Windows 11 – deze innovaties wachten op ons bij de release

Op 24 juni 2021 presenteerde Microsoft Windows 11, de opvolger van het huidige Windows 10, aan het publiek. In het volgende artikel vindt u een overzicht van de komende vernieuwingen van Windows 11, evenals antwoorden …

Windows 11 – deze innovaties wachten op ons bij de release

Logo und Hintergrund von Windows 11
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Windows
  6. »
  7. Windows 11 – deze innovaties wachten op ons bij de release

Op 24 juni 2021 presenteerde Microsoft Windows 11, de opvolger van het huidige Windows 10, aan het publiek. In het volgende artikel vindt u een overzicht van de komende vernieuwingen van Windows 11, evenals antwoorden op veel vragen zoals de releasedatum, of u de nieuwe versie moet kopen of een gratis update voor de release krijgt. We leggen ook uit hoe u Windows 11 al legaal in het Duits kunt downloaden en gebruiken.

Wanneer komt Windows 11 uit?

Microsoft noemt eind 2021 als releasedatum van Windows 11. Een exacte datum is er niet. Volgens geruchten op internet zou de opvolger van Windows 10 op 20 oktober 2021 kunnen verschijnen.

Is er een gratis upgrade voor gebruikers van Windows 10?

Met een geldige licentie voor Windows 10 kun je ook gratis upgraden naar Windows 11. De update zou echter pas begin 2022 komen, zo maakte Microsoft op Twitter bekend.

Hoe kan ik Windows 11 nu al testen?

Microsoft verspreidt Windows 11 momenteel als onderdeel van het Windows Insider-programma, waarvoor je je kunt aanmelden in de Windows 10-instellingen.

1. nadat Windows 10 voorbij zou moeten zijn

Toen Windows 10 werd uitgebracht, zei Microsoft nog dat dit de laatste Windows-versie met een “nummer” was en dat Windows voortdurend zou worden ontwikkeld en onderhouden als een “service”. Bijgevolg zou er geen Windows 11 mogen komen.

Die uitspraak gold tot het eerste publieke lek van de nieuwe Windows-versie, maar nu niet meer. Microsoft onthulde de komende Windows 11 officieel tijdens een evenement op 24.06.2021 en publiceerde er ook een teaser-intro bij.

In de video is het nieuwe Windows-logo al te zien, evenals de veranderingen in de gebruikersinterface qua uiterlijk en bediening.

2 Windows 11 – de vernieuwingen voor zover tot nu toe bekend

2.1 Nieuwe gebruikersinterface en nieuw startmenu

De meest opvallende nieuwigheid van Windows 11 is het veranderde, moderne vloeiende design. In plaats van hoekige randen is alles wat gladder en ronder.

Das neue Startmenü von Windows 11
Het nieuwe startmenu van Windows 11.

Het thema is ook beschikbaar in een donkere lay-out.

Das neue Startmenü von Windows 11 im Dark Theme.
Het nieuwe startmenu van Windows 11 is ook beschikbaar in een donker thema.

Het menu Start opent nu in het midden en niet meer aan de rand van het scherm. Ook de taakbalk centreert zijn vermeldingen. Je kunt de meest gebruikte apps aan het startmenu vastpinnen en alle vermeldingen via een andere knop weergeven. De meest recent gebruikte bestanden staan eronder. Boven alles zweeft de zoekopdracht, die zowel lokaal naar programma’s en bestanden zoekt, maar ook op het web, zoals je al gewend bent van Windows 10.

Het is momenteel niet bekend of de definitieve versie de mogelijkheid zal bieden om terug te keren naar het vertrouwde Windows 10 Startmenu. In een eerste Insider release kon dit nog via het register worden geforceerd, maar de hack werkt niet meer in de latere release.

Microsoft heeft het nieuwe ontwerp afgekeken van Chrome OS en MacOS, die gebruikers al langer op deze manier begeleiden. Tegels, geïntroduceerd met Windows 8, bestaan niet meer in Windows 10 en zullen waarschijnlijk door geen enkele gebruiker gemist worden.

De nieuwe lay-out wordt ook geïntroduceerd in Microsoft 365, voorheen Office 365, en kan al worden getest in het bètakanaal van Microsoft 365.

Microsoft 365 bekommt auch das neue Layout von Windows 11.
Microsoft 365 krijgt ook de nieuwe lay-out van Windows 11.

Via een knop in Word, Excel, PowerPoint en OneNote kun je wisselen tussen de vorige en de nieuwe lay-out.

2.2 Betere organisatie op het scherm

Windows 11 heeft geen expliciete tabletmodus meer. Als er geen toetsenbord is aangesloten, worden essentiële bedieningselementen groter weergegeven, bijvoorbeeld om op een knop te drukken of een venster te verplaatsen.

Ook het vensterbeheer is geoptimaliseerd en biedt nu de mogelijkheid om vensters nog flexibeler automatisch over het scherm te verdelen. Druk hiervoor op de nieuwe Windows-toetscombinatie WIN+Z om de nieuwe snapweergave op te roepen.

Snap-Assist in Windows 11
Het nieuwe vensterbeheer kan de bestaande vensters nog flexibeler over het bureaublad verdelen.

Hier kunt u bepalen of de vensters in drieën of zelfs in vieren over het bureaublad worden verdeeld.

Windows 11 Snap Desktop Screen
Vensters kunnen nu bijvoorbeeld in drieën worden weergegeven.

Een andere vernieuwing zijn widgets op het bureaublad. In principe is dit een doorontwikkeling van de weer- en nieuws-app uit Windows 10, die nu als widget kan worden weergegeven. Met de toetscombinatie WIN+W kunnen de widgets in een zijbalk worden weergegeven. Uit de definitieve versie van Windows 11 zal blijken of er straks meer widgets komen of dat de interface zelfs de bij Windows Vista en Windows 7 populaire gadgets nieuw leven inblaast.

Widgets in Windows 11
Nieuwe widgets in Windows 11 kunnen met een toetscombinatie worden getoond.

2.3 Nieuwe instellingen voor Windows 11

De ontwikkeling in de instellingen van Windows 10 hobbelt al jaren voort en is er nog niet in geslaagd om het klassieke bedieningspaneel volledig te vervangen. Daar komt met Windows 11 verandering in. Microsoft geeft de instellingen niet alleen een nieuw uiterlijk, maar ook een nieuwe, verstandige structuur. Belangrijke informatie is direct in beeld en de tekstzware klikwoestijn is vervangen door pictogrammen, evenals te openen submenu’s, zoals ook bekend is van de instellingen in Edge Chromium.

Windows 11 neue Einstellungen
De nieuwe instellingen in Windows 11 zijn veel duidelijker en zijn op een verstandige manier gegroepeerd.

2.4 Vernieuwingen voor gamers

In Windows 11 zitten ook vernieuwingen voor gamers. Met marketingtermen als DirectStorage en AutoHDR moeten games er onder Windows 11 niet alleen beter uitzien, maar ook sneller laden. Wie al een Xbox Game Pass bezit, kan zich verheugen op de directe integratie van de Game Pass-bibliotheek in Windows 11. De games zijn direct beschikbaar voor installatie. De games maken dan gebruik van AutoHDR voor een nog betere weergave, zolang het spel DirectX 11 als interface gebruikt.

Windows 11 Xbox Game Pass Screen
Xbox Game Pass is met een geldig abonnement geïntegreerd in Windows 11.

2.5 Android op Windows en nieuwe winkel

De integratie van een Android-subsysteem kan worden gezien als een aanval op Chrome OS, dat vooral in opkomende markten maar ook in de VS zeer succesvol is. Hierdoor kunnen onder Windows 11 Android-apps worden uitgevoerd als elk ander programma. De apps worden uitgevoerd in landschaps- of portretmodus.

Android Apps auf dem Desktop von Windows 11.
Android-apps kunnen native worden uitgevoerd op de Windows 11-desktop.

Gebruikers kunnen de apps hiervoor halen uit de nieuwe Microsoft Store, waarin in samenwerking met Amazon ook apps uit de Amazon App Store zijn opgenomen. Deze worden aangeboden aan gebruikers van Fire-apparaten zoals de tablets of de tv-sticks en bevatten slechts een deel van de apps uit de Google Playstore.

Android Apps aus dem Amazon Appstore in Windows 11.
Android-apps komen uit de Amazon Appstore in Windows 11.

Maar een veel spannender ontwikkeling is dat de Appstore afziet van bepaalde formaten. Ontwikkelaars kunnen hun apps nu in alle denkbare formaten aanbieden (Win32, UWP, NET…) en zo hun programma’s centraal aanbieden zonder kostbare nieuwe ontwikkeling. Zelfs eigen betaalvarianten zijn toegestaan, waarvan Microsoft geen commissie rekent. Vooral voor aanbieders als Epic Games (Fortnite) of Roblox is dit een duidelijk voordeel ten opzichte van andere platforms en voorkomt het dat er überhaupt geschillen ontstaan zoals nu tussen Apple en Epic Games.

Het voordeel voor de gebruiker is dat de Microsoft Store zelfstandig de programma’s uit de Store kan bijwerken, zoals dat bij iOS of Android altijd het geval is geweest. Tegen de achtergrond dat verouderde software vaak een veiligheidsrisico vormt, zou dit een duidelijk voordeel zijn voor de gebruiker en zou het handmatig updaten van diverse programma’s overbodig maken. Het voordeel voor Microsoft is duidelijk: meer programma’s in de Store betekent ook een grotere aantrekkingskracht. We zijn benieuwd of de Microsoft Store door deze maatregel een echt alternatief wordt voor handmatige downloads van het web.

2.6 Windows 11 krijgt alleen jaarlijkse functie-updates

In tegenstelling tot Windows 10, dat voorheen twee keer per jaar een functie-update kreeg, zal Windows 11 alleen jaarlijks van nieuwe functies worden voorzien. Beheerders zullen dit toejuichen, omdat het de inspanning voor interne tests aanzienlijk vermindert en de periode voor productupdates binnen een versie verlengt tot 24 maanden of 36 maanden voor bedrijfslicenties. Voorheen bedroeg de levenscyclus van een Windows 10-versie slechts 18 maanden.

3. gewijzigde hardware-eisen voor Windows 11

De hardware-eisen voor Windows 11 zijn slechts licht gestegen ten opzichte van Windows 10. Je hebt nu verplicht een 64-bit CPU nodig, evenals minstens 4 GB RAM en 64 GB opslagruimte. Nieuw is echter de verplichting voor een TPM (Trusted Platform Module) 2.0-functie, die als onafhankelijke chip op het moederbord of in de CPU moet zijn ingebouwd. Veel CPU’s van de afgelopen jaren hebben deze technologie al geïmplementeerd. Als alternatief kan de functie achteraf worden ingebouwd door middel van microupdates van de fabrikanten. Of uw pc aan de eisen voor Windows 11 voldoet, kunt u achterhalen met de PC Integrity Check-app, die Microsoft als download aanbiedt.

PC-Systemdiagnose-App prüft ob sich Windows 11 installieren lässt
Pc-systeemdiagnose-app controleert of Windows 11 geïnstalleerd kan worden
.

Na de test krijg je een beoordeling van Microsoft.

PC-Systemdiagnose-App Windows 11 prüfung
De pc-systeemdiagnose-app voor Windows 11 na de test.

De gratis tool “WhynotWin11” werkt veel gedetailleerder en analyseert het huidige systeem en somt op of en welke problemen er zijn voor een upgrade.

Whynotwin11
Whynotwin11 laat zien of je systeem voldoet aan de eisen voor Windows 11.

Ashampoo biedt ook een gratis tool, Windows 11 Compatibility Check, om je bestaande hardware te testen op compatibiliteit met Windows 11.

ashampoo windows 11 compatiblity check
Ashampoo Windows 11 Compatiblity Check controleert je bestaande hardware om te zien of deze compatibel is met Windows 11.

Als uw systeem echter niet geschikt is voor Windows 11, is er geen reden tot paniek. Windows 10 blijft tot 2025 onderhouden en voorzien van updates.

4 Deze functies komen te vervallen met Windows 11 – Media Player blijft wel bestaan

Naast het oude startmenu van Windows 10, dat in de huidige build niet meer aanwezig is, is ook Internet Explorer verleden tijd. Microsoft heeft in recente releases van Windows 10 de oude browser al vervangen door Edge Chromium en daarmee Internet Explorer begraven. Ook Cortana, dat met veel moeite werd geïntroduceerd, zou in Windows 11 verleden tijd kunnen zijn en alleen nog gebruikt kunnen worden in combinatie met Office-applicaties zoals Outlook. Wat Microsoft nog meer bezuinigt, zal bekend worden tegen de tijd van de release. In de huidige versie ontbreekt in ieder geval ook OneNote buiten het Office-pakket en Paint 3D, dat tot nu toe weinig gebruikt wordt. Wel zit de oude Windows Media Player nog in de Windows 11-apps.

Volgens Microsoft wordt Skype in Windows 11 vervangen door Microsoft Teams, dat zijn late succes genoot tijdens de lockdown- en Home Office-fase.

Teams wird direkt in Windows 11 integriert.
Teams wordt direct geïntegreerd in Windows 11.

Microsoft heeft online een lijst geplaatst van alle functies die komen te vervallen bij een upgrade van Windows 10 naar Windows 11.

5. Hoe Windows 11 zal worden uitgebracht en gedistribueerd

Deexacte releasedatum voor Windows 11 is nog niet officieel bekend. Microsoft noemt alleen eind 2021, maar volgens geruchten en interpretaties van verschillende feiten op het net zou de release van Windows 11 op 20 oktober 2021 kunnen zijn.

Windows 11 wordt dan voorgeïnstalleerd op nieuwe pc’s en zal ook te koop zijn. Over de prijzen en functionele omvang van de verschillende Windows-edities is nog niets bekend.

Gebruikers van Windows 10 krijgen in 2022 Windows 11 als optionele upgrade aangeboden en kunnen dus gratis upgraden naar Windows 11, mits het systeem aan de hardware-eisen voldoet. Wie Windows 11 toch niet wil gebruiken, kan binnen 10 dagen terugschakelen naar het vorige Windows 10, aldus de Windows 11 FAQ.

6. Je kunt Windows 11 nu al testen als Windows Insider

Om Windows 11 nu al als bèta te kunnen testen, moet je Windows Insider worden. Microsoft verspreidt de huidige builds van Windows 11 op deze manier om ze in het echt te kunnen testen met een zo groot mogelijk aantal gebruikers.

Geen illegale downloads: Op internet staan talloze links naar ISO-bestanden van Windows 11, ook in het Duits. Blijf ervan af. Niemand geeft u de zekerheid dat de installatiebestanden niet zijn aangepast met kwaadaardige code. Bovendien zou het downloaden via torrentlinks ook een denkbare reden zijn voor een waarschuwing.

Ga in de instellingen van Windows 10 naar het onderdeel Updates en beveiliging en vervolgens naar Windows Insider. Klik op ‘Even aanmelden met een Microsoft-account’.

Windows-Insider Channel auswählen
Windows Insider Program: Selecteer het kanaal waar je lid van wilt worden
.

Zodra u zich aansluit bij het Windows Insider Programma, zijn er drie kanalen waaruit u kunt kiezen, mits uw hardware volledig compatibel is met Windows 11. Als dat niet het geval is, krijg je Windows 11 alleen in het Dev Channel met het risico dat Windows dan helemaal niet opstart.

  • Ontwikkelingskanaal
    Hier ontvangt u ook builds die nog voor de bètafase zijn en dus meer geschikt zijn voor ontwikkelaars. De code kan erg buggy zijn en het systeem instabiel. Op het moment van schrijven (juli 2021) wordt Windows 11 alleen in het Dev Channel gedistribueerd.
  • Beta-kanaal
    In dit kanaal worden bètaversies van Windows 11 gedistribueerd. Deze zijn verder ontwikkeld en al getest.
  • Release Preview Kanaal
    Het Release Preview Channel verspreidt alleen builds die in aanmerking komen voor pre-release.

Als u zich niet kunt aanmelden voor Windows Insider, is dat vanwege de telemetriegegevens. U moet ook de optionele telemetriegegevens indienen bij Microsoft. Op sommige systemen wordt dit geregeld door een registervermelding “AllowTelemetry=0 ” onder

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPoliciesMicrosoftWindowsDataCollection

voorkomen.

Diagnose und Feedback Telemetriedaten aktivieren
Een registervermelding verhindert de aanpassing van de diagnostische gegevens.

Verwijder in dit geval de vermelding volledig in het register en stel vervolgens de overdracht van diagnostische gegevens in op “optionele diagnostische gegevens” onder Privacy – > Diagnostiek en feedback.

Geen productieve systemen voor Windows 11: We raden af om de Insider builds uit het Windows 11 Dev Channel te gebruiken op een productief systeem. Als u Windows 11 absoluut wilt uitproberen, kunt u ook een pc in Hyper-V opzetten met de hardwarespecificaties voor Windows 11, daarin Windows 10 installeren en vervolgens de Insider-functie activeren. Gedetailleerde instructies over hoe u dit doet, vindt u in onze tip Windows 11 Insider: Hoe u Windows 11 nu kunt gebruiken.

7 Onze eerste conclusie – Laten we uitkijken naar Windows 11

Microsoft heeft tot de definitieve release van Windows 11 nog voldoende tijd om het systeem verder te optimaliseren en aan te passen. De nieuwe lay-out is aantrekkelijk en modern. Volgens ons kun je veel sneller wennen aan het nieuwe startmenu dan het geval was bij de overstap van Windows 7 naar Windows 8.x. De integratie van het oude bedieningspaneel in het nieuwe Windows 11 is een grote verbetering. De integratie van het oude bedieningspaneel in de instellingen blijft vooruitgang boeken en de openstelling van de Store ook voor “normale” installatiepakketten zou er op middellange termijn toe kunnen leiden dat alle programma’s eindelijk zelfstandig via de Store worden bijgewerkt, wat weer leidt tot meer systeemveiligheid wanneer defecte programma’s met kritieke beveiligingslekken centraal worden vervangen door nieuwere versies.

Voor iedereen die Windows 11 te bont vindt en liever bij Windows 10 blijft, is het goede nieuws dat het tot eind 2025 niet absoluut noodzakelijk is om over te stappen. Microsoft blijft tot die tijd Windows 10 onderhouden voor particuliere klanten.

Gerelateerde berichten