De beste agendasoftware: Gratis tools voor particulieren en bedrijven gepresenteerd

Microsoft Outlook wordt zowel in bedrijven als in de particuliere sector vaak gebruikt als agendasoftware. Er zijn echter ook andere oplossingen buiten Outlook, die – afhankelijk van het doel en de eisen – zelfs gratis …

De beste agendasoftware: Gratis tools voor particulieren en bedrijven gepresenteerd

Kalender Software
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Office
 6. »
 7. De beste agendasoftware: Gratis tools voor particulieren en bedrijven gepresenteerd

Microsoft Outlook wordt zowel in bedrijven als in de particuliere sector vaak gebruikt als agendasoftware. Er zijn echter ook andere oplossingen buiten Outlook, die – afhankelijk van het doel en de eisen – zelfs gratis te overtuigen zijn. In het volgende artikel presenteren we daarom een kleine selectie van gratis agendasoftware die zowel door particuliere gebruikers als voor bedrijven kan worden gebruikt.

Welke gratis kalendersoftware wordt aanbevolen?

Van de gratis kalenderprogramma’s is eM Client onze aanbeveling als je kunt leven met de beperkingen van freeware. De weboplossingen van Outlook.com en de G Calendar van Google bieden echter ook veel mogelijkheden en een goede werking.

Hoe goed is de agenda-app van Windows 10 en Windows 11?

De agenda-app in Windows biedt slechts minimale functies en geen mooie lay-out, maar kan bijna alle diensten integreren, zoals Outlook.com, Google Calendar, Exchange en zelfs iCloud.

Wie moet Outlook gebruiken als agendasoftware?

Als je al een abonnement hebt op Microsoft 365, biedt dit ook Outlook en dus alle functies die nodig zijn als agendasoftware. Voor bedrijven biedt Outlook de beste teamfuncties, maar is ook een Exchange-server nodig.

1. taken van een kalendersoftware

Er bestaat nauwelijks pure agendasoftware die alleen kan dienen als afsprakenplanner met aanvullende functies, zoals contactbeheer. De bekendste vertegenwoordiger van dit type software was Lotus Organizer, dat qua werking en uiterlijk leek op een klassieke afsprakenplanner met dubbele pagina’s. Lotus Organizer is sinds 2003 niet verder ontwikkeld en werd in 2013 door de nieuwe eigenaar IBM stopgezet.

Lotus Organizer war eine der beliebtesten Kalender-Softwares
Lotus Organizer was een van de populairste kalenderprogramma’s.

Vaak is de agendasoftware van vandaag al een volwaardige PIM (Personal Information Manager), die naast afsprakenbeheer en contacten ook notitiebeheer, mailclient en – afhankelijk van het product – zelfs netwerkgeschikte groepsfuncties biedt, zoals gedeelde mailboxen, stemmen voor vergaderingen, polls, enz. Een cloudverbinding maakt synchronisatie tussen verschillende platforms mogelijk, bijvoorbeeld agenda-apps voor smartphones en desktop-pc’s.

Voor onze presentatie hebben wij ons echter geconcentreerd op de kalenderfuncties en de vanuit ons oogpunt relevante functies samengevat in de volgende overzichtstabel. Alle gratis alternatieven voor Outlook moesten concurreren met de marktleider. Een vergelijking van verschillende e-mailprogramma’s vindt u in ons aparte artikel.

Outlook Outlook.nl Windows Agenda Google Agenda Thunderbird eM-client EssentialPIM
Logo Outlook outlook.com Windows Kalender App Icon google kalender logo Thunderbird em client logo EssentialPIM
Systeem Windows, MacOS Web Windows Web Windows, MacOS, Linux Windows, MacOS Windows
Prijs Microsoft 365-abonnement gratis gratis gratis gratis gratis gratis
Taal Duits Duits Duits Duits Duits Duits Duits
Kalenderfuncties
Verschillende weergaven [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Meerdere kalenders [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Overzicht afspraken [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Taakbeheer [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Categorieën [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Kleur vlaggen [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Terugkerende data [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Uitnodigingen [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Herinneringen [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
ICS-kalender opnemen [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Eigen kalender vrijgeven [ja] [ja] [nee] [ja] [nee] [ja] [ja]
Aanpasbare print lay-outs [ja] [nee] [nee] [nee] [nee] [nee] [nee]
Mobiele klanten [ja] [ja] [nee] [ja] [nee] [nee] [ja]
om te downloaden [download link=”/download/microsoft-office/”] [download link=”https://www.http://outlook.com”] [download link=”https://www.microsoft.com/de-de/p/mail-und-kalender/9wzdncrfhvqm#activetab=pivot:overviewtab”] [download link=”https://www.google.com/intl/de/calendar/about/”] [download link=”/download/mozilla-thunderbird/”]] [download link=”/download/em-client/”] [download link=”/download/essentialpim/”] [download link=”/download/em-client/”]

2. microsoft outlook – zonder alternatieven?

Microsoft Outlook is een van de meest gebruikte agendasoftware op Windows-pc’s, hoewel de PIM als onderdeel van het Office-pakket veel meer functies heeft, zoals onze presentatie van Outlook laat zien. De belangrijkste reden is dat Outlook een ideale aanvulling is op andere Microsoft Office-producten en ook is opgenomen in de Microsoft 365 (voorheen Office 365) abonnementen voor particuliere gebruikers.

Outlook mit verschiedenen Kalendern
Outlook met diverse agenda’s.

De belangrijkste focus van Outlook is mailbeheer met tal van mailboxen. Nauw daarmee verbonden zijn de contacten en een afspraken- en takenplanner. Outlook kan afspraken of gebeurtenissen op specifieke tijdstippen instellen, vrije afspraken zoeken, afspraken toewijzen aan een of meer categorieën, kleurcodes geven, prioriteiten stellen voor afspraken, de gebruiker herinneren aan de afspraak, terugkerende afspraken maken en nog veel meer.

Terminerstellung in Outlook
Outlook biedt een uitgebreide reeks opties voor het maken van afspraken.

De agenda kan worden weergegeven in een dagweergave, werkweek, week of maand. Taken worden desgewenst in de zijbalk weergegeven. U kunt ook meerdere kalenders aanmaken, bijvoorbeeld privé en zakelijk, en deze afzonderlijk of samen weergeven. Inzendingen kunnen via kleuren aan specifieke categorieën worden toegewezen.

ICS-bestand openen

Een agenda in ICS-formaat kan door veel programma’s en webdiensten worden geopend.

Buitenlandse kalenders kunnen in ICS- of VCS-formaat worden geïmporteerd en als webkalenders worden geïntegreerd. Voor iCloud-content uit de Apple-wereld biedt Apple zelf een brug naar Outlook met iCloud voor Windows, zodat contacten, taken en kalenders ook in Outlook kunnen worden gebruikt. Wie nog een afsprakenplanner van echt papier gebruikt, zal blij zijn met de vele printformaten voor Filofax, Chronoplan en co. die nog individueel kunnen worden aangepast. Overigens kunnen alle hier gepresenteerde diensten en programma’s via de Windows Print to PDF-printer als PDF worden afgedrukt.

Outlook bietet umfangreiche Druckmöglichkeiten
Outlook biedt uitgebreide afdrukmogelijkheden.

2.1 Netwerkcompatibel? Alleen met Exchange Server

Outlook komt pas echt goed tot zijn recht in combinatie met een oplaadbare Exchange Server. Zodra deze actief is, worden de profielen van de gebruikers centraal beheerd. Agenda’s kunnen dan met andere gebruikers worden gedeeld en gezamenlijk worden gebruikt. Verdere functies zoals automatische uitnodigingen voor vergaderingen of controle of een gebruiker niet al voor een afspraak is ingepland, kunnen in principe via de Exchange Server worden uitgevoerd, die Microsoft ook voor kleinere bedrijven zonder eigen Exchange Server aanbiedt met de abonnementen als Microsoft 365 Business. Met de mobiele Outlook-apps kan de PIM ook op de smartphone worden gebruikt.

 • Praktische teamfuncties
 • Inbegrepen in het Microsoft 365-abonnement
 • Afdruk aanpasbaar voor vele papieren agendaformaten
 • Tegen betaling
 • Teamfuncties alleen in het Business-abonnement of met Exchange Server
 • Als pure afsprakenplanner overladen met functies

3. gratis agendasoftware om te downloaden

Outlook is niet gratis en is veel te uitgebreid als pure agendasoftware. Er zijn echter andere afsprakenplanners op internet die gratis en in het Duits beschikbaar zijn. We hebben sharewareprogramma’s, zoals CKalender of Mailbird, of oplossingen die niet voor Windows beschikbaar zijn, zoals Evolution, buiten beschouwing gelaten. We hebben ook Mozilla SeaMonkey niet als een ander Outlook-alternatief beschouwd, omdat het hier gepresenteerde Thunderbird ook uit het Mozilla-universum komt en er veel frisser en moderner uitziet.

3.1 Outlook.com als gratis alternatief voor Outlook

Microsoft heeft een eigen concurrent voor Outlook in de vorm van de webdienst Outlook.com, althans voor particuliere gebruikers. De maildienst, die de accounts van MSN, Hotmail of Microsoft Live combineert, heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een nuttige weboplossing voor mail, contacten, taken en afspraken. In het Microsoft 365-pakket zijn ook de andere diensten zoals OneNote, Teams of Skype aangesloten, maar die zijn geen voorwaarde. U kunt Outlook.com dus ook gratis gebruiken. De interface is eenvoudig, maar dient zijn doel.

Outlook.com mit Kalender
Outlook.com met agenda, mail en contacten.

U kunt verschillende agenda’s tonen en met een dubbele klik nieuwe afspraken maken. Het invoermasker biedt ook de mogelijkheid om andere deelnemers uit te nodigen via hun mailaccount of om een uitgebreide beschrijving te maken samen met bijlagen en foto’s. Vrij definieerbare categorieën vergemakkelijken het overzicht in de agenda.

Termine in Outlook.com können wie in jeder anderen Kalender-Software flexibel angepasst werden.
Afspraken in Outlook.com kunnen net als in elke andere agendasoftware flexibel worden aangepast.

Agenda’s kunnen ook worden gedeeld met andere gebruikers, mits zij een account hebben bij Outlook.com. De toegangsopties kunnen ook worden aangepast voor individuele gebruikers. Om de agenda buiten de browser te gebruiken, kunt u de apps voor mobiele platforms gebruiken of naar de Agenda-app van Windows 10 en Windows 11 grijpen. Outlook.com kan ook andere agenda’s zoals Google Calendar integreren en importeren, de export als ICS-bestand zit verborgen in de instellingen (tandwielpictogram -> Alle Outlook-instellingen).

Versteckt kann Outlook.com seinen Kalender auch als ICS-Datei freigeben.
Verborgen, Outlook.com kan zijn agenda ook als ICS-bestand delen.
 • Interface gebaseerd op Outlook
 • Integratie in agenda-app van Windows en als ICS-bestand in andere clients
 • Delen met andere Outlook.com gebruikers
 • Slechts spaarzame printfuncties

3.2 Agenda-app in Windows 10 en Windows 11?

In Windows 10 en het nieuwe Windows 11 heeft Microsoft al een zeer eenvoudige agenda-app geïntegreerd in Windows. Deze kan echter geen afspraken in een bruikbare vorm afdrukken of delen met andere gebruikers of exporteren, en mist ook veel andere functies waarmee hij zou kunnen concurreren met onze andere kandidaten. De agendasoftware in Windows is dus alleen geschikt voor de laagste eisen van thuisgebruikers.

Windows App Kalender neuer Termin
De in Windows geïntegreerde agenda-app biedt weinig opties.

Een voordeel van de app is wel dat je de agenda’s van Outlook.com en ook van Outlook zelf erin kunt gebruiken. Het scala aan functies is echter zeer beperkt in verbinding met een Exchange-server, zoals blijkt uit de vergelijking van mail- en agenda-apps voor Windows 10 met Outlook voor pc. Het is mogelijk om een Apple iCloud-agenda te integreren. De manier om dit te doen is echter wat lastig en vereist een applicatiespecifiek wachtwoord, dat u kunt genereren via de website iCloud.com.

Anwendungsspezifische Passwörter
In iCloud worden applicatiespecifieke wachtwoorden gegenereerd voor apps die niet van Apple zijn.

Als u dit wachtwoord samen met uw iCloud-login toepast, zal de agendasoftware van Windows 10 en Windows 11 de iCloud-agenda’s binden.

Windows Kalender mit Outlook.com Konto verbunden
De agenda-app in Windows is spartaans, maar kan agenda’s van derden integreren, zoals die van Google of iCloud.
 • Reeds geïntegreerd in Windows
 • Toegang tot Outlook.com, iCloud, Google Agenda, Exchange Server
 • Synchronisatie tussen desktopsystemen via Microsoft-account
 • Weinig functies
 • Geen export van eigen agenda
 • Afdrukken niet erg flexibel

3.3 Google Agenda – de cloud-oplossing

Hoewel Google Calendar (ook wel kortweg G Calendar genoemd) geen desktopprogramma is in de klassieke zin, is de gratis clouddienst G Calendar zeer wijdverbreid. Dat komt enerzijds door de nauwe integratie met andere Google-diensten zoals Gmail. Anderzijds kan de webdienst mobiel worden gebruikt op alle platforms en via een toegankelijke API-interface in elke grotere agenda-administratie en zelfs gesynchroniseerd tussen Outlook en Google met tools als Outlook4Gmail.

G Kalender
De Google Agenda wordt volledig in de browser bediend.

De weergave in het browservenster is teruggebracht tot de essentie, maar nog steeds overzichtelijk. Je kunt kiezen tussen dagweergave, weekweergave, maand, jaar en een afsprakenoverzicht. Vergeleken met Outlook is het afdrukken van afspraken echter minder flexibel en biedt het geen speciale formaten. Google Agenda zelf biedt een duidelijke planning, die ook gedeeld en gecoördineerd kan worden met andere gebruikers. U kunt afspraken, taken en herinneringen aanmaken, terugkerende afspraken bepalen, deelnemers en locaties toevoegen en een beschrijving en bijlagen toevoegen.

Terminerstellung in G Kalender
Afspraken maken in G Calendar

Agenda’s kunnen worden gepubliceerd op het web of de interfaces kunnen worden geïntegreerd in Exchange, Outlook en iCal of gemigreerd met andere programma’s via ICS- en CSV-bestanden. Voor gebruik in grotere bedrijven biedt Google Google Workspace aan, een oplossing tegen betaling die mail, contacten, planner en Office online combineert als vervanging voor Word of Excel en centraal beheer mogelijk maakt.

 • Agenda kan worden geëxporteerd vanuit de webapp
 • Kan worden geïntegreerd in vele programma’s/platforms van derden
 • Gratis synchronisatie met andere clients of gedeelde gebruikers
 • Printfuncties via de web app alleen voor standaard formaten

3.4 Lightning – in combinatie met Thunderbird

Lightning was aanvankelijk bedoeld door de Mozilla Foundation als een onafhankelijke open source kalenderoplossing als aanvulling op de al zeer populaire mailclient Thunderbird, maar werd vervolgens aangeboden als extensie voor Thunderbird. Sinds versie 78 is Lightning stevig geïntegreerd in Thunderbird, dat daarmee concurreert met Outlook, althans voor thuisgebruikers. De sterke punten van Thunderbird waren en zijn het mailbeheer. De agenda zelf biedt de standaardfuncties en de presentatie ervan is heel duidelijk gericht op Microsoft Outlook in versie 2007, zodat hij erg verouderd oogt.

Lightning ist die Kalender-Komponente in Thunderbird
Lightning is de kalendercomponent in Thunderbird.

Lightning kan zijn kalenders synchroniseren met andere clients zoals Google Calendar via de interfaces CalDav, iCal of WCAPF. De gebruikelijke functies zijn beschikbaar voor afspraken. Voorgedefinieerde categorieën met verschillende kleuren kunnen worden aangevuld of gewijzigd met eigen invoer. Vergeleken met de concurrentie is de kalenderweergave nogal ouderwets en niet meer van deze tijd.

Lightning neuer Termin
Bliksem met nieuwe afspraak en oude vormgeving.
 • Open source
 • Uitbreidingen via Thunderbird addons
 • Exporteren in verschillende formaten
 • Geen echte teamfuncties
 • Zeer ouderwetse presentatie en werking

3.5. eM Client – de prachtige Outlook-kloon

De eM Client, die gratis is voor privégebruik, gaat voor een moderne Outlook-kloon. Het visueel zeer moderne programma met verschillende designs biedt naast mailfuncties ook contact-, agenda- en afsprakenbeheer. eM Client ondersteunt naast de klassieke mailprotocollen ook Exchange, Google en Google Workspace. Bijlagen kunnen direct worden opgeslagen in cloudopslag zoals Dropbox of OneDrive. In plaats van de bestanden worden dan de links naar de cloudopslag gestuurd of worden bijlagen van inkomende mails daar opgeslagen.

em-Client Kalender Software
eM Client is een prachtige PIM met agendasoftware.

De gratis versie heeft een beperkt aantal functies in vergelijking met de gekochte versie. Het mag ook alleen privé worden gebruikt en kan slechts twee mailaccounts beheren. Anderzijds biedt de gratis versie ook ondersteuning voor gecodeerde communicatie via PGP-codering.

eM Client unterstützt PGP
eM Client ondersteunt PGP voor het versleutelen van mails.

Dekalenderfuncties zijn vergelijkbaar met die van Outlook, en vanuit ons – subjectieve – oogpunt zijn de presentatie en werking ervan zelfs wat aantrekkelijker en overzichtelijker. Naast het eigen kalenderformaat kunnen kalenders ook worden geïntegreerd als CalDAV, Exchange, Outlook.com, Office 365 Business, Google Calendar, iCloud en iCalender.

 • Modern ontwerp met verschillende kleurenschema’s
 • Ondersteuning voor Exchange, diverse cloudopslag en iCloud
 • PGP ondersteuning
 • Gratis versie ondersteunt slechts 2 accounts
 • Freeware verder beperkt

3.6 EssentialPIM

Een ander Outlook-alternatief is EssentialPIM, dat het hele spectrum bestrijkt met mail, contacten, agenda en taken. De fabrikant biedt een beperkte freeware-versie die het in vergelijking met EssentialPIM Pro en EssentialPIM Free zonder veel functies moet stellen, waaronder een synchronisatiepakket met diensten als Google, iCloud, Outlook, CalDav, CardDav, enz.

Kalenderdarstellung in EssentialPIM
Kalenderweergave in EssentialPIM met donker thema.

De kalenderfuncties die relevant zijn voor dit artikel zijn ook beperkt in de freeware en missen bijvoorbeeld bewerkbare categorieën of aanpasbare weergaven en geavanceerde afdrukfuncties. Aangezien de taken in de kalender ook alleen in de Pro-versie worden weergegeven, is de gratis versie onnodig beperkt. Aan de andere kant zijn er mobiele apps voor gratis agendasoftware die synchroniseren tussen de desktopclient en de apps.

neuer Termin in EssentialPIM
Mogelijkheden voor een nieuwe afspraak in EssentialPIM.

Wie kan leven met de beperkingen van de freeware, krijgt een krachtige en overzichtelijke Outlook-versie. De Pro-versie is er al vanaf 36 euro, dus later overstappen is nog steeds mogelijk. Echt werken met meerdere gebruikers is alleen mogelijk met de EssentialPIM Pro Business-licentie vanaf 56 euro per gebruiker.

 • Overzichtelijke werking
 • Synchronisatie met mobiele clients
 • Freeware sterk beperkt

4. conclusie

Alle hier gepresenteerde oplossingen bieden zich aan als gratis agendasoftware. Qua bediening en gemak heeft de eM Client, die gratis is voor particuliere gebruikers, volgens ons een duidelijke voorsprong. De webdiensten van Google en Microsoft worden echter steeds beter en kunnen zowel via apps als in de browser worden bediend, ongeacht het platform. De on-board oplossing van Windows 10 of Windows 11 is zeer spartaans, maar volgens ons al voldoende voor eenvoudig agendabeheer. Het gebrek aan export beperkt deze oplossing echter onnodig bij het overstappen naar andere software, zodat alleen een combinatie van Outlook.com account met de Windows agenda-app geschikt is.

Gerelateerde berichten