To-do list apps: deze tools helpen je om bij de les te blijven

In hetbedrijf, op het thuiskantoor of in het dagelijks leven: met de overvloed aan taken die zich elke dag voordoen, kan het wel eens gebeuren dat u iets vergeet. Met een takenlijst kunt u belangrijke …

To-do list apps: deze tools helpen je om bij de les te blijven

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. To-do list apps: deze tools helpen je om bij de les te blijven

In hetbedrijf, op het thuiskantoor of in het dagelijks leven: met de overvloed aan taken die zich elke dag voordoen, kan het wel eens gebeuren dat u iets vergeet. Met een takenlijst kunt u belangrijke activiteiten bijhouden en bovendien zorgen voor een efficiëntere tijdsplanning. Waar je vroeger nog papier en pen nodig had, kun je tegenwoordig je taken eenvoudig beheren met behulp van een to-do list app op je smartphone of tablet. In dit artikel presenteren we de vier beste tools voor iPhone en Android.

Waarom heb ik een takenlijst-app nodig?

To-do list apps worden vooral gebruikt om taken vast te leggen en te beheren. Dit is onder andere bedoeld om de organisatie in het dagelijks leven en het tijdbeheer te verbeteren en zo het werk (bijvoorbeeld op het thuiskantoor) productiever te maken.

Welke functies moet een goede takenlijst-app hebben?

Naast de mogelijkheid om taken aan te maken en te plannen, moet een takenlijst-app ook een kalenderweergave bieden en de gebruiker automatisch herinneren aan komende taken. Goede tools maken ook de synchronisatie van gegevens met de cloud of andere programma’s (bv. Microsoft Outlook) mogelijk.

Bieden gratis en open-source tools dezelfde functies als commerciële programma’s?

De gratis programma’s voor takenlijsten zijn vaak zeer beperkt qua functies en bieden vaak slechts een fractie van de mogelijkheden van een commerciële oplossing.

1. Microsoft To Do: De Wunderlist-opvolger

Microsoft To Do is de opvolger van de populaire organisatie-app Wunderlist, die in mei 2020 eindigde, en is gericht op zowel zakenmensen als particulieren. De software komt met een aantal praktische functies voor taakbeheer. Deze omvatten bijvoorbeeld een herinneringsfunctie voor komende taken of het instellen van vervaldata. Aan elke taak kunnen ook notities en bestandsbijlagen (tot 25 MB) worden toegevoegd.

De lijsten kunnen alfabetisch, op aanmaakdatum, op belangrijkheid of op door de gebruiker gedefinieerde criteria worden gesorteerd. Het contactpictogram in de rechterbovenhoek kan worden gebruikt om desgewenst meer agenten toe te voegen. Microsoft To Do heeft ook een directe verbinding met de Outlook-account en een synchronisatiefunctie waarmee u uw taken op meerdere apparaten kunt beheren.

Microsoft To Do is beschikbaar voor Windows 10, Xbox One, iOS en Android en is gratis te downloaden in de betreffende store.

 • Lijsten kunnen met meerdere mensen worden gedeeld en samen worden bewerkt
 • Directe verbinding met het Microsoft Outlook-account
 • Geschikt voor koppels en gezinnen
 • Microsoft-account verplicht voor gebruik

2. Zenkit To Do: De eenvoudige

MindMap in der Zenkit To-Do-Liste-App
Zenkit To Do wordt geleverd met een aantal andere professionele tools, zoals projectplanningsdiagrammen, een hiërarchieweergave, mindmaps of planborden

Iedereen die met Wunderlist heeft gewerkt, zal ook in Zenkit To Do snel zijn weg vinden. Naast een duidelijk ontworpen interface is de tool ook gemakkelijk te gebruiken en biedt het alle elementaire functies van een to-do lijst app. Deze omvatten een inbox, intelligente lijsten, herinneringen en opmerkingen. Bestandsbijlagen kunnen ook worden geüpload of direct worden ingevoegd vanuit cloudopslag (bijvoorbeeld Dropbox, Google Drive of Box). Een gratis account is vereist voor gebruik.

Naast de verplichte to-do-lijsten wordt Zenkit To Do geleverd met een aantal andere professionele tools, zoals projectplanningsdiagrammen, een hiërarchieweergave, mindmaps of planborden. Daarom is de app ook interessant voor bedrijven als complete oplossing voor gezamenlijk project- en taakbeheer.

De gratis persoonlijke versie met maximaal acht gebruikers en 500 MB opslagruimte laat maximaal 80 lijsten, 20 mappen en 2400 taken toe. De fabrikant Zenkit is gevestigd in Karlsruhe, de servers staan in Frankfurt am Main. Daarom voldoet de app ook aan de Europese Verordening Gegevensbescherming (DSGVO).

Goed om te weten: Als je al een account hebt bij Wunderlist, kun je gemakkelijk je lijsten inclusief bijlagen, vervaldatums of favorieten overbrengen naar Zenkit To Do via de directe importfunctie. U hoeft zich alleen maar te registreren bij de provider en in te loggen bij Zenkit To Do nadat u uw e-mail heeft bevestigd. Klik vervolgens op “Go -> Import from another source -> Wunderlist Import” om de gegevens van Wunderlist over te zetten.

 • DSGCO-compliant vanwege serverlocatie in Duitsland
 • Directe importfunctie voor Wunderlist-gegevens
 • met herinneringsfunctie
 • Gratis persoonlijke versie
 • gratis account vereist voor gebruik

3. todoist: de overzichtelijke

Todoist is ook een to-do list app waarmee je taken en afspraken snel en overzichtelijk kunt organiseren. De app is gekoppeld aan je Google- of Facebook-account en kan op die manier ook gesynchroniseerd worden met andere apparaten. Als je eenmaal een Todoist-lijstitem hebt gemaakt, kun je het bijvoorbeeld toewijzen aan een specifiek project, er labels aan hangen of er een prioriteitsniveau voor instellen. U kunt ook links maken naar specifieke taken en deze delen met uw contacten.

Als de taken bijzonder complex zijn, kunt u in Todoist ook audio-opnames maken om ze in detail uit te leggen. Andere functies zijn een grafisch overzicht van uw voltooide taken van de afgelopen zeven dagen, projectsjablonen of het aanmaken van subprojecten of taken.

De app is gratis voor iOS en Android en (gelukkig) volledig reclamevrij. Sommige functies, zoals de bovengenoemde labelfunctie, zijn echter alleen beschikbaar in de premium versie. Deze is alleen beschikbaar als abonnement tegen een prijs van 3 euro per jaar.

 • Duidelijke en intuïtieve gebruikersinterface
 • Veel sorteer- en organisatiemogelijkheden
 • Lijsten kunnen worden gedeeld
 • Kan worden gebruikt zonder registratie bij de fabrikant
 • Sommige functies zijn alleen beschikbaar in de Pro-versie

4. evernote: het uitgebreide

De Evernote app is de mobiele versie van de gelijknamige desktop app voor Windows en Mac en veel meer dan alleen een to-do list app. De tool bewaart en beheert digitale notities van allerlei aard, waaronder bijvoorbeeld afbeeldingen, documenten, adressen, website-inhoud of geluidsopnamen. Tekstnotities kunnen handmatig of via spraakherkenning worden aangemaakt en vervolgens worden bewerkt en geselecteerd voor offline gebruik. Foto’s die u met de digitale camera van uw eindapparaat maakt, kunt u rechtstreeks in Evernote importeren en zelfs van aantekeningen voorzien met behulp van het fotobewerkingsprogramma Skitch.

Goed om te weten: Om de gratis Skitch-app in Evernote te gebruiken, moet je die downloaden en installeren. Gebruik het hartje in de werkbalk om je notities te selecteren en het Skitch-menu te openen, waar je met je vingers kunt schrijven of tekenen. Je kunt je kunstwerken zelfs delen met je vrienden via de deelfunctie.

Indien nodig kun je je notities ook filteren en een locatiereferentie toevoegen. Bijzonder praktisch is ook de tijdlijn aan de rechterkant, waarmee je snel toegang hebt tot notities uit een bepaalde periode. De app biedt ook taakautomatisering via Zapier en IFTTT (“If This Then That”) en scoort ook met integraties in Microsoft Teams, Slack en Google Drive.

De basisversie van Evernote voor iPhone en Android is gratis te downloaden in de betreffende store. Sommige functies vereisen echter een upgrade naar de premium versie, die momenteel 6,99 euro per maand kost.

 • Veel sorteer- en organisatiemogelijkheden
 • Inhoud kan worden gedeeld met andere gebruikers
 • Ondersteuning voor integraties van derden
 • Geschikt voor koppels en gezinnen
 • Sommige functies zijn alleen beschikbaar in de premium versie

Gerelateerde berichten