Computermuizen: welke technologie is geschikt voor wie?

Zij vormen de belangrijkste verbinding met de computer en zonder hen zouden veel taken op de PC veel meer tijd kosten: computermuizen maken het mogelijk om games en complexe programma’s te bedienen. Niet alleen professionele …

Computermuizen: welke technologie is geschikt voor wie?

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Hardware
  6. »
  7. Computermuizen: welke technologie is geschikt voor wie?

Zij vormen de belangrijkste verbinding met de computer en zonder hen zouden veel taken op de PC veel meer tijd kosten: computermuizen maken het mogelijk om games en complexe programma’s te bedienen. Niet alleen professionele gamers en grafische kunstenaars kiezen hun computermuis zorgvuldig. Iedereen die regelmatig met een pc werkt, moet overwegen het juiste model te kiezen. Eén bepaalde variant is niet aan te raden.

De verschillende systemen

In augustus gaat in Keulen de Gamescom weer van start. Duizenden gamers zullen zich niet alleen wijden aan de nieuwe virtual reality, maar ook een blik werpen op de nieuwste computermuizen. Want voor gamers is vooral een nauwkeurig bestuurbare muis belangrijk. Hetzelfde geldt voor grafische ontwerpers. Zij moeten vaak werken aan filigraan en gedetailleerde graphics, waarvoor een zeer goede muis onontbeerlijk is.

Moderne computermuizen werken met een optisch systeem of met een laserstraal. Vooral gamers discussiëren regelmatig uitvoerig over welk van de twee systemen beter werkt. Online winkels zoals gaming-maus.net/ bieden dan ook beide varianten aan. Bij beide technieken scannen lichtstralen het oppervlak. Een camera registreert de bewegingen en stuurt ze door naar een microprocessor die de muisaanwijzer op het scherm aanstuurt. Hoe nauwkeurig het systeem is, hangt onder meer af van de resolutie. In principe bereiken lasersystemen een hoger DPI-getal omdat zij gebundeld licht gebruiken. Toch vinden veel gebruikers optische systemen nauwkeuriger. Een reden hiervoor kunnen functies zijn die de beweging van de muisaanwijzer afvlakken: Beweegt de gebruiker de muis in een zeer lichte zigzag, dan zet de software deze beweging om in een rechte lijn.

Computermaus Kugel Infrarot von unten Vergleich
Computermuis: bol infrarood van onderen vergelijking, Dolph – Fotolia.com

In de begindagen van computers waren mechanisch werkende modellen standaard. Ze hebben een bal die contact maakt met de muismat of het bureauoppervlak en sensoren gebruikt om de rollende bewegingen om te zetten in signalen. Deze technologie is echter onnauwkeurig en stof en vuil verzamelen zich na verloop van tijd op de bal en in de zitting, waardoor de signaaloverdracht wordt belemmerd. Mechanische varianten zijn absoluut niet aan te bevelen in vergelijking met moderne varianten.

De perfecte muis voor gamers

Of u kiest voor een muis met een optisch systeem of een lasersysteem hangt niet af van fundamentele verschillen, maar van het specifieke model. Bij computermuizen voor gamers is echter niet alleen de overdrachtstechnologie van belang. Belangrijk voor gamers zijn extra knoppen op de muizen waaraan zij vrij gekozen functies kunnen toewijzen. De knoppen bevinden zich meestal aan de zijkant van de muizen. Sommige grafische ontwerpers gebruiken ook muizen met extra knoppen om bij hun werk zoveel mogelijk zonder toetsenbord te kunnen werken.

Typische Gaming-Maus
Typische gaming muis, grinchh – Fotolia.com

Een ander punt om te overwegen bij het kiezen is de lift-van-afstand. Deze geeft aan op welke afstand van het oppervlak de sensor reageert. Dit is belangrijk omdat sommige gamers de muis tijdens het spel optillen en op een andere plaats weer neerzetten. Hierdoor springt de muisaanwijzer heen en weer omdat het systeem verschillende en onvolledige signalen ontvangt. Hoe korter de afstand die de camera moet afleggen voordat hij stopt met het ontvangen van signalen, hoe beter de lift-van-afstand wordt beoordeeld.

Laser of optisch systeem: welk type muis is geschikt voor kantoorwerk?

Als u geen gamer of (grafisch) ontwerper bent, kunt u beide systemen zonder problemen op uw computer gebruiken. Als u de gelegenheid hebt, moet u de computermuis in een speciaalzaak uitproberen. De keuze van het juiste apparaat hangt af van persoonlijke voorkeuren en het soort oppervlak waarop de muis zal worden gebruikt. Een ander aspect is de ergonomie. Vooral voor mensen die meerdere uren per dag achter de computer werken, is een ergonomisch gevormde muis met een bijbehorende muismat aan te bevelen.

Typische Wireless-Maus
Typische draadloze muis voor kantoortoepassingen, andifink – fotolia.com

Zowel computermuizen met laser- als optische systemen zijn verkrijgbaar als draadloze versie. De overdracht van de muis naar de computer vindt plaats via de Bluetooth-functie van de laptop of computer, of met behulp van een USB-stick. Voor gamers wordt draadloze overdracht nog steeds afgekeurd vanwege de vermeende latentie, maar in het dagelijkse kantoorleven is het een gemakkelijke manier om de wirwar van kabels rond de PC en vooral op het bureau te verminderen. En een draadloos toetsenbord erbij?

Gerelateerde berichten