Wat is 5G? Wij leggen alles uit wat u moet weten over de nieuwe mobiele communicatiestandaard

De term 5G-netwerk ligt momenteel op ieders lippen. Er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat er verschillende artikelen over het onderwerp verschijnen. Vooral de petities tegen de uitbreiding van het netwerk en de discussies …

Wat is 5G? Wij leggen alles uit wat u moet weten over de nieuwe mobiele communicatiestandaard

Hand hält Tablet mit Projektion darauf
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Wat is 5G? Wij leggen alles uit wat u moet weten over de nieuwe mobiele communicatiestandaard

De term 5G-netwerk ligt momenteel op ieders lippen. Er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat er verschillende artikelen over het onderwerp verschijnen. Vooral de petities tegen de uitbreiding van het netwerk en de discussies over de schadelijkheid ervan zijn moeilijk te negeren. Maar wat zit er eigenlijk achter deze nieuwe mobiele technologie?

Wij willen het u gemakkelijker maken om met het onderwerp 5G-netwerken aan de slag te gaan en laten u daarom zien wat 5G is, waarvoor het in de toekomst gebruikt zal worden en wat de huidige stand van zaken is, zowel in Duitsland als wereldwijd.

  • 5G is het vijfde generatie mobiele netwerk en daarmee de opvolger van 4G/LTE.
  • Naast extreme snelheid biedt 5G individuele gebruiksmogelijkheden voor industrie en bedrijfsleven.
  • Wereldwijd verzamelen zich protesten tegen de uitbreiding, omdat de technologie nog niet volledig is onderzocht.

1. wat is 5G eigenlijk?

2. Verschil tussen LTE en 4G

Hoewel de twee termen in het dagelijks leven meestal synoniem worden gebruikt, zijn er kleine verschillen. Zo voldoet LTE in Duitsland niet aan alle eisen van 4G en vertegenwoordigt dus theoretisch slechts een 3,9G-netwerk. Alleen met LTE-Advanced, ook wel LTE+ genoemd, wordt aan deze waarden voldaan.

De term 5G is niets anders dan de afkorting voor“5e generatie mobiele communicatie“. Het is dus de directe opvolger van de huidige mobiele communicatiestandaard 4G of LTE .

Deze standaarden zijn onder andere verantwoordelijk voor de snelheid en stabiliteit van de verbinding wanneer we met onze mobiele telefoons op het internet surfen en gebruik maken van het mobiele netwerk. Momenteel moeten gebruikers in Duitsland nog genoegen nemen met tragere verbindingen voor mobiele telefonie en surfen. Welke verbinding momenteel de snelste en goedkoopste is voor uw behoeften, kunt u gemakkelijk te weten komen door bijvoorbeeld de verivox gsm-contractvergelijking te gebruiken.

Meer gedetailleerde informatie over de werking van 5G vindt u op de pagina van het Informationszentrum Mobilfunk.

2 Waarvoor heeft u 5G nodig?

5G maakt een datatransmissiesnelheid tot 10.000 MBit/s mogelijk. Ter vergelijking: de theoretische maximale datasnelheid met 4G is slechts een tiende: 1.000 MBit/s.

Mann im Anzug steht vor Darstellung von Industrie 4.0
5G zal naar verwachting nieuwe mogelijkheden openen voor de industrie van de toekomst.

Het 5G-netwerk moet echter veel meer bieden dan brute surfsnelheden. De focus ligt ook op een hogere betrouwbaarheid van de verbinding, een latentie van minder dan 5 milliseconden en toenemende efficiëntie van het stroom- en dataverbruik.

Al deze factoren maken nieuwe toepassingen van de technologie mogelijk, die bijzonder aantrekkelijk zijn voor de industrie en het bedrijfsleven. Het 5G-netwerk kan worden onderverdeeld in drie toepassingsgebieden voor bedrijven, die afhankelijk van hun behoeften kunnen worden gebruikt. Wij stellen deze hieronder kort aan u voor.

2.1 Verbeterde mobiele breedband (eMBB)

Achter eMBB gaat een enorme verhoging van de datasnelheid en de algemene capaciteit van het mobiele netwerk schuil. Met de reeds genoemde nieuwe snelheid is veel meer te bereiken dan snel surfen op het internet of prettig gamen.

Met deze nieuwe limiet kunnen virtuele en augumented reality op een zinvolle manier worden weergegeven, waardoor het visioen van een futuristische bril die alle informatie over iets kan weergeven wat dichter bij de werkelijkheid komt. Zelfs 360°- of 8K-video’s hoeven niet langer een fantasie te zijn.

2.2 Massive Machine Type Communications (mMTC)

mMTC is bedoeld om rekening te houden met het feit dat steeds meer apparaten, of het nu gaat om koelkasten, kachels of vrachtwagens, op het internet worden aangesloten. Het aantal dingen dat in een netwerk wil worden opgenomen neemt snel toe. Een hoge datasnelheid helpt daarbij slechts in beperkte mate, omdat in het“internet van de dingen” geen grote hoeveelheden gegevens hoeven te worden overgedragen, maar veel kleine hoeveelheden op grote schaal moeten worden verwerkt.

Om dit te garanderen biedt 5G een mobiel netwerk met een groot oppervlak dat eerder gericht is op efficiëntie dan op snelheid.

2.3 Ultrabetrouwbare communicatie met lage latentie (URLLC)

Vollkommen vernetzter Verkehr
Autonoom vervoer wordt een belangrijke factor van de toekomst.

Last but not least zal de nieuwe generatie mobiele communicatie een beslissende stap zijn voor de veiligheid, stabiliteit en betrouwbaarheid van het mobiele netwerk. URLLC berust op datatransmissie in near real time en een constante dataverbinding, waardoor uitval in de verbinding tot een minimum moet worden beperkt.

Deze technologie is bijzonder geschikt voor autonoom rijden en nauwkeurige processen waarbij fouten moeten worden vermeden.

3. de verspreiding van 5G

De huidige penetratie van 5G loopt wereldwijd sterk uiteen. Terwijl sommige landen al 5G-netwerken uitrollen, zijn andere landen nog aan het onderhandelen over limieten, spectrumverdeling en andere juridische aspecten.

3.1 Zuid-Korea is wereldleider

De leider in het gebruik van 5G is Zuid-Korea. De drie grootste telecombedrijven van het land hebben op 03.04.2019 ’s werelds eerste landelijke 5G-netwerk ontsloten.

Slechts één dag later lanceerde Verizon, de grootste mobiele operator in de VS, zijn 5G-netwerk in delen van Chicago en Minneapolis.

Oostenrijk heeft in sommige gemeenten al 5G ingeschakeld. Dit wordt echter nog beschouwd als een test, vandaar dat er slechts ongeveer 200 5G-capabele routers zijn verspreid.

3.2 Duitsland blijft ver achter

Duitsland beschikt momenteel (per 23-05-2019) niet over een commercieel bruikbaar 5G-netwerk. De technologie bevindt zich in dit land nog in de testfase, waardoor openbaar gebruik niet mogelijk is. Er wordt vooral getest in en rond de steden Berlijn, Düsseldorf, Darmstadt en Frankfurt.

Op 19.03.2019 begon de veiling voor de toewijzing van frequenties. Deelnemers zijn 1&1, O2, Telekom Deutschland en Vodafone. Sommige frequenties zullen echter niet worden geveild, maar ter beschikking worden gesteld aan de industrie voor verhuur. Het Bundesnetzagentur is verantwoordelijk voor de procedure.

Door deze veiling loopt de invoering nog steeds vertraging op. Maar ook de vele discussies over de nieuwe mobiele radiostandaard spelen een rol bij het feit dat surfen met snelheden tot 10 Gbit/s in Duitsland nog niet mogelijk is.

Opmerking: De prognoses gaan uit van het eerste commerciële gebruik in 2020.

4 Veel kritiek op 5G

In Duitsland verzamelt zich al geruime tijd veel verzet tegen 5G. Dit varieert van initiatieven tot petities die door duizenden mensen, waaronder artsen, zijn ondertekend. De reden hiervoor is dat de gezondheidsgevolgen van de verhoogde straling van 5G nog niet uitgebreid zijn onderzocht. Volgens deze bewegingen moet de uitbreiding van het mobiele netwerk zonder verdere tests worden stopgezet, en sommigen roepen zelfs op tot een volledig einde van de technologie.

Tot slot vindt u hieronder een video waarin het debat over 5G in detail wordt uit gesplitst en de geschiedenis van mobiele communicatie wordt gepresenteerd.

https://youtu.be/Hk5YSLVEhm4

Gerelateerde berichten