De Wish app is een populair winkelparadijs, vooral voor koopjesjagers. Allerlei artikelen worden aangeboden tegen onverslaanbare prijzen. Maar hoe gerenommeerd is zo’n winkel? En hoe zit het met de kwaliteit van de producten en de klantenservice bij Wish? Er zijn veel verschillende ervaringen met Wish op het internet, dus namen wij de online shop onder de loep.
- De shopping app Wish adverteert met extreme kortingen, lage prijzen en een enorm assortiment.
- De app is bij veel klanten erg populair voor kleine incidentele aankopen.
- Ervaringen met Wish van andere klanten laten echter zien dat ook verborgen kosten en een slechte klantenservice de winkelervaring kunnen bederven.
Inhoudsopgave
1. Wish is gebruiksvriendelijk
De Wish-app is heel eenvoudig in gebruik: inloggen, door de aanbiedingen bladeren en kopen. In principe is het heel gebruiksvriendelijk. En dat is ook het grote succes van de webwinkel: supergoedkoop shoppen met weinig moeite – in ieder geval tijdens het bestelproces. Wat je daarna eventueel moet doen, laten we later zien.
Laten we eerst eens kijken naar het concept achter de app. Wish is helemaal niet één winkel, maar een platform waarop handelaren van over de hele wereld hun producten kunnen verkopen. De homepage staat vol met koopjes op het gebied van elektronica, kleding, sieraden, decoraties en allerlei snuisterijen. Elk product wordt aangeboden met een vaak enorme korting. Je vindt er bijvoorbeeld mobiele telefoons voor 50 euro in plaats van de vermeende 350 euro, of broeken voor een onverslaanbare 9 in plaats van 80 euro. Wish Shopping is dan ook een waar winkelplezier.
1.1 Kwaliteit uit China
Maar hoe serieus kunnen zulke aanbiedingen eigenlijk zijn? Dat hangt er natuurlijk altijd vanaf, want Wish zelf is, zoals gezegd, slechts een tussenpersoon.
De meeste goederen worden aangeboden door handelaren uit China, waar de productie erg goedkoop is. Dat gaat vaak gepaard met kwaliteitsverlies – niet altijd, maar als je voor 4 euro een trui bestelt, moet je niet bij voorbaat al te hoge eisen stellen aan de kwaliteit.
1.2 App vereist veel toegangsrechten
Inloggen op de Wish app gaat handig via het Facebook of Google Plus account. Het is ook mogelijk om je te registreren met een e-mailadres. Wie echter zonder registratie in de winkel wil snuffelen, komt al snel bedrogen uit. Zowel in de app als in de browserversie is registratie noodzakelijk om door het aanbod te bladeren.
Een belangrijk punt van kritiek dat vaak wordt genoemd in Wish-ervaringen uit tests is de gegevensbescherming. De app eist tal van persoonlijke toegangsrechten. Het eist onder meer toegang tot contacten, media, de camera en tal van informatie die hem eigenlijk niets aangaat. Daarnaast word je overspoeld met pushberichten en reclamemails. Dit kan echter worden veranderd in de instellingen van de app.
2. gunstige prijzen of een cheatpack?
Wish staat vooral voor één ding: absolute koopjes tegen lage prijzen. Maar zijn de kortingen echt altijd zo goedkoop als ze worden weergegeven? Naast de huidige prijs wordt ook altijd de vermeende originele prijs weergegeven. Volgens Wish zelf is er echter geen enkele garantie dat deze prijs overeenkomt met de werkelijke originele prijs. Uit vergelijkingen is zelfs gebleken dat de prijs bij Wish hoger kan zijn dan in de webwinkel van de retailer, al is het maar minimaal.
Het voordeel van de Wish app is natuurlijk dat daar een enorm aanbod van laaggeprijsde goederen wordt gepresenteerd en je als klant niet eerst talloze andere retailer sites hoeft te bezoeken om de aanbiedingen te vinden. Aan deze service lijkt echter ook een klein prijskaartje te hangen.
2.1 Vergeet de verzendkosten niet
Zoals je misschien al geraden hebt, komt de getoonde prijs aan het eind nooit overeen met het uiteindelijke bedrag dat je moet betalen. Volgens de ervaringen van mystery shoppers verbergen kortingen meestal andere kosten zoals leveringskosten of douanekosten.
Natuurlijk zijn er nog de verzendkosten, die meestal rond de 10 euro liggen – wat niet eens zo dramatisch is voor verzending van China naar Duitsland. Het precieze bedrag hangt echter volledig af van de detailhandelaar, die het zelf mag bepalen. Bovendien zijn de levertijden vaak erg lang. Het kan zijn dat u tot 4 weken op uw pakket moet wachten.
Let op: Als u vijf artikelen bestelt, betaalt u ook vijf keer de verzendkosten. Ook als u meerdere producten bij één winkelier koopt, worden per artikel extra verzendkosten in rekening gebracht.
2.2 Goederen uit het buitenland komen bij de douane terecht
Pakketten uit het buitenland
Het is mogelijk dat pakketten uit het buitenland door de douane moeten worden opgehaald. Zelfs als de waarde van de goederen minder dan 22 euro bedraagt. In dat geval moet je met de factuur naar het douanekantoor om het pakket op te halen. En iedereen weet hoe leuk zulke bezoekjes aan de autoriteiten zijn.
Maar dat zijn niet alle kosten, want er kunnen ook nog andere kosten zijn voor douane en invoer. Alleen goederen met een waarde van minder dan 22 euro zijn vrijgesteld van douane. Voor alle producten met een waarde van 22 tot 150 euro geldt nog omzetbelasting bij invoer. In de regel is dat 19 procent, maar het hangt af van de productgroep.
Voor alle producten die meer dan 150 euro kosten, komt bovenop de invoer-btw een douanetarief. Hoeveel dat precies is, kunt u nagaan in deze online douanecalculator. Klanten vergeten vaak al deze kosten of weten niet eens dat ze moeten worden toegevoegd. Zo wordt het vermeende koopje al snel duurder dan verwacht.
2.3 Veel betalingsmogelijkheden
Er zijn meestal verschillende betalingsmogelijkheden beschikbaar, waaronder directe bankoverschrijving, creditcard, Paypal of Klarna. Vaak zijn echter niet alle betaalopties mogelijk. Op basis van de beoordelingen van Wish-klanten worden vooral Klarna en Paypal aanbevolen, omdat zij kopersbescherming bieden en dus een zekere zekerheid voor het geval er problemen zijn met de bestelling.
3 Klachten kunnen duur zijn
Zoals bij elke online winkel die in Duitsland verkoopt, zijn klachten in theorie geen probleem bij Wish. Als het product je niet bevalt, kun je het binnen 30 dagen terugsturen. Als er een verkeerd of defect product is geleverd of als het pakket nooit is aangekomen, is een retourzending of terugbetaling natuurlijk ook mogelijk.
Veel klanten klagen echter over klachten en retourzendingen. Wish heeft wel een klantenservice die schriftelijk bereikbaar is, maar telefonisch contact is niet mogelijk.
Alle problemen gaan rechtstreeks naar Wish, niet via de winkelier. Als een product daadwerkelijk geretourneerd moet worden, betekent dit extra kosten voor u, omdat er dan weer bezorg- en douanekosten gemaakt moeten worden. Voor de meeste goederen is dit al snel meer dan de daadwerkelijke aankoopprijs.
4 Conclusie: goedkoop winkelen zonder garantie
Wie op zoek is naar lage prijzen, komt bij Wish zeker aan zijn trekken. Voor producten onder de 22 euro is de app zeker een goed winkelplatform. Wel zijn er altijd klachten over niet-geleverde artikelen en een slechte klantenservice.
In principe heeft de Wish app een zeer goede beoordeling in de Google Play Store. Zodra er echter een retourzending of klacht wordt ingediend, lijken de problemen zich op te stapelen. Het consumentenadviescentrum in Hessen heeft Wish zelfs een waarschuwing gegeven omdat de klachten zijn toegenomen. Bovendien moeten de algemene voorwaarden in het Duits worden vertaald, omdat ze momenteel alleen in het Engels beschikbaar zijn. Ook moet er een contactpersoon voor problemen aan het impressum worden toegevoegd.
Al met al biedt Wish goedkope producten met lange levertijden en verborgen extra kosten. U kunt het natuurlijk uitproberen, maar de winkel van één euro om de hoek heeft waarschijnlijk een vergelijkbare prijs-kwaliteitverhouding bij aanzienlijk kortere wachttijden en zelfs met de garantie dat u de goederen aan het eind in uw hand houdt.