Technologie en accessoires op rekening kopen: zo werkt het

Als u op korte termijn krap bij kas zit of een besteld product wilt uitproberen voordat u uw zuurverdiende geld weggooit, kan kopen op rekening voor u een verstandig alternatief zijn. De door Duitsers meest …

Technologie en accessoires op rekening kopen: zo werkt het

Kauf auf Rechnung
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Internet
 6. »
 7. Technologie en accessoires op rekening kopen: zo werkt het

Als u op korte termijn krap bij kas zit of een besteld product wilt uitproberen voordat u uw zuurverdiende geld weggooit, kan kopen op rekening voor u een verstandig alternatief zijn.

De door Duitsers meest gekozen betaalmethode kan u zenuwen en geld besparen en is niet veel ingewikkelder dan PayPal of een directe bankoverschrijving. In het volgende laten wij u zien hoe een aankoop op rekening werkt, welke voor- en nadelen het heeft en waar u nog meer rekening mee moet houden.

Wat is een aankoop op rekening precies?

Bij een aankoop op rekening ontvang je de goederen zonder dat je vooraf een betaling hebt gedaan. Daarna heb je een betalingstermijn waarin het geld moet worden bijgeschreven op de bijbehorende rekening.

Wat zijn de voordelen van kopen op rekening?

U hoeft onder andere pas te betalen als u echt tevreden bent met het product en u hoeft geen gevoelige gegevens via internet te versturen.

Kan ik ook op rekening kopen als ik niet in Duitsland woon?

Sommige Duitse winkels bieden kopen op rekening ook aan voor Oostenrijkers of Zwitsers. In de meeste gevallen is een woonplaats in Duitsland echter verplicht.

1. hoe werkt kopen op rekening?

Kopen op rekening voor nieuwe klanten

In principe kunt u op bijna alle portalen ook als nieuwe klant op rekening betalen. In dat geval heeft u echter vaak eerst een lagere kredietlimiet.

Een aankoop op rekening betekent dat u uw bestelde goederen pas hoeft te betalen als u ze ontvangt. Er wordt meestal een betalingstermijn vastgesteld (meestal 14 tot 30 dagen), waarna het geld op de opgegeven rekening moet zijn binnengekomen.

De bestelling zelf wordt dus geplaatst zonder directe betaling. De factuur met de rekeninggegevens ontvangt u direct na de bestelling per e-mail of samen met het bestelde product zelf.

1.1 De belangrijkste vereisten voor een aankoop op rekening

Online Shop Rechnung
Kopen op rekening stelt de webwinkel bloot aan een sterk risico.

Als je het object van je verlangen online op rekening wilt kopen, zijn er natuurlijk enkele vereisten waaraan je moet voldoen. Want kopen op rekening stelt de online shop natuurlijk bloot aan een flink risico, omdat zij hun goederen eerst opsturen zonder het geld te ontvangen.

Aan welke eisen je moet voldoen bij het kopen hangt ook altijd af van de betalingsprovider en het betreffende portaal. Toch zijn er enkele praktijken ingeburgerd:

 • Leeftijd van meerderjarigheid
 • Kredietcontrole
 • Factuuradres en afleveradres zijn identiek (geen Packstation of iets dergelijks mogelijk)
 • Geen openstaande facturen
 • Woonplaats binnen Duitsland

Daarnaast zijn er vaak nog andere eisen. Sommige winkels eisen bijvoorbeeld een voorafgaande registratie of staan over het algemeen pas vanaf de tweede bestelling aankoop op rekening toe. Ook de productkeuze kan van invloed zijn op de bereidheid om in te stemmen met kopen op rekening.

1.2 Welke betalingsdienstaanbieders verwerken aankopen op rekening?

Terwijl sommige portalen de aankoop op rekening nog zelf beheren, besteden veel middelgrote tot grote ondernemingen de betalingsverwerking rechtstreeks uit aan zogenaamde betalingsdienstaanbieders. Daarvan zijn er alleen al in Duitsland verschillende. We zetten hieronder enkele aanbieders en hun betalingsvoorwaarden op een rij:

Betalingsdienstaanbieder Betalingsvoorwaarden Kopen op rekening bij de volgende technologieportalen
Klarna
 • Betalingstermijn: 14 dagen
 • Herinneringskosten voor de eerste herinnering: 1,20€
 • Factuurbedrag betaald aan: Klarna
AO, ALTERNATE, reBuy, Voelkner enz.
BillPay
 • Betalingstermijn: 20 of 30 dagen (afhankelijk van de winkel)
 • Herinneringskosten voor de eerste herinnering: 1,20€.
 • Factuurbedrag betaald aan: BillPay
eJoker, Telefon.de, Alarm-Laden, Isolicht etc.
PayPal
 • Betalingstermijn: 14 dagen
 • Herinneringskosten voor de eerste herinnering: 4,70€ (daarvoor meerdere betalingsherinneringen)
 • Factuurbedrag betaald aan: PayPal
Clevertronic, Expert Technomarkt, Handingo, Notebook Galerie etc.
paymorrow
 • Betalingstermijn: Afhankelijk van de winkel
 • Herinneringskosten voor de eerste herinnering: geen
 • Factuurbedrag betaald aan: paymorrow
LED Lampenladen, Power Cigs, Technikgalerie, Vapo City etc.

2. voor- en nadelen van kopen op rekening

Kauf auf Rechnung Nachteile
Kopen op rekening heeft niet alleen voordelen. Het is makkelijk om het overzicht te verliezen
.

Nu we je hebben laten zien wat een aankoop op rekening is en wat je daarvoor moet laten zien, laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van een aankoop op rekening.

In principe biedt een aankoop op rekening veel voordelen, vandaar dat er zo vaak vraag naar is. Men mag echter niet vergeten dat er ook enkele zaken zijn waarmee men rekening moet houden bij een aankoop op rekening. De volgende tabel vat de belangrijkste voor- en nadelen van kopen op rekening samen:

 • betaling pas na ontvangst van de goederen
 • gegarandeerd geen “verloren” geld
 • geen wachten op terugbetaling bij retourzendingen
 • geen invoer van gevoelige gegevens
 • herinneringskosten in geval van overschrijding van de termijn
 • uitstaande betalingen niet altijd in beeld

Kopen op rekening beschermt uw gegevens: In vergelijking met andere betaalmethoden is kopen op rekening bijzonder geschikt om uw gevoelige gegevens te beschermen. Behalve het factuur- of afleveradres hoeft u online geen andere gegevens bekend te maken.

3 Verdere vragen over kopen op rekening

Hoewel we de praktijk van het kopen op rekening al uitvoerig hebben toegelicht, zijn er nog enkele vragen die moeten worden beantwoord. Dat willen we in dit hoofdstuk doen.

3.1 Kan ik op rekening bestellen als ik niet in Duitsland woon?

Als u bij een Duitse webwinkel of website bestelt, is de kans zeer groot dat u vanuit het buitenland niet op rekening kunt bestellen. Alleen Oostenrijk en zelden Zwitserland worden door sommige shops in aanmerking genomen.

De reden hiervoor is simpelweg dat in het buitenland geen krediet- of identiteitscontrole kan worden uitgevoerd.

3.2 Wat zijn de voordelen van het rechtstreeks betalen van de factuur aan de winkel?

Kauf auf Rechnung Retoure
Als u uw factuur rechtstreeks aan het portaal betaalt, bespaart u kostbare zenuwen, vooral bij een retourzending.

Als u uw factuur rechtstreeks aan de winkel betaalt en niet aan een betalingsdienstaanbieder, profiteert u daarvan, vooral bij eventuele retourzendingen.

Als u producten terugstuurt terwijl u een betaaldienstverlener moet betalen, moet het betreffende portaal eerst wachten op de verzending en vervolgens het betreffende bedrag doorsturen naar de dienstverlener, die op zijn beurt uw factuur corrigeert of annuleert. Als de verzending vertraging oploopt, kan er al een aanmaning komen, ook al heeft u het product al teruggestuurd.

Wat normaal gesproken met een telefoontje kan worden opgelost, levert toch een aanzienlijke extra inspanning op, die zonder een betalingsdienstaanbieder niet nodig is.

3.3 Voor welke producten ben ik verplicht de factuur te betalen?

Als u uw product hebt ontvangen maar toch niet tevreden bent of een andere reden hebt om de factuur niet te willen betalen, kunt u in de meeste gevallen een retourzending doen. Er zijn echter uitzonderingen waarbij het online portaal kan aandringen op betaling van de factuur. Dit zijn:

 • U heeft een gepersonaliseerd product besteld (bijvoorbeeld gegraveerde of bedrukte producten).
 • Het product is bederfelijk of heeft de houdbaarheidsdatum overschreden.
 • Cd’s, dvd’s of Blu-rays waarvan de verzegeling al is geopend.

Gerelateerde berichten