Glasvezel internet: In het netwerk met de snelheid van het licht

Internet via glasvezel belooft een aanzienlijk snellere datatransmissie dan kabel of DSL. Er wordt al jaren veel over gesproken, maar wat zit er eigenlijk achter? En wat is de huidige stand van zaken in Duitsland? …

Glasvezel internet: In het netwerk met de snelheid van het licht

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Glasvezel internet: In het netwerk met de snelheid van het licht

Internet via glasvezel belooft een aanzienlijk snellere datatransmissie dan kabel of DSL. Er wordt al jaren veel over gesproken, maar wat zit er eigenlijk achter? En wat is de huidige stand van zaken in Duitsland?

Wat is glasvezelinternet?

Het is een speciale technologie voor gegevensoverdracht die aanzienlijk sneller is dan conventionele methoden.

Bestaat er al een glasvezelnetwerk in Duitsland?

Het grootste deel van de gegevensoverdracht vindt al plaats via optische vezels. Slechts enkele huishoudens beschikken echter over een directe glasvezelaansluiting.

Is glasvezelinternet de moeite waard?

Op lange termijn is het zeker de moeite waard, want ons surfgedrag vereist steeds sneller internet. Hiervoor moet echter nog veel worden uitgebreid.

1. glasvezel zorgt voor snel internet

Glasfaser internet geschwindigkeit
Optische vezels zijn de racebanen van de internettransmissie.

Er is nauwelijks een levensgebied dat niet al gedigitaliseerd is: We streamen muziek en films, winkelen en bankieren online, slaan gigantische hoeveelheden foto’s en gegevens op in de cloud – we communiceren, werken, leren en ontspannen in de digitale wereld. Dit betekent natuurlijk dat er tijdens het surfen steeds meer gegevens worden gegenereerd. De goede oude DSL-verbinding bereikt al snel zijn grenzen. Het alternatief is glasvezelinternet.

Glasvezel wordt vaak de digitale toekomst genoemd. Door het internet met de snelheid van het licht! Dit is niet langer een visie, maar al realiteit. Met gegevensoverdrachtsnelheden tot 1 Gbit/s zijn geheel nieuwe snelheidsdimensies te bereiken. Er zijn echter nog maar weinig huishoudens daadwerkelijk aangesloten op het glasvezelnetwerk. Er is nog een lange weg te gaan voordat heel Duitsland kan profiteren van snelle bandbreedte.

1.1 Hoe het glasvezelnetwerk werkt

Een optische vezel is een uiterst dunne draad getrokken uit gesmolten glas. Zelfs een haar lijkt gigantisch naast zo’n vezel. Het maakt de overdracht van gegevens met behulp van licht mogelijk. In tegenstelling tot elektrische pulsen, zoals in koperkabels, kunnen gegevens veel sneller worden getransporteerd. En met veel minder verlies, omdat de lichtsignalen veel minder gevoelig zijn voor elektrische of magnetische interferentie.

De afzonderlijke vezels worden gebundeld en ondergronds gelegd in de vorm van dikke glasvezelkabels. Ze worden via centrales met elkaar verbonden en vormen zo een enorm glasvezelnetwerk.

2. gecombineerde glasvezel- en koperlijnen zijn de standaard

glasfaser internet surfen vdsl technik
Tot aan de verdeelkast en niet verder. In de regel eindigt hier het glasvezelnetwerk – het gaat verder via koperen leidingen
.

Optische vezels vormen nu al het basiskader waarmee wereldwijd gegevens worden verstuurd. Slechts weinig huishoudens beschikken echter over een directe glasvezelverbinding. In de regel wordt een bepaalde afstand van de glasvezellijnen tot de WLAN-router nog met koperkabels overbrugd.

De standaard is FTTC (fibre-to-the-curb), dat wil zeggen een glasvezelverbinding tot aan de stoeprand. De glasvezellijn eindigt in een verdeler, die via een koperdraad verbonden is met het gebouw van de eindgebruiker.

Delaatste honderd meter moet de data dus over de langzamere koperdraad. Dit zijn ofwel telefoonkabels (DSL) of tv-coaxkabels (kabelnetwerk). Hier zijn al transmissiesnelheden tot 300 Mbit/s bij downloaden en 100 Mbits/s bij uploaden mogelijk. De bandbreedte neemt echter voortdurend af naarmate de afstand tot de verdeelkast groter wordt.

Verschil tussen DSL en VDSL

Bij DSL worden alle gegevens via koperlijnen verstuurd. Wat ooit als een snelle oplossing werd beschouwd, is nu al lang achterhaald. Bij VDSL worden de gegevens tenminste al via optische vezels naar de distributeur getransporteerd (FTTC) en pas op de laatste meters via koper.

2.1 FTTB & FTTH – de toekomst van glasvezelinternet

Het is dus beter als de glasvezellijn rechtstreeks tot aan het gebouw reikt. Dit geval heet FTTB (fibre-to-the-building). Het gebouw wordt dus rechtstreeks aangesloten op het glasvezelnetwerk. Hier hoeven de gegevens slechts een zeer korte afstand via koperen leidingen af te leggen van de kelder naar de router. Dit betekent dat een aanzienlijk hogere transmissiesnelheid al mogelijk is.

De topklasse is echter FTTH (fibre-to-the-home). Hierbij reikt de glasvezelverbinding rechtstreeks tot in de woning van de gebruiker. Dit is echter uiterst zeldzaam en komt alleen voor in nieuwbouwwijken of enkele kernrenovaties. Deze huishoudens redden zich volledig zonder koperen kabels en profiteren dus van het onverzwakte snelle internet.

3 De huidige situatie in Duitsland

In principe bestaan grote delen van het kabelnet in Duitsland al uit optische vezels. In de meeste gevallen reiken deze echter slechts tot aan de verdeelstations en niet tot aan de woning van de gebruiker. Theoretisch hebben momenteel iets meer dan 4 miljoen huishoudens toegang tot een directe glasvezelverbinding. Een deel van deze verbindingen wordt echter nog niet gebruikt, omdat veel huishoudens nog gebruik maken van een DSL- of kabelverbinding.

Het zal zeker nog enige tijd duren voordat het glasvezelnetwerk in Duitsland volledig ontwikkeld is en het merendeel van de internetgebruikers er ook gebruik van maakt. Op lange termijn kan men echter niet om glasvezelinternet heen en zijn alle huidige technologieën met FTTC slechts overgangsoplossingen.

3.1 Uitbreiding van glasvezelverbindingen

verfügbarkeit glasfaseranschluss nachteile bandbreite
De uitbreiding van glasvezelverbindingen verloopt momenteel nogal traag. Vooral in landelijke gebieden.

Het probleem is dat de uitbreiding van glasvezellijnen erg kostbaar en tijdrovend is. Daarom proberen de netwerkproviders momenteel de koperlijnen zo lang mogelijk te gebruiken. Bovendien speculeren sommigen dat LTE, dat wil zeggen gegevensoverdracht via radio, de aanleg van kabels op een gegeven moment overbodig zou kunnen maken.

Vooral Telekom heeft zich sterk gemaakt voor de uitbreiding van glasvezelinternet. Maar ook enkele kleinere regionale providers willen de uitbreiding van het glasvezelnetwerk doorzetten. Toch blijft het haperen. Dat komt vooral doordat met VDSL voor de meeste gebruikers voldoende transmissiesnelheid beschikbaar is. De belangstelling voor de snellere lijnen ontbreekt dus vaak.

Bovendien is het noodzakelijke civieltechnische werk om de glasvezelkabels aan te leggen erg duur en betekent het in dichtbevolkte steden ook veel werk. Zowel belangenconflicten als economische redenen spelen dus een rol bij de uitbreiding.

4 Voordelen van glasvezelinternet

Internettoegang via glasvezel is alleen mogelijk als er een glasvezelverbinding is tot in het huis – of nog beter, tot in de flat. Toegang alleen is echter niet voldoende. Je hebt ook een bijbehorend glasvezeltarief en de nodige hardware (glasvezelmodem) nodig. De tarieven worden aangeboden door alle internetproviders die ook DSL en dergelijke verkopen.

De beschikbaarheid van een glasvezelaansluiting in uw woonplaats kunt u nagaan bij Telekom.

Glasvezel biedt naast de enorm hogere download- en uploadsnelheden tal van voordelen:

  • Het is nauwelijks gevoelig voor fouten, omdat het niet wordt verstoord door elektrische signalen.
  • Geen transmissieverliezen over lange afstanden of wanneer veel gebruikers tegelijkertijd toegang hebben.
  • Er zijn vrijwel geen afwijkingen tussen geboekte en werkelijke bandbreedte.

Glasvezeloptica wordt ook nog eens uitgelegd in de volgende YouTube-video:

Gerelateerde berichten