Als stadsbouwer, ruimtepionier of middeleeuwse veroveraar: wie graag op de computer speelt, kan moeilijk om economische simulaties heen . De basisstructuur die typisch is voor het genre (vinden, vestigen, profiteren) is altijd hetzelfde, maar terwijl het bij first-person shooters of battle royals vooral gaat om nauwkeurigheid en reflexen, gaat het bij bouwspellen vooral om ondernemend denken en de beste strategie. Want alleen wie rustig en doordacht te werk gaat, zal uiteindelijk het doel bereiken dat hij zich heeft gesteld, steden stichten of hele beschavingen vanaf de grond opbouwen. In dit artikel hebben we enkele van de misschien wel beste economische simulaties voor de PC verzameld – nostalgie inbegrepen!
In de regel zijn bedrijfssimulaties niet zozeer op graphics gericht en stellen daarom minder eisen aan de hardware. Voor de nieuwere spellen (bijv. Anno 1800) moet het besturingssysteem echter minstens Windows 7 zijn, 8 GB RAM en 2 GB geheugen voor de grafische kaart. Oudere spellen, zoals SimCity of The Settlers, kunnen zelfs worden gespeeld op systemen met XP of Vista, 2 GB RAM en een ingebouwde grafische kaart.
De prijzen voor computerspellen fluctueren bijna dagelijks; momenteel liggen de prijzen voor de hier gepresenteerde spellen tussen de 10 (Surviving Mars) en 50 euro (Anno 1800).
Ja, de meeste spellen (met uitzondering van Surviving Mars) hebben ook een multiplayer modus waarmee je tegen je vrienden of willekeurig gekozen spelers kunt spelen.
Inhoudsopgave
1. anno 1800 – begin van de industriële revolutie
Anno 1800 is de nieuwste titel in Ubisofts cult building strategy-serie, die zich afspeelt in de 18e en 19e eeuw. Als speler kun je ofwel beginnen met een campagne waarin je specifieke missies moet voltooien, ofwel een vrij spel spelen. In dat geval begin je praktisch vanaf nul en moet je ervoor zorgen dat je je stad gestaag uitbreidt, de bevolking tevreden houdt en ook het geld bij elkaar houdt. Anno 1800 is niet alleen gebaseerd op een pure bouwstrategie, maar confronteert de speler ook met een eigen economie. Zo heeft elk gebouw exploitatiekosten, bezitten de inwoners hun eigen bezittingen en is er levendige handel met andere opkomende steden.
De bediening is eenvoudig en intuïtief en kan volledig worden bediend met behulp van een tweeknopsmuis. Optioneel zijn er ook enkele sneltoetsen op het toetsenbord, maar die zijn niet absoluut noodzakelijk. Het spel wordt steeds veeleisender naarmate het vordert en vergt meer aandacht en geduld van de speler, evenals multitasking en het vermogen om vertrouwd te raken met de complexe bouw- en menustructuren.
Goed om te weten: Met Game Update 6 heeft Ubisoft ook eindelijk de langverwachte co-op modus geïntegreerd in Anno 1800. Hiermee kunnen vier teams met elk vier leden (dus in totaal 16 spelers samen) het tegen elkaar opnemen in een wedstrijd.
2 Tropico 6 – Dictatuur met een mooi uitzicht
In het nieuwste deel van de dictatorenserie Tropico regeer je als El Presidente opnieuw over een Caribische archipel en verander je deze van een communistisch paradijs in een genadeloze dictatuur. Daartoe stimuleer je de industrie, de economie en het toerisme, houd je het weerbarstige volk in toom en jongleer je met politieke facties of je contacten met andere buitenlandse mogendheden.
Goed om te weten: De zes delen van Tropico zijn ontwikkeld door vier verschillende studio’s. De laatste versie komt van Limbic Entertainment, de makers van Might & Magic: Heroes Legacy.
Zoals het een goede dictator betaamt, zorg je aan het begin van het spel eerst voor je uiterlijk en ontwerp je je paleis. Daarna is het eerste wat op je to-do lijstje staat om je vrij te kopen van de invloed van de kroon. Zodra je dit hebt gedaan, regeer je als president over de idyllische archipel Tropico. Je kunt nu echter niet zomaar achterover leunen. Want naarmate de decennia verstrijken, zagen steeds meer politieke facties met de meest uiteenlopende bedoelingen aan uw stoel. Diplomatie is aan de orde van de dag. Maar vergeet in al je politiek niet de belangen van het volk, want dat kan in het ergste geval nare gevolgen hebben. In de Almanak kun je op elk moment de actuele stand van je volk en je relaties bekijken.
In de multiplayerstand kunnen maximaal vier spelers het tegen elkaar opnemen en moeten zij aan verschillende overwinningsvoorwaarden voldoen (waaronder bijvoorbeeld het genereren van bepaalde opbrengsten of het aantrekken van toeristen). Het spel wordt gespeeld op voorgedefinieerde kaarten, die elk geoptimaliseerd zijn voor een bepaald aantal spelers. Helaas zijn cross-platform multiplayer games tussen PC en consoles niet mogelijk in Tropico 6.
Mars overleven – Overleven is alles
In Surviving Mars ben je een science-fiction nederzettingenbouwer die Mars moet koloniseren en zo mogelijk moet overleven. Het eerste wat je doet is een ruimteagentschap kiezen. Deze voorziet je niet alleen van grondstoffen, maar ondersteunt je ook financieel. Vervolgens kies je een locatie voor je kolonie en begin je met het bouwen van koepels en een infrastructuur om de inwoners van je nederzetting te voorzien van elektriciteit, water en zuurstof. Als ze in de nieuwe woonplaats bijvoorbeeld niet genoeg te eten krijgen, heeft dat een negatief effect op de zuurstofvoorziening.
.Naarmate het spel vordert, verken je nieuwe mogelijkheden en gebruik je zelfs drones om verdere gebieden te ontsluiten. De moeilijkheidsgraad van het spel hangt vooral af van de fondsen van je “sponsor” (d.w.z. het gekozen ruimteagentschap) en zijn bonussen (bv. extra technologieën). Maar ook de locatie speelt een niet onbelangrijke rol (sleutelwoord: grondstoffen). Surviving Mars werkt, vergelijkbaar met Pharaoh of Settlers 3, met niveau-indicatoren. Deze laten je in één oogopslag zien of er bijvoorbeeld nog voldoende capaciteit in de elektriciteitsopslag zit. Als je je gebouwen niet regelmatig onderhoudt, verdwijnen ze geleidelijk onder een laag stof.
Visueel doet Surviving Mars enigszins denken aan een Playmobil-wereld, wat gelukkig geen prestatieproblemen oplevert, zelfs niet bij een resolutie van 4K. De teksten zijn vertaald in het Duits, maar de soundtrack is uitsluitend in het Engels.
19 Technologieën en ontdek de geheimen van Mars
Er zijn in totaal 19 verschillende technologieën te ontdekken in Surviving Mars, die worden weergegeven op de bijbehorende technologieboom. Daarnaast ontdek je als speler de geheimen van Mars. Als dat nog niet genoeg is, kun je het spel nog verder uitbreiden met behulp van mods uit de Steam Workshop.
4 SimCity – de moeder van alle economische simulaties
In 2013 verscheen de laatste en tegelijkertijd grootste versie van de stadsbouwsimulatie SimCity. Je taak in het spel is voornamelijk het opbouwen van een stad. Terwijl het aanvankelijk afmeten van gridvierkanten en oppervlakte nog geen echte uitdaging is, wordt het veeleisender zodra het gaat om de elektriciteits- en watervoorziening, ziekenhuizen, regelmatige afvalinzameling of een algemene infrastructuur. Als iets niet werkt zoals verwacht, krijg je te maken met boze burgers die niet zullen aarzelen om dagenlang voor het stadhuis te protesteren met hun zelfgeschilderde borden.
Tip: De voorganger SimCity 4 is ook al lang voorbij, maar is ook gratis te downloaden. In tegenstelling tot de nieuwere versie biedt het spel echter geen multiplayermodus.
De details, van straatnaamborden tot ambulances, zijn allemaal liefdevol ontworpen en visueel gebaseerd op het uiterlijk van “De Sims”. Elke speler en alle steden krijgen hun eigen kaartpleinen, binnen de grenzen waarvan je stad in de loop der tijd uitgroeit tot een metropool. Fans van de serie zullen echter moeten wennen aan een nieuw spelprincipe, want het bouwgebied is aanzienlijk kleiner dan dat van zijn voorganger. Dat komt vooral doordat de ontwikkelaars zich in de nieuwe versie meer richten op interactie. In plaats van één grote stad bouw je vele kleine gemeenschappen en verbind je ze met elkaar.
Gokken met vrienden of willekeurige kennissen
Binnen een grotere regio speel je ofwel alleen, met je vrienden of met willekeurig gekozen medestrijders als onderdeel van de multiplayermodus. In het regio-overzicht kun je grondstoffen verhandelen of geld en zelfs afval aan elkaar doorgeven. Gezamenlijke grootschalige projecten zoals een internationale luchthaven of een ruimtestation zijn ook een troost voor het aanvankelijk beperkte bouwoppervlak van je eigen stad.
Speltips: Andere vermakelijke vertegenwoordigers van het economische simulatiegenre zijn bijvoorbeeld Zoo Tycoon, waarin je dierentuinscenario’s moet creëren en uitvoeren. Maar ook Railway Empire is een aanrader, waarin je een uitgebreid spoor- en transportnetwerk ontwerpt en treinen koopt en verkoopt. Ben je op zoek naar gratis spelletjes? We hebben hier de beste gratis volledige versies voor Windows voor je verzameld.