Decibel-app: volume meten met je smartphone

Bij een concert, het maaien van het gras of naast een bouwplaats – het is vaak erg luid om ons heen. Maar valt het volume nog wel binnen het acceptabele bereik? Een decibel-app vertelt het …

Decibel-app: volume meten met je smartphone

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Mobiel
 6. »
 7. Decibel-app: volume meten met je smartphone

Bij een concert, het maaien van het gras of naast een bouwplaats – het is vaak erg luid om ons heen. Maar valt het volume nog wel binnen het acceptabele bereik? Een decibel-app vertelt het je.

Hoe werkt een decibel-app?

Hij kan het volume meten en weergeven via de microfoon van de smartphone.

Is de meting betrouwbaar?

Dat hangt af van het apparaat en de app. In principe geeft een decibel-app goede referentiewaarden.

Heb ik accessoires nodig voor de meting?

In principe niet, maar een externe microfoon kan de meting verbeteren.

1. decibel apps vervangen de geluidsmeter

dezibel app analyzer deutsch
Je kunt een geluidsmeter gebruiken om het volume in de omgeving te meten. Maar een app geeft ook goede resultaten.

Als je regelmatig en langdurig aan veel lawaai wordt blootgesteld, kun je psychische en fysieke schade oplopen. Maar welk volume is ongezond en wanneer wordt dat bereikt? Zelden heb je een geluidsniveaumeter bij je als je die nodig hebt. Of toch wel? Met elke smartphone kun je nu eenvoudig geluid meten met behulp van een decibel-app.

1.1 Hoe werkt geluidsmeting met een decibel-app?

Een smartphone heeft alle elementen die nodig zijn om decibels te meten: Een microfoon, een processor voor de signaalverwerking en een A/D-converter om de analoge signalen om te zetten in digitale waarden. Het geluidsniveau in de omgeving wordt gemeten via de ingebouwde microfoon, omgezet via de software en vervolgens door de app weergegeven in de vorm van cijfers en grafieken.

Een goede geluidsniveaumeter vind je al vanaf 15 euro in online winkels. Professionele meettoestellen kosten meer dan 100 euro. In de app stores daarentegen zijn er inmiddels talloze apps, de meeste gratis, die dezelfde resultaten beloven als de speciale apparaten. Kan dit werken?

1.2 Mobiele telefoons zijn geschikt voor ruwe metingen

Natuurlijk is een mobiele telefoon geen vervanging voor een professioneel apparaat. Toch hebben tests uitgewezen dat sommige decibel-apps vrij degelijke resultaten opleveren. De nauwkeurigheid van de meting hangt echter niet alleen af van de app, maar vooral van de smartphone, het besturingssysteem en de kwaliteit van de microfoon.

Niettemin is uit de testmetingen gebleken dat de smartphones soms vrij nauwkeurige waarden leveren die u zeker kunt gebruiken als benaderende richtwaarden. Ze zullen waarschijnlijk niet volstaan als bewijs voor een rechtszaak, maar ze zijn zeker geschikt om een schatting te krijgen van het geluidsniveau in de omgeving.

Tip: De meting kan vaak worden verbeterd als u een goede externe microfoon op de smartphone aansluit.

2. kalibreer de decibel-app voor de eerste meting

Mann misst Dezibel in ruhigem Zimmer.
Kies een plek die zo stil mogelijk is voor een nauwkeurige kalibratie.

Om de best mogelijke metingen te krijgen, helpt het om de app te kalibreren voordat je je eerste meting doet. Hiermee stel je een nulwaarde in die als basis dient voor verdere metingen. Ga hiervoor naar een zo stil mogelijke plek zonder achtergrondgeluiden en start de kalibratie. De app neemt dit volume als basiswaarde. Als er op de achtergrond muziek speelt of straatlawaai is, wordt dit niveau meegenomen in de richtwaarde. Verdere metingen worden dan stiller weergegeven dan ze in werkelijkheid zijn.

2.1 Hoe een meting uitvoeren

Een decibelmeting met een app werkt in principe hetzelfde als met een geluidsdrukmeter: richt de smartphone op de geluidsbron en start de meting. Als u gewoon de luidheid in de omgeving wilt meten, is het voldoende om de smartphone in de hand te houden of op een verhoogde plek zoals een tafel te leggen. Zorg er wel voor dat de microfoon niet wordt afgedekt .

Om het volume van een object zoals een grasmaaier of wasmachine te meten, houdt u het toestel op een afstand van ongeveer een meter ervan en begint u de meting. In de regel moet je altijd meerdere metingen doen, omdat de resultaten meestal wat schommelen.

3. Decibel-apps in het kort

We laten je kennismaken met drie gratis apps die je helpen bij het meten van geluid: NoiseApp, Decibel X en Sound Measurement.

3.1 NoiseApp – speciaal ontwikkeld voor geluidsbescherming

kostenlos deutsch dezibel app
De LärmApp is mede ontwikkeld door KNO-artsen.

De LärmApp is speciaal uitgebracht voor burgers om hen bewust te maken van geluidsoverlast en hen te waarschuwen en te beschermen tegen de gevaren. De Duitse beroepsvereniging van oor-, neus- en keelartsen staat achter de ontwikkeling van de tool. De app toont het huidige geluidsniveau in decibel en beoordeelt tegelijkertijd het gevaar van geluidsoverlast. Een stoplichtsysteem laat zien hoe schadelijk het niveau daadwerkelijk is.

Naast de zuivere meting heeft de app ook veel nuttige informatie over het gehoor en is daarmee een praktisch hulpje voor je oren en je welzijn.

 • gratis en zonder reclame
 • gecontroleerde extra informatie
 • geen kalibratie mogelijk
 • geen verdere ontwikkeling
 • ouderwets ontwerp

3.2 Dezibel X – betrouwbare analyser voor iOS

dezibel x app ios analyzerDe gratis app Dezibel X voor iPhones biedt uiterst betrouwbare metingen en een gedetailleerd overzicht van de waarden. De app is al voorgekalibreerd en speciaal getest voor Apple-toestellen. Het bijzondere: hij levert metingen in een frequentiebereik van 30 tot 130 dB. De meeste andere apps zijn niet geschikt voor frequenties boven 90 dB. Dat komt vooral omdat iPhones een zeer hoogwaardige microfoon hebben met speciale filters ingebouwd voor een optimale spraakverstaanbaarheid.

Met Decibel X krijg je een nauwkeurige geluidsdrukmeting. Je kunt ook metingen doen over een langere periode, die de app je vervolgens presenteert met gemiddelde en maximale waarden.

 • intuïtieve bediening
 • voorgekalibreerde meting
 • gratis (maar met reclame)
 • meest betrouwbare meetwaarden
 • alleen beschikbaar voor iOS-apparaten
 • enkele extra functies alleen beschikbaar in de betaalde Pro-versie

3.3 Geluidsmeter – goede reeks functies

dezibel app android play storeDe Android app Sound Meter maakt indruk met zijn eenvoudige en duidelijke ontwerp. U kunt er geluiden tot 90 dB mee meten. Bijzonder praktisch: de app bevat een real-time weergave van vergelijkende waarden. Het toont u dus vergelijkingen van het huidige volume, zodat u het kunt classificeren. Het bevat ook veel functies, waaronder langetermijnmetingen en een donkere modus.

 • met kalibratie
 • gemakkelijk te gebruiken
 • alle belangrijke functies inbegrepen
 • gratis (met reclame)
 • optionele donkere modus
 • download alleen voor Android
 • maximale meetfrequentie 90 dB

4 Conclusie over decibel apps

De beste geluidsmeting wordt bereikt met een iPhone en de Decibel X app. Dit komt omdat de Apple hardware van zeer hoge kwaliteit is en de app er perfect op is afgestemd.

Bij Android-toestellen is de meting minder nauwkeurig door de diversiteit aan fabrikanten en de verschillende besturingssystemen. Hier hangt het vooral af van welke technologie is geïnstalleerd en welke software je gebruikt. In sommige gevallen kunnen zeer goede resultaten worden behaald, maar in andere kunnen er grote afwijkingen zijn. In dat laatste geval is het gebruik van een extra microfoon aan te bevelen.

Wil je vooral gezondheidsaspecten van geluidsoverlast onderzoeken, dan is de app Geluidsmeter een zeer goede keuze. De app Geluidsmeter biedt daarentegen meer functies en is moderner.

Een vergelijking van de app en het meetapparaat vindt u in de volgende video:

Gerelateerde berichten