VEGAS Pro 17: de professionele videobewerkingssoftware in de test

VEGAS Pro van Magix (voorheen Sony Vegas Pro) is een professioneel NLE-videobewerkingsprogramma voor de productie van veeleisende HD-video’s en audio- en Blu-Ray-media. De suite bevat alle tools die u nodig hebt voor snelle en efficiënte …

VEGAS Pro 17: de professionele videobewerkingssoftware in de test

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Multimedia
  6. »
  7. Videobewerking
  8. »
  9. VEGAS Pro 17: de professionele videobewerkingssoftware in de test

VEGAS Pro van Magix (voorheen Sony Vegas Pro) is een professioneel NLE-videobewerkingsprogramma voor de productie van veeleisende HD-video’s en audio- en Blu-Ray-media. De suite bevat alle tools die u nodig hebt voor snelle en efficiënte montage en verwerkt alle gangbare cameraformaten. In de nieuwe versie 17 zijn meer dan 30 nieuwe functies beschikbaar voor gebruikers. Daaronder zijn geneste tijdlijnen, GPU-decodering en geïntegreerde 3D-tracking. Het grote aantal functies heeft echter ook zijn prijs. In deze test nemen we VEGAS Pro 17 onder de lo ep en laten we zien of de software de hoge verwachtingen kan waarmaken.

Wat is een NLE?

Een niet-lineair montagesysteem (of kortweg “NLE”) is een digitaal systeem voor het bewerken van audio en video dat de stappen uitvoert zonder de oorspronkelijke inhoud te wijzigen.

Met welke beeldformaten is VEGAS Pro 17 compatibel?

Naast DV en MPEG-2 HD-formaten ondersteunt VEGAS Pro 17 P2 AVC-Intra, HDV, HDCAM SR, AVCHD, XAVC en XDCAM HD 422 alsmede de bewerking van 3D-materiaal en de import en export van HEVC-video’s en media met een resolutie tot 4K.

Is er een gratis proefversie voor VEGAS Pro 17?

Ja. U kunt alle versies (behalve VEGAS Pro 365) van de fabrikant downloaden en 30 dagen lang vrijblijvend testen.

1. installatie en inbedrijfstelling

Voor onze test hebben wij VEGAS Pro 17 van de website van de fabrikant gedownload en op een Acer Nitro 5 geïnstalleerd. Het proces duurt minder dan 5 minuten.

Wanneer we vervolgens de software starten via het bureaubladpictogram, worden we gevraagd een licentiesleutel in te voeren. We voeren onze testproductsleutel en ons e-mailadres in en na een korte eerste installatie is VEGAS Pro 17 klaar voor gebruik.

Vegas Pro Freischaltung erfolgreich
Na het invoeren van onze testsleutel en ons e-mailadres is VEGAS Pro bijna klaar voor gebruik.

Goed om te weten: Tijdens het installatieproces van VEGAS Pro 17 kunt u kiezen of u ook DVD Architect wilt installeren, dat ook in de licentie is inbegrepen. De auteurstool biedt een reeks professionele functies voor het maken van DVD- en Blue-Ray-schijven.

2 Gebruikersinterface en gebruiksgemak

Op het eerste gezicht doet de gebruikersinterface van VEGAS Pro 17 dankzij de donkere kleurstelling denken aan Adobe Premiere Pro CC of Edius. De werkruimte is verdeeld in drie hoofdgebieden: De tijdlijn (3.), de tracklijst (2.) en het venster-dockinggebied (1.), waarvan u de grootte naar wens kunt aanpassen door de verdelers met de muis te verplaatsen.

Vegas Pro 17 Hauptfenster
U kunt de grootte van de drie hoofdgebieden naar wens aanpassen door de scheidingsbalken met de muis te verplaatsen.

Goed om te weten: Als je de posities van de tracklist, tijdlijn en venster-dockinggebied wilt veranderen, deactiveer dan het selectievakje “Toon tijdlijn onderaan hoofdvenster” onder “Weergave -> Voorkeuren”.

Direct onder de menubalk bevindt zich de werkbalk, die u kunt gebruiken om toegang te krijgen tot de meest gebruikte functies. Via het item“Werkbalk aanpassen” kunt u in het menu“Opties” bepalen welke knop daar moet komen te staan. De tijdweergave (standaard linksonder) toont de cursorposities op de tijdlijn, de MTC-ingang, MTC-uitgang of MIDI-klokuitgangstijd.

Symbolleiste in Vegas Pro 17
Direct onder de menubalk bevindt zich de werkbalk, die u toegang geeft tot de meest gebruikte functies.

Je rangschikt en bewerkt je inhoud op de tijdlijn. Daarboven staat de mediapool met de projectbestanden of optioneel de verkenner voor effecten en overgangen en de previewmonitor met controlelijn.

Daarnaast is er een trimmerscherm en de masterbus voor de audiobediening. In VEGAS Pro 17 vindt u echter geen aparte storyboardweergave.

2.1 VEGAS Pro maakt in de test indruk met zijn snelle werkwijze

Zoals bij de meeste videobewerkingsprogramma’s kunnen clips gemakkelijk naar de tijdlijn worden gesleept. In principe zijn er niet meer dan twee of drie klikken nodig om een functie op te roepen. Daarnaast biedt VEGAS Pro talrijke mogelijkheden en functies die zorgen voor een zeer snelle manier van werken:

  • De bediening is gericht op Windows en is daardoor snel en eenvoudig te begrijpen.
  • Grote veranderingen zoals framerate of resolutie kunnen comfortabel in het lopende project worden doorgevoerd zonder dat uw voortgang verloren gaat.
  • De tijdlijn kan blijven lopen terwijl u wijzigingen aanbrengt, zodat u deze in real time kunt volgen.
  • De gebruikersinterface kan uitgebreid worden aangepast om uw eigen workflow te optimaliseren.
  • Alle noodzakelijke audiotools zijn rechtstreeks in de videobewerking geïntegreerd.
  • Overgangen tussen twee sequenties worden eenvoudig automatisch gemaakt.

Gedetailleerde aanpassingen vergen echter aanzienlijk meer tijd. Helaas zijn er nauwelijks automatische voorinstellingen of sjablonen in VEGAS Pro 17. De weergave van de plug-ins en effecten gebeurt alleen via minimalistische lijsten, waardoor vooral beginners enige tijd nodig hebben om aan het systeem te wennen.

Liste der Übergänge in Vegas Pro 17
De weergave van de plug-ins en effecten gebeurt uitsluitend via minimalistische lijsten.

Na het bewerken kun je de voltooide cuts op DVD branden of direct delen op Vimeo, YouTube en Facebook.

3 De belangrijkste functies van VEGAS Pro 17 in één oogopslag

3.1 Geneste tijdlijnen

In VEGAS Pro 17 hebt u de mogelijkheid om naast normale tijdlijnen zogenaamde “geneste tijdlijnen” aan te maken, waarmee u uw projecten beter kunt organiseren en workflows kunt vereenvoudigen. Spring eenvoudig heen en weer tussen de geneste tijdlijnen en de hoofdtijdlijn en categoriseer de afzonderlijke werkstappen.

De geneste tijdlijnen worden behandeld als een normaal VEGAS-project. Zo kunt u bijvoorbeeld samen met een collega aan een project werken en toch het overzicht over het hoofdproject niet verliezen.

3.2 GPU-versnelde AVC/HEVC-decodering

Moderne grafische kaarten zijn theoretisch in staat het coderen en decoderen van video’s aanzienlijk te versnellen of zelfs sneller te werken dan veel x86- of x64-processoren. Daarvoor moeten ze echter niet alleen compatibel zijn met de gebruikte software, maar moet het videobewerkingsprogramma ook in staat zijn de snelle GPU-eenheden optimaal aan te sturen en met de gewenste codec te werken.

https://www.youtube.com/watch?v=B0VeAXWqN7s

In onze test genoten we van vloeiende videopreviews in de preview-monitor dankzij de GPU-versnelling van VEGAS Pro 17 in combinatie met een NVidia GeForce GTX 1650 (4GB). Zelfs projecten met meerdere effecten en filters werden soepel afgespeeld.

Het renderproces voor een clip van 20 minuten met de GPU duurde echter bijna een uur. Dit is ongeveer dezelfde tijd die de CPU (Intel Core i7-9750H met 2,60 GHz) nodig had.

3.3 Schermopname

De screen capture functie is vooral interessant voor gamers en makers van video tutorials, omdat u hiermee meerdere computerschermen en audiobronnen tegelijk kunt opnemen. U kunt de opgenomen gegevens direct in de VEGAS-tijdlijn importeren, waar u ze kunt knippen en bewerken.

3.4 Slimme splitsing

Als u delen van een videoclip verwijdert, kunnen er zogenaamde “jump cuts” ontstaan. Deze jump cuts kunnen zeer irritant zijn voor de kijker. Met behulp van de Smart Split-functie in VEGAS Pro 17 selecteert u eenvoudig het gedeelte dat u wilt verwijderen.

De software vult dan de gaten op met kunstmatige frames en voegt ze automatisch samen. In onze test werkte dit feilloos.

3.5 Volgen van planaire bewegingen

Bij het filmen is ook het perspectief belangrijk en Planar Motion Tracking voegt daar een nieuwe laag aan toe. Hiermee kunt u objecten niet alleen links en rechts of omhoog en omlaag bekijken, maar ook in perspectief.

Zo kunt u bijvoorbeeld ook complexe bewegingen volgen die niet haaks op de camera staan (bijvoorbeeld de zijkanten van een gebouw), die naar de camera toe of van de camera af draaien en zelfs bewegingen die van dimensie veranderen als het perspectief verandert. Teksten, video’s of afbeeldingen die aan de objecten zijn vastgepind, passen zich aan hun perspectief aan. Indien nodig kunnen ze ook handmatig worden geconfigureerd.

3.6 Verdere functies in VEGAS Pro 17

  • Bézier Masking OFX plug-in voor het maken van maximaal vijf maskers.
  • Multi-camerabewerking: schakel eenvoudig tussen maximaal 32 videobronnen via snelkoppeling of muisklik.
  • Uniforme colour grading workflow met flexibele en aanpasbare lay-out
  • Plug-in voor lenscorrectie om veelvoorkomende vervormingen te corrigeren
  • Uitgebreide back-up opties voor het opslaan van uw werk.

4 VEGAS Pro 17 in de test: prestaties

Tachometer auf Anschlag
Uw computer moet minstens over een 64-bits versie van Windows 10 en 8 GB RAM beschikken om de functies van Vegas Pro 17 ten volle te kunnen benutten.

Om volledig gebruik te kunnen maken van de aangeboden functies vereist VEGAS Pro 17 ten minste een 64-bits versie van Windows 10 en een werkgeheugen van 8 GB, waarbij voor dat laatste zelfs 16 GB of voor 4K 32 GB wordt aanbevolen. Voor de installatie van het programma hebt u bovendien 1,5 GB harde schijfruimte nodig op een SSD of een snelle multi-disk RAID (voor 4K). Meer informatie over de systeemvereisten van VEGAS Pro 17 vindt u hier.

Voor onze prestatietest gebruiken we een Acer Nitro 5 met de volgende specificaties:

  • Windows 10 Home
  • Intel Core i7-9750H met 2,60 GHz
  • 16 GB RAM
  • NVidia GeForce GTX 1650 (4 GB)
  • 500 GB SSD (solid-state drive)

Het resultaat was zeer bevredigend: bij het bewerken van een normale videoclip gebruikte de VEGAS PRO 17 ongeveer 60% van het processorvermogen en tot 1,5 GB RAM.

De berekening van de export van een testfilm (MP4) met een duur van 30 seconden was met minder dan 2 minuten aangenaam snel. Er waren geen programma crashes tijdens onze test.

Goed om te weten: Om de bronnen tijdens het renderen en andere arbeidsintensieve taken optimaal te benutten, worden de prestaties van de grafische processor (GPU) gebruikt.

Hulp en ondersteuning

Op de website van de fabrikant en op YouTube vindt u een hele reeks interactieve tutorials die de belangrijkste functies van VEGAS Pro 17 uitleggen en u door de verschillende programmavensters leiden. Daarnaast biedt Magix in het Support Centre een verzameling FAQ’s en een Duitse handleiding (te downloaden als PDF).

Als u nog vragen hebt, kunt u via het contactformulier een schriftelijk verzoek indienen bij leden van de community of de supportmedewerkers die 24 uur per dag bereikbaar zijn. Magix biedt echter geen telefonische hotline of een live chatfunctie.

Magix Support Center
U kunt via het Magix Support Centre de klok rond een schriftelijke vraag sturen naar de community of de support.

6. VEGAS Pro 17 in de test: Prijs

De standaardversie VEGAS Pro 17 bevat alle in dit artikel genoemde functies en kost momenteel 449,00 euro. Extra plug-ins (bijv. Steinberg SpectraLayers Pro 6 of de Boris FX Continuum Key en Blend Unit) kunt u verkrijgen door te upgraden naar VEGAS Pro 365 of de VEGAS Pro 17 Suite, die 16,67 euro per maand of eenmalig 599 euro kost.

Er zijn kortingen voor studenten en docenten. Een gedetailleerd overzicht van de verschillende versies en de bijbehorende prijzen vindt u hier.

Tip: Magix biedt ook een gratis testversie van VEGAS Pro aan, waarmee u zich eerst kunt overtuigen van de functies van het programma.

7 Conclusie van onze VEGAS Pro 17 test: Professionele software voor ervaren gebruikers

VEGAS Pro 17 is een van de beste NLE-videobewerkingsprogramma’s op de markt en laat ook voor ervaren gebruikers nauwelijks iets te wensen over. De geïntegreerde tutorials ondersteunen beginners bij hun eerste stappen, maar het volledige potentieel van de software kan pas na een langere trainingsperiode worden benut. Een ander voordeel is zeker de ondersteuning van talrijke bestandsformaten van andere multimediaprogramma’s.

In onze test overtuigde VEGAS Pro 17 ons met zijn stabiliteit en uitstekende prestaties, maar de PC moet wel dienovereenkomstig zijn uitgerust. Voor net geen 600 euro voor Pro 17 Suite is de software echt geen koopje. Daarom is het vooral de moeite waard voor gebruikers die video’s op professioneel niveau bewerken en dienovereenkomstig hoge eisen stellen aan een bewerkingsprogramma.

Gerelateerde berichten