Wat is een vectorbestand? De vier belangrijkste feiten over het speciale grafische bestand

Als u regelmatig te maken hebt met beeldbestanden en beeldverwerking, bent u ongetwijfeld de term vectorbestand of vectorafbeelding tegengekomen. Beeldbestanden van dit type verschillen in een aantal opzichten van de gebruikelijke JPG’s, PNG’s of TIFF’s. …

Wat is een vectorbestand? De vier belangrijkste feiten over het speciale grafische bestand

Vektordatei erstellen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Kantoor
  6. »
  7. Wat is een vectorbestand? De vier belangrijkste feiten over het speciale grafische bestand

Als u regelmatig te maken hebt met beeldbestanden en beeldverwerking, bent u ongetwijfeld de term vectorbestand of vectorafbeelding tegengekomen. Beeldbestanden van dit type verschillen in een aantal opzichten van de gebruikelijke JPG’s, PNG’s of TIFF’s. In dit artikel leert u welke bestandsextensies u kunt herkennen als vectorbestanden, waarom ze worden gebruikt voor logo’s en drukwerk, en welke gratis en betaalde programma’s u kunt gebruiken om zelf zulke afbeeldingen te maken.

Wat is een vectorbestand?

Een vectorbestand is een beeldbestand dat, in tegenstelling tot de gebruikelijke raster- of pixelafbeeldingen, niet met pixels maar met vectoren werkt. De meest voorkomende bestandsformaten zijn .ai, .eps, .svg en .pdf.

Waar worden vectorbestanden gebruikt?

Vectorbestanden bieden door hun eigenschappen veel voordelen, vooral voor bedrijfslogo’s en drukwerk.

Welke programma’s kunnen worden gebruikt om vectorafbeeldingen te maken?

Vectorafbeeldingen worden het vaakst en het best gemaakt met Adobe Illustrator.
Inkscape kan ook vectorbestanden produceren als gratis alternatief.

1. een vectorbestand kan naar wens geschaald worden.

Vektordatei Format
Een afbeeldingsbestand kan in de meest uiteenlopende formaten zijn.

Vectorbestanden bevatten zogenaamde vectorafbeeldingen. Deze zien er op het eerste gezicht uit als elk ander gangbaar grafisch formaat. U kunt ze dus ook in verschillende bestandsformaten opslaan.

Terwijl de gebruikelijke beeldbestanden meestal een JPG- of PNG-extensie hebben, hebben zich voor vectorbestanden vier bestandstypen ontwikkeld. Elk heeft zijn eigen toepassingsgebied. Hieronder vindt u de respectievelijke bestandsafkortingen en wat ze betekenen:

  • .ai (Adobe Illustrator): Dit formaat wordt gemaakt door Adobe Illustrator en is vooral geschikt voor logo’s en gedrukte media. U zult het AI-formaat het meest tegenkomen bij vectorafbeeldingen.
  • .eps (Encapsulated PostScript): Een verouderd formaat tegenwoordig. EPS-bestanden werden ontwikkeld door Adobe en zijn inmiddels verdrongen door de formaten AI en PDF.
  • .svg (Scalable Vector Graphics): SVG-bestanden zijn gebaseerd op XML en komen daarom het meest voor op het internet.
  • .pdf (Portable Document Format): Het algemene formaat PDF kan ook vectorafbeeldingen weergeven. Het wordt gekenmerkt door het feit dat een groot aantal verschillende formaten kan worden gerepresenteerd en weergegeven. Ook kan een PDF-bestand door vrijwel alle gangbare programma’s worden geopend en gebruikt.

Maar er zijn nog andere verschillen tussen een vectorafbeelding en een rastergrafiek. Terwijl de laatste een afbeelding weergeeft door middel van blokken, die pixels worden genoemd, worden vectorbestanden gecreëerd door wiskundige formules. Hier worden in het bestand twee punten gedefinieerd, die verbonden zijn door een pad, bijvoorbeeld een golf of een lijn. Deze verbindingen worden vectoren genoemd.

Dit heeft een essentieel voordeel: vectorafbeeldingen kunnen naar wens worden geschaald.

Tip: In het bestand zelf worden alleen de afzonderlijke formules voor de berekening opgeslagen, maar niet de afbeelding zelf. Dit maakt vectorbestanden veel kleiner dan hun pixel tegenhangers. 2.

2. logo’s en gedrukte media profiteren van vectorafbeeldingen

Vektordatei Werbetafel
Als u uw logo op een groot oppervlak wilt krijgen, is een vectorbestand essentieel.

Afbeeldingen die bestaan uit pixels worden wazig en korrelig naarmate ze groter worden. In plaats van bij vergroting meer pixels te produceren om te voorkomen dat individuele pixels te zichtbaar worden, worden de bestaande blokken vergroot.

Het resultaat van zo’n rastergrafiek op een gewoon aanplakvlak, die je op straat en in het station tegenkomt, is een grote, gepixelde hoop. Lijnen zijn niet meer als zodanig herkenbaar, letters worden onleesbaar en in plaats van uw reclameboodschap over te brengen, ziet uw graphic er onprofessioneel en slecht bewerkt uit, wat in geen geval een positief extern effect creëert.

De volgende tabel geeft een overzicht van de voor- en nadelen van vectorbestanden ten opzichte van pixelafbeeldingen:

  • Afbeeldingen kunnen naar wens geschaald worden zonder verlies
  • De bestandsgrootte wordt niet beïnvloed door de grootte van de afbeeldingen
  • Eenvoudige conversie naar rasterbestand indien nodig
  • Alleen eenvoudige vormen en ontwerpen mogelijk
  • Niet elk programma kan vectorbestanden weergeven

De willekeurige schaalbaarheid van een vectorbestand is onmisbaar, vooral voor gedrukte media en logo’s. Een als vectorgrafiek gemaakt logo kan zonder kwaliteitsverlies op een biro of een billboard worden gezet. Bij de herberekening wordt rekening gehouden met vormgeving en kleur.

3 Adobe Illustrator en Inkscape zijn uitstekend geschikt voor vectorbestanden.

Wil je zelf een vectorafbeelding maken, dan zijn er verschillende programma’s beschikbaar. Het meest gebruikte programma, dat bijna alle grote en kleine bedrijven gebruiken, is Adobe Illustrator. U kunt een door Illustrator gemaakt bestand herkennen aan de extensie .ai. Net als de meeste andere Adobe-programma’s is Illustrator echter niet gratis en kost het minstens €23,79 per maand.

Over Adobe gesproken: vectorbestanden kunnen ook met Photoshop worden gemaakt. Maar omdat het programma daar niet voor bedoeld is, bieden andere opties aanzienlijk meer gereedschappen en mogelijkheden.

Een gratis alternatief voor Adobe Illustrator is Inkscape. De opensource software biedt veel verschillende gereedschappen en is beschikbaar voor alle gangbare platforms. Met Inkscape kunt u ook alle vectorbestanden in de reeds genoemde formaten openen en bewerken.

Als je online een vectorbestand wilt maken, moeten we je een beetje teleurstellen. Er zijn enkele online tools. Deze zijn echter ongeschikt voor professioneel ontwerp. U vindt online alleen genoeg keuze voor het omzetten van rasterafbeeldingen in vectorafbeeldingen.

De belangrijkste informatie over vectorbestanden vindt u in de volgende video:

Gerelateerde berichten