Grafische kaart aansluitingen: Welke zijn er en wat onderscheidt ze?

De taak van een grafische kaart is om signalen om te zetten in begrijpelijke beeldschermweergaven en zo de gebruiker in staat te stellen met de hardware te communiceren. De huidige modellen bieden hiervoor meestal meer …

Grafische kaart aansluitingen: Welke zijn er en wat onderscheidt ze?

2 Grafikkarten in einem Spiele-PC
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Hardware
 6. »
 7. Grafische kaart aansluitingen: Welke zijn er en wat onderscheidt ze?

De taak van een grafische kaart is om signalen om te zetten in begrijpelijke beeldschermweergaven en zo de gebruiker in staat te stellen met de hardware te communiceren. De huidige modellen bieden hiervoor meestal meer dan één aansluiting, waarmee u uw PC op het scherm of de TV kunt aansluiten. In principe onderscheidt men momenteel vier soorten aansluitingen: VGA, DVI, HDMI en Display Port. In dit artikel leggen we uit hoe de afzonderlijke aansluitingen van grafische kaarten verschillen en welke ervan het beste bij uw behoeften past.

Kan ik mijn monitor via een willekeurige aansluiting aansluiten?

Nee. Naast de aansluiting op de grafische kaart zijn ook de externe signaalingangen van de monitor bepalend. Als beide aansluitingen hetzelfde transmissiesignaal (analoog of digitaal) ondersteunen, kan de verbinding tussen twee soorten aansluitingen ook met behulp van een adapter en een speciale kabel tot stand worden gebracht. Is dit niet het geval, dan is een videoconverter nodig, wat meestal gepaard gaat met verlies van beeldkwaliteit.

Wat zijn de mogelijkheden om een grafische kaart in een pc te integreren?

Grafische kaarten zijn verkrijgbaar als uitbreidingskaarten die zijn geïntegreerd via AGP- of PCIe-sleuven, of in de vorm van een geïntegreerde chipset die permanent op het moederbord is gesoldeerd (on-board grafische kaart). Terwijl uitbreidingskaarten hun eigen geheugen hebben, gebruiken on-board grafische kaarten de middelen van het hoofdgeheugen en zijn daarom in vergelijking minder krachtig.

Is DisplayPort de opvolger van HDMI?

Nee. DisplayPort is een licentievrij alternatief voor de overdracht van video- en audiosignalen, maar positioneert zich duidelijk als een concurrent van HDMI.

1. overzicht van de verschillende aansluitingen van de grafische kaart

1.1 VGA (Video Graphics Array)

VGA Kabel eines Windows PCs
Sinds 1999 bepaalt de PC-99 standaard dat de sockets en VGA connectoren blauw moeten zijn.

VGA is een standaard voor analoge beeldoverdracht voor kabel- en stekkerverbindingen en is lange tijd het voorkeursformaat geweest voor video-overdracht tussen computer en monitor. Vanwege het connectorsysteem (15-pins met 3 rijen aansluitingen) wordt de VGA-connector vaak “D-Sub 15” genoemd. De VGA-technologie werd oorspronkelijk ontwikkeld voor een resolutie van 640 x 480 pixels, maar na verloop van tijd werden dankzij betere hardware zelfs resoluties tot 1280 x 1024 en Full HD met 1920 x 1080 pixels mogelijk.

Goed om te weten: Sinds 1999 bepaalt de PC-99 norm dat de bussen en VGA-stekkers blauw moeten zijn. Dit maakt het mogelijk om op het eerste gezicht de juiste aansluiting te achterhalen.

Hetanaloge signaal wordt gegenereerddoor de RAMDAC van de grafische kaart. Hoe hoger de resolutie, hoe groter tegelijkertijd de videobandbreedte van het analoge signaal moet zijn. Dit heeft geleid tot meer problemen, vooral met de toenemende verspreiding van 4K-monitoren. Eind 2010 kondigden AMD en Intel uiteindelijk aan dat er vanaf 2015 geen VGA-ondersteuning meer zou zijn in hun producten. Inmiddels is de aansluiting volledig vervangen door de digitale verbindingstypes DVI, DisplayPort en HDMI.

1.2 Aansluitingen voor grafische kaarten: DVI (Digital Visual Interface)

DVI Stecker für Grafikkarten Anschlüsse
Een DVI-connector bestaat dus altijd uit twee delen: een digitaal deel met maximaal 24 pinnen en een analoog deel met maximaal 5 pinnen.

De DVI-connector is ontstaan in de overgangsperiode van analoge naar digitale beeldoverdracht en kan daarom beide soorten signalen weergeven. Een DVI-connector bestaat daarom altijd uit twee delen: een digitaal deel met maximaal 24 pinnen en een analoog deel met maximaal 5 pinnen. Het voordeel ten opzichte van VGA is dat de digitale signalen van de grafische kaart niet eerst hoeven te worden omgezet in analoge signalen, maar rechtstreeks (en dus zonder kwaliteitsverlies) worden doorgegeven aan het scherm.

Bij deDVI-interface is de zogenaamde TMDS-zender (“Transition Minimised Differential Signaling”) verantwoordelijk voor de omzetting van de videogegevens; hij zet de drie kleurkanalen om in een serieel driekanalensignaal. De kloksnelheid is beperkt tot 165 MHz (megahertz) en maakt een resolutie mogelijk van maximaal 1600 x 1200 pixels bij een vernieuwingsfrequentie van 60 hertz.

Goed om te weten: hogere resoluties kunnen worden bereikt met de dual-link methode, waarbij de videogegevens worden verdeeld over twee TMDS-zenders. Met een kloksnelheid van 330 MHz kan een resolutie van 2.560 x 1.600 pixels bij een vernieuwingsfrequentie van 60 Hz worden bereikt.

Er zijn drie gangbare typen DVI-aansluitingen:

 • DVI-I (geïntegreerd) zendt zowel analoge als digitale signalen door en bestaat in de varianten 18+5 (single link) en 24+5 (dual link). Met een DVI-I naar VGA-adapter kunt u bijvoorbeeld een oude CRT-monitor op deze DVI-interface gebruiken.
 • DVI-D (digitaal) verzendt alleen digitale signalen en bestaat als 18+1 (Single Link) en 24+1 (Dual Link). Via de DVI-D dual link worden beeldsignalen met hoge resolutie voor schermen tot 30 inch verzonden.
 • DVI-A (analoog) verzendt alleen analoge signalen (12+5), maar wordt in de praktijk zelden gebruikt.

1.3 HDMI (High Definition Multimedia Interface)

Met de universele HDMI-aansluiting kunnen beeld en geluid via een gemeenschappelijke kabel gelijktijdig digitaal en in hoge resolutie worden overgedragen. De interface is momenteel standaard voor spelconsoles, televisies, soundbars, streaming sticks en allerlei spelers, en ook AV-ontvangers, digitale camera’s en grafische kaarten zijn er inmiddels mee uitgerust. Door het compactere ontwerp kunnen in plaats van twee DVI-sleuven meestal twee HDMI-aansluitingen en een extra DVI op de grafische kaart worden ondergebracht. Dit betekent dat analoge videotransmissie nog steeds gewaarborgd is en dat meerdere monitoren ook via HDMI worden ondersteund.

Goed om te weten: De HDMI-standaard wordt sinds 2002 door verschillende bedrijven (waaronder bijvoorbeeld Philips, Toshiba en Sony) in samenwerking ontwikkeld en is met HDMI 2.1 al in zijn 13e versie beschikbaar.

De standaard HDMI-aansluiting wordt “Type A” genoemd. Hij biedt een resolutie van 720 pixels of 1080i bij 60 hertz en een overdrachtssnelheid van minstens 1,782 GBit/s en ondersteunt alle HDMI-versies tot 1.3.

HDMI Kabel
Aansluitingen voor grafische kaarten: HDMI is momenteel de standaard voor spelconsoles, tv’s, soundbars, streaming sticks en allerlei spelers.

1.3.1 Soorten HDMI-aansluitingen

Daarnaast zijn er andere soorten aansluitingen die gebruikt kunnen worden om verschillende gegevensoverdrachtssnelheden of resoluties te bereiken:

 • HDMI High Speed biedt een resolutie van 2160 pixels bij 30 hertz en een overdrachtssnelheid van ten minste 8,16 Gbit/s. De verbinding ondersteunt alle HDMI-versies tot 1.4 en verzendt 3D-inhoud in Full HD. De verbinding ondersteunt alle HDMI-versies tot 1.4 en geeft 3D-inhoud door in Full HD.
 • HDMI Premium High Speed biedt een resolutie van 4096 pixels (4K) bij 60 hertz en een overdrachtssnelheid van 18 Gbit/s. Het ondersteunt 32 audiokanalen, HDR en alle HDMI-versies tot 2.0. HDMI Premium High Speed verzendt ook 3D-inhoud in UHD.
 • HDMI Ultra High Speed ondersteunt alle HDMI-versies tot 2.1. De resolutie is maximaal 8K bij 60 hertz en een overdrachtssnelheid van 48 Gbit/s.
 • Extra aanduiding “Ethernet”: Als de productnaam wordt gevolgd door de aanduiding “Ethernet”, kunt u naast het videosignaal ook een netwerkverbinding via de HDMI-kabel doorgeven, zodat u geen extra Ethernet-kabel nodig hebt.

Goed om te weten: Voor laptops en andere mobiele apparaten bestaat er ook een “kleinere versie” van de HDMI-aansluiting in de vorm van micro-HDMI (type D) of mini-HDMI (type C). Om deze te gebruiken heeft u echter een adapter of een kabel met de juiste aansluitmogelijkheden nodig.

1.4 Aansluitingen voor grafische kaarten: DisplayPort

In tegenstelling tot de eerder genoemde aansluitingstypen is DisplayPort geen opvolger van de desbetreffende vorige standaard, maar concurreert het met HDMI. Het licentievrije alternatief voor de overdracht van video- en audiosignalen is sinds 2006 gestandaardiseerd door de VESA (Video Electronics Standards Association) en wordt voornamelijk gebruikt voor pc’s, notebooks, tablets en beeldschermen in het algemeen. Terwijl de wijdverbreide HDMI-aansluiting slechts een kabellengte van maximaal 10 meter toestaat voordat er transmissieproblemen kunnen ontstaan, is dat bij DisplayPort maximaal vijf meter meer. En ook qua transmissiesnelheid is HDMI met iets minder dan 48 Gbit per seconde in het nadeel ten opzichte van de nieuwste versie van DisplayPort met ongeveer 77 Gbit.

Goed om te weten: DisplayPort is vooral interessant voor gamers omdat het zowel G-Sync van NVIDIA als Freesync van AMD ondersteunt en het mogelijk maakt monitoren in serie aan te sluiten.

De eerste versie van DisplayPort was al geschikt voor 4K bij 30 hertz, terwijl HDMI nog niet verder ging dan 1440 pixels. Technisch gezien is de verbinding gebaseerd op een hoofdverbinding, die op zijn beurt bestaat uit vier lanes. DisplayPort is de eerste video-interface waarbij de gegevensoverdracht in één richting verloopt. In tegenstelling tot HDMI of DVI, waar een permanente gegevensoverdracht plaatsvindt, gebruikt DisplayPort gegevenspakketten met specifieke snelheden, zoals bijvoorbeeld het geval is bij USB, Ethernet of PCI Express.

Met de Mini DisplayPort is de DisplayPort-aansluiting ook beschikbaar in een “kleinere versie”. Deze is elektrisch compatibel met zijn “grote broer” en werd in 2008 door Apple geïntroduceerd als een eigen technologie. In 2009 nam VESA de Mini DisplayPort op in de DisplayPort-specificatie.

Naam

Signaal

Jaar van ontwikkeling

VGA Grafikkarten Anschluss

VGA

Analoog

1987

DVI Anschluss auf einer älteren Radeon-Grafikkarte

DVI

Analoog / Digitaal

1999

HDMI Grafikkarten Anschlüsse Switch mit Netzteil

HDMI

Digitaal

2002

Display Port Kabel für Grafikkarten Anschlüsse

DisplayPort

Digitaal

2006


Gerelateerde berichten