IT-werving: 4 tips om vacatures sneller in te vullen

Of het nu gaat om softwareontwikkelaars, programmeurs of IT-toepassingsbeheerders: de zoektocht naar geschikte IT-specialisten is een grote uitdaging voor bedrijven in heel Duitsland. Uit studies blijkt dat het aantal onvervulde IT-functies de afgelopen jaren aanzienlijk …

IT-werving: 4 tips om vacatures sneller in te vullen

it recruiting online
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Kantoor
  6. »
  7. IT-werving: 4 tips om vacatures sneller in te vullen

Of het nu gaat om softwareontwikkelaars, programmeurs of IT-toepassingsbeheerders: de zoektocht naar geschikte IT-specialisten is een grote uitdaging voor bedrijven in heel Duitsland. Uit studies blijkt dat het aantal onvervulde IT-functies de afgelopen jaren aanzienlijk is toegenomen – bovendien duurt het gemiddeld zes maanden voordat een vacante IT-functie kan worden ingevuld.

De zoektocht naar geschikte kandidaten, de zogenaamde IT-werving, is zo tijdrovend omdat er meer vacatures zijn dan gekwalificeerde kandidaten. Daardoor is er veel concurrentie tussen bedrijven en IT-recruiters om de beste IT-specialisten. Ondanks het tekort aan gekwalificeerde werknemers is de zoektocht echter niet hopeloos: in dit artikel leggen we uit hoe u het beste uw gewenste kandidaten kunt werven en geven we tips voor uw IT-wervingsproces.

1. de personeelsadvertentie: Onderscheid u van uw concurrenten

portrait it
IT-rekrutering is een lastige zaak, maar met de juiste strategieën trek je de aandacht van geschikte kandidaten.

Vooral voor een doelgroep waar veel vraag naar is, moet de personeelsadvertentie on point zijn, zodat de inspanningen van het IT-rekruteringsteam niet voor niets zijn.

Vermijd in ieder geval eisenzinnen: In minder dan een derde van alle vacatures voor IT-specialisten wordt nog steeds een diploma geëist. Als u aandringt op dergelijke formaliteiten, schiet u uzelf uit de running.

Je moet ook van tevoren afwegen welke vaardigheden absoluut noodzakelijk zijn en welke niet onbelangrijk zijn maar later nog kunnen worden aangeleerd. IT-banen voor carrièrewisselaars vereisen ook een grote leergierigheid, motivatie en een goed inzicht in het vak; diploma’s en opleiding zijn van ondergeschikt belang.

Algemene termen horen niet thuis in de jobadvertentie: schets de taken en projecten waaraan gewerkt zal worden in concrete termen. Als u erin slaagt het belang van de functie te benadrukken en deze overtuigend in overeenstemming te brengen met de waarden van uw bedrijf, hebt u een goede kans om positief op te vallen tussen de advertenties van uw concurrenten – veelbelovende employer branding loont ook op IT-rekruteringsplatforms.

Wanneer u adverteert op IT-rekruteringsplatforms, vergeet dan niet de voordelen te vermelden die u als bedrijf uw werknemers te bieden heeft. Maar wees voorzichtig: met gratis koffie en de verplichte fruitmand zult u geen IT-professionals kunnen aantrekken – dit soort voordelen behoren tegenwoordig tot de goede manieren. Als u in plaats daarvan het vooruitzicht biedt dat de IT-specialist zijn of haar eigen IT-apparatuur (besturingssysteem, hardware) voor het werk kan samenstellen, maakt dat uw vacature veel aantrekkelijker.

Active sourcing is the be-all and end-all: Word als IT-recruiter zelf actief en schrijf de gewenste kandidaten aan op alle mogelijke kanalen (IT-recruitmentplatforms, social media en carrièreportals, e-mail…) met een persoonlijke benadering die op de sollicitant is afgestemd.

2. het werktijdmodel: flexibiliteit en thuiswerkoptie zijn verplicht

mann arbeitet on remote
Met flexibele werktijden trekken IT-recruiters bekwame werknemers naar hun bedrijf.

Natuurlijk is op kantoor zijn niet te onderschatten voor teambuilding, maar voor veel hoofdtaken van het werk is het gewoon niet meer nodig, omdat veel zaken online kunnen worden georganiseerd.

Bovendien is de 40-urige werkweek met verplichte aanwezigheid gewoon niet meer van deze tijd, zeker niet in de IT-sector. Wie deze verwachtingen aan zijn sollicitanten stelt, kan nauwelijks verwachten een kans te maken in een sector waar de vraag zo groot is.

Agile werktijdmodellen zijn hier het sleutelwoord: als werkgever maakt u zichzelf veel aantrekkelijker voor een groot aantal jonge IT-talenten als u hen naast de mogelijkheid om gebruik te maken van uw kantoor ook flexibele werktijden en thuiswerk aanbiedt.

3. arbeidsmiddelen: blijf op de hoogte van de nieuwste technologie

Creëer een werkomgeving die IT-professionals enthousiast maakt – in de regel is de technische uitrusting die de werkgever ter beschikking stelt waarschijnlijk nog belangrijker voor de meeste IT-professionals dan het salaris. Als u denkt aan een verouderde Windows-computer, moet u niet verbaasd zijn als de ideale kandidaat vlucht.

Natuurlijk is het niet bepaald goedkoop om regelmatig geld te investeren in het up-to-date houden van de apparatuur van de IT-afdeling, maar de investering is de moeite waard: door te laten zien dat het bedrijf openstaat voor technische vooruitgang en nieuwe technologieën, maakt u aan potentiële sollicitanten duidelijk dat u waarde hecht aan uw IT-afdeling.

4. de werkomgeving: platte hiërarchieën en korte besluitvormingstrajecten zijn het devies.

offenes büro
Medewerkers van alle afdelingen profiteren van een open kantoor.

Het is een achterhaald cliché dat in veel sitcoms wordt opgepakt: De IT-afdeling zit verstopt in de donkere kelder of de verste hoek van het gebouw.

Doe jezelf een plezier en bevestig dit cliché niet: alle afdelingen hebben evenveel baat bij een open kantoor, het bevordert uitwisseling, saamhorigheid en zorgt voor nieuwe input.

Daarnaast zijn strakke hiërarchieën, lange besluitvormingsprocessen en weinig speelruimte voor veel IT’ers een criterium voor uitsluiting, zelfs als het salaris bovengemiddeld is.

Let daarom op platte hiërarchieën binnen de IT-afdeling en zorg ervoor dat beslissingen niet duizend keer door verschillende mensen moeten worden goedgekeurd voordat een project in gang wordt gezet.

Gerelateerde berichten