Windows Terminal: Dit is wat er achter de nieuwe commandoregel staat

Tijdens Microsoft Build 2019 zorgde de softwaregigant voor een verrassing: voor het einde van het jaar krijgt Windows 10 een nieuwe commandoregel met de terminal, die gebruikers een moderne interface, snellere tekstweergave en ondersteuning voor …

Windows Terminal: Dit is wat er achter de nieuwe commandoregel staat

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Windows
 6. »
 7. Windows Terminal: Dit is wat er achter de nieuwe commandoregel staat

Tijdens Microsoft Build 2019 zorgde de softwaregigant voor een verrassing: voor het einde van het jaar krijgt Windows 10 een nieuwe commandoregel met de terminal, die gebruikers een moderne interface, snellere tekstweergave en ondersteuning voor lettertypes met emoji’s moet bieden. Volgens de fabrikant zal dit de klassieke opdrachtprompt (CMD), Linux WSL en PowerShell vervangen en hun functies verenigen onder één interface. Reden genoeg om de Windows Terminal eens nader te bekijken.

 • Voorwaarde om Windows Terminal te kunnen gebruiken is Windows 10 (versie 1903) inclusief de huidige mei update.
 • Windows Terminal is open source en heeft een eigen repository.
 • Via de opdrachtregel kunnen opdrachten worden gegeven en informatie worden opgevraagd die verder gaan dan de normale functies in de instellingen.

Wat is de Windows Terminal?

De Windows Terminal is een nieuwe variant van de opdrachtprompt die CMD, PowerShell en het Linux-subsysteem WSL onder één dak combineert. De app bevindt zich momenteel nog in een vroege preview, die als community-project via Github verder wordt ontwikkeld.

Goed om te weten: Op Github kun je ook de huidige status van het project volgen en de broncode van de laatste gepubliceerde versies krijgen (al moet je die wel zelf compileren). U kunt de app ook gewoon downloaden in de Microsoft Store (meer hierover in hoofdstuk 3).

Microsoft is ook van plan om in de loop van het jaar nog een preview van het Linux-subsysteem uit te brengen onder de naam WSL 2. Die moet naast een verbeterd bestandssysteem en minder geheugengebruik ook kunnen schitteren met veel sterkere prestaties. Daarnaast is de Linux-compatibiliteit uitgebreid en bevat het ondersteuning voor Docker-containers (waardoor hiervoor geen VM’s meer hoeven te worden gebruikt).

Windows Terminal is echter nietbedoeld om detraditionele console volledig te vervangen, maar wordt ernaast bediend. Het is dus vooral gericht op gebruikers die verschillende commandoregeltools onder Windows willen uitvoeren.

Hieronder vindt u een korte officiële trailer van Windows Terminal:

Welke functies biedt de Windows Terminal?

In dit hoofdstuk hebben we de belangrijkste functies van de nieuwe commandoregel al voor u samengevat.

2.1 Meerdere tabbladen

In de nieuwe terminal-app kunnen gebruikers een willekeurig aantal tabbladen openen, die dan elk verbonden zijn met een app naar keuze of commandoregel-shell (bijvoorbeeld PowerShell, een Raspberry Pi via SSH of de opdrachtprompt).

Windows Terminal Update Multi-Tab Funktion
Windows Terminal maakt het gebruik van meerdere tabbladen voor verschillende commandoregelomgevingen mogelijk.

2.2 GPU-versnelde tekstweergave-engine

Windows Terminal gebruikt een GPU-versnelde tekst rendering engine gebaseerd op DirectWrite / DirectX. Deze kan onder andere Unicode, UTF-8, glyphs en symbolen in fonts renderen (inclusief programmeer ligaturen, symbolen en powerline-tekens).

Vooral voor het bewerken van grote GitHub-repos is de functie een enorme verademing, omdat de weergave van lange tekstlijsten niet wordt vertraagd door de renderingssnelheid. Daarnaast zijn alle Unicode-tekens beschikbaar voor alle talen, en worden ook de Chinese, Japanse en Koreaanse ideogrammen ondersteund. Dit betekent dat deze ook kunnen worden gebruikt in bijvoorbeeld functie- en variabelenamen, wat een niet onbelangrijke factor is voor het verzenden van software naar Azië.

Daarbij heeft Microsoft ook een nieuw monospaced font geïntroduceerd om het moderne uiterlijk van Windows Terminal te verbeteren. Dit is ook open-source en bevat zijn eigen programma ligaturen.

Goed om te weten: Volgens Microsoft zal de GPU-versnelde tekstrendering engine in de toekomst ook beschikbaar zijn in de “klassieke” Windows console.

2.3 Instel- en configuratiemogelijkheden

In tegenstelling tot veel andere opdrachtregeltoepassingen biedt Windows Terminal een hele reeks instel- en configuratieopties waarmee u het uiterlijk van de app helemaal aan uw wensen kunt aanpassen.

Met behulp van profielen kunt u het uiterlijk van elke shell of app afzonderlijk definiëren en bijvoorbeeld verschillende lettertypen en -groottes, thema’s of achtergronden kiezen. Uw instellingen worden vervolgens opgeslagen in een tekstbestand.

Windows Terminal Umgebungen anpassen
U kunt het uiterlijk van de afzonderlijke omgevingen in Windows Terminal geheel naar wens aanpassen.

Zoals gezegd is Windows Terminal open-source, wat betekent dat ontwikkelaars de Terminal-interface kunnen aanpassen of functies kunnen toevoegen. Deze zullen volgens Microsoft worden gehost op een bijbehorende marktplaats, waar ze voor geïnteresseerden te downloaden zijn. Tot de uitbreidingsmogelijkheden behoren ook de besturingselementen waarmee Windows Terminal is gemaakt (bijvoorbeeld de Fluent-Reder gebruikersinterface).

Een gedetailleerde presentatie van Windows Terminal door de ontwikkelaars is te vinden in de volgende video:

Waar en hoe kan ik de nieuwe Windows Terminal verkrijgen?

Microsoft heeft een eerste preview-versie van Windows Terminal gepubliceerd in de Store voor Windows 10. De fabrikant wijst er echter uitdrukkelijk op dat het om een echt vroege preview-versie gaat waarin tal van functies nog niet zijn geïmplementeerd. Productief gebruik wordt in dit stadium sterk afgeraden, omdat de terminal nog gevoelig is voor crashes.

De release van de definitieve versie 1.0 staat gepland voor de winter van 2019. Microsoft ziet ontwikkelaars als de primaire doelgroep, maar ook ervaren Windows-gebruikers die graag op de commandoregel werken zouden veel plezier aan de tool moeten beleven.

 • Combineert PowerShell, opdrachtprompt en WSL onder één interface
 • praktische tabweergave
 • snelle tekstweergave door GPU-versnelde rendering-engine
 • wordt aangeboden als open source
 • helaas momenteel alleen beschikbaar in een onstabiele en onvolledige preview-versie

Gerelateerde berichten