Digitaal vermogensbeheer met Robo Advisor: zo werkt het!

Spaarders hebben het niet gemakkelijk in renteloze tijden – en dat is nog zacht uitgedrukt: wie tegenwoordig nog vertrouwt op beproefde, veilige beleggingsvormen zoals spaarboekjes, termijndeposito’s of daggeld, moet het volgens het Consumenten Advies Centrum …

Digitaal vermogensbeheer met Robo Advisor: zo werkt het!

robo advisor
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Nieuws
 4. »
 5. Digitaal vermogensbeheer met Robo Advisor: zo werkt het!

Spaarders hebben het niet gemakkelijk in renteloze tijden – en dat is nog zacht uitgedrukt: wie tegenwoordig nog vertrouwt op beproefde, veilige beleggingsvormen zoals spaarboekjes, termijndeposito’s of daggeld, moet het volgens het Consumenten Advies Centrum meestal doen met rentes tussen 0,0 en 0,1 procent . Rendementen zijn daarmee niet te behalen, integendeel: het zuurverdiende spaarbedrag slinkt zelfs, enerzijds door de inflatie en anderzijds door de negatieve rente die sommige banken in rekening brengen voor het bewaren van uw spaargeld.

Een einde aan de ellende is nog lang niet in zicht door het lage rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Wie zijn geld wil laten groeien, moet dus zelf actie ondernemen. Maar dat is precies waar veel mensen voor terugdeinzen, want digitaal beleggen is een tijdrovend en complex onderwerp dat knowhow vereist. Dit is waar geautomatiseerde beleggingshelpers zoals de robo-adviseur om de hoek komen kijken. Maar hoe werkt dit eigenlijk precies? Wintotal.de nam het principe onder de loep.

1. geld beleggen met financiële robots: wat is een robo-adviseur?

robo advisor vorteile
Professioneel financieel advies zonder emotie: De robo-adviseur maakt het mogelijk.

Het sleutelwoord is geautomatiseerd financieel advies: een robo-adviseur is een softwareprogramma op basis van een specifiek algoritme dat een individuele aanbeveling doet voor digitaal vermogensbeheer of beleggen. Dit betekent dat het algoritme de creatie van de portefeuille overneemt, deze monitort en indien nodig aanpast.

Volgens deze robo-adviseur vergelijking zijn de voordelen van digitaal vermogensbeheer met robo-adviseurs dat lagere vergoedingen en lagere minimale investeringsbedragen betekenen dat ook personen met een lager inkomen die vermogensbeheerders van vlees en bloed te duur vinden, toegang hebben tot professioneel vermogensbeheer. Bovendien gaat het om onafhankelijk financieel advies zonder menselijke emotie.

Zoals de Engelse naam Robo-Advisor suggereert, komt het principe van digitaal vermogensbeheer met Robo-adviseurs oorspronkelijk uit de VS. Daar zijn sinds 2010 robo-adviseurs op de markt. In Duitsland werd in 2013 de eerste robo-adviseur (Quirion) gelanceerd.

Snel en gemakkelijk beleggen: hoe werkt een robo-adviseur?

digital geld anlegen
Wie geen tijd heeft om de dagelijkse ontwikkelingen op de beurs op de voet te volgen, doet er goed aan een robo-adviseur in te schakelen.

Beleggingsstrategie op maat van de financiële robot: Om een beleggingsstrategie te ontwikkelen die past bij uw persoonlijke behoeften, heeft de robo-adviseur eerst wat achtergrondinformatie nodig. Dit wordt bepaald door een vragenlijst conform de Duitse wet op de effectenhandel (WpHG), die als basis dient voor de robo-adviseur. Daar wordt onder andere de volgende informatie van u gevraagd:

 • ervaring met effectentransacties en beleggingsvormen
 • financiële situatie
 • vermogensplannen
 • risicotolerantie

Op basis van deze informatie ontwikkelt de robo-adviseur een beleggingsstrategie die bij u past. U bepaalt zelf hoe de verhouding tussen risico en zekerheid moet worden gewogen. Hoe risicomijdender u bent, hoe groter het aandeel aandelen zal zijn. Obligaties en onroerend goed daarentegen zullen een groter percentage uitmaken in een profiel dat meer op zekerheid gericht is.

etf-portfolio
De digitale beleggingshelpers beleggen uw vermogen voornamelijk in ETF’s.

Nu hangt alles af van uw goedkeuring, want u bent niet verplicht het door de robo-adviseur ontwikkelde voorstel te accepteren. Als u niet helemaal tevreden bent met de samengestelde effectenportefeuille, kunt u bijvoorbeeld een lager risiconiveau kiezen of andere wijzigingen aanbrengen in uw gegevens.

Na het afronden van de klantidentificatie (hetzij via de PostIdent procedure in een filiaal van Deutsche Post, hetzij via de VideoIdent procedure via smartphone of tablet), het openen van de effectenrekening en het storten op de vereveningsrekening, begint de robo-adviseur tenslotte met de uitvoering van de beleggingsstrategie.

Niet alle robo-advisors zijn hetzelfde: welke types zijn er?

vermögen verwalten
Digitaal beleggen voor beginners: Informeer vooraf naar kosten, rendement en spaarplanopties.

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de verschillende financiële robots die op de markt zijn gevestigd wat betreft de omvang van de diensten en het risicobeheer. We presenteren de verschillen in detail:

3.1 Risicobeheer

 • Actieve Robo-Adviseur: Dit type financiële robot is gemachtigd om zelfstandig de portefeuille te herschikken door middel van softwaretools. Dit is een zogenaamde actieve risicobeheermethode. Het voordeel van actieve robo-advisors is dat zij sneller reageren en kunnen profiteren van kortetermijnmarktschommelingen. Maar omdat de inspanning veel groter is, brengt deze vorm van digitaal vermogensbeheer meer kosten met zich mee dan passieve robo-advisors.
 • Passieve robo-adviseurs domineren momenteel de markt. Deze softwareprogramma’s voeren geen onafhankelijke herschikkingen uit en zijn bedoeld om het risico te minimaliseren. De portefeuille is dan ook breed gediversifieerd, zodat een negatieve ontwikkeling van individuele effecten geen ernstige gevolgen heeft voor het totale resultaat. Deze vorm van digitaal vermogensbeheer heeft ook nadelen: het is interessanter voor gebruikers die streven naar langetermijnbeleggingen (bijvoorbeeld reserves voor hun pensioen) en voor beginners die weinig ervaring hebben met digitaal vermogensbeheer – maar snelle winsten zijn er niet mee te behalen.

3.2 De omvang van de diensten

 • sparen
  De moderne spaarder van vandaag vertrouwt niet meer op spaarpotten, maar op digitale beleggingen.

  Zelfbediening: In onze ervaring is dit geen digitaal vermogensbeheer in de ware zin van het woord. “Self-service” betekent dat de gebruiker zelfstandig zijn portefeuille samenstelt, de aankoop verzorgt en de portefeuille voortdurend in de gaten moet houden. De self-service robo-adviseur geeft alleen tips.
 • Half-service: Hier wordt u meer service geboden, want de robo-adviseur geeft niet alleen tips, maar kan ook de belegging regelen. Niets werkt echter zonder uw expliciete toestemming.
 • Full service is het meest geschikt voor gebruikers die zich geen zorgen willen maken en volledig vertrouwen hebben in kunstmatige intelligentie. De robo-adviseur doet suggesties, regelt de belegging en voert zelfstandig wijzigingen door, zoals herschikkingen in de portefeuille.

4 Conclusie: Voor wie is digitaal vermogensbeheer in vergelijking de moeite waard?

De toekomst is digitaal – dat geldt ook voor vermogensopbouw en vermogensbeheer. Daarom is het in het algemeen raadzaam om je te verdiepen in digitaal beleggen en de financiële markt, als je dat nog niet hebt gedaan.

Een robo-adviseur kan een grote hulp zijn als je basiskennis hebt, maar een dieper inzicht of de tijd voor intensief onderzoek ontbreekt. Dit kan het met name voor beginners gemakkelijker maken om aan de slag te gaan op de financiële markt. Aan de andere kant kunnen degenen die zeer goed thuis zijn in financiële onderwerpen en ook de tijd kunnen vinden om de financiële markt voortdurend te observeren, het zonder een robo-adviseur stellen.

Gerelateerde berichten