Debian vs. Ubuntu: Voor wie is welke distributie beter geschikt?

Debian en Ubuntu zijn twee van de populairste Linux-distributies en zelfs aan elkaar verwant. Er zijn echter belangrijke verschillen tussen de twee besturingssystemen. Terwijl Ubuntu min of meer de standaard is voor privé-desktops, wordt Debian …

Debian vs. Ubuntu: Voor wie is welke distributie beter geschikt?

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Debian vs. Ubuntu: Voor wie is welke distributie beter geschikt?

Debian en Ubuntu zijn twee van de populairste Linux-distributies en zelfs aan elkaar verwant. Er zijn echter belangrijke verschillen tussen de twee besturingssystemen. Terwijl Ubuntu min of meer de standaard is voor privé-desktops, wordt Debian vooral gebruikt als besturingssysteem voor servers en power-pc’s. In dit artikel leggen we uit wat de voor- en nadelen van de verschillende varianten zijn en waarom de keuze uiteindelijk niet zo moeilijk is.

Wat wordt bedoeld met een distributie en een derivaat?

Een distributie is een selectie van gecoördineerde gebruikerssoftware (bv. een desktopomgeving, een systeembeheer- of kantoorprogramma) die aan een Linux-kernel wordt toegevoegd. Een derivaat is een fork van een bestaand project waarbij delen van de programmacode onafhankelijk van het oorspronkelijke project verder worden ontwikkeld.

Hoeveel soorten Linux zijn er?

In totaal zijn er ongeveer 290 verschillende Linux-distributies, waarvan 131 zijn afgeleid van Debian en 58 rechtstreeks uit de Ubuntu-code zijn ontwikkeld.

Wat betekent de naam “Debian”?

Debian is een neologisme van de projectoprichter Ian Murdock en is samengesteld uit de naam van zijn ex-vrouw Debra en zijn eigen voornaam (“Deb-Ian”).

1. debian – de moeder van vele distributies

Debian bestaat al sinds 1993 en is daarmee een van de oudste Linux-distributies op de markt en de basis voor vele andere distributies zoals Ubuntu of Raspbian. Het bestaat voor verschillende architecturen, waaronder i386, amd64, mipsel en arm64, en voor elk daarvan zijn er verschillende installatiemedia. Alle downloads worden ook bijgehouden als eenvoudige bestandslijsten. Dus als je niet weet wat een MD5-bestand is en waarvoor het wordt gebruikt, kun je het beter laten staan.

De software voor Debian wordt geïnstalleerd via pakketten. Hiervoor gebruikt het besturingssysteem de Advanced Packaging Tool (APT), die tijdens de installatie controleert of alle benodigde pakketten aanwezig zijn en ze installeert als dat niet het geval is. Er zijn slechts enkele commandoregels nodig om een pakket bij te werken.

Goed om te weten: Ook kernels worden in Debian via de APT bijgewerkt of verwijderd.

Er zijn nu meer dan 57.000 kant-en-klare pakketten (voorgecompileerde programma’s), maar in tegenstelling tot Ubuntu ondersteunt Debian geen PPA’s (“Personal Package Archives”). Deze verschillen eigenlijk niet fundamenteel van normale Debian-repositories, maar daar staat tegenover dat de GPG-sleutel handmatig moet worden geïmporteerd en het adres van de repository moet worden toegevoegd aan het configuratiebestand.

Minder updates voor meer stabiliteit

Debian volgt drie verschillende releases (Unstable, Testing en Stable) en wordt beschouwd als de meer betrouwbare distributie in vergelijking met Ubuntu vanwege de onregelmatige releasecycli. Debian heeft minder updates in vergelijking met Ubuntu, maar ze zijn grondig getest en dus eigenlijk stabiel. Gnome3 wordt gebruikt als de standaard gebruikersinterface, maar u kunt ook altijd overschakelen naar KDE of Xcfe.

Screenshot Debian
De standaard gebruikersinterface in Debian is Gnome3, maar je kunt ook altijd overschakelen op KDE of Xcfe.

Debian is een gemeenschapsdistributie. Dit betekent dat het gerund wordt door een select bestuur van ontwikkelaars, zijn eigen interne structuur heeft en zijn eigen wetten volgt. Bovendien zijn bijna alle bijdragers vrijwilligers.

Terwijl Ubuntu alleen al door zijn omvang bepaalde eisen stelt aan de te gebruiken hardware, is Debian een echte lichtgewicht die je zelfs (zonder desktopomgeving) kunt draaien op systemen met slechts 64 MB RAM en 10 GB harde schijf.

2 Ubuntu – De ambitieuze telg

Ubuntu werd voor het eerst uitgebracht in 2005 en is gebaseerd op een snapshot van Debian (testing branch). Als afgeleide bouwt het voort op de architectuur en infrastructuur van Debian, dus het is natuurlijk niet verwonderlijk dat de twee besturingssystemen in veel opzichten op elkaar lijken. In tegenstelling tot het “moederschip” Debian is Ubuntu echter meer gericht op onervaren gebruikers die snel willen komen waar ze willen zonder veel configuratiewerk.

Dit is vooral merkbaar in de selectie van geïnstalleerde standaardprogramma’s. Terwijl Debian volledig vertrouwt op vrije software, gebruikt Ubuntu zowel vrije als propriëtaire toepassingen. Dit heeft echter voor- en nadelen. Terwijl het de standaardgebruiker normaal gesproken niet uitmaakt wat voor stuurprogramma (vrij of niet vrij) zijn hardware draait, kan het in de onderneming behoorlijk problematisch zijn als het niet mogelijk is te traceren hoe een applicatie precies werkt .

Goed om te weten: Het populaire Linux Mint is een distributie gebaseerd op Ubuntu en bevat uitbreidingen die daar niet zijn opgenomen.

Unity Desktop in Ubuntu
Ubuntu komt zelfs met een eigen, speciaal ontwikkelde gebruikersinterface, Unity.

Terwijl Debian je allerlei mogelijkheden biedt om de desktopomgeving te configureren, wordt Ubuntu geleverd met deze al geprefabriceerd (bijvoorbeeld in de vorm van Gnome, de speciaal ontwikkelde Unity, KDE, Budgie of Xfce). Releases in Ubuntu zijn strikt gepland (om de 2 maanden en om de 6 maanden). U weet dus altijd op voorhand precies wanneer een nieuwe versie beschikbaar zal zijn.

Gesponsord door Canonical

Ubuntu is een product van het bedrijf Canonical, dat het samen met verschillende verwante producten heeft ontwikkeld. In gewone taal betekent dit dat Canonical de volledige controle heeft over het besturingssysteem en alle beslissingen die ermee verband houden.

Een kleine spoedcursus Ubuntu vindt u in de volgende video:

Aan de andere kant zijn er ook enkele voordelen. Enerzijds werkt Canonical samen met hardwarefabrikanten om een zo groot mogelijke compatibiliteit te garanderen. De computers van de computergigant DELL, bijvoorbeeld, worden nu standaard geleverd met Ubuntu naast Windows. Daarnaast biedt het bedrijf ook supportcontracten aan, die vooral bij storingen of defecten in productieomgevingen zeer nuttig kunnen zijn.

Goed om te weten: Met behulp van speciale pakketten zoals Wine of PlayOnLinux is het in principe mogelijk om alle commerciële Windows-software onder Ubuntu te draaien.

3 De voor- en nadelen van Debian en Ubuntu op een rij

Debian

Ubuntu

Voordelen

  • Open bron
  • Ondersteunt talrijke hardware-architecturen
  • Krachtig en flexibel pakketbeheer
  • Individuele aanpassingen mogelijk
  • Uitgebreide software selectie
  • Automatische updates mogelijk
  • altijd de meest actuele distributie door deelname van de ontwikkelaars
  • Hoge stabiliteit
  • Installatie ook mogelijk als minimaal systeem
  • eenvoudige installatie en configuratie
  • ook te installeren op mobiele apparaten
  • programma’s zijn nieuwer en bieden meestal meer functies
  • ook geschikt voor onervaren gebruikers
  • er komen regelmatig releases uit (om de 2 maanden en om de 6 maanden)
  • Programmaversies zijn altijd up-to-date

Nadelen

  • Complexe installatie en instelling
  • Niet geschikt voor onervaren gebruikers
  • Programmaversies zijn soms al verouderd op het moment van release
  • Updates verschijnen onregelmatig en zijn niet te plannen
  • wordt uitgegeven als product van een bedrijf en door dat bedrijf gecontroleerd
  • stelt door zijn omvang bepaalde eisen aan de hardware (geen minimale installatie mogelijk)
  • nauwelijks individuele aanpassingen mogelijk

4 Conclusie: Debian of Ubuntu?

Hoewel Ubuntu en Debian erg op elkaar lijken, hebben ze ook enkele belangrijke verschillen wat betreft het publicatiemodel, de meegeleverde software en de configuratiemogelijkheden. Terwijl Ubuntu meer gericht is op gebruiksvriendelijkheid, streeft Debian vooral de vrijheidsfilosofie na en scoort het met zijn stabiliteit.

Als de computer in kwestie een bedrijfskritische functie moet gaan vervullen (bijvoorbeeld een productieve server), moet u in ieder geval gaan voor een professionele (commerciële) distributie zoals Ubuntu. Als u echter de mogelijkheid heeft om lokaal toegang te krijgen tot passende ondersteuning of zelf over uitgebreide Linux-kennis beschikt, kunt u met Debian niet alleen veel geld besparen, maar ook aanzienlijk meer configuratie- en implementatiemogelijkheden hebben. Voor een normale eindgebruiker die alleen een betrouwbaar desktop-besturingssysteem nodig heeft, is Ubuntu daarentegen precies goed.

Gerelateerde berichten