eGPU: Maak van uw laptop een gaming-laptop met externe grafische kaarten

Bij de aanschaf van een nieuwe computer is een van de eerste vragen vaak mobiliteit. Hoewel een laptop overal mee naartoe kan worden genomen, biedt hij meestal minder prestaties dan een tower-pc voor dezelfde prijs …

eGPU: Maak van uw laptop een gaming-laptop met externe grafische kaarten

Gaming Notebook
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Hardware
  6. »
  7. eGPU: Maak van uw laptop een gaming-laptop met externe grafische kaarten

Bij de aanschaf van een nieuwe computer is een van de eerste vragen vaak mobiliteit. Hoewel een laptop overal mee naartoe kan worden genomen, biedt hij meestal minder prestaties dan een tower-pc voor dezelfde prijs . Dit is waar de eGPU om de hoek komt kijken, die sinds de introductie van de Thunderbolt 3-poort steeds vaker zijn weg vindt naar gaming-setups. We leggen uit wat deze technologie inhoudt, waar je op moet letten en welke componenten je nog nodig hebt om te kunnen genieten van je games op de notebook.

  • Een eGPU is een externe grafische kaart die op een laptop wordt aangesloten en een enorme toename van de grafische prestaties mogelijk maakt.
  • Externe GPU’s zijn vooral geschikt voor mensen die hun laptop thuis willen gebruiken voor gaming of grafisch intensieve software.
  • Voor volledige benutting van de snelheid en een optimale game-ervaring wordt een externe monitor aanbevolen.

1. een eGPU tilt grafische prestaties naar een nieuw niveau

Zoals eerder vermeld, hebben laptops de neiging vermogen te verliezen naarmate ze draagbaarder en kleiner worden. In veel gevallen wordt eerst op de grafische kaart bespaard, wat tot een groot dilemma leidt, vooral bij gaming.

eGPU von Razer
Een eGPU kan je laptop in nieuwe grafische sferen schieten.

Gaming laptops, die het midden moeten houden tussen mobiliteit en kracht, zijn meestal lomp en zwaar, erg duur in vergelijking met hun stationaire tegenhangers, en verwaarlozen de processor voor de GPU, zodat ze slechts voorwaardelijk worden aanbevolen voor andere uitgebreide toepassingen.

Om het verlies van een krachtige grafische kaart op laptops te compenseren, is een externe GPU, ook bekend als een eGPU(externe grafische verwerkingseenheid), een goede optie. In de volgende paragrafen leggen we uit hoe het werkt en waarom veel gebruikers besluiten zelf een externe oplossing te monteren.

Hoe werkt het?

Geschiedenis van de eGPU

Het idee van de externe grafische kaart is niet nieuw, maar wordt al enkele jaren toegepast. Tot nu toe werd hiervoor echter de PCI Express-interface gebruikt. Deze is weliswaar nog steeds krachtiger dan Thunderbolt 3, maar ook veel minder gebruiksvriendelijk.

Een eGPU bestaat uit de zogenaamde dock of behuizing, aansluit- en voedingskabels en natuurlijk de grafische kaart zelf. De grafische kaart zit samen met de koelers in het dock, dat verbonden is met de laptop. Natuurlijk heeft het dock ook stroom nodig uit het stopcontact.

Voor veel van de moderne varianten is Thunderbolt 3 als aansluiting vereist. Deze aansluiting, in de vorm van een USB Type-C stekker, is al enkele jaren ingebouwd in laptops en pc’s en maakt de opkomende geschiktheid voor de massamarkt van eGPU’s in de eerste plaats mogelijk.

Eenmaal aangesloten op het dock en de stroom, herkent de notebook de externe GPU als een extra grafische kaart en kan deze meestal zonder problemen aanspreken na een herstart, mits de drivers up-to-date zijn.

2 DIY eGPU VS. Compleet pakket

Als je nu besluit een eGPU te kopen, sta je al voor de volgende keuze: een compleet systeem kopen of zelf een oplossing bouwen. Zoals u zich kunt voorstellen, zijn er voor- en nadelen aan beide opties.

Blackmagic eGPU von vorne
Een complete oplossing biedt u een ideale interactie tussen de componenten.

Als u een door de fabrikant samengesteld systeem gebruikt dat bestaat uit dock, voedingseenheid en grafische kaart, kunt u ervan uitgaan dat alle onderdelen perfect op elkaar aansluiten. De kaart wordt goed gekoeld, er is geen probleem met de pasvorm en de voeding heeft de ideale spanning. Bij deze oplossing bent u echter beperkt tot één grafische kaart en is upgraden of vervangen moeilijk of onmogelijk.

Het modulaire alternatief daarentegen kan op elk moment worden omgebouwd. Een latere upgrade is dus vrijwel probleemloos. Met de DIY-oplossing kunt u een breed scala aan grafische kaarten installeren, zolang de gekozen GPU de maximale afmetingen van de kast niet overschrijdt. Deze case, die als dock fungeert, wordt door een aantal verschillende fabrikanten aangeboden. De Razer Core X en zijn opvolger, de Core X Chroma, zijn zeer gebruiksvriendelijk en scoren goed in alle tests.

Flexibiliteit heeft echter ook een prijs. Omdat de afzonderlijke onderdelen individueel in elkaar worden gezet, kan het grote systeem er enigszins onder lijden. De koelers passen bijvoorbeeld misschien niet perfect in de kast, of de kast moet achteraf worden aangepast. Uw systeem kan ook roet in het eten gooien bij het kiezen van een grafische kaart. De Macbooks van Apple ondersteunen bijvoorbeeld alleen AMD, terwijl Nvidia GPU’s ook probleemloos werken op een Windows of Linux notebook.

Ondanks deze negatieve punten lijkt het modulaire systeem de toekomst te zijn, aangezien steeds meer fabrikanten afstappen van complete systemen en de afzonderlijke onderdelen los aanbieden.

Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen:

Complete oplossing DIY-oplossing
+ Technologie gecoördineerd

+ Zeer beginnersvriendelijk


– Vervanging van het volledige systeem noodzakelijk

– Vast bij fabrikant

+ Upgrade zonder problemen mogelijk

+ Grote keuze aan componenten


– Onderdelen passen vaak niet optimaal op elkaar

– Meestal duurder dan een compleet systeem

3. de spelopstelling voltooien

Met de laptop en de eGPU heb je nu de belangrijkste componenten voor een goede thuislaptop gaming setup. Je moet het echter niet bij deze investeringen laten en nog wat verder gaan voor een optimale game-ervaring.

Het is bijvoorbeeld heel zinvol en aanbevolen om een eGPU te gebruiken met een externe monitor. Dit zorgt niet alleen voor een groter en duidelijker beeld, maar ook voor de best mogelijke prestaties tijdens het gamen. Want hoewel de beelduitvoer met een paar tweaks ook mogelijk is op de interne monitor, worden de algehele prestaties daarbij verminderd omdat de signalen van de grafische kaart en het systeem over dezelfde lijn heen en weer worden gestuurd.

Ook op het gebied van randapparatuur moet je geen compromissen sluiten. Een degelijk toetsenbord en gaming muis zijn gemakkelijk voor vingers en polsen en bieden veel meer comfort en functies dan hun laptop tegenhangers.

4. FAQ

Kan ik een eGPU ook gebruiken met een laptop zonder Thunderbolt 3-poort?

Ja, er zijn ook alternatieven voor de Thunderbolt 3 poort. Naast de hobbyistenvriendelijke PCIe-aansluiting kunnen Macbooks met Thunderbolt 1 of 2 worden uitgerust met een adapter die het signaal omzet.

Kan ik ook VR-software gebruiken met een eGPU?

Ja, een eGPU is ideaal voor het gebruik van VR-software. Dit is een van de sterke punten van de technologie, omdat je dan geen toren-pc hoeft te kopen die geschikt is voor VR.

Welke eGPU is geschikt voor mijn Macbook?

Als je een complete oplossing wilt, biedt Apple op zijn eigen homepage de Blackmagic eGPU en de Blackmagic eGPU Pro van Blackmagic Design aan. Deze zijn echter, zoals typisch voor Apple, niet bepaald goedkoop. Wie voor een zelfgebouwde oplossing kiest, moet er alleen rekening mee houden dat Apple van nature alleen AMD grafische kaarten ondersteunt. Een lijst van de door Apple aanbevolen GPU’s met geschikte cases vind je hier.

Tot slot vat de volgende video de staat van eGPU’s in 2019 samen:

Gerelateerde berichten