Alternatieve camera-apps voor Android

Smartphonecamera’s worden steeds krachtiger en met een huidig Android-toestel heb je veel meer bij je dan een simpele camera in je zak. Wat veel gebruikers echter niet weten: De voorgeïnstalleerde camera-app laat geenszins het volledige …

Alternatieve camera-apps voor Android

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Alternatieve camera-apps voor Android

Smartphonecamera’s worden steeds krachtiger en met een huidig Android-toestel heb je veel meer bij je dan een simpele camera in je zak. Wat veel gebruikers echter niet weten: De voorgeïnstalleerde camera-app laat geenszins het volledige potentieel van de technologie zien of manipuleert automatisch de foto’s zonder dat u het merkt. In dit artikel laten we u kennismaken met verschillende tools van derden waarmee u meer dan alleen mooie foto’s uit uw hardware kunt halen.

Wat zijn de argumenten om een alternatieve camera-app te gebruiken?

Inmiddels is bijna elke huidige smartphone uitgerust met een goede camera-app waarmee je foto’s in realtime kunt bewerken. Alternatieve apps bieden echter meestal meer functies en geavanceerde instellingsmogelijkheden.

Kan ik foto’s met een camera-app net zo professioneel bewerken als op een pc?

Om hardwarematige redenen komen de prestaties van mobiele bewerkingssoftware niet in de buurt van die van een desktopversie. Toch zijn verfijnde aanpassingen mogelijk met een app als Cymera of VSCO.

Wat kost een goede camera-app?

De in dit artikel gepresenteerde apps zijn allemaal gratis te downloaden en te installeren. Sommige vragen echter extra kosten voor inhoud en uitgebreide functies in de vorm van een abonnement of een eenmalige in-app aankoop.

1 Cymera: de camera-app voor de generatie selfie

Met de gratis app Cymera haal je in een handomdraai meer uit je kiekjes en selfies. De foto- en beauty-editor wordt geleverd met een groot functiepakket voor het maken en bewerken van foto’s, waaronder bijvoorbeeld virtuele cameralenzen, scherptedieptefilters en een reeks auto-effecten. U hebt de keuze uit zeven verschillende lensvormen, waarmee u telkens andere foto’s kunt maken. Hiertoe behoren bijvoorbeeld een dubbele lens en een fisheye-lens, evenals een actiecamera en filmstripopnamen in portret- of landschapsformaat. Praktisch: Wanneer een functie voor het eerst wordt geopend, verschijnt een kleine bedieningshulp met gebruiksaanwijzing.

Er zijn vier extra modi voor elk objectief. Met behulp van de timer kunt u bijvoorbeeld prachtige groepsfoto’s maken, terwijl de optionele beeldstabilisator ervoor zorgt dat u zelfs met trillende handen mooie resultaten behaalt. De gezichtsherkenningsdetector scant je foto’s op gezichten en zet ze in een aparte categorie. Cymera communiceert via Bluetooth met alle gangbare selfie sticks en heeft interfaces met diverse sociale netwerken.

Extra content kan gratis worden gedownload vanuit de app, er zijn geen betaalde in-app aankopen. Wel wordt onderaan de galerijweergave een reclamebanner getoond.

Tip: Als u de tijdstempel rechtstreeks op de afbeelding wilt invoegen, moet u op de meeste Android-smartphones een app van derden gebruiken. Rechtstreeks invoegen via de voorgeïnstalleerde camera-app is meestal niet mogelijk. De gratis tool Timestamp Camera Free voegt automatisch de datum en tijd toe aan uw foto’s bovenaan het scherm.

2 VSCO: het artistieke sociale netwerk

Screenshot der VSCO Kamera App auf einem Samsung Smartphone
VSCO komt in de basisversie al met verschillende filterseries. Extra collecties kunnen worden gekocht en geïnstalleerd via in-app aankopen.

De compacte foto- en video-editor VSCO presenteert zich als een spannende mix van camera-app en artistiek sociaal netwerk. Visueel maakt de tool op het eerste gezicht indruk met zijn minimalistische ontwerp, waarachter echter een hele reeks geavanceerde functies schuilgaat. Na het nemen of importeren van een foto heb je tal van verschillende opties voor beeldbewerking en talrijke filters tot je beschikking. Deze zijn getiteld met een letter-cijfercombinatie en zijn elk geschikt voor bepaalde fotografische omstandigheden (zo zijn de filterseries G4 tot G9 ontwikkeld voor portretfotografie). De gratis basisversie van VSCO wordt geleverd zonder reclame en bevat al enkele filters. Als deze niet voldoende zijn voor uw doeleinden, kunt u verdere collecties kopen via in-app aankopen.

De bewerkte beelden kun je vervolgens opslaan in de app of in een centrale map op je smartphone. Naast de beeldbewerkingsopties biedt VSCO ook een communityfunctie waarmee je je werk kunt delen in het VSCO-netwerk of op Facebook, Instagram & Co.

Je krijgt nog meer mogelijkheden en functies met de premium versie VSCO X (als abonnement voor 19,99 USD per jaar). Naast een verbeterde framing tool bevat dit ook maandelijkse app-uitbreidingen en diverse Film X presets.

3 WardenCam Home Security: de Android-smartphone als bewakingscamera

Met WardenCam maak je van je smartphone een gratis bewakingscamera. Om het te gebruiken heb je een tweede smartphone of tablet en een Google-account nodig, waarmee je verifieert en inlogt. Nadat u de app op beide apparaten hebt geïnstalleerd, geeft u aan welke als camera en welke als bewakingsmonitor moet dienen. Je kunt ook meer dan twee apparaten gebruiken, wat erg praktisch is als je bijvoorbeeld meerdere kamers in de gaten wilt houden.

Tip: WardenCam heeft een optie waarmee u het display van de “monitoring” mobiele telefoon in de energiebesparende modus kunt zetten. Hoewel dit de batterij bespaart, raden we aan het apparaat aan te sluiten op een netadapter als voorzorgsmaatregel voor continu gebruik.

WardenCam Kamera-App mit Sprachsteuerung auf einem Samsung Smartphone
Met de gratis versie van WardenCam kunt u in totaal 24 uur video-opnamen maken met clips van elk 20 seconden.

Vervolgens kun je vanaf elke locatie toegang krijgen tot de camera en controleren wat er thuis gebeurt. Dit werkt via je huidige smartphone en de app of, als de mobiele telefoon geen ontvangst heeft of de batterij leeg is, als alternatief via een browser. Via de app kan ook een optionele bewegingsmelder worden ingesteld. Als deze is geactiveerd, filmt de camera alleen als hij beweging detecteert en stuurt hij een bijbehorende melding per e-mail.

Bidirectionele audio-overdracht en nachtmodus

WardenCam slaat uw opnames desgewenst op in Google Drive of Dropbox. Bijzonder praktisch is ook de optie van tweerichtingsaudiotransmissie. Zo kunt u niet alleen meeluisteren met de bewaakte objecten, maar ook communiceren via de huidige smartphone. Het bewakingspakket wordt gecompleteerd door een geïntegreerde nachtzichtmodus.

Met de gratis versie van WardenCam kunt u in totaal 24 uur video-opnamen maken met clips van elk 20 seconden. Door te upgraden naar de premium versie voor een prijs van 4,99 USD (gelijk aan ongeveer 4,50 euro) zijn onbeperkte video-opnames en zelfs 24-uurs bewaking mogelijk.

Let op: houd er rekening mee dat u zich bij het filmen aan bepaalde richtlijnen (trefwoord: gegevensbescherming!) moet houden. Het spreekt voor zich dat je omstanders in het openbaar niet zonder uitdrukkelijke toestemming mag filmen. Bovendien is het volgens een uitspraak van het Federale Hof van Justitie niet toegestaan om met privé-videocamera’s opnames te maken van openbare en andermans privéruimten. Overtreedt u dit, dan moet u strafrechtelijke gevolgen verwachten.

Gerelateerde berichten