Mini-LED – de betere displaytechnologie?

Sinds medio 2021 promoten steeds meer fabrikanten van tv-toestellen, schermen en hoogwaardige beeldschermen voor notebooks en tablets de mini-LED-technologie. In dit artikel wordt uitgelegd wat mini-LED betekent en welke voordelen deze technologie biedt ten opzichte …

Mini-LED – de betere displaytechnologie?

Mini-LED was ist das
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Hardware
  6. »
  7. Mini-LED – de betere displaytechnologie?

Sinds medio 2021 promoten steeds meer fabrikanten van tv-toestellen, schermen en hoogwaardige beeldschermen voor notebooks en tablets de mini-LED-technologie. In dit artikel wordt uitgelegd wat mini-LED betekent en welke voordelen deze technologie biedt ten opzichte van conventionele schermen.

Wat betekent mini-LED?

Mini-LED is de industrieterm voor een nieuwe achtergrondverlichtingsmethode voor LCD-schermen die gebruik maakt van kleinere lichtgevende diodes, waardoor meer lichtbronnen mogelijk zijn.

Wat zijn de voordelen van mini-LED?

Vergeleken met conventionele verlichtingsmethoden zorgt mini-LED achtergrondverlichting voor betere contrastwaarden.

Hebben mini-LED’s ook nadelen?

De hogere uitgaven voor de technologie komen ook tot uiting in de prijs en mogen daarom alleen worden gebruikt voor apparaten van hogere kwaliteit.

1. mini-LED als alternatief voor OLED?

De momenteel gangbare beeldschermtechnologie LCD (Liquid Crystal Display) bestaat uit vloeibare kristallen die zelf niet kunnen oplichten. In tegenstelling tot OLED-technologie (Organic Light Emitting Diode) hebben LCD-schermen daarom een lichtbron achter de LCD nodig, die in moderne TV-toestellen wordt gerealiseerd door LED-technologie (Light Emitting Diode). Tot nu toe was de zogenaamde achtergrondverlichting in stroken of in verschillende zones aangebracht. Bovendien wordt het licht met spiegels over het schermoppervlak verdeeld. Dit soort achtergrondverlichting veroorzaakt problemen bij het contrast en de verlichting, omdat niet alle zones van dezelfde lichtsterkte worden voorzien en, in het geval van donkere beeldinhoud, de permanente achtergrondverlichting ervoor zorgt dat zwart in donkergrijs verandert.

1.1 OLED is zelflichtend

OLED-beeldschermen behoren momenteel qua technologie tot de beste die voor consumenten beschikbaar zijn. In tegenstelling tot de LCD-technologie kunnen OLED’s zichzelf oplichten. Dit zorgt niet alleen voor zeer hoge contrastwaarden en briljante kleuren, maar ook voor bijzonder lage reactietijden, wat vooral voor gamers van belang is. De technologie heeft echter ook haar prijs: OLED-schermen zijn aanzienlijk duurder dan LCD-schermen.

1.2 Werkingswijze van de mini-LED

Mini-LED vermindert de problemen van vroegere LCD-displays op het gebied van verlichting en contrast. Bij de mini-LED-technologie worden minuscule lichtgevende diodes over een groot oppervlak van het gehele display verdeeld en kunnen zij ook afzonderlijk in clusters worden aangestuurd. De directe regeling maakt veel betere contrastwaarden mogelijk, omdat de goede beeldelektronica de lichtsterkte van de LED’s afzonderlijk kan regelen tot ze bij absolute duisternis volledig uitschakelen.

Bij mini-leds hangt de kwaliteit van de achtergrondverlichting ook af van het aantal dimbare led’s dat als achtergrondverlichting wordt gebruikt en in dimbare zones wordt gecombineerd. Het aantal varieert van fabrikant tot fabrikant en van model tot model. Hoe meer LED’s zijn geïnstalleerd, hoe gelijkmatiger de verlichting van het scherm over het algemeen is. De Chinese fabrikant TCL is een van de pioniers van de mini-LED-technologie.

Was ist Mini-LED
Groottevergelijking LED en mini-LED: beeldbron TCL

Andere fabrikanten zoals Samsung verwijzen naar displays met de technologie als Neo QLED, terwijl LG ernaar verwijst als QNED-tv’s en hier in het topmodel 86QNED999PB (86-inch 8K-tv) meer dan 30.000 mini-LED’s in bijna 2500 dimzones gebruikt.

LG-8K-QNED-Mini-LED-03
LG QNED MiniLED TV: 86-inch 8K TV van LG. Beeldbron: LG Press

Een klein nadeel van Mini-LED is de diepte van de displays. Vergeleken met de tot nu toe gangbare edge LED backlight hebben mini-LED’s iets meer diepte nodig. Voor bijzonder platte schermen is de enige keuze op dit moment dan ook tussen de bekende technologie of een OLED-apparaat.

2 Onderscheid met Micro-LED

Micro-LED verwijst niet, zoals vaak ten onrechte wordt aangenomen, naar een nog kleinere eenheid voor achtergrondverlichting, maar naar zelflichtende LED’s naar analogie van OLED. Momenteel ligt deze nog jonge technologie echter nog niet in een prijsklasse die geschikt is voor massaproduktie. Op middellange termijn zou deze technologie echter een alternatief kunnen bieden in het topsegment. Samsung heeft al een enorm 110-inch model “MNA110MS1” gepresenteerd voor prijzen van 149.9999 euro en meer.

MICRO-LED_300dpi_1500x1000
Samsung start met Micro-LED TV’s vanaf 129.999 euro voor 99 inch. Beeldbron Samsung Press

3. onze conclusie

Volgens de huidige marktsituatie gaan fabrikanten over op een drieledige aanpak en splitsen ze hun productaanbod op. Premium apparaten maken gebruik van OLED-technologie, terwijl de hogere middenklasse vertrouwt op oplossingen zoals mini-LED. De meeste apparaten in het middelste tot lagere prijssegment zullen voorlopig nog verlicht blijven met klassieke LED-achtergrondverlichting.

Gerelateerde berichten