of het een GPU van Nvidia of AMD moet zijn, hangt af van de prijs/prestatie-index. PC-Erfahrung.de houdt een zeer duidelijke en actuele ranglijst voor grafische kaarten bij met aanvullende informatie zoals prestatieklassen, geheugengrootte, stroomverbruik en nog veel meer. De ranglijst bevat alleen chipsets, dus je kunt hem gebruiken als leidraad bij het kopen van een grafische kaart. Ten tijde van dit artikel waren de modellen met een Nvidia GTX 1060 of AMD Radeon RX 570, elk met 4 tot 8 GBytes RAM, een goede aanbeveling.

Zorg ervoor dat de grafische kaart HDMI en/of DisplayPort als aansluitmogelijkheid biedt, mits de monitor dit ook ondersteunt. VGA of DVI zijn niet meer van deze tijd voor zeer hoge resoluties en bieden ook niet de mogelijkheid om geluid rechtstreeks door te geven (bijvoorbeeld voor monitoren met geïntegreerde luidsprekers).

Nagemaakte grafische kaarten: Op platforms als eBay zijn steeds weer nagemaakte grafische kaarten met Nvidia GPU’s te vinden, die voor zeer lage prijzen worden verkocht als bijvoorbeeld GeForce GTX 1060’s, maar in werkelijkheid een sterk verouderde grafische chip gebruiken. Computerbase heeft de kwestie besproken in zijn artikel eBay: Talloze nep Nvidia grafische kaarten in omloop. Met tools als GPU-Z kun je eenvoudig zien of het om een valse grafische kaart gaat. Hiervoor vergelijkt de tool de benaming met de grafische chip. Zeer goedkope grafische kaarten moet je dus wantrouwen.

Fake-Grafikkarte
Valse grafische kaart in GPU-Z

Voor een gaming PC moet je ook gaan voor een grafische kaart met een actieve koeler. Passief gekoelde grafische kaarten zijn meestal wat minder krachtig en vereisen een veel uitgebreider koelconcept in de kast. De lagere geluidsontwikkeling door het weglaten van de ventilator op de grafische kaart wordt gecompenseerd door de hogere koelcapaciteit in de behuizing en dus de hogere snelheid van de ventilatoren in de behuizing.

SSD als massaopslag

Tegenwoordig kan men qua prestaties niet meer om een solid state drive (SSD) heen. De elektrische massaopslagapparaten zijn niet alleen veel sneller dan conventionele harde schijven, ze bieden ook nauwelijks toegangsverlies in het geval van gefragmenteerde bestanden en zijn daarom ideaal voor het snel en zonder vertraging laden van programma’s en gegevens. SSD’s worden aangeboden via SATA of ook als PCIe-insteekkaarten of M.2-kaarten. U moet echter duur betalen voor het meetbare snelheidsvoordeel, dus raden wij de conventionele SSD via SATA aan.
[foogallery id=”381363″]
Aangezien Windows 10 met updates en programma’s al 60 GBytes aan ruimte in beslag neemt en de huidige games daar 50 GBytes aan toevoegen, moet u een SSD installeren met minstens 250 GBytes, beter zelfs 500 GBytes aan opslagcapaciteit. Grotere SSD’s hebben meestal een slechtere prijs-prestatieverhouding. Als u nog meer opslagruimte nodig hebt, kan een aanvullende harde schijf met 2 tot 3 TBytes worden gebruikt als datagraf.

Optische schijf of toch liever USB?

Een dvd-brander kost tegenwoordig minder dan 30 euro en is niet alleen geschikt voor het langdurig archiveren van foto’s en muziek, maar ook voor het installeren van games die niet via digitale platforms als Steam en Co. worden verspreid.

Als u de spel-pc ook als multimediamachine wilt gebruiken, kan dat ook met een Blu-ray-speler of zelfs een Blu-ray-brander voor ongeveer 70 euro, die tot 50 GByte op een medium kan opslaan en daarmee de 8,5 GByte van DL-media voor dvd’s ruimschoots overtreft. Een externe branderkan ook op andere computers worden gebruikt voor de back-up van gegevens.

Externer Blue-Ray-Brenner
Externe Blue-Ray brander

Toetsenbord, scherm en muis

Of je een eenvoudig toetsenbord koopt of een duur gaming toetsenbord met programmeerbare en zelfs verlichte toetsen hangt ook af van je budget. Deze gaming toetsenborden zijn niet noodzakelijk.

Over de muis daarentegen lopen de meningen uiteen: professionals vertrouwen nog steeds op een bedrade muis om de latentie zo laag mogelijk te houden, hoewel draadloze muizen nauwelijks langzamer zijn. Bluetooth-apparaten raden we echter nog steeds af. Tijdens het gebruik hadden we af en toe dropouts op verschillende systemen. Aangezien pc-muizen in verschillende vormen en afmetingen verkrijgbaar zijn, moet u ze eerst “aanraken” voordat u ze koopt. Controleer ook de positie van de extra knoppen. Gamers kunnen de voorkeur geven aan een muis met 4 of 5 knoppen om bepaalde acties direct via de muis te kunnen uitvoeren.

Gaming-Tastatur und -Maus
Gaming toetsenbord en muis

Als 24-inch gaming monitor moet het scherm een resolutie van 1920×1080 pixels (full HD) toelaten en een lage latency (reactietijd) van 10 ms of minder hebben om games zonder vervelende schokken weer te geven. Apparaten met geïntegreerde luidsprekers sparen extra hardware uit, vooral omdat gamers meestal toch met een headset spelen. Als verbindingsoptie kunt u het beste kiezen voor HDMI of DisplayPort.

PC-Spiele, Computer, Gaming
Een gaming monitor moet een snelle reactietijd hebben.

Windows 10 als besturingssysteem

Bij het kiezen van een besturingssysteem heb je eigenlijk alleen Windows 10. Het nog steeds populaire Windows 7 loopt in 2020 voor particuliere gebruikers uit de ondersteuning en kan zelfs niet zonder problemen op nieuwere pc-systemen worden geïnstalleerd. De reden hiervoor is het ontbreken van drivers al tijdens de installatie, waardoor massaopslagapparaten, USB-controllers (en dus ook toetsenbord en muis) helemaal niet meer worden herkend tijdens de installatie van Windows 7. Onthoud altijd: Windows 7 is uitgebracht in 2009, een eeuwigheid naar computernormen. Microsoft heeft al meermaals aangekondigd dat nieuwere CPU’s pas door Windows 10 zullen worden ondersteund.

Conclusie

Met de hier overgebrachte achtergrondkennis zou u de prestaties van een compleet systeem al correct moeten kunnen beoordelen. Ga voor de aankoop na welke componenten precies zijn geïnstalleerd. Dit is soms moeilijk bij complete systemen van bekende fabrikanten. Verkopers van pc-componenten, die vaak voorgeconfigureerde gaming-pc’s aanbieden, zijn veel meer bereid om informatie te verstrekken over de details van wat in het systeem is ingebouwd en bieden zelfs de mogelijkheid om afzonderlijke componenten, bijvoorbeeld een krachtigere grafische kaart, uit te wisselen.

Onervaren gebruikers raden we de doe-het-zelf variant zeker af. De problemen die zich bij de montage of de installatie kunnen voordoen, komen veel vaker voor dan op het eerste gezicht lijkt. Als u een pc-ervaren vriend heeft die al zonder ongelukken pc-systemen heeft geassembleerd, ziet het er misschien anders uit. Maar ook hier geldt: Alles op eigen risico. Op onze redactie hebben zelfs ervaren PC-hobbyisten met meer dan 30 zelfgebouwde systemen toegegeven dat zij een CPU (AMD Athlon, geassembleerd zonder ventilatorkabels) en een grafische kaart (doorgesneden condensator tijdens de assemblage) in elektronisch schroot hebben veranderd tijdens de assemblage, om nog maar te zwijgen van andere problemen.

Gerelateerde berichten