Na de vakantie of het huwelijksfeest, zwem je meestal in foto’s. Foto’s op foto’s… Welke moet u kiezen? Waarom probeert u geen fotocollage? Met een programma kunt u geweldige fotoverzamelingen maken van uw favoriete foto’s. Wij vertellen u hoe u dat doet.
Een fotocollage bestaat uit verschillende individuele foto’s die worden gecombineerd tot een compleet werk.
Integendeel, het is kinderspel. Met het juiste programma kan iedereen een fotocollage maken.
Afhankelijk van het programma dat u gebruikt, is er meer of minder creatieve speelruimte.
Inhoudsopgave
1. toepassingen voor programma’s om fotocollages te maken
Fotocollages zijn een creatieve manier om je foto’s samen te voegen tot een magisch kunstwerk. Er zijn geen grenzen aan je ideeën. Combineer je foto’s thematisch of kies de mooiste motieven om een fotocollage te maken. Een programma voor ordening en bewerking helpt u daarbij.
Bij uw keuze is het belangrijk onderscheid te maken tussen de doeleinden waarvoor u een fotocollage wilt maken: Om je vakantie-impressies via WhatsApp naar vrienden en familie te sturen, om een fotokalender aan je geliefden te geven of misschien als decoratief plaatje voor aan je muur thuis? Er zijn online tools, gratis software om te downloaden of gratis apps om je lay-outs te ontwerpen.
2. Maak een fotocollage op je mobiele telefoon
Als je vooral een fotocollage wilt maken voor sociale media of om te versturen, hoef je geen speciaal programma te downloaden, want je kunt het eenvoudig doen met Google Foto’s. De app is gratis en zelfs voorgeïnstalleerd op Android-toestellen. Maar ook op de iPhone is de applicatie snel geïnstalleerd, mits je een Google-account hebt.
Open Google Foto’s, klik op “Voor mij” in de onderste menukeuze en vervolgens op “Collage” bovenaan. Nu hoeft u alleen nog maar de relevante foto’s te selecteren en het programma maakt uw fotocollage. Het nadeel is echter dat je in de collage zelf niets kunt veranderen. Overigens werkt het geheel op precies dezelfde manier met de freeware Picasa, hoewel Google de verdere ontwikkeling daarvan heeft stopgezet.
Tip: Er zijn ook talloze beeldbewerkingsapps te downloaden in de app stores waarmee je ook collages kunt maken. Deze programma’s zijn meestal wat uitgebreider en bieden daarom meer bewerkingsmogelijkheden.
3. fotocollages maken met online programma’s
Er is een enorm aanbod aan online programma’s waarmee je fotocollages kunt maken. Welk programma het beste is, hangt af van waarvoor je de collage wilt maken. Het belangrijkste verschil is of u uw meesterwerk wilt laten afdrukken tot een poster of fotokalender, of dat een digitale versie volstaat.
3.1 Digitale collages maken
Een van de populairste aanbieders is Fotor, omdat de site gratis is en u talloze thema’s, sjablonen en stijlen voor uw fotocollage biedt. De foto-editor biedt u ook talloze opties om effecten te creëren, tekst toe te voegen en de afbeeldingen naar wens te rangschikken.
3.2 Een fotocollage afdrukken als poster
Sites als myposter, pixum of cewe bieden u tal van mogelijkheden om posters, kalenders, fotoboeken en andere beeldcomposities te maken. In een editor combineert u de geselecteerde afbeeldingen tot een individuele fotocollage. U kunt sjablonen gebruiken of uw eigen ontwerpen maken.
Aan het maken van de fotocollage zijn meestal geen kosten verbonden en het opslaan als PDF is vaak gratis. Aan het maken van het eindproduct, d.w.z. het afdrukken van de poster of kalender, zijn uiteraard wel kosten verbonden.
4. Programma’s voor het maken van fotocollages
Wil je uitgebreidere fotocollages maken met een eigen opmaak, dan is een beeldbewerkingsprogramma de beste keuze. Adobe Lightroom is hier zeker het populairste programma, omdat het u onbeperkte ontwerpmogelijkheden biedt. Helaas is het programma erg duur en vereist het enige training. Met de freeware Gimp kun je ook individuele collages maken, maar ook hier is voorkennis een voordeel.
Hoe je met Lightroom collages maakt, lees je in de video:
5. tips voor het maken van fotocollages
.
Fotocollages zijn meestal een verzameling afbeeldingen over een bepaald thema. Dat moeten ze met een passende selectie weergeven. De afgewerkte collage is dus niet alleen een decoratief element, maar vertelt een verhaal.
- Selecteer daarom eerst de foto’s voor uw collage. Let op motieven, kleuren, gebeurtenissen, enz.
- Zodra u uw selectie hebt gemaakt, is het een kwestie van de foto’s correct te rangschikken. Vaak zijn hiervoor sjablonen beschikbaar.
- Ook de achtergrond maakt deel uit van de fotocollage. Ontwerp deze zodanig dat hij bij het concept past.
- Wil je de foto’s verlevendigen, voeg dan tekst, tekstballonnen, stickers of andere elementen toe aan je collage.