Steam alternatieven: Je hebt deze opties

Steam van Valve is nog steeds het dominante platform als het gaat om het downloaden van games, maar inmiddels hebben zich tal van alternatieven gevestigd. Aanbieders als Epic Games en Ubisoft bieden hun premium titels …

Steam alternatieven: Je hebt deze opties

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. Steam alternatieven: Je hebt deze opties

Steam van Valve is nog steeds het dominante platform als het gaat om het downloaden van games, maar inmiddels hebben zich tal van alternatieven gevestigd. Aanbieders als Epic Games en Ubisoft bieden hun premium titels nu bijvoorbeeld uitsluitend in hun eigen winkels aan, wat niet per se op instemming van de gamersgemeenschap kan rekenen. In dit artikel lees je welke concurrenten Steam nog meer heeft en welke content op de respectievelijke platforms wordt aangeboden.

Zijn er evenveel games op de alternatieve platforms als op Steam?

De alternatieve winkels beperken zich voornamelijk tot oudere of speciaal geproduceerde games, dus helaas kunnen ze momenteel het uitgebreide aanbod van Steam met meer dan 30.000 titels niet bijbenen.

Kan ik de Steam-alternatieven op verschillende platforms gebruiken?

Ja, alle hier gepresenteerde programma’s kunnen op verschillende platforms worden gebruikt. Bovendien worden bij Ubisoft Connect bijvoorbeeld de game saves opgeslagen in de cloud, wat betekent dat je je spel op elk moment kunt onderbreken en op een ander platform kunt voortzetten.

Op welke platforms kan ik indiegames spelen?

Naast Steam kun je nu ook talloze indiegames vinden op Ubisoft Connect, Origin en Epic Games. Laatstgenoemde geeft zelfs regelmatig titels weg.

1. de beste Steam-alternatieven in één oogopslag

1.1 GoG.com (CD Projekt)

GoG.com (voorheen Good Old Games) behoort tot het Poolse softwarebedrijf CD Projekt en werd in 2008 gelanceerd. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het meertalige verkoopplatform vooral over oudere computerspellen, waarvan vele niet meer in de winkel verkrijgbaar zijn. De spellen kunnen rechtstreeks van de website worden gedownload of via de optionele client GoG Galaxy, die beschikbaar is voor Windows, Linux en Mac.

Goed om te weten: CD Projekt, de ontwikkelstudio achter GoG, werkt aan de succesvolle Witcher-serie. Daarom is “The Witcher 3: Wild Hunt” ook op het platform te vinden.

Net als Steam biedt ook GoG Galaxy een digitale spelbibliotheek en aanvullende functies (bijv. multiplayer of chat) en producten (bijv. bijbehorende soundtracks of bijpassende bureaubladachtergronden). Een groot voordeel: in tegenstelling tot andere winkels zijn de bij GoG gekochte spellen en software niet beveiligd tegen kopiëren of gebonden aan een account. Het assortiment van meer dan 3.000 titels omvat veel internationale games, maar de meeste zijn in het Engels.

Om games in single mode op GoG te spelen, hoef je niet per se verbonden te zijn met de servers. Dit leidt echter tot een beperking van de bescherming tegen piraterij, waardoor sommige uitgevers hun spellen niet op het platform aanbieden.

 • Interessant, veelzijdig spelaanbod
 • DRM-vrij
 • Gematigde prijzen
 • Goodies voor de meeste spellen
 • grote titels deels niet beschikbaar
 • Niet zo handig als Steam
 • geen prestaties of extra diensten zoals Steam
 • sporadische taalproblemen

1.2 Epic Games Store (Epic Games)

De Epic Games Store bestaat pas sinds 6 december 2018 en is dus nog een vrij jong verkoopplatform in vergelijking met de concurrentie. De winkel is eigenlijk een reactie van de gelijknamige gamefabrikant op het megasucces van zijn Battle Royale game “Fortnite”. Na het besluit van Valve (het oprichtingsbedrijf van Steam) om het eigen winstaandeel van games die via het platform worden verkocht te verhogen naar 30 procent, weigerde Epic Games verder mee te werken. In de loop hiervan werd in 2018 de DRM-vrije Epic Games Store uitgebracht, waarin grote uitgevers zoals Ubisoft nu ook hun titels aanbieden.

Goed om te weten: Er zijn hardnekkige geruchten dat het Chinese internetbedrijf Tencent, dat achter Epic Games zit, gebruikersgegevens doorgeeft aan de Chinese overheid.

De Epic Games Launcher die nodig is om de games te starten mist echter nog een hele reeks extra functies die al in Steam zijn geïntegreerd. Zo is het belonings- en prestatiesysteem minder uitgebreid en volwassen dan dat van de concurrentie, en kan de VR- en streamingondersteuning nog wel wat verbetering gebruiken. De ontwikkelaars hebben echter al overeenkomstige patches en uitbreidingen aangekondigd.

Startseite des Epic Games Store
Naast het betaalde aanbod kun je in de Epic Games Store ook een hele reeks gratis games vinden, die Epic weggeeft om de winkel bekender en populairder te maken.

Om de Games Store bekender en populairder te maken, geeft Epic op gezette tijden games weg. Een account is soms de moeite waard, zelfs als je in eerste instantie niet van plan bent om titels te kopen.

 • Grote selectie titels
 • levendige gemeenschap
 • snel groeiend aantal spellen
 • talrijke speciale aanbiedingen en kortingen
 • beperkte functies
 • Epic Games Launcher verplicht voor lancering van games
 • deels zeer kortlopende exclusieve contracten (nadeel voor de concurrentie)

1.3 Origin (Electronic Arts)

Het spellenplatform Origin, dat op 3 juni 2011 werd uitgebracht, behoort tot de ontwikkelstudio Electronic Arts en is rechtstreeks voortgekomen uit de EA Store en de EA Download Manager. Inmiddels maken meer dan 100.000.000 gebruikers gebruik van het aanbod, dat net als Epic en Ubisoft voornamelijk bestaat uit titels van EA, maar regelmatig wordt aangevuld met games van andere ontwikkelaars.

Om de gekochte games te downloaden, heb je de Origin Client nodig, die al in het installatiepakket van de app zit. Je moet ook een gebruikersaccount aanmaken. De installatie is gratis, net als bij Steam, je betaalt alleen voor de geselecteerde content. Als alternatief kun je ook een abonnement met Origin Access aanschaffen (voor 3,99 euro per maand of 24,99 euro per jaar), waarmee je voor een beperkte periode toegang hebt tot geselecteerde content. Bovendien krijg je met het abonnement 10 procent korting op alle EA-games. Voor 14,99 euro per maand of ongeveer 100 euro per jaar biedt EA met Origin Access Premier ook een premium abonnement aan, waarmee je ook profiteert van speciale in-game beloningen.

 • intuïtief, gebruiksvriendelijk met goede filteropties
 • Grote selectie titels met toppers
 • Abonnementsoptie
 • Offline modus
 • Gebruikersaccount vereist
 • Origin-client vereist om te spelen
 • Beperkte gebruikersprofielen

1.4 Ubisoft Connect (Ubisoft)

Sinds oktober van dit jaar vervangt Ubisoft Connect het vroegere platform uPlay, dat door de Franse spelletjesuitgever Ubisoft in 2009 samen met de release van “Assassin’s Creed II” werd gelanceerd. Om de gedistribueerde games te downloaden en te activeren is internettoegang vereist tijdens de installatie, en moet je ook vooraf een account aanmaken bij Ubisoft. Momenteel biedt de cross-platform dienst meer dan 100 games aan, en de trend neemt gestaag toe.

Die Steam-Alternative Ubisoft Connect für Smartphone, PC und Tablet
Ubisoft Connect biedt momenteel meer dan 100 games aan, en het aantal neemt gestaag toe.

Connect heeft ook een rankingsysteem om de competitie tussen spelers te stimuleren en zo de speeltijd te verhogen. Via het tabblad “Smart Intel” kun je ook aangepaste content bekijken op basis van je gameplay. Net als de competitie heeft Ubisoft Connect ook een in-game beloningssysteem waarbij je met behulp van speciale acties zogenaamde “units” kunt verdienen. Deze zijn niet gebonden aan het betreffende spel, maar kunnen ook over games heen gebruikt worden.

De scores worden opgeslagen in de cloud, wat betekent dat je je spel op elk moment kunt onderbreken en op een ander platform (bijvoorbeeld Xbox 360, PS4 of Nintendo Switch) kunt voortzetten. Daarnaast verschijnt er binnenkort ook een applicatie voor iOS en Android.

 • Kortingsacties, aanbiedingen en vrij te spelen extra’s
 • Nieuwsfeed
 • Talrijke pc-gidsen
 • Game saves worden opgeslagen in de cloud
 • beperkt tot Ubisoft-spellen
 • Games zijn gebonden aan een (verplicht) account
 • Abonnement relatief duur

Gerelateerde berichten